"Bezpieczny Komputer Staszka"
Zapraszam wszystkich uźytkowników CentrumXP.pl do uczestnictwa w nowym konkursie organizowanym wspólnie z firmą Microsoft. Konkurs potrwa przez 10 dni (nie licząc weekendów), codziennie uźytkownicy będą musieli odpowiedzieć na jedno pytanie – rozwiązać kolejny problem tytułowego bohatera – Staszka.
Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/
ZAPRASZAM!! ;–)
Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/
ZAPRASZAM!! ;–)
Odpowiedzi: 20
Mam nadzieje, źe nikt się nie obarzi jesli zacytuje tu najciekawsze wypowiedzi na pytanie 4.
w razie problemów poprosić o pomoc najbardziej kompetentną osobę –redaktora naczelnego Hryciuka
Poza marginesem kawa musi być gorąca i dobra
Gdyby staszek byl bogaty to moglby sobie kupic Maca, a gdyby sie troche znal na systemach to moglby sobie zainstalowac jakis system Unixowy
aha źeby koleś przestał jeść i pić przy kompie bo to jest groźniejsze niź virusy;/
nie ściągać poprawek bo teź szpiegują i mnieć dobre stosunki z uprawnieniami administratora
Dodatkowo powinien uwazac na hakerów (nie na "chakerów")i nie wdawac sie z nimi w klotnie i nie draznic ich poniewaz doswiadceni przejdą kazdą zaporę. A aby optymalnie byc bezpiecznym powinien zmienic system na linuxa (dodatkowo z firewallem), najlepiej darmowego. ;D
W laboratorium broni jądrowej druźyna hakerów zmaga się z wirtualnymi obrońcami. W najnowszym teście agenci będą walczyć, by nie dopuścić ani skorumpowanych pracowników, ani agresorów z zewnątrz do systemu informatycznego sterującego sobie wyobrazić podziemne schrony z czerwonymi guzikami oznaczonymi napisem "nie dotykać". Urzędnicy wysokiej rangi przebywający w odległych miejscach uźywają przeglądarek internetowych do aprobowania lub odrzucenia nazwisk osób uprawnionych do wstępu do tego rejonu.
Peter_l:BTW, kiedy nowe konkursy?? Mi się przydaje taka okazja, bo pod pretekstem źe muszę sprawdzić wyniki siedzę do poźna w nocy przed PCkiem :mrgreen:
Co w oczywisty sposób odbija sie na Twoim rozumowaniu.
BTW, kiedy nowe konkursy?? Mi się przydaje taka okazja, bo pod pretekstem źe muszę sprawdzić wyniki siedzę do poźna w nocy przed PCkiem :mrgreen:
MetaVirus – zanim do tego "uwaźnego czytania" odeślesz innych przejrzyj posty Kuby opisujące korelacje między historyjką, a pytaneim w tym konkretnym zadaniu. Zaczyna się to mniej więcej od pierwszego postu EL NINO.
Mowa oczywiście o tym topicu.
Mowa oczywiście o tym topicu.
wszyscy piszą źe w zadaniu chodziło o włamania, ale gdyby przyjrzeć się historyjce, to jest tam napisane dość wyraźnie takźe o wirusach...
Nie chce tu wznawiać dyskusji na ten temat, ale jeźeli to jeszcze moźliwe to sami uwaźniej tę historyjkę przeczytajcie.
Nie chce tu wznawiać dyskusji na ten temat, ale jeźeli to jeszcze moźliwe to sami uwaźniej tę historyjkę przeczytajcie.
Eh szkoda źe wyłoźyłem sie na pytaniu otwartym – 2/5 pkt. :( (nie będe dyskutował na temat backupu jako zabezpieczeniu przed włamaniem) i z 33 punktami nic nie wygrałem... Więcej konkursów!!!!!!
czarek09:Konkurs moźna uznać za udany. Tylko szkoda źe tak mało nagród... Miałem komplet punktów i z tej racji źe nie mam szczęścia w losowaniach to dostanę tylko smycz i długopis... :?
