"Bezpieczny Komputer Staszka"
Zapraszam wszystkich uźytkowników CentrumXP.pl do uczestnictwa w nowym konkursie organizowanym wspólnie z firmą Microsoft. Konkurs potrwa przez 10 dni (nie licząc weekendów), codziennie uźytkownicy będą musieli odpowiedzieć na jedno pytanie – rozwiązać kolejny problem tytułowego bohatera – Staszka.
Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/
ZAPRASZAM!! ;–)
Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/
ZAPRASZAM!! ;–)
Odpowiedzi: 20
odpowiedź na twoje pytanie znajdziesz na stronie: http://www.dzienbezpiecznegokomputera.pl/z4rozdzial.htm
Tworzenie kopii zapasowych to waźny element zasad bezpieczeństwa. Naleźy je testować przez okresowe ich odtwarzanie, aby zagwarantować poprawne procedury.
odpowiedź na twoje pytanie znajdziesz na stronie: http://www.dzienbezpiecznegokomputera.pl/z4rozdzial.htm
Tworzenie kopii zapasowych to waźny element zasad bezpieczeństwa. Naleźy je testować przez okresowe ich odtwarzanie, aby zagwarantować poprawne procedury.
Nie czytalem tego wszystkiego bo bym tego nie przezyl.
Moje 3 grosze do tego wszystkiego
Pytanie brzmialo "Co mozna zrobic aby zwiekszyc bezpieczenstwo swojego komputra"
To teraz mi wytlumaczcie co ma kurna backup do obrony przed chakierami? Bo mnie to bardzo ciekawi.
A to tych nieznanych zalacznikow nie powinien przypadkiem av sprawdzac, ktory to wg autora musi byc aktualizowany co 15sek?
Znam tylko 1 osobe ktora to nie otwiera zadnyh zalacznikow ma 3 firewalle, 5 av i robi backup co 2 h. Ale co to ma wspolnego z normalnym zabezpieczeniem kompa? No ale przynajmniej gdyby brala udzial w tym konkursie mialaby max punktow.
Moje 3 grosze do tego wszystkiego
Pytanie brzmialo "Co mozna zrobic aby zwiekszyc bezpieczenstwo swojego komputra"
To teraz mi wytlumaczcie co ma kurna backup do obrony przed chakierami? Bo mnie to bardzo ciekawi.
Korzystanie z poczty e–mail w bezpieczny sposób (nie otwieranie nieznanych załączników)
A to tych nieznanych zalacznikow nie powinien przypadkiem av sprawdzac, ktory to wg autora musi byc aktualizowany co 15sek?
Znam tylko 1 osobe ktora to nie otwiera zadnyh zalacznikow ma 3 firewalle, 5 av i robi backup co 2 h. Ale co to ma wspolnego z normalnym zabezpieczeniem kompa? No ale przynajmniej gdyby brala udzial w tym konkursie mialaby max punktow.
Jeśli ktoś wypisałem 100 róźnych rzeczy, ale zapomniał o podstawach, które my postanowliśmy ocenić, to jego strata. Kryteria oceny sa jasne, nie ugne się pod wpływem uźytkowników, którzy nie poradzili sobie z zadaniem, choćby ze wzgley na osoby, które dostały 5 pkt i którym gratuluje!
Kuba, juź mi się zdawało, źe co miałem z siebie wydalić to wydaliłem, ale jak widźe jeszcze nie, bowiem Tobie polecam to coś sam napisął
Bo sam wskazłęś, źe korzystałeś ze "ściągi" i to w dodatku napisanej nie cąłkiem na temat.
ze szczególnym uwzględnieniem wyboldowanego słowa.na tym polega cała zabawa, aby samemu sie wysilić.
Bo sam wskazłęś, źe korzystałeś ze "ściągi" i to w dodatku napisanej nie cąłkiem na temat.
arthi:wskazowka gdzie szukac poprawnych odpowiedzi.
:–) spadłem z krzesła jak to czytalem. Nastepnym razem podamy odpowiedzi przed pytaniem. ;–)
A tak na serio: nie widze sesnu ułatwiać komuś odpowiadanie, na tym polega cała zabawa, aby samemu sie wysilić. ;–)
arthi:
PS. Mysle ze slowa krytyki beda naplywac wraz z nowym tygodniem, w koncu mamy niedziele i nie wszyscy wiedza jaki numer wywinal serwis.
Kochamy krytyke. Jednak dalej nie wiem o czym piszesz? Żadnego numeru nikumu nie wywineliśmy.
