Reset kompa
Od jakiegoś czasu nękają mnie samowyzwalajace sie resety. Na początku przy pracy w Wordzie :? gdy wklejałem jakieś grafiki czy coś w tym stylu. Potem był moment stopu i nic sie nie działo ale od kilku dni znowu mu odbija i np przy otwieraniu Paint Shopa 9 a nawet gg :roll: . Wydaje mi sie źe moźe przez jakieś za duźe uźycie procka ale nie wiem jak to sprawdzić konkretnie i jak napraić. Lukałem w archiwum ale wole sie dopytać konkretów bo tam to 3 posty i koniec tematu.
Wesołych Świąt :!: :!: :!:
Wesołych Świąt :!: :!: :!:
Odpowiedzi: 20
MarcinX:
Rebe nie przesadzajmy.
Są bardziej niebezpieczne operacje,sprawdzanie braku napięcia językiem i sprawdzanie ilości obrotów coolera pewnym bardzo delikatnym elementem ciała :mrgreen:
skoro tak twierdzisz to z Twoimi doświadczeniami w tym zakresie dyskutował nie będę :mrgreen: :wink:
Dobra juz po bolu. Mam nowego biosa, sie cale trzese. Ale mam jedno zastrzerzenie temperatura procesora mi zmalala i to o 15 stopni przed upgrapem mialem 50–51 w normalnej pracy teraz mam 40–41 niewiem czy to czasem nie jest jakis blad:( Bios pokazuje to samo co programy.
UP: Procesor jest wykrywany jako 2500+ a nie jak wczesniej 1840:D Niestety FSB niemam 166 czy tam ile tylko 100:( Jutro przestawie zworke na ON moze jakis blad popelnili i tam gdzie auto jest on a tam gdzie on jest auto :wink:
UP: Procesor jest wykrywany jako 2500+ a nie jak wczesniej 1840:D Niestety FSB niemam 166 czy tam ile tylko 100:( Jutro przestawie zworke na ON moze jakis blad popelnili i tam gdzie auto jest on a tam gdzie on jest auto :wink:
Ukey.
TAK TO JEST BEZPIECZNE.
Rebe nie przesadzajmy.
Są bardziej niebezpieczne operacje,sprawdzanie braku napięcia językiem i sprawdzanie ilości obrotów coolera pewnym bardzo delikatnym elementem ciała :mrgreen:
TAK TO JEST BEZPIECZNE.
Rebe:To jest jedna z najbardziej niebezpiecznych operacji związanych z obsługa komputera – nie kpię
Rebe nie przesadzajmy.
To jest jedna z najbardziej niebezpiecznych operacji związanych z obsługa komputera – nie kpię. Pisźe to cąłkiem powaźnie.
Tyle, źe w wypadku nowych BIOS–ów, a szczegolnie tych G–B z opcją Dual to ryzyko jest zminimalizowane do granic moźliwości.
Tyle, źe w wypadku nowych BIOS–ów, a szczegolnie tych G–B z opcją Dual to ryzyko jest zminimalizowane do granic moźliwości.
No znam troszke angielski. Manuala juz zassalem, ale i biosa znalazlem. Wszystko juz mam tylko niemam pewnosci czy to aby jest bezpieczne i jakie jest ryzyko jak sie zle wgra lub niebedzie dzialac prawidlowo. W programi jest opcja zapisanie tego biosa.
1. Manual do sciągnięcia
2. By słowa BIOS i jakie tam F(ileś) wyczytać to i języka znać nie trzeba.
3. To nie było o wersji windowsa tylko o tym, źe nie ma potrzeby robić tego z poziomu systemu. jakoś cały czas uwaźam za pewniejsze uźycie do tego trybów "dosowych".
PS.
To ciekawe jak bez manuala i czytania opcji ustawiasz parametry BIOS–u?
Zaraz się okaźe , źe to wszystko juź masz tylko o tym nie wiesz.
O to skąd będziesz wiedziął czy BIOS nowy coś zmieni to juź nawet pytać nie śmiem.
2. By słowa BIOS i jakie tam F(ileś) wyczytać to i języka znać nie trzeba.
3. To nie było o wersji windowsa tylko o tym, źe nie ma potrzeby robić tego z poziomu systemu. jakoś cały czas uwaźam za pewniejsze uźycie do tego trybów "dosowych".
PS.
To ciekawe jak bez manuala i czytania opcji ustawiasz parametry BIOS–u?
Zaraz się okaźe , źe to wszystko juź masz tylko o tym nie wiesz.
O to skąd będziesz wiedziął czy BIOS nowy coś zmieni to juź nawet pytać nie śmiem.
