"Fachowcy", czyli słowo o tym, jak łatwo komuś kit

Jak wszyscy pewnie wiecie, jest sobie wiele portali w necie. (To bylo wierszem :P )
Cos tam robia, niektore bardzo pomagaja swoim istnieniem uzytkownikom komputerow, ale egzystencja niektorych polega tylko i wylacznie na przeklejaniu informacji z innych stron na swoja a napisane czasami wlasnorecznie "artukuly" sa warte tyle, ile papier toaletowy – mozna sobie nimi podetrzec odbyt. Malo tego. W swym zapatrzeniu w siebie chelpia sie swoja fachowoscia, doswiadczeniem w dziedzinie bezpieczenstwa i nawet jakimis certyfikatami, ponoc "umiejetnosci komputerowych" (co to kurna jest ? :shock: Czyzby teraz po kursach na umiejetnosc wpisania komendy "format" wydawano certyfikaty ? W takim razie tez se musze taki wydrukowac, bo w zeszlym tygodniu dyskietke sformatowalem.

Dotarlem do ogolnie dostepnego "listu" rozsylanego przez ten wlasnie portal, do producentow oprogramowania antywirusowego, w ktorym to powolywane sa te wszelakie umiejetnosci "fachowosci bezpieczenstwa", a ktory to list ma naklonic firmy do przekazywania swojego oprogramowania. Po coz producent ma przekazac oprogramowanie ? A kurna do "testow" :P . A co :P . Na czym test bedzie polegal ? Jak znam zycie, na przeskanowaniu programem jakiegos archiwum wirusow ogolnie dostepnych w internecie. Trzeba miec kurna kiepełe zeby na takie cuda wianki wpasc i jeszcze grac przy tym "fachmana" :P . Tylko jak to sie ma do faktycznej wiedzy posiadanej przez tych ludzi na temat wlasnie tego wywolywanego bezpieczenstwa ? No nie wiem. Po prostu siedze z wywalonymi oczami i otwarta geba. Czyzby objawil sie jakis nowy Dyzma ?

Zeby nie byc goloslownym, fragmenty "listu" naklaniajacego/wyciagajacego oprogramowanie:
Chcąc pomóc Państwu w promocji swoich aplikacji antywirusowych proponujemy zapoznać się z moźliwościami reklamy swoich produktów na stronach największego w Polsce portalu poświęconego profilaktyce antywirusowej? xxxxxxxxx.net .
Reklama ewentualnie moglaby zaistniec, ale "najwiekszy" portal ? Pod jakim wzgledem najwiekszy ? Najwiecej obrazkow na stronie ? Najwiecej bzdur ? Wystarczy wczytac sie w te ichnie teksty, oraz wypowiedzi na ichnim forum.
Grono redakcyjne to ludzie z doświadczeniem z dziedziny bezpieczeństwa oraz w ?walce? z wirusami, posiadający wiele certyfikatów potwierdzających ich wiedzę w dziedzinie obsługi komputera oraz związanego z nim bezpieczeństwa np. Europejski Certyfikat Umiejętności Komputerowych.
Ten fragment jest najlepszy :P . Doswiadczenie maja – a jakze. Moge rzucic przykladami "fachowych" wypowiedzi jak magik krolikami z kapelusza. Co przyklad, to boki bedzie mozna zrywac. No i zastanawiam sie ktoren to "zdobyl" ten cytowany certyfikat i czym trzeba sie bylo wykazac zeby swistek dostac ? Chyba ze jest jakis "redaktor", ktory sie jeszcze nie ujawnil i gra tam za czarnego konia ?
Portal jest bardzo popularny wśród Internautów,
Po prostu ROTFL.

Tu juz przechodzimy do meritum:
Oferujemy następujące cykle akcji promocyjnych:

? Tydzień z danym produktem
? Miesiąc z danym produktem
? Kwartał z produktami firmy X. Tak zwana np. wiosna z produktami firmy X. (konieczność przekazania 3 pełnych wersji oprogramowania)
No jasneeeee. Wy mi przekazcie, a ja wkleje opisy programu z waszej lub innej strony :P . Bylbym zapomnial – potestuje se tez :wink: .
Publikowane artykuły rzetelnie określają funkcje programu, są opracowane bardzo dokładnie wraz z wieloma zdjęciami
Nie mowilem ze "przeklejki" ze strony producenta beda ? I obrazki dolacza :P .
Wiele firm antywirusowych jak np. BitDefender, McAfee, F–Secure wszyscy przedstawiciele są zadowoleni z tej formy reklamy. Mam nadzieję, źe takźe i Państwo zyskają bardzo duźo.
Co maja nie zyskac ? W koncu co maja do stracenia ? Jedna czy trzy kopie programu ? To pikus. A jaka kurna reklama bedzie. Szok normalnie. Juz nawet wymieniona trojka dala sie wydymac.

Przyklad artykulu ktory moze zastapic papier toaletowy (oczywiscie fragmenty):
Co naleźy zrobić w przypadku wystąpienia oznak infekcji?
(...)
Jeśli nie moźna uruchomić komputera z dysku twardego (błąd przy starcie), naleźy spróbować uruchomić system w trybie awaryjnym lub przy uźyciu dysku startowego systemu Windows. Przed podjęciem jakiejkolwiek czynności naleźy skopiować wszystkie waźne dane na dysk zewnętrzny (dyskietkę, płytkę CD, pamięć flash itd.). Naleźy zainstalować program antywirusowy,...
Skopiowac ? Jesli nie mozna uruchomic kompa ? Jesli da sie uruchomic tylko z plyty lub dyskietek startowych (XP) ? Jesli jest to NT na NTFSie ? Jesli nie ma sie dyskietek, plyt i pamieci flash ktore moglbyby pomiescic np. 50GB danych ? Tego antywira oczywiscie tez na dyskietke instalowac ?
A moze to tylko tasma do dysku siadla ? :P
Jeśli podczas skanowania nie znaleziono źadnego wirusa
(...)pobrać łaty dla systemu Windows przy pomocy Windows Update, a takźe usunąć z komputera wszelkie nielegalne programy i niepotrzebne dane.
Po coz pobierac laty, skoro system zaraz trzeba usuwac ? Ze nie wspomne o zdjeciach golych panienek. Wot logika :mrgreen: .
W ogromnej większości przypadków, komputery osobiste infekowane są robakami, końmi trojanskimi lub wirusami.
No tak. Do tego dochodzi malaria, ebola, dur brzuszny i sraczka.
Jeśli system nie moźe rozpoznać dysku twardego, oznacza to, źe wirus uszkodził tablicę partycji dysku. W tym przypadku naleźy spróbować odzyskać tablicę partycji przy uźyciu standardowego programu wchodzącego w skład systemu Windows – ScanDisk.
Jasne. System nie potrafi zobaczyc dysku a scandisk nie dosc ze go zobaczy to jeszcze naprawi tablice partycji ? Standardowo to do dzisiaj myslalem, ze scandisk sluzy do czego zupelnie innego a tu nagle autor pozal sie boze "artykulu" otwiera mi oczy na nieudokumentowane mozliwosci tego programu. Coz, czlowiek uczy sie do samej smierci :P . Szkoda tylko ze taka wiedza nie jest przyswajalna przez cytowanego tu "fachmana".
Jeśli to nie pomoźe, naleźy skontaktować się z serwisem świadczącym usługi przywracania danych komputerowych.
Moze trzeba bylo podac od razu numer telefonu ? Bo pomoc z pewnoscia nie pomoze :P .

I na zakonczenie artykulu swiatla "rada":
Naleźy upewnić się, źe program antywirusowy zainstalowany na komputerze posiada właściwą konfigurację.
Tzn. jaka ? Co znaczy wlasciwa ? Czy wlasciwa dla mnie bedzie wlasciwa dla kuzyna Gienka albo wujka Zenka ? Czy ustawienie pokazywania ikony w trayu jest konfiguracja wlasciwa ? Czy nakazanie programowi automatycznego usuwania plikow jest konfiguracja wlasciwa ? Itd., itd., itd...

Moznaby tutaj wyciagac kazda brednie zarowno w tym "artykule" jak i prawie kazdym innym, ale ...nie chce mi sie za bardzo – szkoda mi czasu i miejsca na serwerze. Ot, fachowcy z certyfikatami "umiejetnosci komputerowych".
Szkoda tylko ze oprocz kilku nie potrafiacych samodzielnie myslec a omamionych mlodziencach, nabierac sie daja powazne firmy. Chyba ze podesle im sie przyklady "fachowosci" ? :wink:

Odpowiedzi: 19

kietek – wyciąganie jakichkolwiek wniosków na podstawie tak skromnych przesłanek moźe być obarczone ryzykiem znacznego błędu.
Chyba, źe ktoś w swą prekognicyjną zdolność wierzy, ale ....... to juź inna bajka.
Nie próbuj dorabiać idelogii tam gdzie ma to wiedzę zastąpić.
Rebe
Dodano
01.07.2005 15:48:48
po zarejestrowaniu WirusZone.net jako działalności gospodarczej.

