"Bezpieczny Komputer Staszka"

Zapraszam wszystkich uźytkowników CentrumXP.pl do uczestnictwa w nowym konkursie organizowanym wspólnie z firmą Microsoft. Konkurs potrwa przez 10 dni (nie licząc weekendów), codziennie uźytkownicy będą musieli odpowiedzieć na jedno pytanie – rozwiązać kolejny problem tytułowego bohatera – Staszka.

Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/

ZAPRASZAM!! ;–)

Odpowiedzi: 20

Kuba:
czmu uwazasz ze A i B sa bledne?

Dlatego, źe obrazki bardzo słabo się kompresują i źeby znacznie zmniejszyć zawartość katalogu z obrazkami, to najlepszą metodą byłoby zmniejszyć jego rozmiar poprzez usunięcie niepotrzebnych i zostawienie tych, które w rzeczywistości byłyby potrzebne do wykorzystania.
Staszek ściągał pliki graficzne z Internetu, a te z reguły są zapisane w formacie jpg, to znaczy, źe są skompresowane, dlatego takie małe skutki w kompresji kompresji :)

Dla przykładu załoźyłem katalog z obrazkami jpg, który zajmuje 10 MB dokładnie 10 434 532 B.

Spakowanie WINZIP: 10 375 989 B – jak widać róźnica nieznaczna, moźna właściwie ją zaniedbać.

Właściwości Systemowe katalogu z obrazkami:
przed kompresją –
Rozmiar – 10 434 532 B
Rozmiar na dysku – 10 592 256 B

po kompresji –
Rozmiar –10 434 532 B
Rozmiar na dysku – 10 432 976 B

Jak widać, zmniejszenie w kompresji wbudowanej moźna równieź zaniedbać.

W zadaniu chodziło o ukrycie przed Magdą wielkości zawartości katalogu.
Pierwsze dwa sposoby nie zrobiłby tego, więc są błędne, jedyną poprawną odpowiedzią jest odpowiedź C, dzięki której znacznie zmnieszymy zawartość katalogu, co nie wzbudzi zainteresowania Magdy :lol:

I to by było na tyle :twisted:

Pozdrawiam 8)
golden eye
Dodano
14.02.2006 14:42:00
Jesteś świetnym moderatorem, nie łamiesz regulaminu, nie ma podstaw.
Kuba
Dodano
14.02.2006 14:27:09
Masz, Kuba, rację to co uprawiam to jest krytykanctwo, bo ja je uprawiam. Gdybyś to Ty był autorem takich stwierdzeń to byłaby to .... krytyka.
Nie masz jej jednak co do poziomu tej sztuki, na który wspiąć byłbym się zdołał.To nie zenit, a ledwie ciut od nadiru się oderwałem.

Widzisz jaką źmiję na swoim łonie wyhodowałeś.
Rozwaź czy wrzodu tego nie przeciąć.
Moźe więc zbierz się na odwagę, pozbaw mnie funkcji albo i lepiej zabanuj*, bo wyraźnie widać, źe jedynym celem mego uczestnictwa "w źyciu Forum" jest krytykanctwo.

*Nie mam zwyczaju uźywać proxy, IP mam w miarę stałe, więc problemu z pojawianiem się mnie nie będzie.
Rebe
Dodano
14.02.2006 14:20:13
tak, tak, zaraz doczepi się kolejnych 10 malkontentów którym nie podoba sie kolor serduszek na obrazku, korym nie podba sie koszulka Staszka, którym przeszkadza ze logo CXP jest niebieskie a mój awator sie zminia.

Rebe gratuluje ci! Twoje krytykanctwo sięgnęło zenitu, ale wierze w twoje mmoźliwości. Skrytyjuj coś jeszcze! Prosze!
Kuba
Dodano
14.02.2006 14:03:13
golden eye – podałem "punktację 3,2,1 odwołująć się do stopniowania przymiotników, choć oczywiście ,źe odpowiedzi A i B są ...takie sobie w kwestii dobrego/lepszego.

MIG – wczoraj juź popełniłem takie zdanie
W zadaniu 8 brak informacji dot. typów plików – w rozumieniu rozszerzeń – a od tego zaleźeć powinien wybór metody "oszczędnościowej".

Dziciaj cytowąłem "kryteria doświadczenia" – wskazująć, źe ograniczyłem je do jpgów i gifów.
Te formaty są "klasyką" w sieci. Inna sprawa, źe do kompresji plików graficznych uźywanie 'zwykłego' pakowacza z reguły nie przyniesie większego efektu i stą "pakuje" się je przez "zmianę" formatu ( w rozumieniu rozszerzenia).

