"wlamanie" i zabezpieczenia dyskoffff
Czesc mam problem – mianowicie moji koledzy uzywaja w sieci programu – Languard Network Scanner – i maja dostap do mojich dyskow twardych jak to ZAKONCZYC :/ jaki firewall albo najlepiej jak zrobic te dyski NIEWIDOCZNE za pomoca ustawien w windowie oczywiscie XP Profes. Z gory dzieki za odpowiedz.
Odpowiedzi: 17
Sprawdz czy masz tą usługę uruchomioną.
Wyskakuje mi taki komunikat – "Folder połaczenia sieciowe nie moze pobrac listy kart sieciowych tego komputera, Upewnij sie czy usługa Połaczenia Sieciowe jest właczona i uruchomiona" co teraz ?????????? :shock:
A ten brat to nie bawil sie jakims tweakerem ? Bo byc moze wylaczyl pokazywanie zawartosci Polaczen sieciowych. Przeszukaj gpedit.msc (z Uruchom) czy czasem nie ma tam takiej rzeczy. Ja siedze w tej chwili na w98, wiec nie mam mozliwosci sprawdzenia.
Start– ustawienia–Połączenia sieciowe.
W właściwościach zaznacz pokaź ikone połączenia.
Tak jest w klasycznym menu start.
W właściwościach zaznacz pokaź ikone połączenia.
Tak jest w klasycznym menu start.
wlasnie ze niema nawt tej ikony w tym folderze ze jest jakies połaczenie poprostu pusty folder :/ nie moge znalezc :(:(:(:(
Przeciez masz dostep do ustawien przez Start –> Polaczenia sieciowe. I chyba nawet gdzies tam jest miejsce do zaznaczenia aby ikona polaczenia wyswietlala sie na pasku.
Chyba głowne :/ nie jestem na 100% pewny czy Cie rozumiem poprostu jak odpalam to mi wyskakuje jako administrator. :? mam jeszcze jeden problem nie widze połaczenia sieciowego :/ zawsze mialem na pasku zadan w prawym dolnym rogu ekranu a;e dzisiaj wlanczam i nic :?: (brat sie bawił wrrrr) net mi dziala ale chce zmieniac IP bo czasem w 2 sieci gramy. Gdzie to sie moglo podziac??
Nie wkurzamy sie. Jesli dodasz Administratora do tej odmowy logowania z sieci, to juz sobie zostan bez tego hasla. Ale i tak haslo to podstawa bezpieczenstwa.
Logujesz sie na swoje konto o uprawnieniach administratora czy tez na glowne Administrator ?
Logujesz sie na swoje konto o uprawnieniach administratora czy tez na glowne Administrator ?
Hmmmm jak odpalam kompa wlancza mi sie okno logowania jako Administrator ale nie mam załozonego hasła (na swojim koncie tzn to tak?) naprwde jestem zielony na xp wiec sie nie wqrzajcie za glupie pytania :( :oops:
Nic bardziej mylnego Marcin :wink: . Zeby uniknac wlaman zabrania sie dostepu dla aministratora z sieci. Poza tym sadze, ze kolega nie ma zalozonego hasla na glownym koncie Administrator a byc moze i na swoim koncie, a to otwarta brama do systemu.MarcinX:... jeźeli wyłączysz udostępnianie plików i drukarek (pod warunkiem źe nic nie udostępniasz), jest niezłym sposobem na uniknięcie "włamań".
Połączenie lokalne –stan–właściwości –zaawansowane i zaznacz zapore.
Systemowy firewall jest całkiem niezły ale dodatkowy jest wręcz obowiązkowy.
Co do tego co napisał El Nino, jeźeli wyłączysz udostępnianie plików i drukarek (pod warunkiem źe nic nie udostępniasz), jest niezłym sposobem na uniknięcie "włamań".
Systemowy firewall jest całkiem niezły ale dodatkowy jest wręcz obowiązkowy.
Co do tego co napisał El Nino, jeźeli wyłączysz udostępnianie plików i drukarek (pod warunkiem źe nic nie udostępniasz), jest niezłym sposobem na uniknięcie "włamań".
Systemowego firewalla ?? mam xp od tygodnia :( nie znam systemu :/
Uzywasz XP. Dlaczego nie masz zalaczonego systemowego firewalla ? Poza tym jesli nic nie udostepniasz, mozesz we wlasciowsci polaczenia sieciowego wylaczyc udostepnianie plikow i drukarek. Dodatkowo wylacz dostep z sieci dla administratora: Panel Sterowania –>Narzedzia adm. –>Zasady zabezpieczen lokalnych –> Zasady lokalne –>Przypisywanie praw –>Odmowa dostepu do tego kompa z sieci: dodaj w tym miejscu "Administrator".
Wchodzisz w usługi i wyłącz routing i rejestr zdalny.
Przez niego łatwo wejść na kompa.
Poza tym to twój wybór ale jeźeli to pirat daj sobie spokój.
I to nie propaganda antypiracka ale stwierdzenie faktu.
Obecne antywirusy mimo cracków lipnych kluczy itp. nie sprawują się zbyt pewnie.
Firmy nie są głupie.
Są darmowe alternatywy.
I wcale nie gorsze.
Poza tym jeźeli chodzi o zabezpieczenia sieciowe od Nortona to NIS.
Przez niego łatwo wejść na kompa.
Poza tym to twój wybór ale jeźeli to pirat daj sobie spokój.
I to nie propaganda antypiracka ale stwierdzenie faktu.
Obecne antywirusy mimo cracków lipnych kluczy itp. nie sprawują się zbyt pewnie.
Firmy nie są głupie.
Są darmowe alternatywy.
I wcale nie gorsze.
Poza tym jeźeli chodzi o zabezpieczenia sieciowe od Nortona to NIS.
Routingu i rejestru ? :/ powiedz cos wiecej jestem zielony :( (załataiwm Nortona 2003)
Routingu i rejestru ? :/ powiedz cos wiecej jestem zielony :( (załataiwm Nortona 2003)
Moźliwośći jeat mnóstwo.
Najprostszy to firewall.
Kerio,Sygate,Zone Alarm itd.
Poza tym , dla lepszego zabezpieczenia załoźenie chasła sieciowego ,wyłączenie w usługach routingu i rejestru zdalnego i przeskanowanie kompa źeby sprawdzić czy nie siedzi jakiś trojan przez którego wchodzą.
Najprostszy to firewall.
Kerio,Sygate,Zone Alarm itd.
Poza tym , dla lepszego zabezpieczenia załoźenie chasła sieciowego ,wyłączenie w usługach routingu i rejestru zdalnego i przeskanowanie kompa źeby sprawdzić czy nie siedzi jakiś trojan przez którego wchodzą.
Strona 1 / 1