Reset kompa

Witam

Mam mały problem ze swoją wspaniałą trumienką niebawem doprowadzi mnie ona do aktu desperacji i bedzie to lot pikujacy z 6 pietra w dol w/w trumny. Jak widzicie jestem dosyc mocno zdesperowany.
A teraz sedno sprawy
Mój komputerek trafił na 2 tyg do serwisu wymienili mi twardziela i karte graficzną niestety ulegly spaleniu
Oczywiście wszystko miało byc juz ok, ale ze nic nie dzieje sie bez przyczyny więc profilaktycznie wymienilem zasilacz i radiator na nowy oczywiscie kabel od zasilacza rowniez zmienilem.
A obecnie mam szanse popracowac na kompie jakies 2h pozniej nastepuje resecik i chociaz zeby wyskakiwaly niebieskie okienka ale nie odrazu ciemnosc i koniec.
Napięcia płyty głownej sa ok nic sie tam nie dzieje.
Komp wywala sie podczas dłuzszych instalek lub sciagania plikow z neta
Czy ktos wie co to moze byc?Pytajnik?
oto moj zestaw
AMD SEMPRON 2500+ ASUS A7V880 DDR400-256 MB SEGATE ST3160811AS RADEON 9800 ATLANTIS ZASILACZ MERCURY P4400 SILENT

Odpowiedzi: 2

jan_osik:
Napięcia płyty głownej sa ok nic sie tam nie dzieje.
Komp wywala sie podczas dłuzszych instalek lub sciagania plikow z neta

Pomierz te napęcia, najlepiej miernikiem, w tedy kiedy komputer rzeczywiście wykonuje jakieś opeacje, dodatkowo sprawdź predkość wentylatorów i temp.

Karta graficzna i dysk same z siebie się nie spaliły . Na 99% w takich wypadkach winny jest zasilacz.

Sprawdż jeszcze dodatkowo połączenia sieci 220V, w gniazdku, czy nic źle nie styka , lub nie iskrzy.

Stawiam na zasilacz 1% to jakis feler płyty głównej związanej ze stabilizacją napięcia.

Seeker
Dodano
27.11.2006 06:48:46

Napisz jakie masz napięcia, może następują duże skoki? Programem SpeedFan najlepiej sprawdzić, o ile nie masz miernika - taki pomiar jest najbardziej wiarygodny.

Ta marka, Mercury, hmm... pewnie paździerz jakiś, z cen widze że za 400W trzeba dać całe 61zł - to nie może być dobre.

Pamięć też lepiej sprawdź, np. programem Memtest.

spiderko
Dodano
26.11.2006 20:54:14
jan_osik
Dodano:
26.11.2006 15:06:48
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1