radeon 9500 u mnie nie działa

Witam.
Mam problem.
Kupiłem Radeona 9500 na allegro. I dziś podłączyłem. Mimo tego źe wcześniej miałem karte GrForce 4 MX to nie przeinstalowałem systemu. Tylko zainstalowałem sterowniki ATi, ale coś nie działa. Benchmark 2001se nie rusza w Call of Duty 50 klatek na sekunde. Postnowiłem postwić system na nowo. Wszystko szło OK do pokui nie uruchomiłem ponownie komputera po zainstalowaniu SP2. Po logowaniu do systemu monitor sie wyłancza. Pisze źe nie ma sygnału. To tak jakgbyby włączyć monitor a nie włączyć komputera. Daje reset i coś ruszyło prubuje instalować benchmarka i zwis. Kilka razy mi się tak zrobiło. Wkurzyłem się. Włoźyłem mojego starego mx 4 i wszystko działa nawet bez sterowników!!! Poszłem do kuzyna na kompa(sempron 2400, płyta asrock AGPx8, 256 ddr 400 mhz, dysk samsung 80gb, zasilacz "zwykły" 300w) i podłączyłem karte i wszystko działa, benchmark 2001 se 9000pkt:) Kuzyn ma SP1 a ja SP2 wieć pomyślałem źe przez to. Odinstalowuje SP2 i wpinam do mojej płyty karte. Instaluje benchmarka sterowniki do karty graficznej uruchamiam ponownie kompa i puszczam benchmarka i co znowu czarny ekran:( Moge pracować "normalnie" na kompie ale w nic nie pogrm bo bedzie znowu czarny ekran. Mój komp to Athlon XP 2000+, k7vta3 AGPx4, 256 ddr 266mhz, 40 gb baracuda IV, zasilacz "zwykły" megabajt 300W.
Jak myślicie dlaczego u mojego kuzyna działa a u mnie nie prosze o pomoc???

Odpowiedzi: 20

Nie uwierzycie!!!
DZIAŁA!!!
Zmieniłem 4mx na 9500 i zainstalowałem sterowniki i 3d mark 2001 se poszedł na 9500pkt:)))
Chyba chodziło o to źeby:
1.Wgrać nowy BIOS.
3.Zrobić pełny format dysku.
2.Zainstalować nowy VIA serwis pack.

WIELKIE dzięki za pomoc. BARDZO się przydała. Pozdrawiam
kbula
Dodano
09.01.2005 19:50:14
Wiesz ECS to ECS,widać nie lubi się z twoim radkiem.
MarcinX
Dodano
09.01.2005 19:39:46
Na 4MX przechodzi 3d2001se marka bez problemu 5300pkt.

Przed instalacją sysytemu robiłem format dysku to chyba nic nie zostało z sterowników z Geforca.

Po zmianie z 4 MX na 9500 nic w BIOSIe nie zmieniałem.
kbula
Dodano
09.01.2005 19:26:46
Na 4MX przechodzi 3d2001se marka bez problemu 5300pkt.

Przed instalacją sysytemu robiłem format dysku to chyba nic nie zostało z sterowników z Geforca.

