"rozrastający" sie WindowsXP

Witam.

Mam problem. Otóz po instalcaji na czysta partycje WinXP z dnia na dzien mam coraz mniej miejsca na tej partycji. Po jakims czasie zaczyna mi brakowac minimalnej ilosci miejsca na dzialanie systemu (200mb). System plikow to Fat32. Dodam ze na tej partycji prawie nie instaluje zadnych programow, czyszcze Temp oraz Tymczasowe Pliki Internetowe. Mam tez wylączona opcje Przywracania Systemu. Zauwazylem tez ze w Trybie Awaryjnym ilosc wolnego miejsca zwieksza sie prawie dwukrotnie.
Bardzo prosze o pomoc bo to staje sie juz meczace.

pozdr.

Odpowiedzi: 20

McScr@by
nie do konca mi o to chodzilo o czym ty mowisz... aczkolwiek w tym co mowisz masz racje :)

pozdrawiam
imt
Dodano
12.07.2004 10:56:23
Wyłączajcie po instalacji XP Przywracanie systemu, to źre jak diabli miejsce... potrafi u mnie zrobić sobie punkt przed instalacją Winampa. Jeśli posiadamy mały dysk, moźna go skompreswać w trybie awaryjnym, kilkając we właściwości danego dysku i zaznaczyć opcje "Kompresuj dysk aby..." i jeśli pojawi się informacja o braku moźliwości dostępu do pliku – w menadźerze zadań zakonczyć proces "System". Wszystko w trybie awaryjnym.
Kaworu
Dodano
12.07.2004 09:24:37
moj znajomy mial podobny problem tylko ze u niego miejsce "uciekalo" z dysku z dnia na dzien, dyska jak by sam sie pomniejszal podobno mial jakies "dziury" w dysku , nie obylo sie bez oddania dysku do serwisu
kwak
Dodano
12.07.2004 03:58:37
imt to tego celu uźywa się funkcji teskstowych wiersza poleceń,

Sfc /purgecache,
Sfc /scannow,

lub odpowiedni soft.
McScr@by
Dodano
12.07.2004 01:20:11
Problem "puchniecia" XP'ka chyba glownie polega na tym, ze to pierwszy (tak mysle) windows ktory zapisuje wszystkie wersje plikow bibliotek dll. tak wiec instalujac aplikacje pliki dll nie sa naspisywane lecz "zbierane" w roznych wersjach, dzieki temu tracimy sporo miejsca na dysku (czasem sa to na prawde niebagatelne ilosci), ale rowniez zyskujemy wiecej pewnosci ze nic nam sie z programami nie dzieje z racji tego ze ten program z ta wersja nie a z tamta to znow tamten nie idzie.. kasowanie tychr rzeczy czasem zwalnia miejsce i nie powoduje efektow ubocznych, ale czasem mozna sie rozczarowac :)
imt
Dodano
12.07.2004 00:23:31
Dzieki Miniu i Judge. Teraz zamiast 175 mb wolnego mam 638 :D
phantom_lord
Dodano
11.07.2004 02:08:41
phantom_lord:

Miniu ––> wlasnie zauwazylem ten katalog juz wczesniej. Zajmuje sporo miejsca. Ponad 300mb. Czy na pewno mozna usunac cala jego zawartosc ? Nie bedzie zadnych problemow ?

to co moźna bezpiecznie wywalić z Windowsa znajdziesz w tym topicu :
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=7943

Co do Twojego problemu, to ja go rozwiązuję w ten sposób, źe po zainstalowaniu windowsa i wszystkich koniecznych programów robię zdjęcie systemu i co jakiś czas (zazwyczaj kilka miesięcy) poświęcam 5 min na jego przywrócenie. Jest to półśrodek ale skuteczny :)
The_judge
Dodano
11.07.2004 01:58:45
lookasz ––> dzieki za rady, ale jak pisalem w pierwszym poscie wszystkie te czynnosci wykonalem i czesto wykonuje

Miniu ––> wlasnie zauwazylem ten katalog juz wczesniej (dllcache). Zajmuje sporo miejsca. Ponad 300mb. Czy na pewno mozna usunac cala jego zawartosc ? Nie bedzie zadnych problemow ?

