"Bezpieczny Komputer Staszka"
Zapraszam wszystkich uźytkowników CentrumXP.pl do uczestnictwa w nowym konkursie organizowanym wspólnie z firmą Microsoft. Konkurs potrwa przez 10 dni (nie licząc weekendów), codziennie uźytkownicy będą musieli odpowiedzieć na jedno pytanie – rozwiązać kolejny problem tytułowego bohatera – Staszka.
Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/
ZAPRASZAM!! ;–)
Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/
ZAPRASZAM!! ;–)
Odpowiedzi: 20
Kuba:jasne, mi Staszke sie tez nie podoba.
Magda jest za to ładna :D
jasne, mi Staszke sie tez nie podoba.
ja to nie chce sie chwalic, ale ja juz wiem jaka jest prawidlowa odpowiedz, co wiecej! wiem jaka bedzie prawidlowa odpowiedz wg organizatorow
wogole kuba to ja sadze, ze dziewiaty odcinek jest caly bledny i ze nie ma prawidlowej odpowiedzi. Dodatkowo czy moglbys mi powiedziec na kija tutaj jest ta cala historyjka?? i jeszcze jakies badziewne obrazki
posune sie dalej i powiem ze nie mam pojecia jak ta magda mogla sie w takim staszku zabujac, przeciez on wcale nie jest przystojny....
no to troche o tym odcinku
ale chyba musze wrocic do odcinka pierwszego i po raz kolejny powiedziec o nim jaki on bardzo byl beznadziejny...
wogole kuba to ja sadze, ze dziewiaty odcinek jest caly bledny i ze nie ma prawidlowej odpowiedzi. Dodatkowo czy moglbys mi powiedziec na kija tutaj jest ta cala historyjka?? i jeszcze jakies badziewne obrazki
posune sie dalej i powiem ze nie mam pojecia jak ta magda mogla sie w takim staszku zabujac, przeciez on wcale nie jest przystojny....
no to troche o tym odcinku
ale chyba musze wrocic do odcinka pierwszego i po raz kolejny powiedziec o nim jaki on bardzo byl beznadziejny...
Kuba:Proponuje skończyć zastanwaić sie czy komprewsja była 2% czy 2,5% i jakie to miało znaczenie. Najlepiej zacznijmy juź krytykowac dzisiejszy odcinek, bo moźemy nie zdązyć.
Tak jest podpisuje sie pod tym recyma i nogyma :lol: ale mozna cos zaspoilerowac ;)
jest beznadziejny. Po pierwsz niewiadomo skąd się wzięła Magda. Niby jest napsien, źe "przyujechała" ale to niejasne i informacja skąd ona przyjechala moźe miec wpływ na odpowiedz. Po za tym te serdusza – taki marketingowo cukierkowany element. Jak moźna było tak skomercjalizować 9. odcinek powieści. Na miesjcu autora zrezygnował bym w ogóel z pisnaia tego. Kompromitacja.
Oj trzeba przyznac, ze dzisiejszy odcinek jest ciekawy ;)
Proponuje skończyć zastanwaić sie czy komprewsja była 2% czy 2,5% i jakie to miało znaczenie. Najlepiej zacznijmy juź krytykowac dzisiejszy odcinek, bo moźemy nie zdązyć.
Rebe:Autorzy nie podawali jakiego typu pliki Staszek sciagal z Internetu.......
Teoretycznie Twoje ząłoźenie z delszej cźęsci wypowiediz jest prawidłowe.
Jednak właśnie dlatego, źe nie podawali celowo "wszedłem na ich ścieźkę" i posłuźyłem się zawartością "moich obrazów", bo w nich jest, domyślnie, to co się ściąga. Skor na te "parę" plików zawartość wygląda, jak wygląda to pewnie z duźym prawdopodobieństwem mozan przyjąć, źe ząłoźenie dot. typów plików, o których mowa nie jest "z sufitu" jednak.
Nie jest z sufitu i z bardzo duzym prawdopodobienstwem bylyby to pewnie jpeg–i, tym niemniej nie zostalo to okreslone w zadaniu i moze byc interpretowane na wiele sposobow...
Do Twego ogródka zaśdodatkowym zalozeniem, ktore nie wynikalo z tresci pytania.moze byly tam obrazy w formatach podlegajacych znacznej kompresji?
Moźe, ale czy takie stawianie sprawy nie jest równieź :)
Jak widzisz działa to w obie strony.
Powiem wiecej – to dziala w tyle stron ile jest uzytkownikow konkursu, bo kazdy wprowadzi sobie jakies zalozenie udowadniajac slusznosc swojej odpowiedzi.
hasło na BIOS, klucz sprzetowy, dysk w kieszeni zamykany w kasie pancernej itp. to dostąłbym 0 punktów, mimo 99% :wink: zabezpieczenia komputera :)
Ano dostalbys 0, bo pytania dotyczyly strony softwarowej jak caly konkurs i dzien bezpiczengo komputera...
W ogole co do slusznosci poszczegolnych odpowiedzi i sposobu formulowania pytan oraz ich zwiazku z historyjkami wolalbym nie dyskutowac, ale odniose sie do:
zwaracam uwgę na to, źe w wypadku przedstawianych wyliczeń stosowanie metody z odpowiedzi A prowadziło do zmniejszenie rozmiaru – zajmowanego miejsca – na dysku , a nie wielkości samego katalogu.
Jak juz wczesniej napisalem mozna rowniez skompresowac zawartosc katalogu wbudowanym w XP zipem zmniejszajac i wielkosc katalogu i ilosc zajmowanego miejsca na dysku...
Acha no i jeszcze raz poprosze o ten przyklad, w ktorym skorzystanie z "pakowacza" nie przyniesie wiekszego efektu od zmiany formatu pliku graficznego.
wujekStasek:eee
nastepnym razem proponuje zrobic konkurs "sprawiedliwy"
i bedzie tak piewsze pytanie bedize wg interperetacji golden eye
drugie wg Rebe
itd...
Następnym razem po prostu przygotujcie konkurs właściwie, gdzie pytania, odpowiedzi i kryteria ocen będą w rzeczywistowści przez Was przemyślane.
A źe nie zrobiliście tego przy obecnym konkursie, to jest to, co widzimy, i źadnen sarkazm i czy inne uwagi nie zmienią juź tego faktu :lol:
Pozdrawiam 8)
Rebe:Teoretycznie Twoje ząłoźenie z delszej cźęsci wypowiediz jest prawidłowe.
Jednak
..sa nie tak idelane jak moje jedyne słuszne dlatego sa złe. Ja mam racje i tylko ja mam racje i tylko racje" – powiedział Rebe...
MIG – przepraszam za sposób cytowania:
Jednak właśnie dlatego, źe nie podawali celowo "wszedłem na ich ścieźkę" i posłuźyłem się zawartością "moich obrazów", bo w nich jest, domyślnie, to co się ściąga. Skor na te "parę" plików zawartość wygląda, jak wygląda to pewnie z duźym prawdopodobieństwem mozan przyjąć, źe ząłoźenie dot. typów plików, o których mowa nie jest "z sufitu" jednak.
Do Twego ogródka zaś
Moźe, ale czy takie stawianie sprawy nie jest równieź
Jedna kwestia istotna chyba, pliki graficzne występujące w formatach skompresowanych dalej są tak jak i te kompresji nie poddane ...plikami graficznymi. Tyle tylko, źe , gdyby Przyjąć Twoje ząłoźenie o braku załoźeń to odpowiedź B powinna dotyczyć "progrmau do kompresji ...... – juz wiesz jakich plików :P
Co do ostatniego akapitu Twego postu – oczywiście, źe tak, ale jeźlei odpowiedziałbym:
hasło na BIOS, klucz sprzetowy, dysk w kieszeni zamykany w kasie pancernej itp. to dostąłbym 0 punktów, mimo 99% :wink: zabezpieczenia komputera :)
Jeszcze jedno zdanie o wiązaniu treści zadań z pytaniami. Pamiętać trzeba, źe istnienie takiego związku było w tym topicu potwierdzane. Efektem działań Staszka miało być doprowadzenie Magdy do "ślepoty" – katalog mniejszy Jej nie będzie interesował ( dlaczego ten ok. 1% miałby w tym wypadku taki efekt przynieść nie wnikam )– zwaracam uwgę na to, źe w wypadku przedstawianych wyliczeń stosowanie metody z odpowiedzi A prowadziło do zmniejszenie rozmiaru – zajmowanego miejsca – na dysku , a nie wielkości samego katalogu.
