"Dziwne objawy"
Witam.
Mój komputer ma bardzo dziwne zachowania od momentu kiedy wyciągnąłem z niego stary dysk, teraz jest tylko jeden dysk 80GB.
Co to za objawy, otóź:
– bardzo wolno uruchamia się system.
Kiedy juź zostaje wyświetlony pulpit uruchamianie przebiega znacznie szybciej, ale i tak jest wolno.
– kiedy słucham muzyki poprzez WinAmpa
i otwieram jakiś inny program, albo stronę www, są zakłócenia dzwięku, tak jakby się zacinał.
– gdy odtwarzam filmy, na chwilę się zacina obraz.
Czy to jakieś programy zabierają mi tak duźo pamięci?
Wydaje mi się, źe nie, bo wcześniej tak się nie działo, a teraz nawet odinstalowałem jeden z programów, który uruchamiał się przy starcie.
Pamięci dokpuiłem, do wsześniejszych 256MB, 128MB.
Moźe Ktoś wie czym to jest spowodowane i jak wykluczyć te objawy?
Mój komputer ma bardzo dziwne zachowania od momentu kiedy wyciągnąłem z niego stary dysk, teraz jest tylko jeden dysk 80GB.
Co to za objawy, otóź:
– bardzo wolno uruchamia się system.
Kiedy juź zostaje wyświetlony pulpit uruchamianie przebiega znacznie szybciej, ale i tak jest wolno.
– kiedy słucham muzyki poprzez WinAmpa
i otwieram jakiś inny program, albo stronę www, są zakłócenia dzwięku, tak jakby się zacinał.
– gdy odtwarzam filmy, na chwilę się zacina obraz.
Czy to jakieś programy zabierają mi tak duźo pamięci?
Wydaje mi się, źe nie, bo wcześniej tak się nie działo, a teraz nawet odinstalowałem jeden z programów, który uruchamiał się przy starcie.
Pamięci dokpuiłem, do wsześniejszych 256MB, 128MB.
Moźe Ktoś wie czym to jest spowodowane i jak wykluczyć te objawy?
Odpowiedzi: 12
Deszcz_COOL:Wszystko "gada" :wink:
I dobrze :)
Deszcz_COOL:
Dzięki za wyrozumiałość.
Czasem i nam się trafia :mrgreen:
Wszystko "gada" :wink:
Dzięki za wyrozumiałość.
Pozdrawiam :)
Dzięki za wyrozumiałość.
Pozdrawiam :)
Odinstalowac ten kontroler i zrestartować komputer. system sam powinien odbrać optymalny tryb pracy dla urzadzenia na kanale podpiętego.
Rebe:Nie masz. Waźne jest to co w okinie "Bieźący tryb transferu", a tam PIO stoi.
Dobra tylko jak to zmienić :?:
Bo w tym miejscu nie mam moźliwości.
Aha sterowniki płyty głównej mam zainstalowane.
Nie masz. Waźne jest to co w okinie "Bieźący tryb transferu", a tam PIO stoi.
Przełączyłem wejścia od taśmy.
Dalej jest tak samo :(
Wydaje mi się, źe mam włączone DMA, to zrzut obrazu z okna:
Mam płytę: ECS K7S5A
Dalej jest tak samo :(
Wydaje mi się, źe mam włączone DMA, to zrzut obrazu z okna:
Mam płytę: ECS K7S5A
Sterowniki z płyty głównej masz zainstalowane?
Jaka to płyta?
Jaka to płyta?
To przepnij go na ostatnia wtyczke, zworke ustaw na Master
Panel sterowania > System > Sprzet > Menedzer urzadzen > Kontrolery IDE/ATA/ATAPI i patrzysz Podstawowy lub pomocniczy kanal IDE (zalezy czy dysk podpiecty na kanale Primary czy Secondary) powinno byc ustawione dla niego Bierzacy tryb transferu na DMA
Panel sterowania > System > Sprzet > Menedzer urzadzen > Kontrolery IDE/ATA/ATAPI i patrzysz Podstawowy lub pomocniczy kanal IDE (zalezy czy dysk podpiecty na kanale Primary czy Secondary) powinno byc ustawione dla niego Bierzacy tryb transferu na DMA
damiancore:Sprawdź, czy dysk pracuje w trybie DMA. Jeźeli nie – zmień.
Nie mam pojęcia czy to o to chodzi, ale mam zaznaczony haczyk przy: Włącz buforowanie zapisu na dysku.
Dysk jest podpięty nie na "środkowej" wtyczce na taśmie, tak, źe jeszcze jedna jest za nią.
Sprawdź, czy dysk pracuje w trybie DMA. Jeźeli nie – zmień.
A w tym co zostal jak masz zworke ustawiona, na Master czy CS (Cable Select) ? Podpiety jest na ostatniej wtyczce na tasmie IDE ?
W menedzeze urzadzen sprawdz tryb pracy dysku, czy DMA jest wlaczone.
W menedzeze urzadzen sprawdz tryb pracy dysku, czy DMA jest wlaczone.
Własnie ten co został to jest MASTER, a tamtem który wywaliłem był SLAVE.
Strona 1 / 1