"Znikająca" karta sieciowa
Ostatnio dokupiłem kartę PCI z portami USB,bo te zainstalowane na płycie były juź całkiem "zjechane".Po zainstalowaniu okazało się,źe działa świetnie.Problem w tym, źe komp. przestał mi wykrywać kartę sieciową,a tym samym straciłem dostęp do netu. Czy ktoś moźe mi podpowiedzieć co z tym zrobić?Wolałbym uniknąć kolejnych wydatków z oczywistych względów.Z góry dzieki za pomoc.
Odpowiedzi: 4
Dzięki, sprawdzałem,chociaź teraz kartę USB mam wyjętą (inaczej nie mógłbym się łączyć z netem).Ale z tego samego przerwania korzystają: karta graficzna, dźwiekowa, sieciowa,kontroler ultra IDE i kontrolery USB (te stare).To moźe rzeczywiscie za duźo, jeźeli dochodzi jeszcze karta USB. Pomyslałem,źe odłączę te stare kontrolery USB. Moźe to pomoźe?Tylko dlaczego inne urządzenia działają bez zakłóceń, a sieciowa akurat nie?
Konflikt IRQ moźna sprawdzić w:
"Menadźer Urządzeń/Widok/Zasoby wg. połączeń/Żądanie przerwań IRQ"
"Menadźer Urządzeń/Widok/Zasoby wg. połączeń/Żądanie przerwań IRQ"
Wkładałem, do kaźdego po kolei i efekt niestety był taki sam, czyli karta sieciowa nie działała, co do biosu, to jeszcze nie sprawdzałem.Zaraz to zrobię i dam znać.A moźe to kwestia IRQ?Jakiś konflikt moźe?Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie
Przesadź karte USB do innego slota PCI, w biosie teź moźna włączyć funkcję "Update ESCD".
Strona 1 / 1