Oczywiście, Kuba, źe to znowu krytykanctwo, ale przyjąć racz pod rozwagę ewentualność, źe nie moze ono wynikać z ... umiejętności czytania ze zrozumieniem.
Autorzy nie podawali jakiego typu pliki Staszek sciagal z Internetu.......
Do Twego ogródka zaś
dodatkowym zalozeniem, ktore nie wynikalo z tresci pytania.moze byly tam obrazy w formatach podlegajacych znacznej kompresji?
Moźe, ale czy takie stawianie sprawy nie jest równieź
:)
Jedna kwestia istotna chyba, pliki graficzne występujące w formatach skompresowanych dalej są tak jak i te kompresji nie poddane ...plikami graficznymi. Tyle tylko, źe , gdyby Przyjąć Twoje ząłoźenie o braku załoźeń to odpowiedź B powinna dotyczyć "progrmau do kompresji ...... – juz wiesz jakich plików :P
Co do ostatniego akapitu Twego postu – oczywiście, źe tak, ale jeźlei odpowiedziałbym:
Jeszcze jedno zdanie o wiązaniu treści zadań z pytaniami. Pamiętać trzeba, źe istnienie takiego związku było w tym topicu potwierdzane. Efektem działań Staszka miało być doprowadzenie Magdy do "ślepoty" – katalog mniejszy Jej nie będzie interesował ( dlaczego ten ok. 1% miałby w tym wypadku taki efekt przynieść nie wnikam )– zwaracam uwgę na to, źe w wypadku przedstawianych wyliczeń stosowanie metody z odpowiedzi A prowadziło do zmniejszenie rozmiaru – zajmowanego miejsca – na dysku , a nie wielkości samego katalogu.
Oczywiście, Kuba, źe to znowu krytykanctwo, ale przyjąć racz pod rozwagę ewentualność, źe nie moze ono wynikać z ... umiejętności czytania ze zrozumieniem.
golden eye:
Jak widać, zmniejszenie w kompresji wbudowanej moźna równieź zaniedbać.
W xp wbudowana jest rowniez kompresja zip. Oczywiscie kompresowanie plikow skompresowanych nie ma sensu.
golden eye:
Pierwsze dwa sposoby nie zrobiłby tego, więc są błędne, jedyną poprawną odpowiedzią jest odpowiedź C, dzięki której znacznie zmnieszymy zawartość katalogu, co nie wzbudzi zainteresowania Magdy :lol:
Oczywiscie przy dodatkowym zalozeniu, ze pliki sa juz skompresowane.
eee
drugie wg Rebe
itd...
pytanie opisowe natomiast, kazdy oceniac sobei bedzie sam /chociaz i to moze budzic kontrowersje/
regulamin bedzie dynamicznie tworzony na forum a takze listownie oraz telefonicznie /nie kazdy ma przeciez konto na forum/
nagrody dostana wszyscy
kuba nie bedzie robil juz wiecej historyjek ani obrazkow bo to nie kazdemu odpowiada,
pytania beda bardzo bardzo trudne, ale i tak wszyscy prawidlowo odpowiedza
ps
jestes po prostu najlepszy
drugie wg Rebe
itd...
pytanie opisowe natomiast, kazdy oceniac sobei bedzie sam /chociaz i to moze budzic kontrowersje/
regulamin bedzie dynamicznie tworzony na forum a takze listownie oraz telefonicznie /nie kazdy ma przeciez konto na forum/
nagrody dostana wszyscy
kuba nie bedzie robil juz wiecej historyjek ani obrazkow bo to nie kazdemu odpowiada,
pytania beda bardzo bardzo trudne, ale i tak wszyscy prawidlowo odpowiedza
ps
Rebe:Wskazałem juź, w dniu rozwiązywania zadania, źe szybko się uczę i wiem jaka odpowiedź będzie "konkursowo" poprawna,
jestes po prostu najlepszy
Rebe:
MIG – wczoraj juź popełniłem takie zdanieW zadaniu 8 brak informacji dot. typów plików – w rozumieniu rozszerzeń – a od tego zaleźeć powinien wybór metody "oszczędnościowej".
