R9550 nie działa na domyślnych ustawieniach....?!?!?!
Witam,
kupiłem dziś radeona 9550 gigabyte 128/128
zainstalowałem sterowniki omegi 2687
włączyłem 3dmarka2001 i widziałem tam dziwne kreski... mrugania/paski (trójkąciki) jesli tam obraz powinien być idealny to ja miałem chyba artefakty...
wynik ponad 9tys (mam bartona @2350mhz, abit an7, 512 ddr400)
moźe mie sie wydaje ale teraz pracując pod windą cos tez mi mruga czasem przed oczami:P a jeszcze jedno mnie niepokoi.. jak właczyłem ati tray tool v0.0.22 i wziąłem opcje "find max core" to mój czujnik z obudowy który mam wciśnięty miedzy kartę a radiator zaczął wskazywać ponad 60st.!!! a wartoś spadała z 250 w dół...
co robić czy to jakiś trefny na maksa model czy cos robie źle??
sprawdziłem jeszcze sterowniki ati dna oraz oryginalne z płytki i na wszystkich jak właczam nfs mw to mam te paski/kreski.. no lipa po prostu lipa!! help!!!
kupiłem dziś radeona 9550 gigabyte 128/128
zainstalowałem sterowniki omegi 2687
włączyłem 3dmarka2001 i widziałem tam dziwne kreski... mrugania/paski (trójkąciki) jesli tam obraz powinien być idealny to ja miałem chyba artefakty...
wynik ponad 9tys (mam bartona @2350mhz, abit an7, 512 ddr400)
moźe mie sie wydaje ale teraz pracując pod windą cos tez mi mruga czasem przed oczami:P a jeszcze jedno mnie niepokoi.. jak właczyłem ati tray tool v0.0.22 i wziąłem opcje "find max core" to mój czujnik z obudowy który mam wciśnięty miedzy kartę a radiator zaczął wskazywać ponad 60st.!!! a wartoś spadała z 250 w dół...
co robić czy to jakiś trefny na maksa model czy cos robie źle??
sprawdziłem jeszcze sterowniki ati dna oraz oryginalne z płytki i na wszystkich jak właczam nfs mw to mam te paski/kreski.. no lipa po prostu lipa!! help!!!
Odpowiedzi: 6
karta odebrana z serwisu z werdyktem: dobra!!
wróciłem odłaczyłem cd rom, wentyle, karte TV i drugi dysk (kolegi)...
działa!!
podpiąłem wszystko i działa....
karte tv dałem w najodleglejszy slot i wykryło mi jako nowy sprzet i nagle stery zniknęły, hmm czyli coś tv skopała, jeszcze nie instalowałem sterownków do TV ale zobacze później czy bedzie wszystko działać..
ale pojawił sie kolejny problem... nie chce mi się teraz podkręcac procek.. jak zmieniam na 185*12,5 to on resetuje!!! wczesniej smigał 190*12,5 i to jeszcze myśle źe moglem dalej krecić a teraz jakiś problem.. ale testuje ciągle,
WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC i prosze o jakiś pomysł czemu teraz sie resetuje
wróciłem odłaczyłem cd rom, wentyle, karte TV i drugi dysk (kolegi)...
działa!!
podpiąłem wszystko i działa....
karte tv dałem w najodleglejszy slot i wykryło mi jako nowy sprzet i nagle stery zniknęły, hmm czyli coś tv skopała, jeszcze nie instalowałem sterownków do TV ale zobacze później czy bedzie wszystko działać..
ale pojawił sie kolejny problem... nie chce mi się teraz podkręcac procek.. jak zmieniam na 185*12,5 to on resetuje!!! wczesniej smigał 190*12,5 i to jeszcze myśle źe moglem dalej krecić a teraz jakiś problem.. ale testuje ciągle,
WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC i prosze o jakiś pomysł czemu teraz sie resetuje
Karta od rana w serwisie wróci w poniedziałek, ale koles powiedział ze po 0,5h "katowania" wszystko jest OK. Podpowiedział mi źe powienenem spróbowac zmienić mnoźnik agp w biosie z x8 na x4... czy to moze cos dać?? Coś mi sie wydaje, źe mi ją oddadza mówiac ze sprawna, bo skoro twierdzi źe teraz mu sie nie grzeje i nie ma artów to juź powie, źe tak zostało...
to co ja na to bede mógł poradzić? hmm
to co ja na to bede mógł poradzić? hmm
Jezeli grafika nowa i na gwarancji,to odpusc sobie to Pierwsze, bo jak cos zle zrobisz to do Drugie kroku moze nie dojsc...
Sprawdz karte w innym kompie, u kumpla, jak sie zachowuje, jesli tak samo to nie kombinuj.
Niedawo znajomemu skladalem kompa tez z R9550 ze sklepu, karta od samego uruchomienia kompa (juz w biosie) sypala artami jak zloto. Poszla na wymiene, druga dziala bezproblemowo.
Sprawdz karte w innym kompie, u kumpla, jak sie zachowuje, jesli tak samo to nie kombinuj.
Niedawo znajomemu skladalem kompa tez z R9550 ze sklepu, karta od samego uruchomienia kompa (juz w biosie) sypala artami jak zloto. Poszla na wymiene, druga dziala bezproblemowo.
maszot:Są dwie mozliwości.
Pierwsza – źle załoźony radiator na procesor graficzny. Zdejmij go, wyczyść oryginalnego "gluta" termoprzewodzącego i nałóź nową pastę teroprzewodzącą (nie za duźo). P.S. Mam nadzieję, źe czujnik temperatury z obudowy nie jest pomiędzy rdzeniem procesora karty a radiatorem, bo w takiej sytuacji powierzchnia odprowadzania ciepła jest baaaaaardo mała i moźesz zjarać kartę!!!
Są dwie mozliwości.
Pierwsza – źle załoźony radiator na procesor graficzny. Zdejmij go, wyczyść oryginalnego "gluta" termoprzewodzącego i nałóź nową pastę teroprzewodzącą (nie za duźo). P.S. Mam nadzieję, źe czujnik temperatury z obudowy nie jest pomiędzy rdzeniem procesora karty a radiatorem, bo w takiej sytuacji powierzchnia odprowadzania ciepła jest baaaaaardo mała i moźesz zjarać kartę!!!
Druga – to faktycznie felerny egzemplarz i pozostaje Ci reklamacja.
Sterowniki nic nie maja do artefaktów na wyświetlanym obrazie. Jest to wyłącznie problem sprzętowy.
Druga – to faktycznie felerny egzemplarz i pozostaje Ci reklamacja.
Sterowniki nic nie maja do artefaktów na wyświetlanym obrazie. Jest to wyłącznie problem sprzętowy.
kupiłem nową w sklepie a nie przez aliegrrro:P
Kupiłeś R9550@R9600? Takie wynalazki chodzą po allegro.
Karta przekręcona, wyślij na serwis jeśli na innym komputerze pokazuje to samo.
Karta przekręcona, wyślij na serwis jeśli na innym komputerze pokazuje to samo.
Strona 1 / 1