Jeszcze wrócę na chwilę do pyt.4 – tego nieszczęścia, od którego się wszystko zaczęło.
Zupełnie na bezczelnego zapytam:
Skoro to pytanie nie ma związku ze Staszkiem do dlaczego maksymalnej liczby punktów nie mogły dostać osoby , które nie wymieniły przeglądania iseci oraz poczty ?
Wszak dostęp do netu nie jest obowiązkowy i dla osoby, która z takiego dostępu – poza np. kawiarenką nie ma te elementy są absolutnie nieistotne.
Zaś i precyzja uznawanych za poprawne odpwoiedzi " bezpieczne korzystanie z ...... niewiele óznie się od – nomen omen haśłowości pojęcia hasło ( śłabe, silne, brak ). to juz tylko marginalium.

Naprawdę im bardziej zaglębiam się w analizę doboru elementów zabezpieczających, tym bardziej przekonuję isę o tym, źe odpowiedzi są dwojakiego rodzaju:
a/ prawidłowe
b/ jedynie śłuszne.
Tylko, źe te drugie wcale nie muszą naleźeć do grupy pierwszej.

PS.
To co dzisiaj za "zadanie specjalne" robi mozna okreslać róznie, ale postaram isę nie uźyć, dla oceny takiego postepowania, słów które same się pod palce cisną.
Koniecznie trzeba było wzmocnić soj wizyrunek przed MS ?
To trzeba było ładnie poprosić uzytkowników forum, uczastników konkursu itp., a nie na siłę zmuszać tych drugich do rejestracji, bo przecieź od punktów za nią ma zaleźeć wynik ogólny. "Brzydko się Chłopcy bawicie" .
Uf – udało mi się rafy wulgaryzmów ominąć, choć ..było cięzko.
Rebe
Dodano
14.02.2006 13:53:50
MIG:
smalu:
Zadanie 4
4)stosowanie zasad bezpiecznej eksploatacji komputera (np. nie otwieranie załączników od nie znanych osób)

dostałem 3 punkty. Nie mam napisane backup i silne hasła.7–2=5

To dobre jest: "Stosowanie zasad bezpiecznej eksploatacji komputera..." – ale wlasnie o podanie tych zasad chodzilo. Przeciez pod to mozna podpiac wszystko lacznie z tworzeniem backupow i stosowaniem silnych hasel. Wowczas konkurs moglby wygladac tak:
P. Jakich zasad nalezy sie trzymac aby zapewnic bezpieczenstow komputera?
O. Zasad bezpiecznej eksploatacji komputera.
5 pkt. :lol:

.... dlatego organizatorzy wybrali 7 ich zdaniem najwaźniejszych. Gdyby ten wybór dac uźytkownikom, kaźdy miał by 5 pkt.
Kuba
Dodano
14.02.2006 13:39:26
arthi:

To jest wlasnie caly problem tego konkursu, analbateyzm wtorny, brak przygotowania metorycznego i przede wszystkim konsekwencji! W końcu miało być krótko i na temat.

analbateyzmem wg was jest to ze nie dostalicie max punktow wg waszych kryteriow. Niestety nie wy robicie konkurs i nie wy ustalacie kryteria.

Przeczytajcie w koncu caly ten watek i zauwazcie ze caly casz komus cos nie odpowiada. Jak jest tak to ci sie czepiaja jak dla was byla zmiana to teraz drudzy rzucaja blotem! Nie da sie zrobic tak zeby wszystkim odpowiadalo !!!

A teraz z tym ze komentujecie, ze nie da sie zbytnio zmniejszyc obetosci plikow graficznych to juz jest szczyt!
Co wy myslicie? ze zalezalo cxp na sprawdzenie was jacy jestescie super i uzyskaniu od was odpowiedzi ile mozna uzyskac kilobajtow po skopresowaniu Jpg?!

Wezcie sie chwile zastanowcie i przestencie sie caly czas czepiac!
wujekStasek
Dodano
14.02.2006 13:37:23
smalu:
Zadanie 4
4)stosowanie zasad bezpiecznej eksploatacji komputera (np. nie otwieranie załączników od nie znanych osób)

dostałem 3 punkty. Nie mam napisane backup i silne hasła.7–2=5

To dobre jest: "Stosowanie zasad bezpiecznej eksploatacji komputera..." – ale wlasnie o podanie tych zasad chodzilo. Przeciez pod to mozna podpiac wszystko lacznie z tworzeniem backupow i stosowaniem silnych hasel. Wowczas konkurs moglby wygladac tak:
P. Jakich zasad nalezy sie trzymac aby zapewnic bezpieczenstow komputera?
O. Zasad bezpiecznej eksploatacji komputera.
5 pkt. :lol:
MIG
Dodano
14.02.2006 13:34:55
golden eye: "nieznacznie" to nie znczy "w ogóle". Jak juź tak starsznie doczepiasz sie do zadań, to powiem ci, źe nie określiliśmy jak bardzo ma być to skompresowane. Nastepnym razem skup się w zadaniu na tym co istotne, napewno wetdy rozwiąźesz je dobrze.
Kuba
Dodano
14.02.2006 13:29:11
golden eye:

Kuba ne moźe inaczej punktować, poniewaź nie wie, źe kompresja plików graficznych nieznacznie tylko zmnieszy objętość.
Trzeba być totalnym ignorantem, by twierdzić inaczej.

zalezy jakich plikow graficznych :p
MIG
Dodano
14.02.2006 13:25:40
nie przepraszaj, przeslij maila ;–)
Kuba
Dodano
14.02.2006 13:10:36
Kuba:
powtarzam; REKLAMACJE CO DO ZLE POLICZONEJ PUNKTACJI PRZYJMOWAC będzimey tylko mailem.