Sie wtracic pozwole.

Nadal dziwi fakt ze zakladajac ten portal admin nie kierowal sie pomoca dla userów tylko dobrami materialanymi. O jakosci przyszlych zakladam ze platnych uslug nie musze chyba mowic.
Chociaz patrzac na dotychczasowa frekwencje na tym "portalu" chyba niewiele osob da sie zrobic w balona.
kietek
Dodano
01.07.2005 15:22:17
Wskaźę tylko dwa fragmenty tekstu, do którego Kacper M. odsyła:
dokument ten został bezczelnie wykradziony z serwera gdyź był on jedynie udostępniony redaktorowi Tire

i dalszy
WirusZone.net jest portalem głównie dla początkujących uźytkowników komputera, którzy poszukują podstawowych informacji o bezpieczeństwie.

Czy mi się zdaje, czy teź "Szewc bez butów chodzi"?
Niech to pytanie za cały komentrz zostanie.
Rebe
Dodano
01.07.2005 14:41:35
Witam Państwa, chciałbym prosić o przeczytanie wyjaśnienia całej sprawy, które napisał administrator portalu.

Oto link: http://wiruszone.net/forum/viewtopic.php?p=26014&sid=ab22d8d39251cf3a8629ce8c108779fb#26014

Pozdrawiam
Kacper
Kacper M.
Dodano
01.07.2005 12:18:43
redachtor:
nie wypowiadam się bo niczego nie rozsyłam.Nie jestem teź autorem pisma.
Jasne a na stronie piaskownicy to sie przypadkowo znalazlo :mrgreen:
redachtor:
Jeśli chodzi o tzw.Kietmana , to on nie trzyma źadnych norm...

No i *** z Europejskiego Certyfikatu Umiejętności Komputerowych. A tak sie o niego starałem :D

Tak na marginesie – juz 16 bana tam dostałem :P

kietek
Dodano
30.06.2005 22:52:34
EL NINO:
P.S. Mrowek, zarejestruj sie tam teraz jako Led Zeppelin :lol: .

Chyba nie lubi tego zespołu.
Ledwo co tam zawitałem, a juź bana dostałem :lol:
Mrówek
Dodano
30.06.2005 21:02:09
EL NINO:
Rebe:
Mrówek – i czym nam chcesz zaimponować?
Dla nas bany rzecz zwyczajna :lol:
Dla jakich nas kurna ? Ledwo jednego lichego zlapales a rzucasz sie jak zbowidowiec :mrgreen: .

A Ty co jako do ...coś do okrętu przyczepione – toź "nas" pisząc "nas' na wyśli miałem, a nie Ciebie.
Nie podskakuj, boś jeszcze bana przed rejestracją nie dostał w źyciu więc i gdzie Tobie do ....."nas" ? :mrgreen:
Rebe
Dodano
30.06.2005 20:43:11
Rebe:
Dla jakich nas kurna ? Ledwo jednego lichego zlapales a rzucasz sie jak zbowidowiec :mrgreen: .

Zreszta co na ichnim forum robic ? Gadac z samym soba ? Albo flejmowac w kolko o jednym i tym samym ? Jakos mi wychodzi ze to nie moj poziom, chyba ze dam se amputowac 3/4 mozgu :wink: .

P.S. Mrowek, zarejestruj sie tam teraz jako Led Zeppelin :lol: .
EL NINO
Dodano
30.06.2005 20:11:26
Rebe
Dodano
30.06.2005 19:11:21
Więc teraz uwaźajcie... Wchodzę na forum Wirus Zone, loguję się... przynajmniej próbowałem się zalogować, bo wyskoczył mi napis :mrgreen:

"Zostałeś wyrzucony z tego forum
Skontaktuj się z webmasterem lub administratorem forum w celu uzyskania dalszych informacji"

Na forum obecny niejaki redachtor:

I dodatkowo zaserwował mi taki wpis w księdze gości:

Oraz wiadomość:

Redachtor zawsze szukał piaskownicy, w której mógłby robić, co mu się podoba. Wreszcie ją znalazł...
Mrówek
Dodano
30.06.2005 18:19:47
Noooo... Ja znam jednego redachtora, co tu nawet kiedyś szychą był, ale potem się zawirusował i do tej powy chopak nie moźe zdecydować, który antywirus lepszy... :mrgreen:
Pawek
Dodano
30.06.2005 04:15:59
Zaprawdę, zaprawdę powiadam Wam , ze – co prawda – tylko krowa nie zmienia zdania, ale... "kurko dachostwo" źalosnym jest.

