"Czyszć pliki stronicowe przy zamknięciu"

"Czyszć pliki stronicowe przy zamknięciu" – taką opcje mają róźne programy. Czy jest ona potrzeban tzn. czy warto jawłączyć , jakie są plusy (jakie minusy)?
Dziękuje

ps.szukałem coś na ten temat ale nie znalazłem na tym forum więc nie piszcie mi o opcji "szukaj" :) THX

Odpowiedzi: 3

Big THX , jeśli tylko dłuźsze zamykanie jest wadą to nie ma problemu bo mi nie zaleźy na tym aby komp. sie szybko wyłączał.
LiSoQuan
Dodano
30.07.2003 15:50:50
Big THX , jeśli tylko dłuźsze zamykanie jest wadą to nie ma problemu bo mi nie zaleźy na tym aby komp. sie szybko wyłączał.
LiSoQuan
Dodano
30.07.2003 15:50:50
Info jak widzisz jest pod reka, bo po wpisaniu w Centrum pomocy slowa "stronicowania" wyrzucilo kilkanascie wynikow i miedzy innymi to:
Help windowsa:
Zamknięcie: wyczyść plik stronicowania pamięci wirtualnejKonfiguracja komputeraUstawienia systemu WindowsUstawienia zabezpieczeńasady lokalneOpcje zabezpieczeń

Opis
Określa, czy podczas zamykania systemu następuje czyszczenie pliku stronicowania pamięci wirtualnej.

Mechanizm obsługi pamięci wirtualnej wykorzystuje plik stronicowania systemu do przerzucania nieuźywanych stron pamięci na dysk. W działającym systemie ten plik stronicowania jest otwierany wyłącznie przez system operacyjny i jest dobrze chroniony. Systemy są jednak skonfigurowane w taki sposób, aby zezwalały na uruchamianie innych systemów operacyjnych, moźe wystąpić konieczność zapewnienia, źe plik stronicowania systemu został całkowicie wyczyszczony przed zamknięciem systemu. Daje to gwarancję, źe poufne informacje pochodzące z pamięci procesów, które mogły znaleźć się w pliku stronicowania, nie będą udostępnione nieuprawnionemu uźytkownikowi, któremu udało się uzyskać bezpośredni dostęp do pliku stronicowania.

Jeśli zasada ta jest włączona, podczas zamykaniu systemu następuje czyszczenie plik stronicowania systemu. W przypadku komputera przenośnego opcja ta powoduje równieź, źe przy wyłączonej funkcji hibernacji następuje czyszczenie pliku hibernacji (hiberfil.sys).

Domyślnie: Wyłączona.

Aby uzyskać więcej informacji, zobacz:

Narzędzia Menedźera konfiguracji zabezpieczeń
Minusem zalaczenia czyszczenia pliku jest troche dluzszy czas zamykania systemu.

Nie mogles nic znalezc na forum, bo to nie plik stronicowy a stronicowania (pagefile, wymiany) :wink: .
EL NINO
Dodano
29.07.2003 19:50:16
LiSoQuan
Dodano:
29.07.2003 13:59:19
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1