"Bezpieczny Komputer Staszka"
Zapraszam wszystkich uźytkowników CentrumXP.pl do uczestnictwa w nowym konkursie organizowanym wspólnie z firmą Microsoft. Konkurs potrwa przez 10 dni (nie licząc weekendów), codziennie uźytkownicy będą musieli odpowiedzieć na jedno pytanie – rozwiązać kolejny problem tytułowego bohatera – Staszka.
Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/
ZAPRASZAM!! ;–)
Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/
ZAPRASZAM!! ;–)
Odpowiedzi: 20
czyzby chodzilo o inicjalizacje zmiennej ?
moźe post–– ?
gusioo:
Wcale nie – zgaduj dalej.
Po usunięciu posta licznik nie uwzględniałby jednego posta mniej, ale łatwo to zrobić – wystarczy dopisać w kodzie źeby po usunięciu posta od zmiennej liczba_postow odjął 1. Tak czy mam zgadywać dalej??
w zaleznosci od zastosowanego typu, licznik postow moze sie przekrecic... ;)
Peter_l:gusioo:jest jaefno 'ale' , ale to juź w własnym zakresie.
Inkrementacja przy– i przedrostkowa...
Wcale nie – zgaduj dalej.
gusioo:jest jaefno 'ale' , ale to juź w własnym zakresie.
Inkrementacja przy– i przedrostkowa...
Rebe:Dlatego, źe na większości for nie moźna się doprosić likwidacji "liczników".
PS.
Moja odpowiedź, oczywiście, udzielona została wyłacznie w celu nabicia sobie kolejnej cyferki .
Witam,
Słusznie zauwaźyłeś, Szanowny Rebe, ale IMVHO nie trzeba likwidować liczników, niech sobie są.
Problem leźy, jak zawsze, między krzesłem, a klawiaturą a to dlatego, źe większość kojarzy ilośc postów z wiedza i 'merytorycznością' postów, co nie zawsze idzie w parze.
Pozdrawiam.
Kuba:co znaczy post += post?
:arrow:
Peter_l:
Przypisanie z dodawaniem.
Czyli
post=post+post
Bzdury totalne.
Załózmy, źe post = 0 ;
wiec post = post + post to będzie tak:
0 = 0 + 0 ; //pomijam fakt, źe to L–wyraźenie ;)
I kręcimy sie w miejscu.
Jeśli juź to post = post + 1 ;
Więc Kuba słusznie zauwaźył, źe moźna to zapisać post++ , ale jest jaefno 'ale' , ale to juź w własnym zakresie.
Kuba:A tak na marginesie mówiac: czy zauwazyliscie ze w trakcje calego konkursu nei popsula sie apliakcja do odpowiadania, zliczania punktów, ranking?? Przeciez moglo sie cos skopać a tak to dobrze działało... :roll:
Nie chwal dnia przed zachodem Słonca ;)
Odszczekuje "Hau, hau, hau"
Po obiedzie, kawce i ponownym przeczytaniu pytania musze przyznac racje Kubie. Pytanie 10 jest OK.
Szczekajacy Zgred
Po obiedzie, kawce i ponownym przeczytaniu pytania musze przyznac racje Kubie. Pytanie 10 jest OK.
Szczekajacy Zgred
A tak na marginesie mówiac: czy zauwazyliscie ze w trakcje calego konkursu nei popsula sie apliakcja do odpowiadania, zliczania punktów, ranking?? Przeciez moglo sie cos skopać a tak to dobrze działało... :roll:
a tak to tutaj dziala, kolejny post zwieksza Ci ich liczbe o jeden, a nie o dotychczasowa ...
Kuba:moze powinno być post++ ?
To tylko o 1 zwiększa :wink:
moze powinno być post++ ?
Kuba:co znaczy post += post?
Przypisanie z dodawaniem.
Czyli
post=post+post
Talerz:Witam,
A ja sie zastanawiam czy na kazdym forum musi być kult reguły post += post :|
Pozdrawiam.
Dlatego, źe na większości for nie moźna się doprosić likwidacji "liczników".
PS.
Moja odpowiedź, oczywiście, udzielona została wyłacznie w celu nabicia sobie kolejnej cyferki .
Witam na forum motoryzacja :)
Ale to jest diagnoza Magdy, Staszek (i my) nie wiemy czy sluszna. Poza tym po co ma obracac jak zapalamy na pych?
A kto powiedzial, ze kluczyk na pozycje III? Kluczyk musi byc wlozony i przekrecony na pozycje II. Jest to warunek konieczny. Choc moge sie mylic, bo nie pamietam kiedy ostatnio odpalalem na pych. :D
No wlasnie, gdzie? Moze sie domysli, moze nie. I o to mi w tej analogii chodzilo.
Tak jest, dokladnie tak samo jak moje. Czekam z niecierpliwoscia na poprawna (zdaniem organizatorow) odpowiedz. Mysle, ze wiem, co mieli na mysli, ale nie na tym to polega.
PS. Kuba, czekam na Twoj awator (czy jak sie to nazywa) jak spisz na klawiaturze :lol:
gusioo:To zalezy – jak akumulator padł to rozrusznik 'nie obróci' .
Ale to jest diagnoza Magdy, Staszek (i my) nie wiemy czy sluszna. Poza tym po co ma obracac jak zapalamy na pych?
gusioo:Ad. b: Odpada, tak sie nie odpala.
A kto powiedzial, ze kluczyk na pozycje III? Kluczyk musi byc wlozony i przekrecony na pozycje II. Jest to warunek konieczny. Choc moge sie mylic, bo nie pamietam kiedy ostatnio odpalalem na pych. :D
gusioo:Ad. c: A gdzie 'puść sprzęgło' ?
No wlasnie, gdzie? Moze sie domysli, moze nie. I o to mi w tej analogii chodzilo.
Kuba:
Dyźurny zgredzie, mysle ze tak nie jest, źe pytanie ejst precyzyjnie.
Tak jest, dokladnie tak samo jak moje. Czekam z niecierpliwoscia na poprawna (zdaniem organizatorow) odpowiedz. Mysle, ze wiem, co mieli na mysli, ale nie na tym to polega.
PS. Kuba, czekam na Twoj awator (czy jak sie to nazywa) jak spisz na klawiaturze :lol:
co znaczy post += post?
Witam,
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
a ja sie zastanawialem czemu Kuba ma tyle postów na koncie :wink: