Reinstalacja– Pytanie
Witam
Posiadam płyte systemową XP bez jakichkolwiek poprawek, poprawki zainstalowałem po zainstalowaniu systemu, obecnie mam popraki SP2 a chciałem sobie zrobić reinstalacje systemu, czy jest to moźliwe??
czy trzeba odinstalować SP2??
Posiadam płyte systemową XP bez jakichkolwiek poprawek, poprawki zainstalowałem po zainstalowaniu systemu, obecnie mam popraki SP2 a chciałem sobie zrobić reinstalacje systemu, czy jest to moźliwe??
czy trzeba odinstalować SP2??
Odpowiedzi: 20
Dlatego chce podmienić ten plik:
Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.6.0003.5
Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.
Loading Dump File [C:\WINDOWS\Minidump\Mini020206–01.dmp]
Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available
Symbol search path is: *** Invalid ***
* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *
* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *
* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *
Executable search path is:
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
* *
* The Symbol Path can be set by: *
* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *
* using the –y argument when starting the debugger. *
* using .sympath and .sympath+ *
Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 1) UP Free x86 compatible
Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS
Kernel base = 0x804d4000 PsLoadedModuleList = 0x8054be30
Debug session time: Thu Feb 2 18:52:51.656 2006 (GMT+1)
System Uptime: 0 days 0:03:19.218
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
* *
* The Symbol Path can be set by: *
* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *
* using the –y argument when starting the debugger. *
* using .sympath and .sympath+ *
Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
Loading Kernel Symbols
......................................................................................................
Loading User Symbols
Loading unloaded module list
..............
* *
* Bugcheck Analysis *
* *
Use !analyze –v to get detailed debugging information.
BugCheck 7F, {d, 0, 0, 0}
***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.
Followup: MachineOwner
1. Nie – dopiero między SP2 jest na tyle przerobiony, źe naleźy korzystać z jego plików, a nie starszych wersji.
2. Nie iwem dlaczego Ci się system nie włącza i szans na to bym zgadł raczej nie ma.
2. Nie iwem dlaczego Ci się system nie włącza i szans na to bym zgadł raczej nie ma.
gdy w płytka i na dysku jest taka sama wersja, wtedy i tylko wtedy mozna wykonowac expand czy reinstalacje??
Rebe czy moźesz mi coś podpowiedzieć na temat problemu??
Rebe czy moźesz mi coś podpowiedzieć na temat problemu??
Płytę do czytnika – z poziomu systemu najwygodniej – po autorunie wybranie – wykonaj zadania dodatkowe i na następnym ekranie jest pozycja "wyswietl informacj o wersji" wystarczy kliknąć.
sprawdzałem pamiec softem memtTest32 oraz dysk HDD Regenerator zmieniałem stery od kart, gdzie teraz nie resetuje sie komp ale następuje wyjscie z gry, temperatury sa OKI napiecie równieź, posiadam karte graficzna NVIDIA GeForce2 GTS/GeForce2 Pro nie wiem która wersje trzeb zainstalować, moźe wiecie na których sterach dobrze bedzie smigać, przed instalacja karty intsluje sterowniki do Chipsetu VIA dla tego pytałem sie z jednych postów jak usunąc stery od Chipsetu? bo w dodaj\usun programy takich nie ma, czy one beda sie znajdować w Mendzerze urzadzeń??
I jeszcze raz sie zapytam Rebe jak moźna sprawdzić jak wersja systemu jest zainstalowana na płyce systemowej, bo wersje systemu na dysku mozna sprawdzic za pomoca komendy ver
I jeszcze raz sie zapytam Rebe jak moźna sprawdzić jak wersja systemu jest zainstalowana na płyce systemowej, bo wersje systemu na dysku mozna sprawdzic za pomoca komendy ver
http://support.microsoft.com/?kbid=315335&sd=RMVP – to tak ogólnie, choć pewnie dla 0x8E juź parę razy było,a do pamięci się prowadza na początek.
Do tego dochodza informacje o błedzie starownika nVidii w niektórych grach powodującym ten sam komunikat.
Nie pofatygowąłem się by sprawdzić jaką kartę u siebie masz.
Do tego dochodza informacje o błedzie starownika nVidii w niektórych grach powodującym ten sam komunikat.
http://support.microsoft.com/?kbid=315335&sd=RMVP – to tak ogólnie, choć pewnie dla 0x8E juź parę razy było,a do pamięci się prowadza na początek.
w systemie jest zainstalowany
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600] =>> sprawdziłem za pomoca komendy ver, a jak sprawdzić jaka wersja jest na płycie??
BSOD
KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED,
błąd 0x0000008E (0xC0000005, 0x80575971, 0xF3096F0, 0x000000000)
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600] =>> sprawdziłem za pomoca komendy ver, a jak sprawdzić jaka wersja jest na płycie??
BSOD
KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED,
błąd 0x0000008E (0xC0000005, 0x80575971, 0xF3096F0, 0x000000000)
Sprawdź wersję na płycie – w systemie powinna być ta: 5.1.2600.2622
A numer błedu na BSOD–zie to .....?
PS.
O tym jaki system jest zainstalowany obecnie to juź lepiej nie pisz, bo wszyskie konfikuracje mozliwe du przedstawienia opisałeś.
A numer błedu na BSOD–zie to .....?
PS.
