"widmowe" foldery o nazwie "System"

Witam. Zainstalowałem ponownie (po formatowaniu dysku) system Windows XP Pro, SP1. Pojawił się pewien problem, którego przez wcześniejsze dwa lata współpracy z tym systemem nie uświadczyłem – kaźdy katalog nazwany "System" (obojętnie czy w folderze C:Windows, czy np. w jakiejś grze) nie jest widoczny z poziomu Windowsa, tj. nie jest wyświetlany przez Eksplorator, Mój komputer, Windows Commander ... etc. Folder taki jest widoczny z odpalonego przez "Uruchom:" Norton Commandera. Do takiego "widmowego" folderu moźna się dostać przez wpisanie pełnej ścieźki w pasku adresu.

ZAZNACZAM: ustawienia w opcjach folderówwidok –

*Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego [odznaczone]
*Pokaź ukryte pliki i foldery [zaznaczone]
*Wyświetl zawartość folderów systemowych [zaznaczone]

Dodam, źe foldery System nie mają atrybutu ukryty – mogę np. stworzyć taki folder, nazwać go "System", po czym po utworzeniu będzie widoczny, natomiast po wyjściu poziom wyźej i ponownym powrocie do miejsca utworzenia – zniknie (mimo iź nadal będzie się moźna przez pasek adresu do niego dostać).

Odpowiedzi: 5

Sory źe odgrzebuje post, ale mam ten sam problem a nie wiem jak ten wir się nazywa. Z góry thx ;*
baroNx
Dodano
12.11.2004 00:11:23
XeviL:
Prawdopodobnie ktoś, albo sam ześ sobie zainstalował RootKita. Sprawdz na www.rootkit.com

xevil chyba sie nawalił albo robi kase za reklame tego rootkita...... :lol:
leganet
Dodano
28.09.2004 23:27:16
Witam raz jeszcze – otóź problem stworzył wirus, wykryty dopiero przez szczepionkę z gdata.pl – gorąco polecam.

Po usunięciu wirusa (klucze rejestru), wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam,
braku robaków źyczę :)
cougar
Dodano
27.09.2004 18:29:51
System jest świeźo po instalacji. Oprócz OfficeXP jest tu naprawdę bardzo niewiele aplikacji.

O RootKit nie słyszałem. Tylko ja mam dostęp do tego komputera i nic takiego nie było instalowane. Pod podanym linkiem jest jakiś magazyn, z którego niewiele rozumiem.. :roll:
cougar
Dodano
27.09.2004 17:43:54
Prawdopodobnie ktoś, albo sam ześ sobie zainstalował RootKita. Sprawdz na www.rootkit.com
XeviL
Dodano
27.09.2004 17:27:52
cougar
Dodano:
27.09.2004 17:02:04
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1