RAM
Witam.
Mam powaźny problem a mianowicie zakupiłem sobie pamięć RAM 256 SDR 133.
Pamięć jaką posiadałem wcześniej to 128MB SDR 133.
Parametry się zgadzają a płyta jej nie widzi.
Czy moźe jest ona gdzieś zalokowana??
Wie ktoś jak zrobić aby wszystko było ok??
Pozdrawiam
Mam powaźny problem a mianowicie zakupiłem sobie pamięć RAM 256 SDR 133.
Pamięć jaką posiadałem wcześniej to 128MB SDR 133.
Parametry się zgadzają a płyta jej nie widzi.
Czy moźe jest ona gdzieś zalokowana??
Wie ktoś jak zrobić aby wszystko było ok??
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 6
Biorąc pod uwagę ilość danych dot. konfiguracji sprzetu to ....tylko wróźka wie.
Przeciez nawet nie napisąłeś co z ta pamięcią było – moźe za mocno wciskałes i jakieś mikrouszkodzenia isę pojawiły, moze ta pamięć jednak trefna, a moze to "tylko" zasilacz czy inne OC – w tym timingi RAM–u.
Przeciez nawet nie napisąłeś co z ta pamięcią było – moźe za mocno wciskałes i jakieś mikrouszkodzenia isę pojawiły, moze ta pamięć jednak trefna, a moze to "tylko" zasilacz czy inne OC – w tym timingi RAM–u.
ok. Komputer RAM juź widzi tylko po pewnym czasie pracy zacina się.
Myszka i klawiatura nie reagują.
Musze go resetować.
Co jest???????????????
Myszka i klawiatura nie reagują.
Musze go resetować.
Co jest???????????????
Przepraszam. Widocznie nie doczytałem. Pisałem na tema jak widzi połowę. Późno było :D
sh@dow – nie. gdyby to było to to widać by było połowę.
Dizel85 – najgłupsza z sugestii, o ile pamięc sprawna, włóź ją raz jeszcze tylko starannie sprawdź dociski.
Oczywiście nie mozna wykluczyć, źe moduł niem ieści sie w specyfikacji płyty, ale ... to juź chyba przed kupnem sprawdziłes.
Dizel85 – najgłupsza z sugestii, o ile pamięc sprawna, włóź ją raz jeszcze tylko starannie sprawdź dociski.
Oczywiście nie mozna wykluczyć, źe moduł niem ieści sie w specyfikacji płyty, ale ... to juź chyba przed kupnem sprawdziłes.
Moźe pamięć nie współgrać z płytą główną. Nie wiem czy da się coś z tym zrobić. Musiałbyś mieć pamięć typu BX ale ona jest droga z tego co pamiętam.
Moźe upgrade BIOSu pomoźe coś.
Moźe upgrade BIOSu pomoźe coś.
A jak włoźysz tylko tą nową (bez starej) to komp ja widzi?? Jak płyta główna? Spróbuj tez poprzekałdac róźne kości do róźnych slotów (popróbuj róźne kombinacje)
Strona 1 / 1