"Bezpieczny Komputer Staszka"

Zapraszam wszystkich uźytkowników CentrumXP.pl do uczestnictwa w nowym konkursie organizowanym wspólnie z firmą Microsoft. Konkurs potrwa przez 10 dni (nie licząc weekendów), codziennie uźytkownicy będą musieli odpowiedzieć na jedno pytanie – rozwiązać kolejny problem tytułowego bohatera – Staszka.

Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/

ZAPRASZAM!! ;–)

Odpowiedzi: 20

Mam nadzieje, źe nikt się nie obarzi jesli zacytuje tu najciekawsze wypowiedzi na pytanie 4.

w razie problemów poprosić o pomoc najbardziej kompetentną osobę –redaktora naczelnego Hryciuka

Poza marginesem kawa musi być gorąca i dobra

Gdyby staszek byl bogaty to moglby sobie kupic Maca, a gdyby sie troche znal na systemach to moglby sobie zainstalowac jakis system Unixowy

aha źeby koleś przestał jeść i pić przy kompie bo to jest groźniejsze niź virusy;/

nie ściągać poprawek bo teź szpiegują i mnieć dobre stosunki z uprawnieniami administratora

Dodatkowo powinien uwazac na hakerów (nie na "chakerów")i nie wdawac sie z nimi w klotnie i nie draznic ich poniewaz doswiadceni przejdą kazdą zaporę. A aby optymalnie byc bezpiecznym powinien zmienic system na linuxa (dodatkowo z firewallem), najlepiej darmowego. ;D

W laboratorium broni jądrowej druźyna hakerów zmaga się z wirtualnymi obrońcami. W najnowszym teście agenci będą walczyć, by nie dopuścić ani skorumpowanych pracowników, ani agresorów z zewnątrz do systemu informatycznego sterującego sobie wyobrazić podziemne schrony z czerwonymi guzikami oznaczonymi napisem "nie dotykać". Urzędnicy wysokiej rangi przebywający w odległych miejscach uźywają przeglądarek internetowych do aprobowania lub odrzucenia nazwisk osób uprawnionych do wstępu do tego rejonu.
Kuba
Dodano
18.02.2006 17:43:14
Peter_l:
BTW, kiedy nowe konkursy?? Mi się przydaje taka okazja, bo pod pretekstem źe muszę sprawdzić wyniki siedzę do poźna w nocy przed PCkiem :mrgreen:

Co w oczywisty sposób odbija sie na Twoim rozumowaniu.
Anonymous
Dodano
18.02.2006 11:27:22
BTW, kiedy nowe konkursy?? Mi się przydaje taka okazja, bo pod pretekstem źe muszę sprawdzić wyniki siedzę do poźna w nocy przed PCkiem :mrgreen:
Peter_l
Dodano
18.02.2006 10:06:37
MetaVirus – zanim do tego "uwaźnego czytania" odeślesz innych przejrzyj posty Kuby opisujące korelacje między historyjką, a pytaneim w tym konkretnym zadaniu. Zaczyna się to mniej więcej od pierwszego postu EL NINO.

Mowa oczywiście o tym topicu.
Rebe
Dodano
18.02.2006 09:49:19
wszyscy piszą źe w zadaniu chodziło o włamania, ale gdyby przyjrzeć się historyjce, to jest tam napisane dość wyraźnie takźe o wirusach...

Nie chce tu wznawiać dyskusji na ten temat, ale jeźeli to jeszcze moźliwe to sami uwaźniej tę historyjkę przeczytajcie.
MetaVirus
Dodano
18.02.2006 00:29:33
Eh szkoda źe wyłoźyłem sie na pytaniu otwartym – 2/5 pkt. :( (nie będe dyskutował na temat backupu jako zabezpieczeniu przed włamaniem) i z 33 punktami nic nie wygrałem... Więcej konkursów!!!!!!
Imbroglio
Dodano
18.02.2006 00:10:55
czarek09:
Konkurs moźna uznać za udany. Tylko szkoda źe tak mało nagród... Miałem komplet punktów i z tej racji źe nie mam szczęścia w losowaniach to dostanę tylko smycz i długopis... :?

