"brak uprawnień dostępu do zasobu" (zasobu – kompa
zalamie sie zaraz ... mam 2 kompy jeden z xp'kiem pro sp1 a 2 z 98 se, polaczylem je w sieci udostepnilem połaczenie internetowe, niby wszytsko działa ale nie moge wejśc z tego z 98 na xp bo mi wyskakuje ten błąd "brak uprawnień dostępu do zasobu" !!! pomóźcie ... juz od rana szukam jakiegos rozwiazania i mam juz dość :( ... mam powyłaczane wszystkie firewalle, właczone konto gościa i porobione jakies inne pierdoły które znalazłem w poradach o podobnych problemach ... ale nic nie pomaga !!!!!!!!
Odpowiedzi: 8
działa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dzieki wam wszystkim !!!!! :D:D:D juz lepiej nic nie zmieniam ;) teraz tez zaczalem mieszac i wsumie nie wiem jak to zrobilem, ale zaczelo działac :P ... jeszcze raz dzieki !!!! :)
dzieki wam wszystkim !!!!! :D:D:D juz lepiej nic nie zmieniam ;) teraz tez zaczalem mieszac i wsumie nie wiem jak to zrobilem, ale zaczelo działac :P ... jeszcze raz dzieki !!!! :)
a sprobuj zrobic dostep na konkretne konto.
czyli jesli logujesz sie na win98 jako
jurek
haslo: ******
to utworz takie konto na winxp i odpowiednio pozostale opcje, wlacznie z zasadami lokalnymi czyli uwierzytelnianie na samego siebie.
zobacz czy zadziala. jesli tak to jeszcze raz ustaw na powrot na goscia.
netbiosa przez tcp/ip masz ustawionego? pewnie tak, skoro widzisz udzialy.
czyli jesli logujesz sie na win98 jako
jurek
haslo: ******
to utworz takie konto na winxp i odpowiednio pozostale opcje, wlacznie z zasadami lokalnymi czyli uwierzytelnianie na samego siebie.
zobacz czy zadziala. jesli tak to jeszcze raz ustaw na powrot na goscia.
netbiosa przez tcp/ip masz ustawionego? pewnie tak, skoro widzisz udzialy.
troche moze zamieszalem, wiec jeszcze raz podsumuje ;)
– uprawnienia mam właczone dla wszystkich i dodatkowo dla gościa,
– goscia właczonego
– udostępnianie zaawansowane i proste ( bez róźnicy, i tak nie działa )
– brak odmowy dostepu z sieci dla goscia
– ta sama grupa robocza,
– 98 loguje sie jako klient sieci ms networks, nie podaje hasla ale wczesniej, z tego co pamietam, nie logowalem sie nawet jako klien sieci ms networks i dzialalo ;)
o nazwach tych dysków juz wogóle nie pisze bo wogóle mi sie nie wyświetlają, juz zaraz jak klikam na nazwe mojego kompa w sieci to wywala bład ( od strony tego kompa z 98, bo z xp jak sam 'sie otwieram' to działa, sama siec tez dziala bo mam udostepniony internet na 2 kompa i moge przegladac jego pliki )
a jak mam ustawić "Uwierzytelnianie" we własciwościach tego połaczenia sieciowego ? moze tam mam cos zle :/
tak, czy inaczej dzieki za pomoc :)
masz moze jeszcze jakis pomysl ? :(
– uprawnienia mam właczone dla wszystkich i dodatkowo dla gościa,
– goscia właczonego
– udostępnianie zaawansowane i proste ( bez róźnicy, i tak nie działa )
– brak odmowy dostepu z sieci dla goscia
– ta sama grupa robocza,
– 98 loguje sie jako klient sieci ms networks, nie podaje hasla ale wczesniej, z tego co pamietam, nie logowalem sie nawet jako klien sieci ms networks i dzialalo ;)
o nazwach tych dysków juz wogóle nie pisze bo wogóle mi sie nie wyświetlają, juz zaraz jak klikam na nazwe mojego kompa w sieci to wywala bład ( od strony tego kompa z 98, bo z xp jak sam 'sie otwieram' to działa, sama siec tez dziala bo mam udostepniony internet na 2 kompa i moge przegladac jego pliki )
a jak mam ustawić "Uwierzytelnianie" we własciwościach tego połaczenia sieciowego ? moze tam mam cos zle :/
tak, czy inaczej dzieki za pomoc :)
masz moze jeszcze jakis pomysl ? :(
Dziwne ze dzialalo, bo jesli na w98 nie ma logowania do sieci M$, system nie ma prawa wspolpracowac z XP Prof.mip:przy zalaczaniu kompa nie pokazuje mi sie to okienko, ale wczesniej tez tak mialem i dzialalo
Powinno Ci sie pokazac takie okienko (oczywiscie po polsku), jesli tylko domyslnym klientem ustawionym we wlasciwosci Sieci jest Klient sieci M$ Networks:
dałem mu nowy udział :(
loguje sie jako klient sieci M$ Networks :(
przy zalaczaniu kompa nie pokazuje mi sie to okienko, ale wczesniej tez tak mialem i dzialalo, po reinstalce xp'ka sie zaczelo rabac :(
miałem juz wszystkich w uprawnieniach, gościa teź dodałem, ale dalej nie działa :(
loguje sie jako klient sieci M$ Networks :(
przy zalaczaniu kompa nie pokazuje mi sie to okienko, ale wczesniej tez tak mialem i dzialalo, po reinstalce xp'ka sie zaczelo rabac :(
miałem juz wszystkich w uprawnieniach, gościa teź dodałem, ale dalej nie działa :(
Pierwsza sprawa, to ten udostepniony dysk/partycja, bo "E" to chyba to ? Skoro udostepniasz caly dysk, zamiast klikac Udostepnij, powinienes kliknac "Nowy udział" czy jakos tak i w nowym oknie nadac temu "E" jakas nazwe, np. "Dysk E".