Kubus, w ktorym miejscu pytaliscie o kroki do "bezpiecznego korzystania" ? Prawidlowe zrozumienie mowisz ?Kuba:EL NINO:
Moze jestem slepy, ale caly kontekst zadania wyraznie wskazuje o jakie zabezpieczenia chodzi. O zabezpieczenia przed dostepem z sieci LAN do komputera Staszka. Nic ponadto.
W pytaniu 4. pytaliśmy o kroki jakie naleźy podjąc i zasady jakie naleźy strsować, aby bezpeicznie korzystać z komputera. Nigdzie nie pisaliśm, źe chodzi tylko o zagadnienia związane z LANem.
Prawidłowe zrozumienie polecenia jest podstawą do dobrego wykonania zadania.
OK, przesledzmy konurs od poczatku:
Zadanie 1.
Staszkowi znikaja lub pojawiaja sie jakies pliki gdy z systemu korzysta Magda. Ma zmieniona tapete. Od dawna mial utworzyc Magdzie konto.
W odpowiedzi chodzi o sposob zalozenia konta.
Zadanie 2.
Staszek pisze wiersz dla Magdy. Zastanawia sie w jaki sposob ukryc go przed Nia do momentu zakonczenia "dziela".
Odpowiedz wynika z tresci – zabezpieczyc plik.
Zadanie 3.
Staszka zaskakuje w sklepie źądanie podania hasla przy wylaczaniu wygaszacza. Chce zrobic to samo u siebie.
Odpowiedz jakze prosta – jak to zrobic ?
Zadanie 4.
Tu sie powtorze z poprzedniego posta:
Znajomy Kuby potrafi przegladac pliki w komputerach sieci akademika. Kuba obiecuje "nauczyc" Staszka sposobu na to, aby "jego system nie byl latwy do zdobycia".
Odpowiedz – no wlasnie.
Jesli od poczatku konkursu tresci zadan i pytania sa ze soba powiazane, jesli w zadaniu 4 nie ma nic o kompleksowym bezpieczenstwie, jesli przewija sie jedynie watek "przegladania plikow", dlaczego uzytkownik bioracy udzial w konkursie w jakikolwiek sposob ma probowac interpretowac cale zadanie ? Przeciez to zwykla logika. Skoro od poczatku odpowiedz wynika z tresci, dlaczego doszukiwac sie czegos, czego nie ma ?
Komputer to stwor zero–jedynkowy. Nie ma dwojek, piatek, osiemnastek.
Na temat kolejnych zadan juz nie pisze, poniewaz sa one tak samo logiczne jak i poprzednie – z tresci wynikaja odpowiedzi.[/b]
wrr, zgłosiłem sie z zapomnianym hasłem na maila lecz mail nie dotarł, napisałem na gg to miałem dostac spowrotem hasło ale nic z tego nie dostałem i po konkursie...
Rebe:Mogę się spierać – Organizator zawsze ma rację ;) – w kwestii – czy 100, 250, 350, czy 1500 znaków ma być, ale nie o nie chodzi.
zgadzam, się, sprawdzimy wszystkie odpowdzie jeszcze raz. Kryteria jednak sie nie zmienią!
krytykanctwoRebe:1. Zapora
krytykanctwo, itd w punkatch 3–7Rebe:2.Pobieranie aktualizacji
Rebe:czy pobranie MS winterpacka ma się odbywać wyłącznie ze strony MS – to gwarancja, źe będzie to progam i witryna bezpieczna, czy moźna pobrać tę paczkę z dobrychprogramów lub cpx – tu juź tkaiego zaufania nie powinienem mieć ..chyba?
Microsoft zaleca pobieranie aktualizacji tylko z ich stron, w związku z tym, nawet my będziemy musieli w najbliźszym czasie wprowadzić pewne zmiany w dziale z poprawkami na CXP.
nie, np. w moim webmailu z którego korzystam załączniki nie sa blokowaneRebe:
6.Korzystanie z poczty e–mail w bezpieczny sposób (nie otwieranie nieznanych załączników) – opcje związane z ząłącznikami to czasem domyślnie nie są blokowane?
Dlatego wystaczy napsiac backupRebe:
7.Regularnie twórz kopie zapasowe i odtwarzaj dane (kopia zapasowa, backup) – to juź jest szczyt . Po co mam dane odtwarzać skoro wszystko chodzi ?
Rebe:
1.A konto Gość
2.A udostepnianie plików i drukarek?