Odnioslem sie do tego zdania, ktore nie mowi nic o typach plikow:
Kuba ne moźe inaczej punktować, poniewaź nie wie, źe kompresja plików graficznych nieznacznie tylko zmnieszy objętość.
Inna sprawa, źe do kompresji plików graficznych uźywanie 'zwykłego' pakowacza z reguły nie przyniesie większego efektu i stą "pakuje" się je przez "zmianę" formatu ( w rozumieniu rozszerzenia).
Moge prosic o przyklad, w ktorym skorzystanie z "pakowacza" nie przyniesie wiekszego efektu od zmiany formatu(oczywiscie nie mowie tu o plikach juz skompresowanych)?
Autorzy nie podawali jakiego typu pliki Staszek sciagal z Internetu. Skoro pytanie dotyczylo kompresji katalogu moze byly tam obrazy w formatach podlegajacych znacznej kompresji? Mimo, ze jpg sa "klasyka" stwierdzenie, ze znajdowaly sie tam tylko pliki jpg lub inne nie podlegajace wiekszej kompresji jest dodatkowym zalozeniem, ktore nie wynikalo z tresci pytania.
Co do slusznosci 7 "zlotych" :lol: zasad mozna sie spierac ale mysle, ze z ich autorami...
Oczywiste jest, ze nie ma obowiazku podlaczenia do netu, ale "zasady" zostaly w pewien sposob uogolnione i osobie, ktora nie ma Internetu, pogrywa w pasjansa sluchajac przy tym 9 symfonii Beethovena na nic sie nie przydaja.
Kuba – sarkazm Ci nie wyszedł, bo pytanie dotyczło zmniejszenia wielkości katalogu, a nie zawartości katalogu. W takim wypadku format, mógłby być uznany za jedno zm ozliwych rozwiązań, bo po wyjściu Magdy Staszek mógłby .....dane odzyskać :lol:
W ramach krytykanctwa – wszak kłamstwo powtórzone tysiąć razy staje isę prawdą – przypokmnę Ci, źe pytanie dotyczło "najlepszej" metozy zmniejszenia wielkości katalogu.
Bezsprzecznie , w wypadku katalogu, który zawiera wiele plików, zawsze najlepszą metodą będzie wywalenie teog co w nim jest nadmiarowe. Żadne kompresje tego nie załatwią tak skutecznie,jak taka własnie operacja.
Wskazałem juź, w dniu rozwiązywania zadania, źe szybko się uczę i wiem jaka odpowiedź będzie "konkursowo" poprawna, ale nie ma to znaczenia, bo ona właściwa nie jest i nic tego nie mzieni, bo nie jest ona najlepsza.
Gdyby dopasowywać pytanie do odpowiedzi, za właściwe uznanych to powinno ono brzmieć "W jaki sposób Staszek moźe zmniejszyć wielkość katalogu?*"
Moźna niby uznać, źe to prawie to samo. Tak, ale w kwesti tego prawie to moze by tak na ...reklamę Żywca spojrzeć(?).
*"w jaki najprostszy sposób....?" – ewentualnie, ale na pewno odpowiedzi A i B nie są sposobem najlepszym i o tym ta bajka.
PS.
golden eye – nie uźywaj, bez uzasadnienia, "kolorowych" literek – są one generalnie zarezerwowane dla innych celów.
W ramach krytykanctwa – wszak kłamstwo powtórzone tysiąć razy staje isę prawdą – przypokmnę Ci, źe pytanie dotyczło "najlepszej" metozy zmniejszenia wielkości katalogu.
Bezsprzecznie , w wypadku katalogu, który zawiera wiele plików, zawsze najlepszą metodą będzie wywalenie teog co w nim jest nadmiarowe. Żadne kompresje tego nie załatwią tak skutecznie,jak taka własnie operacja.