Po zmianie z 4 MX na 9500 nic w BIOSIe nie zmieniałem.
kbula
Dodano
09.01.2005 19:26:46
Problemy z kartą po zmianie Ati :arrow: Nvidia i odwrotnie to zupełnie normalny objaw.
Często nawet czyszczenie resztek po driverach (Driver cleaner,rejestr itp.) nie pomaga.
Regułą po zmianie jest postawienie systemu na nowo.
MarcinX
Dodano
09.01.2005 19:16:42
Kończą mi się pomysły... :shock:
Rozumiem, źe wszystkie opcje w biosie poustawiałeś?
Sprawdziłeś wtyczki dysku? Kabel ATA? Czy zasilacz nie ma jakiś opalonych/zakurzonych wtyczek?
Jeśli są to problemy z dyskiem, to jeszcze nie słyszałem, by poprawna praca dysku była uzaleźniona od karty graficznej... No chyba, źe... Jak moźesz, to zainstaluj sobie jakiś inny zasilacz (poźycz od kogoś). I sprawdź czy nie będzie dysk znikał. Bo to wygląda tak: system się ładuje, wszystko Ok.. A jak włącze jakąś intensywną aplikację (grę, 3DMarka) – to mi zaczyna brakować prądu dla dysku.
I jeszcze: uruchom 3DMarka na tym 4MX... Jak go przejdzie – to napisz.
evil44
Dodano
09.01.2005 18:56:08
Zainstalowałem nowy BIOS i VIA serwis pack i zmieniłm karte na z 4mx na 9500 i nie wykrywał dysku. Postawiłem sytstem na nowo i benchmark ruszył na radku!!! ale tylko do 2 testu, zawiesił sie podczas ładowania trzeciego ale nie wiem moźe to problem z dyskiem bo monitor pokazywał plansze ale czerwona dioda w obudowie sie świeciła. zmieniłem na 4 mx. I wyskakiwal mi taki niebieski ekran podczas uruchamiania systemu. i jak chciałem postawić sysyem na nowo to spod instalatora nie wykrywał partycji C na tej co był sysytm pisał źe jest tam cała przestrzeń wolna. ale postaiwłem system. narazie pracuje na 4 MX.
kbula
Dodano
09.01.2005 18:41:03
Zwyczajnie zrób to, co powiedziałe: ściągnij plik biosu i ten programik. Odpal to, czekaj aź się zrobi, następnie restart komputera i gotowe. A moźe lepiej poczekaj, aź ktoś inny to zrobi (moźe sąsiad się zna na komputerach?)
evil44
Dodano
09.01.2005 15:14:11
nie
Rebe
Dodano
09.01.2005 15:07:02
a musze odinstalować system i sterowniki do grafy??
kbula
Dodano
09.01.2005 14:58:39
No to OK!
W menu wybierz bios – i ściagaj ostatni – najnowszy. Masz tam teź programik WInflash – to teź sćiągaj i odpalaj. To do wgrania biosu pod windows. Nie musisz niczego na dyskietkę dawać.
evil44
Dodano
09.01.2005 14:51:16
Powoli...
Musisz wiedziec, źe ECS K7VTA to kilka modeli płyt oznaczonych tak samo – róźniących się tytlko wersjami wykonania (v coś tam, np: v2.0, v.3). Znajdź odpowiedni bios na stronie i ściągnij. Jak ściągniesz zły – to uśmiercisz płytę na jakiś czas (przewaźnie na zawsze).
Wgrywasz plik biosu i programik do wgrywania na dyskietkę. Musisz uruchomić system z dyskietki dosowej i potem uruchomić ten programik do wgrywania biosu. W programiku podajesz nazwę pliku z biosem, czytasz uwaźnie napisy wyskakujące na ekranie.. i gotowe.
UWAGA!! Jak ci komp padnie podczas zmiany biosu – to teź kiepsko.
evil44
Dodano
09.01.2005 14:38:03
a jak się wgrywa BIOS??
kbula
Dodano
09.01.2005 14:31:32
O ja!
Doradzam wymianę płytki – a nie pomyślałem o takiej prostej sprawie jak wymiana biosu.
www.ecs.com.tw – stronka ECS – dział Download/Bios i znajdź swoją płytę.
A sterowniki: jaki to jest Radeon: Saphire/Gigabyte/Ati...? Ściągnij sobie najnowsze stery ze strony producenta karty.
evil44
Dodano
09.01.2005 14:25:13
Do karty nie mam dołczonych źadnych sterowników. Bo jest to wersja bulk. Ale mam orginalne sterownik ATi. A skąd moge ściągnąć bios do płyty głónej??
kbula
Dodano
09.01.2005 14:13:05
Moźe być potrzeba aktualizacji biosu płyty do najnowszego.

Odinstaluj oprogramowanie i stery do karty,restart i uruchom na systemowych.

Reset biosu na defaults.

Stery najnowsze do płyty wgraj i dopiero instaluj stery karty,najlepiej z CD dołączonego do karty.

Jak nic to karta nie lubi się z płytą główną i nic nie zrobisz.

Ewentualnie postaw system na świeźo,zachowaj kolejność instalacji.czyli system na początek XP z SP1,stery do płyty głównej,sterowniki i reszta.

Na końcu ewentualnie SP2.
JNJN
Dodano
09.01.2005 13:54:55
Jeśli ten Radeon działa poprawnie na innej...
Tak – jest to wina płyty. Nie wyrabia zasilanie z portu AGP. Myślę, źe najtańszym wyjściem z sytuacji będzie zakup nowej płyty. Jak nie musisz mieć markowej, to polecam wyroby Asrock, ECS,.. Do 180zł to kupisz wypasioną płytę tych producentów z AGP8 na swojego Radka. Karty graficznej się nie pozbywaj (jest za dobra) – nie byłoby to opłacalne finansowo.
Jeszcze raz idź do kuzyna i sprawdź tego Radka na jego płycie (dla pewności). I nie 5 minut – ale 5 godzin 3DMarka i innych takich. Jak grafika OK – kupuj nową płytę główną
evil44
Dodano
09.01.2005 13:36:20
jest disable.
czyli jest to wina płyty źe to nie działa??
kbula
Dodano
09.01.2005 13:25:27
I właśnie coś mi się przypomniało: Sprawdź ustawienia AGP. Jest tam opcja FastWrite, która w przypadku tego radka musi być Disable. Moźliwe, źe masz ją ENABLE (bo GF4 tak lubi).
Jeśli to nie to, to nie wyrabia zasilanie z płyty dostarczane do slotu AGP.
evil44
Dodano
09.01.2005 13:14:10
Podłączyłem kompa do zasilacza mojego kuzyna i dalej są zwisy. sprawdzałem napięcie speed fanem i nie ma nic niepokojącego. czy źeczywiście moźe to być płyta?? mam ECS K7VTA3
a moźe ram??
kbula
Dodano
08.01.2005 23:40:23
kbula
Dodano:
07.01.2005 23:26:59
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2