"przeglądarka komputera" a przeglądanie sieci LAN

witam
od razu zaznacze ze przeszukalem cale forum wszesz i wzdluz i jezeli cos jest na ten temat to chyba tylko cudem to przeoczylem
szukalem na stronach M$ i googlowalem co sie dalo, wszystko na nic :/
problem jest nastepujacy
WIN XP + SP2, w momecie gdy klikam "pokaz komputery mojej grupy roboczej" pojawia sie standardowy komunikat "bla bla bla nie masz uprawnien bla bla bla skontaktuj sie z administratorem", w opcjach WINS mam zaznaczone "wlacz system Netbios przez tcp/ip" czy jakos tak ALE ( i tu uwaga) nie rusza mi przegladarka komputera, probowalem startowac recznie, ale pojawia sie komunikat ze "przegladarka komputera uruchomila sie i zatrzymala, niektore uslugi zatrzymuja sie gdy nie sa dluzej uzywane", i nie da rady zeby przegladarka poszla, to samo dzieje sie na firewallu xp wlaczonym i to samo na wylaczonym, na wszelki wypadek doinstalowalem NetBEUI ale i tak nic to nie dalo, siedze nad tym ktorys z kolei dzien a potrzebuje zobaczyc drugi komp ( na ktorym zreszta dzieje sie to samo {tez xp + sp2 + aktualizacje}) zeby udostepnic drukarke, jak to cos uruchomic czy ktos ma jakies pojecie, od razu tez powiem ze nie mam wypisanego adresu serwera wins po wpisaniu w cmd ipconfig /all, pomocy :(:(:(

Odpowiedzi: 6

no i rozwiazalem ten problem w sposob ktory rozwiazuje wiekszosc problemow z windowsem, reinstall po formacie i problemu nie ma :( ech szkoda ze tyle zachodu zeby taka pierdole naprawic ;(

dodam jeszcze tylko ze po instalacji windy zapodalem mu sp2 i wtedy znowu przegladarka przestala dzialac, idac dalej tym tropem stwierdzilem, ze nie dziala kiedy jest wlaczony firewall xp, a dziala kiedy jest wylaczony, taka ciekawostka...
przyczepa
Dodano
08.08.2005 03:27:38
witam,
– na płycie instalacyjnej xp sp2 jest program netdiag.
– uruchom z parametrami
netdiag /test:winsock /v
– podaj jakie błedy podaje ta diagnostyka.

– takim szybkim sprawdzeniem całego łancucha winsocka jest uruchomienie autodiagnostyki :

1– klikamy na ikonce połączenia sieciowego na pasku zadań ( jak tam się znalazła ta ikona nie wiem !!)
2. potem Obsługa, Napraw.,
3. jeśli pisze ze są błędy, to tylko instalacja korekcyjna windowsa xp pomoźe.
– jest jeszcze program winsock fix , tylko jakoś nie mogę znaleźć linku.
– uruchomienie całego stosu TCPIP podczas bootowania to kilka kroków
– regsrv32 /s netcfgx.dll
– run _ms_tcpip, protokoły ruszają
– run ms_msclient
– net start tcpip
– net start dhcp
– net start nla
– net start lmhosts
– run _ms_server
– net start lanmanserver
– jak widzisz z ręki tego nie naprawisz.
– a jak tam wirusy, trojany, testowane hijackthis ?
– ja bym jednak zrobił re–instalację tego xp sp2 z instalki xp sp2 !!!

8)
99none
Dodano
05.08.2005 22:16:20
naprawde nikt ??:(
przyczepa
Dodano
04.08.2005 20:28:19
i co nikt nie wie jak mi pomoc ??:(:(:(:(
przyczepa
Dodano
30.07.2005 12:03:18
EL NINO:
"Przegladarka komputera" wcale nie odpowiada za przegladanie otoczenia sieciowego. Musialbys poszukac i poczytac o "master browsingu" (master browser, przegladarka glowna, zapasowa, itd) aby wiedziec co to dokladnie jest.
NetBEUI nie jest potrzebny. To bardzo stary protokol i nie jest juz standardowo uzywany w systemach windows. Mozesz ewentualnie sprobowac z IPXem i uczynic go protokolem domyslnym.
W zaporze SP2 zaznaczyles ze chcesz uzywac udostepniania plikow i drukarek ? Wylaczasz zapore globalnie czy tez odznaczasz w zakladce Zaawansowane konkretne polaczenie sieciowe ?

eh no wiec tak:
w sp2 firewall jest zaznaczone ze chce uzywac udostepniania plikow i drukarek, jak wylaczam zapore to wylaczam globalnie, przegladarka komputera z tego co wyczytalem w sieci odpowiada za przechowanie listy komputerow w sieci lokalnej, jest to siec zalozona przez pewna firme i nie mam pojecia czy jest jakis komp dedykowany na master i secondary browser (czy jakos tak), idac za http://banita.pl/konf/smbprzegwinxp.html wylaczylem przechowywanie lokalnej listy kompow przez zaaplikowanie odpowiedniego pliku reg (link na stronie), wylaczylem tez opcje odp za bycie master browserem (to juz recznie), wlaczylem netbios przez tcp/ip i jedyne co nie pasuje do calego obrazka to wlasnie przegladarka komputera ktorej nie mozna uruchomic, bo gdyby chodzila i nie mozna bylo przegladac sieci to mozna by bylo dalej szukac, ale ze nie mozna jej nawet wlaczyc, w/g mnie tu najpierw nalezy szukac przyczyny, tyle ze nie mam zielonego pojecia jak sprawic zeby to badziewie poszlo, no chyba ze jest inny sposob udostepnienia drukarki w sieci, w ktorej nie ma sie dostepu do zadnych kluczowych elementow i mozna dzialac jedynie z poziomu zwyklego usera :(:(:(
przyczepa
Dodano
25.07.2005 21:45:18
"Przegladarka komputera" wcale nie odpowiada za przegladanie otoczenia sieciowego. Musialbys poszukac i poczytac o "master browsingu" (master browser, przegladarka glowna, zapasowa, itd) aby wiedziec co to dokladnie jest.
NetBEUI nie jest potrzebny. To bardzo stary protokol i nie jest juz standardowo uzywany w systemach windows. Mozesz ewentualnie sprobowac z IPXem i uczynic go protokolem domyslnym.
W zaporze SP2 zaznaczyles ze chcesz uzywac udostepniania plikow i drukarek ? Wylaczasz zapore globalnie czy tez odznaczasz w zakladce Zaawansowane konkretne polaczenie sieciowe ?
EL NINO
Dodano
24.07.2005 21:57:19
przyczepa
Dodano:
24.07.2005 18:31:20
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1