PS.
Post niniejszy nie zawiera źadnych odniesień personalnych, a kaźdy moze sobie dośpiewać do niego to "co mu w duszy gra".
Rebe
Dodano
29.06.2005 23:02:18
A tak się jedna osoba denerwowała, źe jest nazywana "redachtorem", a tu jest wyraźnie napisane, źe to złośliwe nie jest ;)

http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php

Poradnia językowa:

redachtor

Mam pytanie do językoznawców Wydawnictwa Naukowego PWN. Czy osobę piszącą artykuły, czyli redaktora moźna źartobliwie nazwać redachtorem? Czy ten zwrot nie będzie zbyt złośliwy w stosunku do osoby, którą tak nazwiemy?
Pozdrawiam
Michał

Redachtor, podobnie jak dochtor i dyrechtor to wyrazy, w których grupa spółgłoskowa kt została zastąpiona przez cht. Jest to wymowa występująca w wielu polskich gwarach.
Redaktora moźna oczywiście nazwać redachtorem, ale nie w kaźdych warunkach. Wyobraźam sobie, źe moźe się tak zdarzyć na przykład w tekście stylizowanym na gwarę, zwłaszcza gdy pismo ma charakter regionalny i zamieszcza materiały pisane lokalną gwarą (np. na Górnym Śląsku).
Ale uźycie formy redachtor bez jakiegokolwiek uzasadnienia byłoby niestosowne. Złośliwe? raczej nie. Uźycie formy gwarowej nie deprecjonuje mówiącego ani tym bardziej adresata wypowiedzi. Wyśmiewanie gwary jako takiej źle świadczy o wyśmiewającym.
Artur Czesak, IJP PAN, Kraków

Za to ich właśnie lubię ;)

Pozdrawiam :)
Mrówek
Dodano
29.06.2005 22:38:10
EL NINO:
Niski poziom to tam niestety nie tylko w ukrytej czesci, pomimo tego ze penisy i inne w powietrzu nie lataja.

Ty a skąd wiesz jaki poziom w ukrytym mają ?
Tylko nie pisz, źe z głownym redachtorem fiutkiem tfu niufkiem sie zakumplowałeś :mrgreen:
Anonymous
Dodano
29.06.2005 16:20:27
EL NINO:
Mrówek:
No widzisz.. a gdy mówiłem, źe Wirus Zone to jeden wielki szwindel
(...)
Zwłaszcza niski poziom rozmów na ukrytym forum, gdzie same ch***, ku***, piz** były na porządku dziennym.
Skad Wy kurna wiecie o kim mowa byla ? Ale mniejsza z tym :P .
Co do poziomu rozmow, swoje zdanie na ten temat mam juz dawno wyrobione. Niski poziom to tam niestety nie tylko w ukrytej czesci, pomimo tego ze penisy i inne w powietrzu nie lataja. Ale czegoz wymagac od ludzi z "certyfikatami" ? :wink:

Wiadomo wiadomo :) nie da sie ukryć;)
WaGonik
Dodano
29.06.2005 16:16:46
Mrówek:
No widzisz.. a gdy mówiłem, źe Wirus Zone to jeden wielki szwindel
(...)
Zwłaszcza niski poziom rozmów na ukrytym forum, gdzie same ch***, ku***, piz** były na porządku dziennym.
Skad Wy kurna wiecie o kim mowa byla ? Ale mniejsza z tym :P .
Co do poziomu rozmow, swoje zdanie na ten temat mam juz dawno wyrobione. Niski poziom to tam niestety nie tylko w ukrytej czesci, pomimo tego ze penisy i inne w powietrzu nie lataja. Ale czegoz wymagac od ludzi z "certyfikatami" ? :wink:
EL NINO
Dodano
29.06.2005 01:43:33
kietek:
EL NINO:
Szkoda tylko ze oprocz kilku nie potrafiacych samodzielnie myslec a omamionych mlodziencach, nabierac sie daja powazne firmy. Chyba ze podesle im sie przyklady "fachowosci" ? :wink:

piach:
Dodatkowo na stałe umieszczony zostanie łącze do takiej wersji demo. Szacuje się, źe taki rodzaj prezentacji produktu bardzo podoba się wielu ludziom i przynosi wielkie zyski. Wykonanie takiego rodzaju usługi, która moźe zostać dołączona do akcji kosztuje 150 zł.