O tym jaki system jest zainstalowany obecnie to juź lepiej nie pisz, bo wszyskie konfikuracje mozliwe du przedstawienia opisałeś.
podgląd zdarzeń nic nie pokazuje, BSOD właczony jeden błąd to tylko własnie ten plik
Instalacja systemu nasąpiła z czystej płytki XP gdzie w pozniejszym czasie została zainstalowan poprawka SP2 gdzie teraz chce podmienić plik NTOSKRNL.EXE tak to wygląda, dodam ze kiedyś w tym kompie był wymieniany procesor oraz CPU gdzie nie było ani formatu ani reinstalacji.
EDIT:
Jak bym pozyczył od kogoś płytkę która ma poprawki SP2 i zniej podmienił, czy by sie udało??
Instalacja systemu nasąpiła z czystej płytki XP gdzie w pozniejszym czasie została zainstalowan poprawka SP2 gdzie teraz chce podmienić plik NTOSKRNL.EXE tak to wygląda, dodam ze kiedyś w tym kompie był wymieniany procesor oraz CPU gdzie nie było ani formatu ani reinstalacji.
EDIT:
Jak bym pozyczył od kogoś płytkę która ma poprawki SP2 i zniej podmienił, czy by sie udało??
Nie wiem – to trzeba sprawdizć poównując numery wersji w poszczególnych paczkach – właściwości pliku.
O tym, źe najpierw była mowa o SP2 zainstalowanym, potem, źe system jest goły, a teraz okazuje ię, źe jest z SP1 to juź nie bardzo wiem co myśleć.
Tak bogiem,a prawdą to moze warto zdjąc partycje i postawić system od nowa, bo zaraz okaźe isę, źe kolejne "przyjemności' wyskoczą.
Ad. resetowanie – a moźe jednak by tak nie od debuggera zacząc, a od BSOD–a i logów, źeby – po boźemu – diagnostykę zacząć. Okazać się bowiem moze, źe plik, o którym piszesz nie jest sam w sobie niczemu winien, a problem z nim to tylko skutek nie zaś przyczyna kłopotów.
O tym, źe najpierw była mowa o SP2 zainstalowanym, potem, źe system jest goły, a teraz okazuje ię, źe jest z SP1 to juź nie bardzo wiem co myśleć.
Tak bogiem,a prawdą to moze warto zdjąc partycje i postawić system od nowa, bo zaraz okaźe isę, źe kolejne "przyjemności' wyskoczą.
Ad. resetowanie – a moźe jednak by tak nie od debuggera zacząc, a od BSOD–a i logów, źeby – po boźemu – diagnostykę zacząć. Okazać się bowiem moze, źe plik, o którym piszesz nie jest sam w sobie niczemu winien, a problem z nim to tylko skutek nie zaś przyczyna kłopotów.
resetują się gry oraz filmy, a podpoiwedz FAQ gusioo Debugger Windows wskazuje na ten plik.
Czy równiez podmiany nie moźna zrobić jak jest płyta bez poprawek a w systemie jest SP1?
Czy równiez podmiany nie moźna zrobić jak jest płyta bez poprawek a w systemie jest SP1?
Nie mam bladego pojęcia co moźesz zrobić.
Moźe gdybyś napisął dlaczego ten plik chcesz podmieniać w ogóle to do czegoś by dojść mozna.
Moźe gdybyś napisął dlaczego ten plik chcesz podmieniać w ogóle to do czegoś by dojść mozna.
mam czystego XP bez jakichkolwiek poprawek i teraz chce podmienić pliki jak w/w pisałem i nie wiem co moge zrobić, bo jak podmienie z płyty to komp sie nie uruchamia. Rebe co moge zrobić??
Po pierwsze to nie jestem przekonany co do toźsamości plików dla gołego XP i tego z SP2 i w niej bym przyczyn problemu zaczynał upatrywać.
O tym jak uruchamiasz konsolę z gołej płyty przy zainstlaowanym SP2 to juź pytał nie bede, bo moźe masz ją na dysku.
O tym jak uruchamiasz konsolę z gołej płyty przy zainstlaowanym SP2 to juź pytał nie bede, bo moźe masz ją na dysku.
równieź jest rzecz sie dzieje przy Expandowaniu bo jak chciałem podmienić plik NTOSKRNL.EXEpo podmianie komputer sie nie uruchamia, czy moźna coś zrobić??
wojtt nie gadaj, ja takie mądrości napisałem ? ;)
PS.
Wolę AutoStreamera niź nLite, ale to akurat szczegół.
PS.
Wolę AutoStreamera niź nLite, ale to akurat szczegół.
kamaa:jednym słowem nie warto reinstalować SP2??
Tego Rebe absolutnie nigdzie nie napisał. Chodziło mu o to ze zainstalowanego WIN XP SP2 nie naprawisz "gołym" WIN XP, a nawet jeśli to mozesz spotkac niespodzianki. Zaleca Ci zintegrować "gołego" XP z SP2 np. jakims nLite i takiej płytki do naprawy uzyc.
jednym słowem nie warto reinstalować SP2??
Nie iwem czy w oóle naprawa gołym XP systemu z SP2 jest moźliwa, a nawet jeźlei to mogą Cię ozne niespodzianki spotkać. Lepiej jezlei zintegrujesz SP2 z instalatorem i tak zrobionej płyty do naprawy uźyjesz.
Strona 1 / 1