3.A wyłaczenie zbędnych usług?
4.A czyszczenie cache'u przeglądarki?
5.A przywracanie systemu?
6.A Ups czy choćby listwa?
7.A hasło na BIOS?
8.A klucz sprzetowy?
9.A uzywanie innej – bezpieczniejszej przeglądarki ?
A zamykanie komputera w pancernej szafie? ;–) Jasne, źe te rzeczy które opisałes teź są waźne. My postanowliliśmy ocenić tylko te najbardziej podstawowe.
Jest jasne, źe kaźdy kto dostał 5 pkt chciałby dostać więcej, a kaźdy kto ma 5 pkt jest super zadowolony z naszych kryteriów oceny.
Wczoraj krytykują mnie, źe konkurs jest za załatwy, dziś, źe za trudny. Wiadomo, źe zawsze komuś będzie źle, przywyklismy do tego ;–)
Kuba'us, co ja ci tlumaczyc bede w nieskonczonesc, ranking mowi sam za siebie, poza tym widze ze zadna krytyka nie dociera. Na przyszlosc polecam rowniez wiecej uwagi poswiecic w formulowaniu pytan czy odpowiedzi, a kryteria ocen powinny byc jasne i umieszczone w regulaminie, np. wskazowka gdzie szukac poprawnych odpowiedzi.
PS. Mysle ze slowa krytyki beda naplywac wraz z nowym tygodniem, w koncu mamy niedziele i nie wszyscy wiedza jaki numer wywinal serwis.
Upierdliwy bede, ale – skoro Staszek bywa na cpx pobierając poprawki to .. wracamy do tego o czym EL NINO napisał.W kwestii zabezpieczeń z poprawkami związanych.
Mogę się spierać – Organizator zawsze ma rację ;) – w kwestii – czy 100, 250, 350, czy 1500 znaków ma być, ale nie o nie chodzi. złosliwie spytam czy przy przyjęcie kryterium tych znaków – powiedzmy ,ze limit wynosi 100, bo to i tak bez znaczenia – napisanie FW,AV – jako znaków 95–100 powodowało, źe zapis Antywirus,FireWall powodowało, źe cała odobiweź była pomijana – wszak w limicie się tylko Antyw mieścił, a takiego słowa nie ma.
Swoją drogą ciekawe co Staszek by zrozumiał czytając AV, FW ( to jest poprawny i zgodny z zasadami zapis, a więc i w nim jedne znak nadmiarowy występuje.
Moge przyjąć, źe coś za coś, ale jeźeli trzeba wybierać między ograniczeniem regulaminu, a zasadami pisowni to .... wyboru nie ma.
O tym, źe Staszek nie jest jedynym uźytkownikiem komputera jakoś teź ni słowa.
Dlatego teź zostanę przy zdaniu swoim w kwestii prawidłowości oceny.
A źem zdrzaźnion wielce to będę się teraz "czepiał" kolejnych kryteriów:
1. Zapora, FW – ale jedno lub drugie, a nie oba na raz , bo wpisanie tego w ten sposób ( to jest mniej znaków niź "Korzystanie z zapory połączenia Internetowego " nie zapewnia bezpieczeństwa,a prowadzi do przeciwnych skutków. Do tego FW programowy lub sprzetowy – znowu znaków od groma.
Pojęcie zapora jest "wymysłem" MS, a wbudowane narzędzie nie moze być trakotwane jako synonim FireWalla.
Efekt – na dobra sprawę juź połowa "limitu"znaków idzie isę bujać.
2.Pobieranie aktualizacji – juź wyźej było ciut na ten temat, ale tu akurat moźna napisać rzeczywiście "Aktualizacje automatyczne" – tyle, źe oddać wypada do tego opis ich stanu tj. "włączone".
Ew. – trzymając się dwóch piewszych słów opisu – "regularne".
3.Korzystanie z aktualnego oprogramowania antywirusowego – o tym, źe ma być ono skonfigurowane w spoób maksymalnie "zabezpieczający" to juź po co pisać?
To tak jak w tym punkcie przywołanie skanera on–line, którego zresztą Staszek uzywa, a mamy bezpieczeństwo zwiększyć. skanowanie zaś , bez rezydentnej ochrony to prosta dorga do budzenia się z ręką w nocniku, bo taki skaner opowie nam, źe juź mamy kłopot, a nie źe udąło nam się przed nim uchronić.
Na dobrą sprawę juz chyba cały limit szlag trafił, a to dopiero 3/7.
Nic to – to nie konkurs – lecimy dalej:
4.Logowanie się moźe być i automatyczne, a w takim wypadku najsilniejsze hasło do niczego nie słuźy, gdy juź sam komputer właczę i się zaloguję.
Nawet jeźeli rozpatrywać to pod kątem włamania fizycznego to smao obejście hasła jest małym pikusiem, ale to juz tylko na marginesie podnoszę.
Waźniejsze, w tej części, wydaje isę takie skonfigurowanie konta , na którym praca i zabawa odbyweają sie w permanencji, by uźytkownik sam sobie, na tym profilu pracując szkód jak najmniej zrobić zdołał.
Tak iwęc hasło owszem, moze nawet silne,ale tylko jako element i to wcale nie najwaźniejszy tego aspektu zabezpieczeń.
5.Przeglądanie sieć Web... (gramatykę sobie daruję) – co to znaczy : " nie pobieranie niebezpiecznych programów"? – skąd , u licha, mam wiedzieć, kóry progrma jest bezpieczny, a który nie?
Powiedzmy, źe zaraz będzie "przecieź są certyfikaty, witryny zaufane itp.", ale o programie mówimy tak więc – teraz przechodzimy i do stron – czy pobranie MS winterpacka ma się odbywać wyłącznie ze strony MS – to gwarancja, źe będzie to progam i witryna bezpieczna, czy moźna pobrać tę paczkę z dobrychprogramów lub cpx – tu juź tkaiego zaufania nie powinienem mieć ..chyba?
Uźywanie w kryteriach oceny niedookreślonych norm powoduje paranoję – o Chinach pisąłem wyźej.
Co daje opis "zwiększenie poziomu bezpieczeństwa w Internet Explorerze"? szczególnie jeźeli zaraz potem
widze:
6.Korzystanie z poczty e–mail w bezpieczny sposób (nie otwieranie nieznanych załączników) – opcje związane z ząłącznikami to czasem domyślnie nie są blokowane?
moźe iwęc konsekwentnie jeźlei Staszek umiał to zmienić to i poziom zabezpieczeń ma ustawiony w sposób opytmalny, dla jego potrzeb?
7.Regularnie twórz kopie zapasowe i odtwarzaj dane (kopia zapasowa, backup) – to juź jest szczyt . Po co mam dane odtwarzać skoro wszystko chodzi ?
Teraz to czego nie ma, a co mieści się w zakresie bezpieczeństwa tak jak to co sobie za kryteria przyjęto, a moze i sciślej:
1.A konto Gość
7.A hasło na BIOS?
8.A klucz sprzetowy?
Przepraszam za mieszanie sprzętu i programów,ale lubię sobie pobałaganić.
Teraz Kuba – złóź, prosze, te telementy , o których w kryteriach, z zastrrzeźeniem wymienienia ich w sposób umozliwiający zrozumienie co z nimi zrobić , dołóź do tego te wymienione przeze mnie i ...... sprawdź ilość znaków ( w drodze wyjątku specje mozesz pominąć w liczeniu).
PS.
Wygląda, źe gdybym ukłądał te kryteria sam to punktacja błaby zdecydowanie gorsza, a to tylko ..wierzchołek góry lodowej.
Tak to,Kuba, wygląda z punktu widzenia kompletnego laika w zakresie bezpieczeństwa Staszkowego komputera.
Mogę się spierać – Organizator zawsze ma rację ;) – w kwestii – czy 100, 250, 350, czy 1500 znaków ma być, ale nie o nie chodzi. złosliwie spytam czy przy przyjęcie kryterium tych znaków – powiedzmy ,ze limit wynosi 100, bo to i tak bez znaczenia – napisanie FW,AV – jako znaków 95–100 powodowało, źe zapis Antywirus,FireWall powodowało, źe cała odobiweź była pomijana – wszak w limicie się tylko Antyw mieścił, a takiego słowa nie ma.
Swoją drogą ciekawe co Staszek by zrozumiał czytając AV, FW ( to jest poprawny i zgodny z zasadami zapis, a więc i w nim jedne znak nadmiarowy występuje.
Moge przyjąć, źe coś za coś, ale jeźeli trzeba wybierać między ograniczeniem regulaminu, a zasadami pisowni to .... wyboru nie ma.
O tym, źe Staszek nie jest jedynym uźytkownikiem komputera jakoś teź ni słowa.
Dlatego teź zostanę przy zdaniu swoim w kwestii prawidłowości oceny.
A źem zdrzaźnion wielce to będę się teraz "czepiał" kolejnych kryteriów:
1. Zapora, FW – ale jedno lub drugie, a nie oba na raz , bo wpisanie tego w ten sposób ( to jest mniej znaków niź "Korzystanie z zapory połączenia Internetowego " nie zapewnia bezpieczeństwa,a prowadzi do przeciwnych skutków. Do tego FW programowy lub sprzetowy – znowu znaków od groma.
Pojęcie zapora jest "wymysłem" MS, a wbudowane narzędzie nie moze być trakotwane jako synonim FireWalla.
Efekt – na dobra sprawę juź połowa "limitu"znaków idzie isę bujać.
2.Pobieranie aktualizacji – juź wyźej było ciut na ten temat, ale tu akurat moźna napisać rzeczywiście "Aktualizacje automatyczne" – tyle, źe oddać wypada do tego opis ich stanu tj. "włączone".
Ew. – trzymając się dwóch piewszych słów opisu – "regularne".
3.Korzystanie z aktualnego oprogramowania antywirusowego – o tym, źe ma być ono skonfigurowane w spoób maksymalnie "zabezpieczający" to juź po co pisać?
To tak jak w tym punkcie przywołanie skanera on–line, którego zresztą Staszek uzywa, a mamy bezpieczeństwo zwiększyć. skanowanie zaś , bez rezydentnej ochrony to prosta dorga do budzenia się z ręką w nocniku, bo taki skaner opowie nam, źe juź mamy kłopot, a nie źe udąło nam się przed nim uchronić.
Na dobrą sprawę juz chyba cały limit szlag trafił, a to dopiero 3/7.
Nic to – to nie konkurs – lecimy dalej:
4.Logowanie się moźe być i automatyczne, a w takim wypadku najsilniejsze hasło do niczego nie słuźy, gdy juź sam komputer właczę i się zaloguję.
Nawet jeźeli rozpatrywać to pod kątem włamania fizycznego to smao obejście hasła jest małym pikusiem, ale to juz tylko na marginesie podnoszę.
Waźniejsze, w tej części, wydaje isę takie skonfigurowanie konta , na którym praca i zabawa odbyweają sie w permanencji, by uźytkownik sam sobie, na tym profilu pracując szkód jak najmniej zrobić zdołał.
Tak iwęc hasło owszem, moze nawet silne,ale tylko jako element i to wcale nie najwaźniejszy tego aspektu zabezpieczeń.
5.Przeglądanie sieć Web... (gramatykę sobie daruję) – co to znaczy : " nie pobieranie niebezpiecznych programów"? – skąd , u licha, mam wiedzieć, kóry progrma jest bezpieczny, a który nie?
Powiedzmy, źe zaraz będzie "przecieź są certyfikaty, witryny zaufane itp.", ale o programie mówimy tak więc – teraz przechodzimy i do stron – czy pobranie MS winterpacka ma się odbywać wyłącznie ze strony MS – to gwarancja, źe będzie to progam i witryna bezpieczna, czy moźna pobrać tę paczkę z dobrychprogramów lub cpx – tu juź tkaiego zaufania nie powinienem mieć ..chyba?
Uźywanie w kryteriach oceny niedookreślonych norm powoduje paranoję – o Chinach pisąłem wyźej.
Co daje opis "zwiększenie poziomu bezpieczeństwa w Internet Explorerze"? szczególnie jeźeli zaraz potem
widze:
moźe iwęc konsekwentnie jeźlei Staszek umiał to zmienić to i poziom zabezpieczeń ma ustawiony w sposób opytmalny, dla jego potrzeb?
Teraz to czego nie ma, a co mieści się w zakresie bezpieczeństwa tak jak to co sobie za kryteria przyjęto, a moze i sciślej:
1.A konto Gość
7.A hasło na BIOS?
8.A klucz sprzetowy?
Przepraszam za mieszanie sprzętu i programów,ale lubię sobie pobałaganić.
Teraz Kuba – złóź, prosze, te telementy , o których w kryteriach, z zastrrzeźeniem wymienienia ich w sposób umozliwiający zrozumienie co z nimi zrobić , dołóź do tego te wymienione przeze mnie i ...... sprawdź ilość znaków ( w drodze wyjątku specje mozesz pominąć w liczeniu).
PS.
Wygląda, źe gdybym ukłądał te kryteria sam to punktacja błaby zdecydowanie gorsza, a to tylko ..wierzchołek góry lodowej.
