Reset kompa

Od jakiegoś czasu nękają mnie samowyzwalajace sie resety. Na początku przy pracy w Wordzie :? gdy wklejałem jakieś grafiki czy coś w tym stylu. Potem był moment stopu i nic sie nie działo ale od kilku dni znowu mu odbija i np przy otwieraniu Paint Shopa 9 a nawet gg :roll: . Wydaje mi sie źe moźe przez jakieś za duźe uźycie procka ale nie wiem jak to sprawdzić konkretnie i jak napraić. Lukałem w archiwum ale wole sie dopytać konkretów bo tam to 3 posty i koniec tematu.

Wesołych Świąt :!: :!: :!:

Odpowiedzi: 20

MarcinX:

Rebe nie przesadzajmy.
Są bardziej niebezpieczne operacje,sprawdzanie braku napięcia językiem i sprawdzanie ilości obrotów coolera pewnym bardzo delikatnym elementem ciała :mrgreen:

skoro tak twierdzisz to z Twoimi doświadczeniami w tym zakresie dyskutował nie będę :mrgreen: :wink:
Rebe
Dodano
28.12.2004 20:19:27
Dobra juz po bolu. Mam nowego biosa, sie cale trzese. Ale mam jedno zastrzerzenie temperatura procesora mi zmalala i to o 15 stopni przed upgrapem mialem 50–51 w normalnej pracy teraz mam 40–41 niewiem czy to czasem nie jest jakis blad:( Bios pokazuje to samo co programy.

UP: Procesor jest wykrywany jako 2500+ a nie jak wczesniej 1840:D Niestety FSB niemam 166 czy tam ile tylko 100:( Jutro przestawie zworke na ON moze jakis blad popelnili i tam gdzie auto jest on a tam gdzie on jest auto :wink:
Ukey
Dodano
28.12.2004 20:07:28
Ukey.
TAK TO JEST BEZPIECZNE.

Rebe:
To jest jedna z najbardziej niebezpiecznych operacji związanych z obsługa komputera – nie kpię

Rebe nie przesadzajmy.
Są bardziej niebezpieczne operacje,sprawdzanie braku napięcia językiem i sprawdzanie ilości obrotów coolera pewnym bardzo delikatnym elementem ciała :mrgreen:
MarcinX
Dodano
28.12.2004 19:54:53
To jest jedna z najbardziej niebezpiecznych operacji związanych z obsługa komputera – nie kpię. Pisźe to cąłkiem powaźnie.
Tyle, źe w wypadku nowych BIOS–ów, a szczegolnie tych G–B z opcją Dual to ryzyko jest zminimalizowane do granic moźliwości.
Rebe
Dodano
28.12.2004 19:34:27
No znam troszke angielski. Manuala juz zassalem, ale i biosa znalazlem. Wszystko juz mam tylko niemam pewnosci czy to aby jest bezpieczne i jakie jest ryzyko jak sie zle wgra lub niebedzie dzialac prawidlowo. W programi jest opcja zapisanie tego biosa.
Ukey
Dodano
28.12.2004 19:28:38
1. Manual do sciągnięcia
2. By słowa BIOS i jakie tam F(ileś) wyczytać to i języka znać nie trzeba.
3. To nie było o wersji windowsa tylko o tym, źe nie ma potrzeby robić tego z poziomu systemu. jakoś cały czas uwaźam za pewniejsze uźycie do tego trybów "dosowych".

PS.
To ciekawe jak bez manuala i czytania opcji ustawiasz parametry BIOS–u?
Zaraz się okaźe , źe to wszystko juź masz tylko o tym nie wiesz.
O to skąd będziesz wiedziął czy BIOS nowy coś zmieni to juź nawet pytać nie śmiem.
Rebe
Dodano
28.12.2004 19:23:17
1. Niemam manuala
2. Nieznam angielskiego
3. Windows oczywiscie XP SP2
Ukey
Dodano
28.12.2004 19:16:35
Ukey – w manualu do płyty jest opis dual–Biosu, do tego sama technologia jest na stronach G_B opisana i wyjasniana.
Moźe jeszcze palcem wskazać jak i kiedy ew. się przęładowuje?
A w oole ot jaki windows?
Dyskietka z plikiem – sztuk jeden – BIOS–u i cała reszta z poziomu czytania tego co ekran BIOS–u po uruchomieniu komp[utera pokazuje.