Druga, to kolejne pytania: czy na tym w98 logujesz sie jako Klient sieci M$ NEtworks ? Przy zalaczaniu komputera wyskakuje okienko logowania do sieci ? Jesli tak, to czy wpisujesz zarowno login jak i jakies haslo ?
Spiacy jestem, to i wiecej grzechow teraz nie pamietam :wink: .
Druga, to kolejne pytania: czy na tym w98 logujesz sie jako Klient sieci M$ NEtworks ? Przy zalaczaniu komputera wyskakuje okienko logowania do sieci ? Jesli tak, to czy wpisujesz zarowno login jak i jakies haslo ?
W miejscu w ktorym zalaczasz udostepnianie dla jakiegos zasobu, masz bodajze klawisz Uprawnienia. Po kliknieciu pokazuje sie okienko w ktorym nadajesz uprawnienia do tego udostepnianego zasobu. Sprobuj tam dodac konto Gosc.mip:dla wszystkich :S ? ( nie ustawiam ? ... nie wiem, bo juz zguplem, nie wiem co jest co :( )
Spiacy jestem, to i wiecej grzechow teraz nie pamietam :wink: .
> Dla kogo ustawiasz uprawnienia udostepnionego zasobu ?
dla wszystkich :S ? ( nie ustawiam ? ... nie wiem, bo juz zguplem, nie wiem co jest co :( )
> NTFS ?
nie
> Masz zalaczone udostepnianie proste ?
miałem i to i to ...
> Odmowa dostepu z sieci dla Goscia ?
nie
> Ta sama nazwa Grupy roboczej ? Jaka ?
tak, 'hausik' :P
> Jak dluga nazwa udostepnionego zasobu ?
udostepnione mam "e", "drukarke" i shareddocs, przynamniej chyba to sie powinno pojawiac, tylko ze sie nie pojawia bo wychodzi ten 'zaje***ty' komunikat zaraz jak klikne na swoj komputer z tego 2giego ( w otoczeniu sieciowym ).
Ehhh cos malego pewnie mam zle ustawione, tylko nei wiem co :( wczesniej mailem wszytsko ok, tylko musialem przeinstalowac winde bo zmienialem plyte glowna :(
sama siec niby jak pisalem działa, internet na tym 2 kompie działa, a ja widze i przegladam sobie spokojnie pliki z temtego kompa, tylko z temtego kompa nie da sie przegladać plików na tym kompie :(
z gory dzieki ... bo ja juz na prawde nie mam pomyslow :(
dla wszystkich :S ? ( nie ustawiam ? ... nie wiem, bo juz zguplem, nie wiem co jest co :( )
> NTFS ?
nie
> Masz zalaczone udostepnianie proste ?
miałem i to i to ...
> Odmowa dostepu z sieci dla Goscia ?
nie
> Ta sama nazwa Grupy roboczej ? Jaka ?
tak, 'hausik' :P
> Jak dluga nazwa udostepnionego zasobu ?
udostepnione mam "e", "drukarke" i shareddocs, przynamniej chyba to sie powinno pojawiac, tylko ze sie nie pojawia bo wychodzi ten 'zaje***ty' komunikat zaraz jak klikne na swoj komputer z tego 2giego ( w otoczeniu sieciowym ).
Ehhh cos malego pewnie mam zle ustawione, tylko nei wiem co :( wczesniej mailem wszytsko ok, tylko musialem przeinstalowac winde bo zmienialem plyte glowna :(
sama siec niby jak pisalem działa, internet na tym 2 kompie działa, a ja widze i przegladam sobie spokojnie pliki z temtego kompa, tylko z temtego kompa nie da sie przegladać plików na tym kompie :(
z gory dzieki ... bo ja juz na prawde nie mam pomyslow :(
Co w zwiazku z tym fragmentem ? To ze wlaczyles konto Gosc to jeszcze pikus.mip:...brak uprawnień...
Dla kogo ustawiasz uprawnienia udostepnionego zasobu ?
NTFS ?
Masz zalaczone udostepnianie proste ?
Odmowa dostepu z sieci dla Goscia ?
Ta sama nazwa Grupy roboczej ? Jaka ?
Jak dluga nazwa udostepnionego zasobu ?
Strona 1 / 1