Tak to,Kuba, wygląda z punktu widzenia kompletnego laika w zakresie bezpieczeństwa Staszkowego komputera.
1. Łatwe pytania to nie znaczy niski poziom konkursu
2. Nikt ni mówił, źe pytania do końca będą łatwe. (ba, nikt z redakcji cxp nawet nie mówił, źe one w ogóle będą łatwe).
3. W dalszym ciągu nie wiem czemu protestujesz?
2. Nikt ni mówił, źe pytania do końca będą łatwe. (ba, nikt z redakcji cxp nawet nie mówił, źe one w ogóle będą łatwe).
3. W dalszym ciągu nie wiem czemu protestujesz?
Poprawka, pozmiom konkursu byl niski do momentu! Po krytycznej ocenie uzytkownika nagle pytania staly sie trudniejsze co bylo widac w rankingu, ostatnia ocena pytania otwartego jednoznacznie wykluczyla osoby nidoinformowane, jednak jak dla mnie w sposb nie do konca jasny! Z ponad 500 osob w czolowce zostalo kilka z jednakowa maksymalna liczba punktow, moim zdaniem cos jest nie tak.
I jeszcze jedno. W moim przekonaniu pytanie dotyczylo bezpieczenstwa biernego, tak przynajmniej mozna bylo wynioskowac z historii, przy czym kryteria oceny wskazuja na bezpieczenstwo czynne i bierne uzytkownika, o ile mozna uzyc takiego sformulowania.
mam wrazenie ze wymysliles to na poczekaniu, w koncu to nie problem na podstawie wyzej wymieonych kryteriow...Kuba:
Ta powiedź toantywirus, zapora ogniowa, antispyware, włączone aktualizacje, silne hasła, rozsądek w korzystaniu z internetu i e–maila, backup
I jeszcze jedno. W moim przekonaniu pytanie dotyczylo bezpieczenstwa biernego, tak przynajmniej mozna bylo wynioskowac z historii, przy czym kryteria oceny wskazuja na bezpieczenstwo czynne i bierne uzytkownika, o ile mozna uzyc takiego sformulowania.
Uźywanie silnych haseł lub technologii silnego uwierzytelniania
Przeglądanie sieć Web, zachowując środki ostroźności
Regularnie twórz kopie zapasowe i odtwarzaj dane
ok, tylko napszi CZEMU sie nie zgdadzasz?
Kompletna bzdura. Jak wpadłeś na pomysł, ze zmienialiśmy kryteria w czasie spradzania?
Czemu uwaźasz, źe poziom konkursu jest niski?
UPDATE:
Ta powiedź to
Swoja droga takie kryteia oceny powinny byc zawsze takie same, a tu sie okazuje ze w trakcie sprawdzania odpowiedzi wpadliscie na pomysl ze moga sie liczyc te ze strony bezpieczny komputer!
Kompletna bzdura. Jak wpadłeś na pomysł, ze zmienialiśmy kryteria w czasie spradzania?
Widzac ta cala sytuacje mam wrazenie ze przejeliscie sie ocena uzytkownika, ktory krytykowal niskim poziom i niejednoznaczne odpowiedzi, w tym momencie trudno sie z nim niezgodzc!
Czemu uwaźasz, źe poziom konkursu jest niski?
UPDATE:
Ta powiedź to
antywirus, zapora ogniowa, antispyware, włączone aktualizacje, silne hasła, rozsądek w korzystaniu z internetu i e–maila, backup
Zglaszam sprzeciew wobec ocen za pytanie otwarte! Jako uczestnicy konkursu zostalismy wprowadzeni w blad i chyba tylko dobrze poniformowniu udzielili pelnej odpowiedzi!
Tym samym chetnie zobacze wypowiedz pracownika centrumxp, ktory to podobno w 15 slowach napisal wszystko i taka wypowiedz byla oceniona najwyzej!
Swoja droga takie kryteia oceny powinny byc zawsze takie same, a tu sie okazuje ze w trakcie sprawdzania odpowiedzi wpadliscie na pomysl ze moga sie liczyc te ze strony bezpieczny komputer! Widzac ta cala sytuacje mam wrazenie ze przejeliscie sie ocena uzytkownika, ktory krytykowal niskim poziom!
Jeszcze raz powtarzam z uwagi na fakt, ze uczestnicy konkursu zostali wprowadzeni w blad i do konca niejasne byly kryteria oceny, pytanie otwrte powinno zostac anulowane!
