Róźne konfiguracje sieci LAN dla 2 roźnych kont na 1 kompie
Witam
Mam problem, poniewaź reinstalowałem system – chciałbym ustawić tak Windows'a
źeby user: Marcin z prawami admina miał ustawione połązenie sieciowe na DHCP,
user Paweł z prawami Ograniczone miał statyczny adres IP np. 192.168.1.10. Router z wbudowanym firewallem jest tak skonfigurowany źe przydziela adresy IP komputerom w sieci wewnętrznej od 192.1681.1.11, a na adres IP 192.168.1.10 jest tzw. strefa zdemilitaryzowana czyli zewnętrzny adres IP
Generalnie chodzi mi o to źeby konto admina nie było wystawione na zewnętrzny adres IP który jest przypisany do adresu 192.168.1.10
Czy jest moźliwe zainstalowanie firewall'a Zone ALarm tak aby uruchamiał się
pod uźytkownikiem Paweł, a nie uruchamiał się w przypadku konta Marcin.
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie rady i sugestie.
Mam problem, poniewaź reinstalowałem system – chciałbym ustawić tak Windows'a
źeby user: Marcin z prawami admina miał ustawione połązenie sieciowe na DHCP,
user Paweł z prawami Ograniczone miał statyczny adres IP np. 192.168.1.10. Router z wbudowanym firewallem jest tak skonfigurowany źe przydziela adresy IP komputerom w sieci wewnętrznej od 192.1681.1.11, a na adres IP 192.168.1.10 jest tzw. strefa zdemilitaryzowana czyli zewnętrzny adres IP
Generalnie chodzi mi o to źeby konto admina nie było wystawione na zewnętrzny adres IP który jest przypisany do adresu 192.168.1.10
Czy jest moźliwe zainstalowanie firewall'a Zone ALarm tak aby uruchamiał się
pod uźytkownikiem Paweł, a nie uruchamiał się w przypadku konta Marcin.
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie rady i sugestie.
Odpowiedzi: 1
W samym systemie takia zmiana ustawien bylaby chyba niemozliwa. Chociaz gdyby glebiej pogrzebac w gpedit, to kto wie.
Zmiana parametrow adresu mozliwa bylaby poprzez jakis skrypt, ktory odpalany w autostarcie uzytkownika dokonywalby tego czego oczekujesz. Komenda "netsh" pozwala na zmiane konfiguracji sieciowych i wykorzystanie jej w takim skrypcie z pewnoscia daloby oczekiwany rezultat. A moze nawet pliczek .reg z odpowiednimi zmianami rejestru rowniez odpalany w autostarcie ?
Zmiana parametrow adresu mozliwa bylaby poprzez jakis skrypt, ktory odpalany w autostarcie uzytkownika dokonywalby tego czego oczekujesz. Komenda "netsh" pozwala na zmiane konfiguracji sieciowych i wykorzystanie jej w takim skrypcie z pewnoscia daloby oczekiwany rezultat. A moze nawet pliczek .reg z odpowiednimi zmianami rejestru rowniez odpalany w autostarcie ?
Strona 1 / 1