McScr@by ––> Nie uzywam. Nawet nie wiem co to jest :)
phantom_lord
Dodano
11.07.2004 01:51:57
Uźywasz moźe Bootvis`a :?:
McScr@by
Dodano
10.07.2004 10:17:43
Oczyść katalog "prefektch" ze wszystkich plików a następnie katalog "dllcache" w katalogu "system 32". Oczywiscie wcześniej musisz ustawić windows aby wyświetlał wszystkie "ukryte pliki"
Miniu
Dodano
10.07.2004 07:47:51
Moźe jak pisał jeden z przedmówców masz zaśmieconego kompa i nie musisz a duźo instalować źeby doprowadzić go do takiego stanu
:arrow: dysk c właściwości
:arrow: oczyszczanie dysku zaznaczyć wszystko
:arrow: więcej opcji
:arrow: przywracanie systemu oczyść
Następnie
:arrow: panel sterowania
:arrow: system
:arrow: przywracanie systemu
:arrow: wartość ustawić na najmniejszą moźliwą
I jeszcze moźe coś takiego
:arrow: właściwości internetowe
:arrow: wyczyść historię
:arrow: tymczasowe pliki internetowe (oczyść)(usuń pliki i jeszcze w ustawieniach azncz minimalny zarezerwowany obszar na dysku)
Sądzę źe po tym zyskasz sporo wolnego miejsca
loookasz
Dodano
08.07.2004 02:35:40
eMule ma taka opcje ze rezerwuje od razu tyle miejsca na dysku ile zajmuje dany plik. Nie zaleznie od tego ile juz zostalo sciagniete. Jednak TEMP z eMula mam na innej partycji...

No coz, myslalem ze to jakas funkcja w windowsie jest wlaczona i z tego ten problem. Wyglada na to ze tak juz musi byc. Nie ma sie co meczyc. Przerzuce kilkaset mb z innej partycji i wsio. Tylko to mi zajmie pół dnia :/

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.
phantom_lord
Dodano
08.07.2004 02:30:01
co prawda kompletnie się na tych mechanizmach nie znam, ale przysźło mi do głowy coś takiego:
Ciągniesz jakieś p2p i z jakichś przyczyn one Ci się niedociągają,a miejsce zostaje zabrane – to tylko gdybanie z mojej strony, bo w źyciu się tym nie posługiwąłem.
Rebe
Dodano
07.07.2004 16:50:55
Acha sorki ;) Nie, nie mam tego zainstalowanego.

Gusioo––> w pierwszym poscie napislem z mam wylaczona opcje przywracania systemu. W System Volume Information nie mam zadnych plików.

Wyglada na to ze bede musial przerzucic z 300mb z innej partycji :/
phantom_lord
Dodano
07.07.2004 15:20:12
Padło pytranie o Norton System Works, a konkretnie o ochronę kosza – moźe odpowiedz czy masz tę paczkę zainstalowaną.
Rebe
Dodano
06.07.2004 21:01:32
Sprawdź System Volume Information – Ma atrybut ukryty i systemowy.
Anonymous
Dodano
06.07.2004 21:01:25
Ale z jakich smieci !? Przeciez mowie ze nic tam nie instalowalem. Wyglada to tak, jakby windows robil sobie gdzies jakies kopie zapasowe czy cos w tym stylu.
phantom_lord
Dodano
06.07.2004 20:59:59
Ale z jakich smieci !? Przeciez mowie ze nic tam nie instalowalem. Wyglada to tak, jakby windows robil sobie gdzies jakies kopie zapasowe czy cos w tym stylu.
phantom_lord
Dodano
06.07.2004 20:59:59
EL NINO:
O oczyszczaniu dysku ze smieci sporo postow jest na forum. Zechciej odszukac. Norton Protected ?

Purge protection :wink:
Rebe
Dodano
06.07.2004 19:57:44
O oczyszczaniu dysku ze smieci sporo postow jest na forum. Zechciej odszukac. Norton Protected ?
EL NINO
Dodano
06.07.2004 18:46:26
phantom_lord
Dodano:
06.07.2004 17:36:21
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2