Radeon x1300pro
Mam karte graficzną ati radeon x1300pro i 512 ddr ram i gothic 3 tnie mi się myślałem, że to wina małej ilości ramów, ale na innych forach czytałem że to jest bardzo słaba karta graficzna. Czy to jest prawda ? czy z tą kartą mógł bym grać w gothica 3 z wiekszą ilością ram itp? czy kupić sobie nową ?i co w niej jest takiego słabego?
Odpowiedzi: 15
W Oblivionie i Gothic 3 możesz liczyć raczej na "LOW" detale na tej karcie i z tym prockiem.- cytat z innej strony gośc ma 756 mb ram i procka 2500+ wiec myślę, że po zakupie 512 mb ram powinno chodzic nawet na średnich detalach?
Czy będzie działał zadowalająco? nie wiem, wpisz w [url=www.google.pl]google[/url] fraze: x1300pro gothic 3
Lektura z linków, jakie uzyskasz, powinna rozwiązać tą rozterkę.
Karta 7600gt to cena około 400-500 zł tako podawali cenę, więc myślę że z tym poczekam i troche pojade na 1300pro. Ale spojrzałem się na cenę ram 512 pc-533mhz ddr2 do mojego komputera jest w cenie 123zł to w wakacje zakupiłem około 512mb/1gb i czy będę mógł na tym grać np. w gothic 3 na niskich detalach ? a jak by pomogło procka mam 3200+ myśle że dobry
A jakie są ceny tych kart?
-
[quote=Daisetsu]A jakie są ceny tych kart?[/quote] Problemy masz z odnalezieniem ich w sklepach internetowych ??
W obydwie rzeczy musiałbyś zainwestować, ramu conajmniej 1GB i karta typu 7600GT(7900GS) lub X1950pro, wtedy pograsz płynnie w nowe tytuły w wysokich/średnich detalach.
Ale jak bym dokupił ramu 2x512 to chyba by chodziło płynie z nowościami ? czy poprostu lepiej zmienić kartę a ram darować sobie ?
Jest to karta low-end, czyli ekonomiczna wersja Radeona serii x1000, producent tego chipa wydaje różne wersje kart tej samej "rodziny", które dzięki okrojeniom w budowie są tańsze w produkcji jak i mniej wydajne niż "pełne" jednostki. Trochę linków z testami tej karty:
[url=http://www.egielda.com.pl/?id=492&str=art]ATI Radeon X1300 PRO vs. nVidia GF 6600 - eGiełda.pl[/url]
[url=http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=315]Recenzja: Radeon X1300 Pro PCI-E - in4.pl[/url]
[url=http://pclab.pl/art16825.html]Radeon X1800 XT, X1800 XL, X1600 XT, X1300 Pro - zmasowany atak ATI[/url]
Odpowiadając na pytanie:
[quote]...bo chyba ta karta taka zła to nie jest ?[/quote]
Zła nie jest, grafike wyświetla, w starszych grach poradzi sobie dobrze, ale w nowościach przy wysokich czy średnich detalach akceptowalnej płynności animacji nie uświadczysz.
Bo w pierwszym chodziło mi bardziej ogólnie, żeby powiedzieć, że to są ddr ram a nie sdram czy jakoś tak :D
Znalazłem kosztuje 87zł na 533mhz myślałem że więcej :D
Ponawiam pytanie "Też tak myślę, bo chyba ta karta taka zła to nie jest ?"
Sklepów internetowych masa - sprawdź sam.
Tylko upewnij się co do tej pamięci - bo w pierwszym poście piszesz o DDR a w tym juz o DDR2 a to różnica jest.
Też tak myślę, bo chyba ta karta taka zła to nie jest ? Po za tym orientujecie się w cenach ile by kosztowało 512/1024 ram ddr2 ? w sklepie nie allegro?
Ja bym chyba jednak ten ram wziął ;-)
Nieduży :D Ale nie chodzi o pieniądze tylko co pierwsze bo kase to zawsze znajdę
Jaki masz budżet ??
A co polecał byś kupić jako pierwsze ramy czy kartę ?
Karta ta to model z niższej półki (także już podczas premiery), więc można na niej pograć w nowe tytuły redukując odpowiednio ustawienia w grze oraz rozdzielczość. Pytasz co w niej takiego złego: po prostu posiada małą ilość potoków i jednostek cieniujących, stąd jej wydajność taka, a nie inna jest.
Strona 1 / 1