OK, przepraszam naczelnego, juź się poprawiam :)
Lia
Dodano
14.02.2006 13:08:21
powtarzam; REKLAMACJE CO DO ZLE POLICZONEJ PUNKTACJI PRZYJMOWAC będzimey tylko mailem.
Kuba
Dodano
14.02.2006 13:07:25
A ja teź chciałam coś zapytać.
W prawidłowej odpowiedzi było, źe naleźy instalować aktualizacje i poprawki.
Czy to, źe napisałam, źe naleźy zainstalować SP2 to nie jest ok? Przecieź SP2 to zbiór poprawek i aktualizacji?
Lia
Dodano
14.02.2006 13:06:15
arthi:

To jest wlasnie caly problem tego konkursu, analbateyzm wtorny, brak przygotowania m
etorycznego i przede wszystkim konsekwencji!

stosowanie zasad bezpiecznej eksploatacji komputera to moźe być rownie dobrze zamkniecia komputera w szafie pancernej.
A tymczasem nei zdaje Ci sie, źe zaczynasz krytykować dla samej krytyki??
Kuba
Dodano
14.02.2006 13:03:10
wujekStasek:

edit:
zreszta nie wiem czy tak powinienes dostac 4 punkty bo nigdzie nie napisales o bezpiecznym przegladaniu internetu, tylko o poczcie... Gdyby ci punkty przyznali zaraz inni sie oburza, ze to jest niesprawiedliwe wobec nich, tych ktorzy napisali prosto ze trzeba uwazac na podejrzane strony www

Widze tu zupelnie inna odpowiedz!

To jest wlasnie caly problem tego konkursu, analbateyzm wtorny, brak przygotowania metorycznego i przede wszystkim konsekwencji! W końcu miało być krótko i na temat.
arthi
Dodano
14.02.2006 12:57:01
Kuba
Dodano
14.02.2006 12:50:20
Kuba
Dodano
14.02.2006 12:50:20
Kuba:
nie trezba bylo przekraczac 350 znaków aby miec maksa.. itd itp bla bla bla...

Co nie zmienia faktu, źe zmieniłeś reguły po odpowiedzeniu na pytanie. :mrgreen:

Twoje bla bla bla idealnie pasuje do układania pytań, odpowiedzi i oceniania.
Jak się nie ma rzeczowych argumentów, to się pisze bla bla bla... :roll:

Rebe:
A jednak moje na wierzchu.

Rebe, od początku Twoje na wierzchu. :twisted:
Punktacja zadania 8 to szczyt śmieszności :lol: , ale cóź, jak widać z histryjki, Kuba ne moźe inaczej punktować, poniewaź nie wie, źe kompresja plików graficznych nieznacznie tylko zmnieszy objętość.

Rebe, podałeś Swoją punktację, ja posunę się dalej.
Punktacja dla zadania 8 powinna mieć:
A – 1
B – 1
C – 3

Poniewaź A i B są błędne, to powinny mieć po jednym punkcie.

Pozdrawiam 8)
golden eye
Dodano
14.02.2006 12:44:15
Kuba:
nie trezba bylo przekraczac 350 znaków aby miec maksa.. itd itp bla bla bla...

Co nie zmienia faktu, źe zmieniłeś reguły po odpowiedzeniu na pytanie. :mrgreen:

Twoje bla bla bla idealnie pasuje do układania pytań, odpowiedzi i oceniania.
Jak się nie ma rzeczowych argumentów, to się pisze bla bla bla... :roll:

Rebe:
A jednak moje na wierzchu.

Rebe, od początku Twoje na wierzchu. :twisted:
Punktacja zadania 8 to szczyt śmieszności :lol: , ale cóź, jak widać z histryjki, Kuba ne moźe inaczej punktować, poniewaź nie wie, źe kompresja plików graficznych nieznacznie tylko zmnieszy objętość.

Rebe, podałeś Swoją punktację, ja posunę się dalej.
Punktacja dla zadania 8 powinna mieć:
A – 1
B – 1
C – 3

Poniewaź A i B są błędne, to powinny mieć po jednym punkcie.

Pozdrawiam 8)
golden eye
Dodano
14.02.2006 12:44:15
Kuba
Dodano:
25.01.2006 22:41:47
Komentarzy:
20
Strona 9 / 26