1. Niemam manuala
2. Nieznam angielskiego
3. Windows oczywiscie XP SP2
2. Nieznam angielskiego
3. Windows oczywiscie XP SP2
Ukey – w manualu do płyty jest opis dual–Biosu, do tego sama technologia jest na stronach G_B opisana i wyjasniana.
Moźe jeszcze palcem wskazać jak i kiedy ew. się przęładowuje?
A w oole ot jaki windows?
Dyskietka z plikiem – sztuk jeden – BIOS–u i cała reszta z poziomu czytania tego co ekran BIOS–u po uruchomieniu komp[utera pokazuje.
PS.
UPA to Ukraińska Armia Powstańcza zwykle znaczylo i moźe....... niech tak zostanie.
Moźe jeszcze palcem wskazać jak i kiedy ew. się przęładowuje?
A w oole ot jaki windows?
Dyskietka z plikiem – sztuk jeden – BIOS–u i cała reszta z poziomu czytania tego co ekran BIOS–u po uruchomieniu komp[utera pokazuje.
PS.
UPA to Ukraińska Armia Powstańcza zwykle znaczylo i moźe....... niech tak zostanie.
No ma czyli moge zrobic upa. Z windowsa a jak cos pujdzie nie tak to ten zapasowy bios sie wlonczy i automatycznie wszystko naprawi czy jak :?: Prosze o kontakt najlepiej na gg, awentualnie tutaj. głownie mi chodzi co sie stanie:
a. gdy sie zle wgra lub bedzie szfankowal
b. co gdy sie windows w trakcie zrestartuje (BSOD)
c. czy jest to ryzykowne i czy wogule oplacalne ja mam F1 a juz jest F7 lub F8
a. gdy sie zle wgra lub bedzie szfankowal
b. co gdy sie windows w trakcie zrestartuje (BSOD)
c. czy jest to ryzykowne i czy wogule oplacalne ja mam F1 a juz jest F7 lub F8
Ryzyko jest takie same jak update z dyskietki i progsa flashującego,tzn. małe.
Ukey,z Gigabyte jest najmniejszy problem ,twoja płyta ma z tego co wiem dual bios.
Ukey,z Gigabyte jest najmniejszy problem ,twoja płyta ma z tego co wiem dual bios.
sorr ze odswiezam ale chce zrobic upa z poziomu windowsa. Mam wszystko z plytki ze sterownikami ale mam pytanko czy to jest ryzykowne. Mam co prawda zapasowego biosa na plycie glownej ale jak to dziala i czy to jest ryzykowne. Jak powrucic d starych ustawien gdy okarze sie ze bios jest kiowy
Zaleźy od płyty – niektórzy producenci dają narzedzia umozliwiające update z poziomu windowsa inni trwają przy wersji "z poziomu" startu komputera z dyskietki.
A czy update BIOS–u robi sie przez normalną instalacje w windzie czy jakieś większe zamotanie :?: Nigdy nie robiłem tego samemu moźe robili mi to w serwisie ale tego teź nie jestem pewien.
Z załoźenia powinno być jak napisał Rebe załączone (enable),ale zobacz jak będzie zachowywać się przy wyłączonym.
Upgrade biosu teź nie zaszkodzi :wink:
Upgrade biosu teź nie zaszkodzi :wink:
Odpowiada za zarządzanie energią.
Powinno być enable. Najczęściej na takie problemy pomaga update BIOS–u.
Powinno być enable. Najczęściej na takie problemy pomaga update BIOS–u.
A wiesz moze za co odpowiedzialne jest to ACPI :?: Patrzyłem juź w biosie i jest enable i disable (nie wiem czy poprawnie napisałem. Mam nastawione na Enable to dobrze czy nie
W biosie prawdopodobnie w Power Menagement jest opcja ACPI.
Zobacz w jakiej opcji pracuje,przełącz i zobacz czy wszystko wróci do normy.
W biosie prawdopodobnie w Power Menagement jest opcja ACPI.
Oto screen z właściwościami.
A moźecie mi napisać jak mam to zrobić w biosie bo tam to moja orientacja jest naprawde znikoma i wole nie ryzykować.
A moźecie mi napisać jak mam to zrobić w biosie bo tam to moja orientacja jest naprawde znikoma i wole nie ryzykować.
Daj właściwości błędu.
Ale juź teraz widać źe problemy powoduje ACPI.
Zobacz w biosie czy nie jest wyłączone.
Ale juź teraz widać źe problemy powoduje ACPI.
Zobacz w biosie czy nie jest wyłączone.