Realtek AC97 i wieźa – duźy problem

Od pół roku korzystałem z podłączonej do kompa wieźy aiwa(mam zintegrowaną kartę realtek ac97 na mobo ga k8n pro–sli).
Wszystko działało świetnie dopóki dziś nie podłączyłem kompa do tv. Myślę jednak źe to bez znaczenia, poniewaź po przełączeniu na monitor jest tak samo. Problem polega na braku dźwięku. Program realtek sound manager ma funkcję automatycznego wykrywania podłączonych urządzeń audio. Po podłączeniu wieźy w głośnikach słychać charakterystyczne dźwięki, a program pokazuje coś takiego:

niestety operacja się nie kończy i trwa bez przerwy nadal(pasek postępu przesuwa się od początku i słyszę te trzaski w głośnikach). Żeby przerwać, muszę wcisnąć ctrl+alt+del i zakończyć ręcznie. Po ponownym uruchmieniu programu w zakładce "wykrywanie"
mam coś takiego:i tak było wcześniej
a w zakładce "zestaw surround":
Trochę mnie to dziwi, bo podpiąłem wieźe tylko
do zielonego line–out. Reinstalacja sterowników nie pomaga. Problem występuje równieź na drugiej wieźy sony oraz po podłączeniu do głośników tv. Ostatnio nic nie instalowalem ani nie usuwałem. Avast nic nie znalazł.

Kiedy wyłączę automatyczne wykrywanie i zrobię to ręcznie(przebiega normalnie), otrzymuję taki komunikat:

Po zakończeniu ręcznego wykrywania mam coś takiego:

A w zakładce "zestaw surround":

Odhaczenie sound managera z pozycji startowych nie pomaga. Czy to moźe być uszkodzenie samego układu? A moźe to wina kabla? Chciałbym uniknąć wyprawy do serwisu :(

Bardzo proszę Was o pomoc.

Odpowiedzi: 8

Skoro nie ma źadnych konkretnych pomysłów, chciałbym poznać odpowiedź na jedno pytanie:

Czy to jest problem z softwarem i mam robić format, reinstalować system itp. czy to wina sprzętu i trzeba po prostu zabrać kompa do serwisu :?:
jarecki
Dodano
16.03.2006 12:20:39
...podejrzewam autopatchera – świetnie miesza w systemie XPpro

Czy to moźe być prawda? O ile pamiętam to uźywałem autopatchera jeszcze zanim pojawił się problem. Czy to moźe być przyczyna??
jarecki
Dodano
14.03.2006 21:14:21
niedźwiedź:
...podejrzewam autopatchera – świetnie miesza w systemie XPpro, reinstal systemu – jedyny lek :(
A ile na to trzeba czekać? I czym to sie objawia?
Kurczę musze mieć jakiegoś kompa z lumpeksu bo nic mi ni namieszał :?
damiancore
Dodano
14.03.2006 15:21:17
...podejrzewam autopatchera – świetnie miesza w systemie XPpro, reinstal systemu – jedyny lek :(
niedźwiedź
Dodano
13.03.2006 18:40:52
Odinstalowałem sterownik i wyczyściłem driver cleaner'em (jak w przyklejonym). Wykrywanie automatyczne działa bez zarzutu. Pozostały następujące problemy:

1.Nie ma dźwięku z mikrofonu – po podłączeniu słychać tylko głośne trzaski przy poruszaniu mikrofonem. Wszystkie regulatory głośności na max.

2.Nie działają wyjścia na przednim panelu obudowy.

3.Wyjście liniowe w ogóle nie daje dźwięku, ale przy wykrywaniu słychać charakterystyczne dźwięki w głośnikach wieźy podłączonej do tego gniazda.

Bardzo proszę o radę. Podejrzewam uszkodzenie sprzętu (kilkakrotna reinstalacja sterowników nie pomaga). Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
jarecki
Dodano
12.03.2006 21:40:06
Załoźyłem ten temat, źeby znaleźć rozwiązanie problemu, a nie chwalić się pulpitem :(

To jest styl royale z xp media center i tapeta z autopatchera xp :wink:
jarecki
Dodano
16.02.2006 19:45:56
fajny skin do windy, jaki to?
hawli
Dodano
16.02.2006 19:31:38
Przełoźyłem wtyczkę do gniazda oznaczonego w instrukcji jako "line in", włączylem "UAJ automatyczne"(wykrywa czy gniazdo ma pracować jako wejście czy wyjście), przeprowadziłem wykrywanie i...GRA!! Niestety gniazdo oznaczone w instrukcji jako "line out" nadal nie działa :( Czy ktoś wie co się stało :?: Dotychczas działało przeciez na "line out" :?
jarecki
Dodano
11.02.2006 21:24:08
jarecki
Dodano:
11.02.2006 18:38:37
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1