"Cyrki" z komputerem...

Witam serdecznie! Od miesiaca uzywam WinXP–wersja angielska, ale niestety nie moge powiedziec, ze mam mile wspomnienia a z tego okresu...Ale powolutku...Zaczelo sie wszystko od zakupu pakietu Neostrady 128, choc nie sadze zeby wszystkiemy winne bylo oprogramowanie do niej...Po kilku dniach uzytkowania zaczynaja pojawiac sie pierwsze problemy: przestaje uruchamiac sie IncrediMail, Mozilla, Winamp, Media Player–nie moge uruchomic ani mp3 ani filmu (co ciekawe, za kazdym razem dotyczy to wlasnie tychze programow, choc w dalszym ciagu "siedza" na dysku). Pojawiaja sie przedziwaczne bledy, komunikaty(jeden z nich dotyczy pamieci RAM...niestety pojawil sie on tylko na chwilke dlatego nie doczytalem), za jednym razem nie mam dostepu do klasycznego stylu w Menu Start...za drugim do Panelu, chwilowe zawiasy komputera, nie dziala juz wtedy przywracanie sytemu itp.itd...Warto tez podkreslic, ze po pojawieniu sie tego ostrzezenia na temat pamieci––>wszystko jest juz tak rozpieprzone, iz wiem, ze czas na reinstalke...i tak na okraglo( w tej chwili jestem juz po czwartej w ciagu miesiaca) Zawsze tez owe cyrki maja swoje epicentrum po okresie tygodnia...Jak Boga kocham–MAM JUZ TEGO WSZYSTKIEGO SERDZECNIE DOSC!!!!!! Smiem twierdzic takze, ze nie jest to wina zadnego z wirusow(uzywam Kaspersky 5.0, do tego wielokrotnie korzystalem ze skanerow on–line...i czysto) Za bardzo nie licze na jakas konkretna pomoc, ale wystarcza chociaz jakie wskazowki...a noz ktos z Was spotkal sie z tym wczesniej...Z gory dziekuje...Pozdrawiam :wink:

Odpowiedzi: 8

max.stargard:
Niejestem pewiem ale morze byc to wina zle zainstalowanego windowsa lub wadliwej plytki w windowsem :?

Jesli chodzi o to, to moge tyle powiedziec–ostatnio moj
CD–ROM jest na wymarciu, nie czyta wiekszosci plyt, niektore uruchamiaja sie dopiero za czwartym, piatym razem...ale z plytka od Windowsa wydaje sie, ze poradzial sobie dobrze...Pozdrawiam
Yaro
Dodano
24.07.2004 19:23:16
Witam! Najpierw zrobilem sobie kilka dni przerwy, aby ta kolejna reinstalke zrobic juz w 100% na spokojnie...I jak narazie(odpukac...!!!) jest wszystko ok. Stymze z ostateczna diagnaza trzeba jeszcze troszke poczekac. A wiec: zainstalowalem WinXP na nowo formatujac prawie calusienki dysk(zostaly na nim tylko mp3), zaraz po tym od razu zainstalowalem Antyvira, Firewall'a(ustawiajac w nim, aby ––>wiekszoc blokowal) i ServicePack'a, po to aby bezpiecznie skorzystac z WindowsUpdate(niestety, te najwazniejsze laty nie zostaly zainstalowane...wiec niektore z nich posciagalem z roznych stron–m.in. byla to latka na Korgo, ktory dosc czesto mnie meczyl). Moze to szczegol, ale dodam ze instalujac oprogramowanie do Neo sposrod dostepnych jezykow wybralem angielski(tak mi przyszlo to na mysl, bo skoro uzywam WinXP ENU...). Ale czy rzeczywiscie to wystarczylo dopiero sie okaze. W kazdym razie dziekuje bardzo(!) Panowie za zainteresowanie. Pozdrawiam...i jeszcze sie odezwe
Yaro
Dodano
24.07.2004 19:19:25
Niejestem pewiem ale morze byc to wina zle zainstalowanego windowsa lub wadliwej plytki w windowsem :?
max.stargard
Dodano
23.07.2004 21:22:08
1.Podaj paramsy swojego kompa
2.Proponowalbym zgrac wazne dokumenty na plyte, zrobic format wszystkich dysków i odrazu po streownikach zainstalować AV
3. Sprawdz sobie jv16 autostart, przez odpalanie jakis glupich programow (w AutoStarcie) + AV + Firewall oraz Wiamp agent –> tego typu moga ci zrzerać kupe RAMU co pozniej powoduje straszna wolna prace kompa! P.S. Po formacie instaluj tylko wazne programy byc moze wina tkwi w jednym z nich
Lucky
Dodano
23.07.2004 00:39:08
No OK, testowałeś pamięć MemTest, ale czy wykazał jakieś błędy, wszystkie testy wykonałeś :?:
McScr@by
Dodano
22.07.2004 23:55:01
Uzylem programu Mem Test do przetestowania RAM–u...stymze po 15 godzinach oczekiwania bylo...133%!!!!!! Oczywiscie dalem sobie z tym spokuj, bo ilez mozna??? Dzisiaj czeka mnie kolejna reinstalka–juz "czuje", ze cos w trawie piszczy, ale tym razem sformatuje rowniez dysk D, na ktorym mam pliki instalacujne exe. wszystkich programow...W kazdym razie bedziecie informowani na biezaco...
A co do Windows Update–nie, nigdy z tego nie korzystalem...ale zaraz po instalacji systemu zajme sie tym...Dodam jeszcze, ze czasami(tak jak przed chwileczka doslownie) znika mi mozliwosc zamkniecia, wstrzymania i ponownego uruchomienia systemu...
Yaro
Dodano
22.07.2004 11:10:46
Czy aktualizowałeś XP? Tylko w lipcu MS wydał ok. 7 biuletynów bezpieczeństwa i tyleź hotfixów.
Brak niektórych łat=podatność na robaki, a są takie, które potrafią się przyczaić gdy działa antywirus lub wręcz wyłączyć go.
Jeźeli uźywasz KAV, to włącz korzystanie z baz rozszerzonych (w konfiguracji uaktualnienia baz ustaw pobieranie z updates_x zamiast z updates).
ho66it
Dodano
21.07.2004 10:41:54
Odpowiedź standardową mogę jedynie podać mianowicie :
1.RAM – Memtestem , godmemory sprawdzić
2.zasilacz – potestować w skrajnie obciąźonych warunkach.
Seeker
Dodano
20.07.2004 22:45:38
Yaro
Dodano:
20.07.2004 22:30:13
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1