Najbardziej dziwi fakt ze jeszcze maja czelnosc rzadac za to pieniedzy :shock: :shock:

No widzisz.. a gdy mówiłem, źe Wirus Zone to jeden wielki szwindel ze zgrają oszustów, to nikt mi nie wierzył... teź nas tam nie lubili.. zawsze ujawniliśmy coś co nie powinno być widoczne. Zwłaszcza niski poziom rozmów na ukrytym forum, gdzie same ch***, ku***, piz** były na porządku dziennym.
Prawdziwą gratką był regulamin dla moderacji Wirus Zone, który jest na porządku dziennym łamany. Zastanawiający jest punkt o tym, źe moźna tylko dwa newsy dziennie umieścić na łamach portalu... często widzę ich po 8–9, z czego większość to czysta wazelina skierowana do producentów oprogramowania antywirusowego. Ściślej mówiąc jest to śmierdząca komercja.. do tego połączona z wciskaniem kitu.
A wydawałoby się, źe producenci tego oprogramowania są doswiadczeni. Gdyby byli, to by sprawdzili prawdziwość kaźdego zdania. Sprawdzili by:
–czy ekipa Wirus Zone ma certyfikaty, o których mowa.
–jakość wykonanych artykułów.
–wychaczyli by błędy zawarte w artykułach i opisach.
–zbojkotowali by powyźsze, jak Hiszpanie zrobi z przedrukiem Spiegla (gazeta... u nas nazywa się Fakt).

Niestety w necie jest jak jest i to szybko nie zmieni się. Zawsze będą ludzie łatwowierni, naiwni i lekkomyślni, co dadzą się wydymać przez nieuczciwych ludzi ;)

Na dodatek dokument ten został napisany przez dziwną osobę... mianowicie nazywa się ona "xyz".
O czym to świadczy? Czy ktoś taki istnieje?
Otóź nie... nie istnieje. Napisali ten dokument w niezarejestrowanym wordzie. Świadczy to o tym, źe program jest nielegalny ;)

Pozdrawiam :)
Mrówek
Dodano
28.06.2005 22:50:48
EL NINO:

piach:
Dodatkowo na stałe umieszczony zostanie łącze do takiej wersji demo. Szacuje się, źe taki rodzaj prezentacji produktu bardzo podoba się wielu ludziom i przynosi wielkie zyski. Wykonanie takiego rodzaju usługi, która moźe zostać dołączona do akcji kosztuje 150 zł.

Najbardziej dziwi fakt ze jeszcze maja czelnosc rzadac za to pieniedzy :shock: :shock:
kietek
Dodano
28.06.2005 15:02:05
Co prawda nie rozumiem o co chodzi – z czego wynika, źe o .pieniądze – ale przynajmniej rozjasniło mi się, źe brak awatara przy moich postach to nie wynik "sklerozy" Admina, a dziąłanie "wrogiego robactwa" – pewnie jakie "worms 3D" ,albo coś innego.

1. dysk twarty – a moze by w BIOS spojrzeć?
Czepiasz się tego AV – przeciez moźna go zainstalować ........ w innym komputerze – efekt będzie taki sam – źaden.
2. usuwanie nielegalnych programów – tu jest pewna logika – wszak wirusy to takie łasnie nielegalne bydlęta, które usuwać i to niezwłocznie naleźy.
3.W mniejszości są infekowane
/ rdzą – "przepuszczanie" chłodzenia wodnego;
/ kurzem – sprźet nei jest trzymany w sterylnych pomieszczeniach, a co więcej i oz grozo czasem nawet obudowa nie jest skręcona;
/ skokami napięcia prowadzacymi do destabilizacji pracy systemu teź
4.Scandisk – jak zwał tak zwł, ale przecięz bydle siedzi w tych "zielonych" kawłkach i na to tylko "format antywirusowy" jest skuteczny.
4.a/ kontakt w celu przywrócenia danych bowiem .......kontroler na płycie padł.
5. konfiguracja – i co się głupio ptytasz ?
Ma być własciwa
Ad list:
Portal mógłby być popularny wśrod drobnych pijaczków, którzy – w odóźnieniu od krasnali nie szczają do mleka – a po bramach ( wszak nie język waźny, a znaczenie słowa ).
O stylu tekstu nie mnie sądzić. Zaś co do certyfikatu – a nie był to jaki karteluch co go z PC okay! dawali za prenumeratę ? – Tak tylko pytam.
Rebe
Dodano
28.06.2005 13:50:23
EL NINO
Dodano:
28.06.2005 13:27:44
Komentarzy:
19
Strona 2 / 2