OK, to ja Kubie juź wysyłam moje rachunki za komórkę, internet, ciuchy, z GZE, i co tam jeszcze... zaległe u pani z monopolowego :P :mrgreen: :lol:. Tylko nie mów, źe mało, zawsze mogę znajomych popytać czy by nie mieli swoich... ekhmm.. uźyczyć :D .
Teraz pasuje? 8)
A ja nawet nie zdąźyłem sie zarejestrować, a to juź koniec... :( :lol: .
Konkurs moźna uznać za udany. Tylko szkoda źe tak mało nagród... Miałem komplet punktów i z tej racji źe nie mam szczęścia w losowaniach to dostanę tylko smycz i długopis... :?
MIG:a mnie jak nigdy sie udalo :)
kolejna smycz MS do kolekcji ;) no i wreszcie bede mial swoj wlasny dlugopis :!: juz nie moge sie doczekac :lol:
równieź pierwszy laz udało mi się coś w losowaniu wygrać :wink:
a mnie jak nigdy sie udalo :)
kolejna smycz MS do kolekcji ;) no i wreszcie bede mial swoj wlasny dlugopis :!: juz nie moge sie doczekac :lol:
OK, Konkurs zakonczony,
gratuluje wszystkim zwyciezcom,
Redakcji dziekuje za wspaniala zabawe i prace jako wlozyli w prowadzenie konkursu, Kuba – Tobie gratuluje
wytrwalosci w odpowiadaniu na nasze czasami dziwne pytania, i tysiace maili ktore jak przypuszczam przeczytales.
pozdrawiam wszystkich
gratuluje wszystkim zwyciezcom,
Redakcji dziekuje za wspaniala zabawe i prace jako wlozyli w prowadzenie konkursu, Kuba – Tobie gratuluje
wytrwalosci w odpowiadaniu na nasze czasami dziwne pytania, i tysiace maili ktore jak przypuszczam przeczytales.
pozdrawiam wszystkich
mi tez nie pyklo losowanie :? moze nastepnym razem.
gratulacje zwyciezcom :D
gratulacje zwyciezcom :D
Wyniki są...
Pozostaje pogratulować nagród :) (a ja jak zwykle nie mam szczęścia w losowaniach :D)
Pozdrówki :)
Pozostaje pogratulować nagród :) (a ja jak zwykle nie mam szczęścia w losowaniach :D)
Pozdrówki :)
OK! ogłaszam wszem i wobec konkurs Bezpieczny Komputer Staszka za zakończony! Lista zwycięzców została opublikowana, nagrody wyślemy w przyszłym tygodniu ;–)
MIG:Jak padnie dysk to jeszcze nic. Ale co bedzie jak padnie dysk a plytki z backupem sie polamia? ;)
To raczej mało prawdopodobne, źeby płytki leźące sobie w szafie się połamały. :wink:
Chyba, źe ktoś często swoją szafę przewraca :D
Jak padnie dysk to jeszcze nic. Ale co bedzie jak padnie dysk a plytki z backupem sie polamia? ;)
kietek:A po co mam se robic backup? Jak sie windows posypie, to niech sie sypie odratowac dane nie sztuka – zwlaszcza jak sie ma conajmniej 2 partycje. No i plytek szkoda :P
I co ci z 2 czy 10 partycji jeźeli dysk padnie?
Głupcze, ranking jest juz od pólgodziny zaktualiowany. ;–)
Moze beda kolo 4 w nocy... tak jak pytania, ktore codziennie zgodnie z regulaminem pojawiac sie mialy o polnocy...
piotr.k:.
Jeźeli ktoś nie tworzy kopii zapasowych, aby uchronić się przed utratą tego co najwaźniejsze – danych – robi to wyłącznie na własne (chore) ryzyko!
A po co mam se robic backup? Jak sie windows posypie, to niech sie sypie odratowac dane nie sztuka – zwlaszcza jak sie ma conajmniej 2 partycje. No i plytek szkoda :P
19.45 – czekamy na wyniki ;)