Wskazałem juź, w dniu rozwiązywania zadania, źe szybko się uczę i wiem jaka odpowiedź będzie "konkursowo" poprawna, ale nie ma to znaczenia, bo ona właściwa nie jest i nic tego nie mzieni, bo nie jest ona najlepsza.
Gdyby dopasowywać pytanie do odpowiedzi, za właściwe uznanych to powinno ono brzmieć "W jaki sposób Staszek moźe zmniejszyć wielkość katalogu?*"
Moźna niby uznać, źe to prawie to samo. Tak, ale w kwesti tego prawie to moze by tak na ...reklamę Żywca spojrzeć(?).
*"w jaki najprostszy sposób....?" – ewentualnie, ale na pewno odpowiedzi A i B nie są sposobem najlepszym i o tym ta bajka.
PS.
golden eye – nie uźywaj, bez uzasadnienia, "kolorowych" literek – są one generalnie zarezerwowane dla innych celów.
Ta, nastpnym razem dodadam jescze jedna odpowiedz: sformatuj dysk C
Następnym razem dodaj, źe odpowiedzi muszą być zgodne z Twoją interpretacją. :roll:
Coś na zasadzie familjady, zgadnij, jakie odpowiedzi były podaczas sondy ulicznej, a źe nie mają się nijak do zadawanego pytania, to problem odpowiadającego :twisted:
Pozdrawiam 8)
golden eye:Kuba:czmu uwazasz ze A i B sa bledne?
Dlatego, źe obrazki bardzo słabo się kompresują i źeby znacznie zmniejszyć zawartość katalogu z obrazkami, to najlepszą metodą byłoby zmniejszyć jego rozmiar poprzez usunięcie niepotrzebnych i zostawienie tych, które w rzeczywistości byłyby potrzebne do wykorzystania.
Staszek ściągał pliki graficzne z Internetu, a te z reguły są zapisane w formacie jpg, to znaczy, źe są skompresowane, dlatego takie małe skutki w kompresji kompresji :)
Dla przykładu załoźyłem katalog z obrazkami jpg, który zajmuje 10 MB dokładnie 10 434 532 B.
Spakowanie WINZIP: 10 375 989 B – jak widać róźnica nieznaczna, moźna właściwie ją zaniedbać.
Właściwości Systemowe katalogu z obrazkami:
przed kompresją –
Rozmiar – 10 434 532 B
Rozmiar na dysku – 10 592 256 B
po kompresji –
Rozmiar –10 434 532 B
Rozmiar na dysku – 10 432 976 B
Jak widać, zmniejszenie w kompresji wbudowanej moźna równieź zaniedbać.
W zadaniu chodziło o ukrycie przed Magdą wielkości zawartości katalogu.
Pierwsze dwa sposoby nie zrobiłby tego, więc są błędne, jedyną poprawną odpowiedzią jest odpowiedź C, dzięki której znacznie zmnieszymy zawartość katalogu, co nie wzbudzi zainteresowania Magdy :lol:
I to by było na tyle :twisted:
Pozdrawiam 8)
Ta, nastpnym razem dodadam jescze jedna odpowiedz: sformatuj dysk C:. Załoźe sie ze ją zaznaczysz, a potem powiesz "obrazki z internetu sie zle kompresuja, najlpeiej sformatrowac komputera, a potem go spalic, podeptac i wywalic. Wtedy Magda juź napewno nie zauwaźy tych obrazków". Oczywiscie za taką odpowiedz zarzadasz 4 punktów na 3 mozliwe do zdobycia ("i tak wiem ze mam 100% racji")
Kuba:Jesteś świetnym moderatorem, nie łamiesz regulaminu, nie ma podstaw.
Lyźka miodu w beczce dziegciu, źe strawestuję znane powiedzenie.
Cóź pozostaje mi za ocenę podziękować, co niniejszym czynię.
PS.
Ten regulamin jest trudno złamać – przy okazji porównaj go z ..... – a wała wcale nie z tym, o którym tyle tu było ;) – jamowym.