Tym samym chetnie zobacze wypowiedz pracownika centrumxp, ktory to podobno w 15 slowach napisal wszystko i taka wypowiedz byla oceniona najwyzej!
Swoja droga takie kryteia oceny powinny byc zawsze takie same, a tu sie okazuje ze w trakcie sprawdzania odpowiedzi wpadliscie na pomysl ze moga sie liczyc te ze strony bezpieczny komputer! Widzac ta cala sytuacje mam wrazenie ze przejeliscie sie ocena uzytkownika, ktory krytykowal niskim poziom!
Jeszcze raz powtarzam z uwagi na fakt, ze uczestnicy konkursu zostali wprowadzeni w blad i do konca niejasne byly kryteria oceny, pytanie otwrte powinno zostac anulowane!
Zglaszam zprzeciew wobec ocen za pytanie otwarte! Jako uczestnicy konkursu zostalismy wprowadzeni w blad! Zadanie powinno zostac anulowane!
EL NINO:
Moze jestem slepy, ale caly kontekst zadania wyraznie wskazuje o jakie zabezpieczenia chodzi. O zabezpieczenia przed dostepem z sieci LAN do komputera Staszka. Nic ponadto.
W pytaniu 4. pytaliśmy o kroki jakie naleźy podjąc i zasady jakie naleźy strsować, aby bezpeicznie korzystać z komputera. Nigdzie nie pisaliśm, źe chodzi tylko o zagadnienia związane z LANem.
Prawidłowe zrozumienie polecenia jest podstawą do dobrego wykonania zadania.
Testus:No nie napisze ze jakos sie z El Ninio zgadzam ...bo sie ZGADZAM!!!
Pozdrawiam
jesli się nei zgadzasz, napisz maila z reklamacja
angell:
ptk : 1 :(
wiem, moźe nie najlepiej, ale 1 punkt ?;/
jak wyźej
Rebe:
Co do ilości znaków
Częścią zadnia było zmniejszenie się w określonym limicie.
Rebe:
Weźcie się raz jeszcze za sprawdzenie wszystkich odpowiedzi i zweryfikujcie wyniki.
Szczególnie, źe pojęcie – poprawki, uaktualnienia, Windows Update, Aktualizacje automatyczne – jest, a przynjamniej powinno być toźsame z odpwoiedzią zawierającą tylko dwa ostatnie słowa. Pewnie jezeli wszystkich tych 4 elementow ktoś nie wpisał to juź "leźy", bo miał o masle
maslanym pisać(?).
Napisaliśmy
Za brak wspomnienia w swojej wypowiedzi o danym zagadnieniu z poniźszej listy, odejmowaliśmy 1 punkt.
Rebe, nie zrozumiałeś. To znaczy, źe wystaczyło wspomnieć o jednej rzeczy z kaźdego podpunktu.
Rebe:
Co to jest windows update to juz tylko zapytam przez ciekawośc czystą.
To jest taka usługa Microsoftu, dzięki której za pomocą przeglądarki interentowej, moźesz automatycznie przeskanować swój system, następnie wybrać i zainstalwoać poprawki do widnowsa. Dostepna jest pod adresem update.microsoft.com.
Rebe:
Lepiej dla wizerunku Organizatorów opóxnić publikację wyników, z powodu potrzeby dokładnej ich analizy niź na siłe w terminie się zmieścić oceniając po łebkach.
No i własnie tak zrobiliśmy
Czytma to swoje i porównuję z "wzorcem" – wychodzi mi, źe pominąłem 2 rzeczy – "silne" hasło, choć akurat tu moźna by równeiź dyskutować czy ma to być definicja z pomocy windowsa, czy jakaś inna.
I – niestety dla mnie – nie wpadłem na to, źe Staszek ma mieć zakaz swobodnego porusznaia się po sieci. Kurna, Chiny mi przed oczy wchodzą.
Wygląda, źe rzeczywiście powinienem napisać " nie właczać komputera" – wszystkie warunki bezpiecznego "mania" byłyby spełnione.
O tym, źe brak w kryteriach zamykania komputera w szafie panvcernej na czas nieobecności Staszka to juz nawet nie wspomnę – to jest ścisłe trzymanie isę treści pytania, bo dotyczy ono ..... komputera.
A gdzie UPS lub choćby listwa zabezpieczająca i inne tego typu usprawnienia? – Pytanie oczywiście retoryczne, ale skoro moźna zakazać chodzić po warezach to ........ .