PS.
UPA to Ukraińska Armia Powstańcza zwykle znaczylo i moźe....... niech tak zostanie.
Rebe
Dodano
28.12.2004 19:09:26
No ma czyli moge zrobic upa. Z windowsa a jak cos pujdzie nie tak to ten zapasowy bios sie wlonczy i automatycznie wszystko naprawi czy jak :?: Prosze o kontakt najlepiej na gg, awentualnie tutaj. głownie mi chodzi co sie stanie:
a. gdy sie zle wgra lub bedzie szfankowal
b. co gdy sie windows w trakcie zrestartuje (BSOD)
c. czy jest to ryzykowne i czy wogule oplacalne ja mam F1 a juz jest F7 lub F8
Ukey
Dodano
28.12.2004 19:04:00
Ryzyko jest takie same jak update z dyskietki i progsa flashującego,tzn. małe.
Ukey,z Gigabyte jest najmniejszy problem ,twoja płyta ma z tego co wiem dual bios.
MarcinX
Dodano
28.12.2004 18:38:07
sorr ze odswiezam ale chce zrobic upa z poziomu windowsa. Mam wszystko z plytki ze sterownikami ale mam pytanko czy to jest ryzykowne. Mam co prawda zapasowego biosa na plycie glownej ale jak to dziala i czy to jest ryzykowne. Jak powrucic d starych ustawien gdy okarze sie ze bios jest kiowy
Ukey
Dodano
28.12.2004 16:01:17
Zaleźy od płyty – niektórzy producenci dają narzedzia umozliwiające update z poziomu windowsa inni trwają przy wersji "z poziomu" startu komputera z dyskietki.
Rebe
Dodano
28.12.2004 14:19:52
A czy update BIOS–u robi sie przez normalną instalacje w windzie czy jakieś większe zamotanie :?: Nigdy nie robiłem tego samemu moźe robili mi to w serwisie ale tego teź nie jestem pewien.
Zygo
Dodano
28.12.2004 14:14:26
Z załoźenia powinno być jak napisał Rebe załączone (enable),ale zobacz jak będzie zachowywać się przy wyłączonym.
Upgrade biosu teź nie zaszkodzi :wink:
MarcinX
Dodano
27.12.2004 20:32:45
Odpowiada za zarządzanie energią.
Powinno być enable. Najczęściej na takie problemy pomaga update BIOS–u.
Rebe
Dodano
27.12.2004 20:18:16
A wiesz moze za co odpowiedzialne jest to ACPI :?: Patrzyłem juź w biosie i jest enable i disable (nie wiem czy poprawnie napisałem. Mam nastawione na Enable to dobrze czy nie
Zygo
Dodano
27.12.2004 19:22:21
W biosie prawdopodobnie w Power Menagement jest opcja ACPI.
Zobacz w jakiej opcji pracuje,przełącz i zobacz czy wszystko wróci do normy.
MarcinX
Dodano
27.12.2004 17:31:30
W biosie prawdopodobnie w Power Menagement jest opcja ACPI.
Zobacz w jakiej opcji pracuje,przełącz i zobacz czy wszystko wróci do normy.
MarcinX
Dodano
27.12.2004 17:31:30
Oto screen z właściwościami.

A moźecie mi napisać jak mam to zrobić w biosie bo tam to moja orientacja jest naprawde znikoma i wole nie ryzykować.
Zygo
Dodano
27.12.2004 16:51:50
Daj właściwości błędu.
Ale juź teraz widać źe problemy powoduje ACPI.
Zobacz w biosie czy nie jest wyłączone.
MarcinX
Dodano
27.12.2004 01:48:46
Zygo
Dodano:
24.12.2004 16:14:52
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2