R/C MICROCARS

mam takie pytanie jak myslicie warto kupic takie autko z tej stronki http://www.microsizers.pl/index.html
ma to ktos z was jak tak to niech napisze co o tym sadzi

Odpowiedzi: 20

kola z CD? hehe cos by to przyczepnosci nie mialo za duzej. kola by trzeba bylo zrobic z czegos lepszego tak jak np koleczka do deskorolki. ps czy bateryjjki obasluzyly by w pelni te silniki z HDD / na dlugo by starczyly ? cos mi sie nie wydaje :? trzeba by zrobic akumulatorek i pradnice :P
gieras
Dodano
20.12.2003 19:54:52
Myślę źe zbudowanie takiego pojazdu graniczyło by z cudem :wink: :roll:
PgX
Dodano
20.12.2003 16:11:31
wiem jedno zero zgubiłem

wyszło ok 123km/h

ale to jest raczej nieosiągalne bo silniki w Hdd mają 5400 bez oporu (prawie) a tu jest masa pojazdu.

Myśle źe 40km/h dałoby się osiągnąć
grzesiek1711
Dodano
20.12.2003 14:24:41
ej chłopaki a ni moźna samemu zbudować??

mamtaki pomysł:
dwa siliki od HDD.
baterie na dół
jakiś układ rc
koła np CD.
i laczki z gumy jakiejś
i śmigamy!!
policzmy:
5400obr/min = 32400obr/h
2*pi*r=2*3,14*6(promień CD)=37,68
37,68*32400=1220832cm/h=12208,32m/h=12,20832km/h
Vmax=ok. 10km/h
kurcze gdzieś jest błąd bo mi inaczej wychodziło.
Anonymous
Dodano
20.12.2003 02:29:46
Zapraszam Gierasku ,zapraszam, słuźe radą :mrgreen:
Krzychooo
Dodano
19.12.2003 22:53:48
Krzychooo:
No właśnie moźe to jakiś prototyp był, bo ja wogóle nie słyszałem o czymś takim. jak mówiłem to skomplikowana konstrukcja jest diesla. popierwsze nie ma gaźnika a ma wtryski co jest bardzo precyzyjnym i wytrzymałym elementem. po drugie to do tych wtrysków to potrzeba jeszcze pompy wtryskowej co znowu zwiększa koszty. A po trzecie to w dieslu na cylintrach panuje kilka albo kilkanaście razy większe ciśnienie niź w benzyniakach bo zapłon następuje samoczynnie pod wpływem ciśnienia a nie jak w silnikach benzynowych przy pomocy iskry ze świecy.
No i jeszcze jedna a jakze waźna sprawa: Diesla nie tak łatwo odpaliś zwłaszcza jak jest zimny. Dlatego w samochodach stosowane są ŚWIECE ŻAROWE które podgrzewają komore spalinową w celu spowodowania szybszego wybychu mieszanki paliwowo–powietrznej. Te świece podczas podgrzewania ( jak gaźde urządzenie grzewcze) mają duźy pobór mocy. musiało by być niezłe źródło pradu źeby je podgrzać. nie wiem czy jakaś "bateryjka" by to uciągnęła przynajmniej na jakiś dłuźszy czas.
tak więc nie wiem jak się na to zapatrywac, moźe były kiedyś tekie próby zastosowania. Na dzień dzisiajszy niesłyszałem o jakim kolwiek modelu R/C napędzanym silnikiem wysokopręźnym.
tys to znawca jest. jak sie staremu auto zwali to sie zglosze do ciebie :mrgreen:
gieras
Dodano
19.12.2003 16:37:58
No właśnie moźe to jakiś prototyp był, bo ja wogóle nie słyszałem o czymś takim. jak mówiłem to skomplikowana konstrukcja jest diesla. popierwsze nie ma gaźnika a ma wtryski co jest bardzo precyzyjnym i wytrzymałym elementem. po drugie to do tych wtrysków to potrzeba jeszcze pompy wtryskowej co znowu zwiększa koszty. A po trzecie to w dieslu na cylintrach panuje kilka albo kilkanaście razy większe ciśnienie niź w benzyniakach bo zapłon następuje samoczynnie pod wpływem ciśnienia a nie jak w silnikach benzynowych przy pomocy iskry ze świecy.
No i jeszcze jedna a jakze waźna sprawa: Diesla nie tak łatwo odpaliś zwłaszcza jak jest zimny. Dlatego w samochodach stosowane są ŚWIECE ŻAROWE które podgrzewają komore spalinową w celu spowodowania szybszego wybychu mieszanki paliwowo–powietrznej. Te świece podczas podgrzewania ( jak gaźde urządzenie grzewcze) mają duźy pobór mocy. musiało by być niezłe źródło pradu źeby je podgrzać. nie wiem czy jakaś "bateryjka" by to uciągnęła przynajmniej na jakiś dłuźszy czas.
tak więc nie wiem jak się na to zapatrywac, moźe były kiedyś tekie próby zastosowania. Na dzień dzisiajszy niesłyszałem o jakim kolwiek modelu R/C napędzanym silnikiem wysokopręźnym.
Krzychooo
Dodano
19.12.2003 12:10:40
Oj niestety o "dizlu" to czytałem w gazetach daaaaaawno temu :idea: Albo gdzieś czytałęem wieć nie podam ci gdzie :wink:
PgX
Dodano
18.12.2003 14:35:07
PgX:
Krzychooo o czym ja z gierasem rozmawialiśmy przed chwilą :?: :wink: :lol:

No to ładnie teraz dałem ciała :oops: :oops: :oops:
nie wiem co mi się stało, jakby zagubiony w czasoprzestrzeni :? normalnie jakbym po pijaku posta pisał :!:
w kazdym razie wracając do tematu tu tutaj cś mówiliście o modelu z silnikiem DIESLA. niesłyszałem o czymś takim i jestem bardzo ździwiony ze gdzieś zeście coś takiego znaleźli.
koszty wyprodukowania tekiej wielkości silnika wysokopreźnego byłby cholernie duźy poniewaź Diesel jest duźo bardziej skomplikowany a pozatym panują tam takie przeciązenia źe nie materiały uzyte do produkcji musiłały by być niesamowicie wytrzymałe.
Ale jakbyście mieli np. link do strony z takim modelem to Baaaardzo bym chciał to zobaczyć.
Krzychooo
Dodano
18.12.2003 13:20:03
Ale petara :!: WOW :!: A trzeba coś przy nim robić czy jest sprawny :roll:
PgX
Dodano
16.12.2003 22:28:22
na allegro jest za 1800zł spalinowy skala 1:10 wyciaga 136kmh :lol: :lol: :lol: :lol:
pbartek
Dodano
16.12.2003 22:27:05
Krzychooo o czym ja z gierasem rozmawialiśmy przed chwilą :?: :wink: :lol:
PgX
Dodano
16.12.2003 22:20:12
a widzieliście modele samochodów ze spalinowymi silnikami??? to chyba jedyne modele jakie bym chciał, mozna przynajmniej poczuć zapach spalin i woń palonej gumy :mrgreen:
Niestety sa dość drogie i części zamienne teź ale jak ktoś się trochę zna na mechanice (hi hi jak np...ja :D ) to napraw moźna dokonywac w domowym warsztacie co znacznie obniza koszta. Ale wracając na ziemię...najpier trzeba mieć takie coś zeby coś przy nim robić.
Spalinówki Rulezzz :!:
Krzychooo
Dodano
16.12.2003 22:12:57
Aha bo ja mówiłem o diselu :wink: A tak wogóle to te o których ja mówię jeźdzą chyba tylko do 64 km/h :)
PgX
Dodano
16.12.2003 22:11:57
PgX:
A mówisz o takim z silnikiem benzynowym czy disla :?:
o benzynowym
gieras
Dodano
16.12.2003 22:08:05
A mówisz o takim z silnikiem benzynowym czy disla :?:
PgX
Dodano
16.12.2003 22:05:09
PgX:
gieras:
theboss78:
I zaloze sie, ze nie sa tanie.
kolo 8 tys. zl. :P

Chyba źartujesz :lol: Takie autka kosztują max. 3 tys. a za 2 tys. jest juź bardzo fajne :wink:
niebede sie upieral przy swoim, bo nie pamietam dokladnie. ale jak mowisz ze 2–3 to niech bedzie 2–3 :P
gieras
Dodano
16.12.2003 22:03:30
gieras:
theboss78:
I zaloze sie, ze nie sa tanie.
kolo 8 tys. zl. :P

Chyba źartujesz :lol: Takie autka kosztują max. 3 tys. a za 2 tys. jest juź bardzo fajne :wink:
PgX
Dodano
16.12.2003 21:58:30
tamte male juz przepadaja ale te Nikko to sa super ale ich ceny nie zabardzo np. jest samochod z zaszybkich i wscieklych ten zielmony lancer ma zawieszenie i pedzi 36na godzine. ale ja chyba wole off–road. a mi sie takie rzeczy podobaja co moge sobie je posterowac z daleka a takie autko np. jak subaru wrc to poprostu marzenie jak dla mnie narazie tylko w modelaczh bo do osiemnastki jescze cale dlugie 3 ,5 roku :oops: :? :cry: :cry: :cry:
pbartek
Dodano
16.12.2003 21:39:42
Grunt to ustalic dobra i jakze niska cene.
theboss78
Dodano
16.12.2003 21:33:12
pbartek
Dodano:
16.12.2003 19:37:36
Komentarzy:
20
Strona 2 / 3