Co do ilości znaków – jeźlei przyjąć, źe opis kryteriów mieści się w prawie 900 to czyba wymaganie, by te same motywy zawrzeć w mniejszej ilości jest ciut niezrozumiałe.
Wyobraźam sobie, źe dzięki "przeciekowi" udzieliłem dokłanie tkaiej odpowiedzi jak brzią kryteria i co ?
Pewnie z 0 pkt, bo za duźo znaków.
Pal licho ,źe zegarek poszedł w kibini matierii, ale mam nieodparte wtaźenie, źe coś jest nie tak w ogole.
Weźcie się raz jeszcze za sprawdzenie wszystkich odpowiedzi i zweryfikujcie wyniki.
Szczególnie, źe pojęcie – poprawki, uaktualnienia, Windows Update, Aktualizacje automatyczne – jest, a przynjamniej powinno być toźsame z odpwoiedzią zawierającą tylko dwa ostatnie słowa. Pewnie jezeli wszystkich tych 4 elementow ktoś nie wpisał to juź "leźy", bo miał o masle
maslanym pisać(?). Co to jest windows update to juz tylko zapytam przez ciekawośc czystą.
Ponawiam apel – wóćcie do oceny i zweryfikujcie ją przypatrując isę rownieź jakości i wadze kryteriów, bo przy takiej jaką ją widze więcej tylko krwi napsujecie i niesnasek wzbudzicie niź cąła ta sprawa warta.
Lepiej dla wizerunku Organizatorów opóxnić publikację wyników, z powodu potrzeby dokładnej ich analizy niź na siłe w terminie się zmieścić oceniając po łebkach.
I – niestety dla mnie – nie wpadłem na to, źe Staszek ma mieć zakaz swobodnego porusznaia się po sieci. Kurna, Chiny mi przed oczy wchodzą.
Wygląda, źe rzeczywiście powinienem napisać " nie właczać komputera" – wszystkie warunki bezpiecznego "mania" byłyby spełnione.
O tym, źe brak w kryteriach zamykania komputera w szafie panvcernej na czas nieobecności Staszka to juz nawet nie wspomnę – to jest ścisłe trzymanie isę treści pytania, bo dotyczy ono ..... komputera.
A gdzie UPS lub choćby listwa zabezpieczająca i inne tego typu usprawnienia? – Pytanie oczywiście retoryczne, ale skoro moźna zakazać chodzić po warezach to ........ .
Co do ilości znaków – jeźlei przyjąć, źe opis kryteriów mieści się w prawie 900 to czyba wymaganie, by te same motywy zawrzeć w mniejszej ilości jest ciut niezrozumiałe.
Wyobraźam sobie, źe dzięki "przeciekowi" udzieliłem dokłanie tkaiej odpowiedzi jak brzią kryteria i co ?
Pewnie z 0 pkt, bo za duźo znaków.
Pal licho ,źe zegarek poszedł w kibini matierii, ale mam nieodparte wtaźenie, źe coś jest nie tak w ogole.
maslanym pisać(?). Co to jest windows update to juz tylko zapytam przez ciekawośc czystą.
Ponawiam apel – wóćcie do oceny i zweryfikujcie ją przypatrując isę rownieź jakości i wadze kryteriów, bo przy takiej jaką ją widze więcej tylko krwi napsujecie i niesnasek wzbudzicie niź cąła ta sprawa warta.
Twoja odpowiedź: [Jezeli masz komputer z podlączeniem do sieci, nigdy nie bedzięsz "bezpieczny" ...] :) 1.Zainstalowac dobrego antywirusa(np.Avast) i dbać o nowe aktualizacje 2.Zainstalowac i dobrze skonfigurowac firewolla(np.ZoneAlarmlub inne płatne) 3.Ściągać jak najszybciej nowe aktualizacje,poprawki do systemu(mozna uzywac np. WindowsUdpate) 5.Nie śćiągać z sieci niebezpiecznych plików 6.Nie odwiedzać niebezpiecznych witryn 7.Uwaźać na linki i programy przesyłane pocztą oraz programami typu gg 8.Narzedzia/Opcje internetowe/Zabezpieczenia/(ustawić na wysokie)
ptk : 1 :(
wiem, moźe nie najlepiej, ale 1 punkt ?;/
No nie napisze ze jakos sie z El Ninio zgadzam ...bo sie ZGADZAM!!!
Pozdrawiam
Pozdrawiam