"Nie rozpoznano urządzenia USB"
Odpowiedzi: 4
-
[quote=Seeker] 1. Mimo że na innych komputerach jest ok spróbować innym kablem - może nawet krótszym 2. Usunąć w trybie awaryjnym wpisy o USB z menadżera urządzeń i pozwolić systemowi na zainstalowanie ich na nowo. [/quote] ad1. Brak możliwości zmiany kabla (zintegrowany z okularem) :(. ad2. Bez zmian , aczkolwiek zaraz po podłaczeniu urządzenia i tylko jego (wszystkie porty USB puste) , system najpierw zgłosił że znalazł nowe urządzenie [i]"Device USB"[/i] , za chwilkę [i]"Twój nowy sprzęt jest zainstalowany i gotowy do użycia"[/i] , no i po chwili............[i]"Nie rozpoznano urządzenia USB"[/i]. Dziwna sprawa bo jak podpinam do innego PC to system zgłasza kom. o nowym urządzeniu ale nazywa je od razu po imieniu czyli : [i]"CIF Single Chip"[/i] , a nie [i]"Device USB"[/i]. Jak WinXP aktualizuje dane o nowm urządzeniu?
-
Witam [quote=Rebe]Spróbuj - nie doczytąłem się czy i tak robiłeś - kliknąć na ta "nierozpoznane" wybrać aktualizuj sterownik i wskazać nosnik ( folder ) z nim. Można niby próbowac wgrać jakieś nieoficjalne 11.16 nGorce unified remix ( na guru3d m.in. leży ), ale nie pokładałbym w tym większych nadziei. [/quote] W/w sposób był jednym z pierwszych w moich próbach , lecz bez rezultatów , ponieważ po wskazaniu miejsca źródłowego z plikiem [i][b].inf[/b][/i] system zgłasza - [i]" W podanej lokalizacji brak danych o urządzeniu....."[/i]. Zaznaczam iż stery są dedykowane dla tego urządzenia , orginalne z [url=http://www.meade.de/support/mikrookularpc-okular.html]WWW producenta[/url] Tak czy owak problem leży (chyba) po stronie softu , a konkretnie Windy no i może kontrolera USB , poniewaz podpinane urzadzenia zmuszaja system do reakcji. Mimo wszystko dziękuję
[quote=Endrju]Zajrzałem do pdf-a na tej niemieckiej stronce i w sekcjach 3-5 stoi wyraźnie, że najpierw instalka driverów przez setup, a potem dopiero podłączanie sprzętu "after reboot". Może zabrakło tego ostaniego warunku?[/quote] Witaj Zgadza się , aczkolwiek praktycznie każdy manual wymaga właśnie takiej kolejności by wykluczyć jakikolwiek konflikt softu czy sprzętu. Generalnie [b]pierwsze[/b] poprawne uruchomienie opisowego okularu nastąpiło ,na niedocelowym PC, z zachowaniem wymaganej kolejności.OK. Nastepne podpięcie sprzętu mialo miejsce na domowym PC (docelowym) bez softu i pojawił się problem z [i]"Nie rozpoznanym urządzeniem USB".[/i] :-k . Następna próba miała miejsce na jeszcze innym PC ( w celu sprawdzenia) bez instalacji sterów i system poprawnie rzpoznał [b][i]CIF Single Chip[/i][/b] :rolleyes: Jeszcze kilkukrotnie podpinałem w/w urzadzenie do jeszcze innego PC i jeszcze innego i wsio OK . Winda rozpoznaje urządzenie i systemowa aplikacja jest je wstanie obsługiwać (sprawdzone). Niestety mój [b]XP[/b]'ek nie jest wstanie rozpoznać okularu , tylko dlaczego i gdzie szukać błędu nie wiem ](*,) . Dzieki