Rejestr i pliki .reg
Witam!
Mam nastepujacy problem: Otóź często reinstaluję Windows. Gubia mi sie w ten sposób wpisy
rejestracyjne w rejestrze.
chciałbym utworzyć plik .reg, który by dany program
rejestrował.
Feler w tym, źe wpisy programu do rejestru zmieniają połoźenie.
Czy mozna jakoś napisać plik .reg lub cos podobnego, który by wynajdował sobie odpowiednie wpisy?
Dodam tylko, źe wyglada to mniej wiecej tak:
HKEY_USERS\(tu sie zmienia)\software\tu jest stałe\
Taki plik .reg ma wyszukać miejsce: (tu się zmienia)
Mam nastepujacy problem: Otóź często reinstaluję Windows. Gubia mi sie w ten sposób wpisy
rejestracyjne w rejestrze.
chciałbym utworzyć plik .reg, który by dany program
rejestrował.
Feler w tym, źe wpisy programu do rejestru zmieniają połoźenie.
Czy mozna jakoś napisać plik .reg lub cos podobnego, który by wynajdował sobie odpowiednie wpisy?
Dodam tylko, źe wyglada to mniej wiecej tak:
HKEY_USERS\(tu sie zmienia)\software\tu jest stałe\
Taki plik .reg ma wyszukać miejsce: (tu się zmienia)
Odpowiedzi: 4
wydaje mi się ,źe po instalacji danego programu,wpisaniu seriala,rejestracji itd i na koniec zrobieniu obrazu partycji systemowej program powinien bezproblemowo działeć bez ponownej zabawy z wpisami w rejestrze (nawet jak program zainstalowano na innej partycji niź systemowa)
Tak. Obraz systemu (partycji) mam i wykorzystuję.
A ten program nie jest instalowany na niej.
Myslałem, ze da się tak to zrobić.
Dzieki za odpowiedzi.
A ten program nie jest instalowany na niej.
Myslałem, ze da się tak to zrobić.
Dzieki za odpowiedzi.
co do " program do robienaia obrazów partycji" ,to sprawdź sobie @ZIYO czy czasami twoja płyta nie ma czegoś takiego jak Xpress Recovery Introduction ,bo rozwiązanie miałbyś pod ręką dosłownie
(tu się zmienia) to fachowo numer SID uźytkownika. Dane z tych kluczy znajduja się w Ntuser.dat
SIDy konkretnych userów moźna wyciągnąć z HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList
Moźna by napisac program który wyciągał by tego SIDa i podstawiał w miejsce tej zmiennej, odpowiednio spreparowany reg dodawałby do rejestru.
Ale zaproponuje inne wyjscia:
– nie wystarczy wyeksportowac HKEY_LOCAL_MACHINE\Software i HKEY_CURRENT_USER\Software ?
– skoro czesto reinstalujesz system to moźe jakaś instalacja nienadzorowana zawierajacą w sobie zainstalowane programy lub program do robienaia obrazów partycji?
SIDy konkretnych userów moźna wyciągnąć z HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList
Moźna by napisac program który wyciągał by tego SIDa i podstawiał w miejsce tej zmiennej, odpowiednio spreparowany reg dodawałby do rejestru.
Ale zaproponuje inne wyjscia:
– nie wystarczy wyeksportowac HKEY_LOCAL_MACHINE\Software i HKEY_CURRENT_USER\Software ?
– skoro czesto reinstalujesz system to moźe jakaś instalacja nienadzorowana zawierajacą w sobie zainstalowane programy lub program do robienaia obrazów partycji?
Strona 1 / 1