OK, to ja Kubie juź wysyłam moje rachunki za komórkę, internet, ciuchy, z GZE, i co tam jeszcze... zaległe u pani z monopolowego :P :mrgreen: :lol:. Tylko nie mów, źe mało, zawsze mogę znajomych popytać czy by nie mieli swoich... ekhmm.. uźyczyć :D .
Teraz pasuje? 8)

A ja nawet nie zdąźyłem sie zarejestrować, a to juź koniec... :( :lol: .
Ad@$
Dodano
17.02.2006 23:27:05
Konkurs moźna uznać za udany. Tylko szkoda źe tak mało nagród... Miałem komplet punktów i z tej racji źe nie mam szczęścia w losowaniach to dostanę tylko smycz i długopis... :?
czarek09
Dodano
17.02.2006 21:57:39
MIG:
a mnie jak nigdy sie udalo :)
kolejna smycz MS do kolekcji ;) no i wreszcie bede mial swoj wlasny dlugopis :!: juz nie moge sie doczekac :lol:

równieź pierwszy laz udało mi się coś w losowaniu wygrać :wink:
MetaVirus
Dodano
17.02.2006 21:53:33
a mnie jak nigdy sie udalo :)
kolejna smycz MS do kolekcji ;) no i wreszcie bede mial swoj wlasny dlugopis :!: juz nie moge sie doczekac :lol:
MIG
Dodano
17.02.2006 21:50:00
OK, Konkurs zakonczony,
gratuluje wszystkim zwyciezcom,
Redakcji dziekuje za wspaniala zabawe i prace jako wlozyli w prowadzenie konkursu, Kuba – Tobie gratuluje
wytrwalosci w odpowiadaniu na nasze czasami dziwne pytania, i tysiace maili ktore jak przypuszczam przeczytales.

pozdrawiam wszystkich
johny
Dodano
17.02.2006 21:48:26
mi tez nie pyklo losowanie :? moze nastepnym razem.

gratulacje zwyciezcom :D
gieras
Dodano
17.02.2006 21:47:50
Wyniki są...
Pozostaje pogratulować nagród :) (a ja jak zwykle nie mam szczęścia w losowaniach :D)

Pozdrówki :)
piotr.k
Dodano
17.02.2006 21:40:22
OK! ogłaszam wszem i wobec konkurs Bezpieczny Komputer Staszka za zakończony! Lista zwycięzców została opublikowana, nagrody wyślemy w przyszłym tygodniu ;–)
Kuba
Dodano
17.02.2006 21:39:32
MIG:
Jak padnie dysk to jeszcze nic. Ale co bedzie jak padnie dysk a plytki z backupem sie polamia? ;)

To raczej mało prawdopodobne, źeby płytki leźące sobie w szafie się połamały. :wink:
Chyba, źe ktoś często swoją szafę przewraca :D
SLAY3R
Dodano
17.02.2006 21:22:40
Jak padnie dysk to jeszcze nic. Ale co bedzie jak padnie dysk a plytki z backupem sie polamia? ;)
MIG
Dodano
17.02.2006 21:19:56
kietek:
A po co mam se robic backup? Jak sie windows posypie, to niech sie sypie odratowac dane nie sztuka – zwlaszcza jak sie ma conajmniej 2 partycje. No i plytek szkoda :P

I co ci z 2 czy 10 partycji jeźeli dysk padnie?
SLAY3R
Dodano
17.02.2006 21:14:03
Głupcze, ranking jest juz od pólgodziny zaktualiowany. ;–)
Kuba
Dodano
17.02.2006 20:52:05
Moze beda kolo 4 w nocy... tak jak pytania, ktore codziennie zgodnie z regulaminem pojawiac sie mialy o polnocy...
neonn
Dodano
17.02.2006 20:49:28
piotr.k:
.
Jeźeli ktoś nie tworzy kopii zapasowych, aby uchronić się przed utratą tego co najwaźniejsze – danych – robi to wyłącznie na własne (chore) ryzyko!

A po co mam se robic backup? Jak sie windows posypie, to niech sie sypie odratowac dane nie sztuka – zwlaszcza jak sie ma conajmniej 2 partycje. No i plytek szkoda :P

19.45 – czekamy na wyniki ;)
kietek
Dodano
17.02.2006 20:45:34
Kuba
Dodano:
25.01.2006 22:41:47
Komentarzy:
20
Strona 3 / 26