RAM
mam takie pytanko. Czy nic nie stanie się ram–owi przy taktowaniu PC3800? Boje się o niego trochę. W tej chwili mam FSB 195. Przy 200 resetuje mi się juź komp. Magistrala pamięci wynosi w tej chwili 234,58 Mhz. Z góry dzieki za wszystkie odpowiedzi. A config taki jak w podpisie. Poniźej zrzut z everest`a.
http://t0bi89.w.interia.pl/ram.JPG
http://t0bi89.w.interia.pl/ram2.JPG
http://t0bi89.w.interia.pl/ram.JPG
http://t0bi89.w.interia.pl/ram2.JPG
Odpowiedzi: 10
Witam wszystkich – trochę przypadkiem trafiłem na Forum ale znalazłem kilka interesujących mnie tematów no i się zarejestrowałem.
Sorry, źe odkopuję trochę stary wątek.
Pytanie do t0bi–ego – na załączonym screenie masz : Procesor FSB = 195.48 a Magistrala pamięci= 234.58 MHz !
Jakim sposobem to ustawiłeś ? – u mnie RAM chodzi synchronicznie z CPU, czyli aktualnie 175/350 a chętnie bym zwiększył taktowanie pamięci bo mój HX jest nieco niedociąźony :idea: .
Mam tą płytę prawie od dwóch lat, znam ją nieźle ale w/g mnie nie ma takiej moźliwości w BIOS–ie?
Moźesz co najwyźej wybrać rodzaj pamięci 400MHz i tyle – a skąd się weźmie ta magistrala 234.58 ???
No i jescze co do CPU –> 195 MHz i chodzi, przecieź nie ma dzielnika 1/6 i przy takiej FSB to masz PCI/AGP = 39.1/78.2 !!! – to sporo za duźo.
Mój konfig :
MSI KT4AV, Athlon XP 2400+@2700+(2195MHz, 175x12,5, 1,675V), Spire FalconRockII, Kingston HyperX PC3200/256 MB CL2, Barracuda IV 40GB, Riva TNT2, Chieftec 360–302–DF,LG CD–RW/DVD GCC–4521B, WIN2000 PL/SP4
Pozdr. :)
Sorry, źe odkopuję trochę stary wątek.
Pytanie do t0bi–ego – na załączonym screenie masz : Procesor FSB = 195.48 a Magistrala pamięci= 234.58 MHz !
Jakim sposobem to ustawiłeś ? – u mnie RAM chodzi synchronicznie z CPU, czyli aktualnie 175/350 a chętnie bym zwiększył taktowanie pamięci bo mój HX jest nieco niedociąźony :idea: .
Mam tą płytę prawie od dwóch lat, znam ją nieźle ale w/g mnie nie ma takiej moźliwości w BIOS–ie?
Moźesz co najwyźej wybrać rodzaj pamięci 400MHz i tyle – a skąd się weźmie ta magistrala 234.58 ???
No i jescze co do CPU –> 195 MHz i chodzi, przecieź nie ma dzielnika 1/6 i przy takiej FSB to masz PCI/AGP = 39.1/78.2 !!! – to sporo za duźo.
Mój konfig :
MSI KT4AV, Athlon XP 2400+@2700+(2195MHz, 175x12,5, 1,675V), Spire FalconRockII, Kingston HyperX PC3200/256 MB CL2, Barracuda IV 40GB, Riva TNT2, Chieftec 360–302–DF,LG CD–RW/DVD GCC–4521B, WIN2000 PL/SP4
Pozdr. :)
Dobra no krzyczeć niemusisz.Jestem tylko człowiekiem :) czy owa opcja jest czy nie niewiem.Ale jeźeli kolega chce sie bawić w podkręcanie to lepiej źeby sie tym zainteresował czy to jest automatycznie zablokowane czy trzeba samemu zablokować,mi głównie chodzi o to źeby sobie czegoś niespalił a tu zaraz ...... :?
Krzysiek_84:Słuchaj ty wejdz do biosu i poszukaj i zablokuj sobie te pci/agp bo moźesz płakac zaniedługo jak połowa kompa ci sie spali.Juź przy 200 fsb przy niezablokowanym pci /agp jest niebezpiecznie a płyty z nforce2 tak maja automatycznie zablokowane pci\agp
słuchaj Ty – czasem warto dokładnie czytać.
Płyta to MSI KT4AV , co oznacza, źe chipsetem jest KT400A – skoroś juź tak doradził to teraz wskaź gdzie jest taka opcja w BIOS–ie tej płyty.
Chyba, źe zablokowanie ma polegać na wsadzeniu kija w wentylatory.
Nie wiem nawet czy lola czy evila wstawić w podsumowaniu.
Słuchaj ty wejdz do biosu i poszukaj i zablokuj sobie te pci/agp bo moźesz płakac zaniedługo jak połowa kompa ci sie spali.Juź przy 200 fsb przy niezablokowanym pci /agp jest niebezpiecznie a płyty z nforce2 tak maja automatycznie zablokowane pci\agp
Lucky:jak zmieniasz fsb to pamietaj ze podkrecasz procka przy okazji, ten sempron co go masz ma mnoznik chyba 10x czyli jak ustawisz fsb 235mhz to ~ 2,4ghz. wszystko byloby dobrze gdybys mial BARDZO, BARDZO dobre chłodzenie, bo jak sie podkreca semprona to po 2,2ghz temperatura dyrastyncznie wzrasta. wiec uwazaj z kreceniem
mnoźnik mam 9.5 chłodzenie mam BOXowe i do tego obudowę z pionowo ustawionym zasialczem :? między wiatrakiem a zasilaczem są jakieś 2 cm takźe wiatrak zasysa ciepłe powietrze z zasilacza :? ale na FSB 195 procek w baaaardzo ostrym stresie (godzinne obciąźenie procka CPUBurn`em) ma 50 stopni. Mój poprzedni athlon miał w stresie 65 stopni 8) Płyty z nForce 2 Ultra mają blokade PCI i AGP? Jeśli nie to czy mają dzielnik FSB powyźej 1/5 :?:
jak zmieniasz fsb to pamietaj ze podkrecasz procka przy okazji, ten sempron co go masz ma mnoznik chyba 10x czyli jak ustawisz fsb 235mhz to ~ 2,4ghz. wszystko byloby dobrze gdybys mial BARDZO, BARDZO dobre chłodzenie, bo jak sie podkreca semprona to po 2,2ghz temperatura dyrastyncznie wzrasta. wiec uwazaj z kreceniem
czyli tak bezpiecznie to ile mogę ustawić na fsb zeby sie nie martwic o dysk? w tej chwili idzie na 195. wszystko stabilnie, ram testowalem MemTest`em i ma 1 blad na jakies 10–15 min ale komp chodzi extra, zero zwisow, jakichs schizów. Tylko martwi mnie to ze dysk glosno chodzi gdy sie na nim pracuje... tak jak w starych kompach :? a przeciez to jest nówka WDC 200gb 8 mb cache. Poradźcie mi coś, zeby jak najmniej stracic na wydajnosci a czesci w kompie były bezpieczne.
No i tu jest pies pogrzebany, rzeczywiście dopiero w KT880 jest takowa funkcyja.
Czyli odpowiedź jest taka iź o pamięć martwić się nie musisz – co najwyźej komputer będzie niestabilny, jednakźe troskę twą powinien zaprzątać dysk twardy, gdyź wraz z podnoszonym FSB zwiększasz częstotliwość PCI (kontroler HDD jest ściśle związany z magistralą PCI)
Czyli odpowiedź jest taka iź o pamięć martwić się nie musisz – co najwyźej komputer będzie niestabilny, jednakźe troskę twą powinien zaprzątać dysk twardy, gdyź wraz z podnoszonym FSB zwiększasz częstotliwość PCI (kontroler HDD jest ściśle związany z magistralą PCI)
spierdko – raczej nie, jak widać na screenach jest oparta na chpisecie VIA
Czy ta płyta ma blokade częstotliwości PCI/AGP?
Jeśli nie to bardziej bym się martwił o np. dysk twardy i karte graficzną.
Jeśli nie to bardziej bym się martwił o np. dysk twardy i karte graficzną.
Strona 1 / 1