"Bezpieczny Komputer Staszka"
Zapraszam wszystkich uźytkowników CentrumXP.pl do uczestnictwa w nowym konkursie organizowanym wspólnie z firmą Microsoft. Konkurs potrwa przez 10 dni (nie licząc weekendów), codziennie uźytkownicy będą musieli odpowiedzieć na jedno pytanie – rozwiązać kolejny problem tytułowego bohatera – Staszka.
Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/
ZAPRASZAM!! ;–)
Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/
ZAPRASZAM!! ;–)
Odpowiedzi: 20
http://www.dzienbezpiecznegokomputera.pl/
odnosnik
7 krokow
no nie wiem czy tak zupelnie nie ma zwiazku...
odnosnik
7 krokow
no nie wiem czy tak zupelnie nie ma zwiazku...
Nie chciałem się w tym temacie wypowiadać, ale jednak to uczynię.
Wyboldowany tekst jest największą bzdurą jaka padła w tym temacie. Było by ich o mnóstwo więcej, gdyby chciało się im tu wypowiadać/"wiedzieli"(bo nie kaźdy się dobrze orientuje w sprawach zabezpieczeń) dlaczego stracili te punkty.
Kuba:3–4 protesty to 0,2% uźytkowników, mysle, źe doceniasz to z jakim zaangazowaniem rozwiazuje problemy tak małej grupy osób.
Wyboldowany tekst jest największą bzdurą jaka padła w tym temacie. Było by ich o mnóstwo więcej, gdyby chciało się im tu wypowiadać/"wiedzieli"(bo nie kaźdy się dobrze orientuje w sprawach zabezpieczeń) dlaczego stracili te punkty.
Kopia bezpieczenstwa nie ma nic wspolnego z zadanym przez ciebie pytaniem. Ile razy mozna Ci to mowic?
Zreszta czytajac te 7 krokow doszedlem do wniosku ze lepiej w ogole nie wlaczac kompa :lol:
Ale ja kurde bylem glupi ze korzystalem z avasta i systemowego pf ;) Bez backupu i sterty innych pierdółek nie mam prawa istniec :lol: :lol:
Moze jeszcze musze zalac kompa betonem (nikt mi kompa nie ukradnie!), kupic naszyjnik wudu a na monitor zalozyc ogromna prezerwatywe :D
Zabezpieczenie jak nic ;)
Zreszta czytajac te 7 krokow doszedlem do wniosku ze lepiej w ogole nie wlaczac kompa :lol:
Ale ja kurde bylem glupi ze korzystalem z avasta i systemowego pf ;) Bez backupu i sterty innych pierdółek nie mam prawa istniec :lol: :lol:
Moze jeszcze musze zalac kompa betonem (nikt mi kompa nie ukradnie!), kupic naszyjnik wudu a na monitor zalozyc ogromna prezerwatywe :D
Zabezpieczenie jak nic ;)
Kuba:Rebe: jesli to co zacytowałeś, to twoja odpwoeidz, powiniens dostać 2 pkt.
No to Rebe powiedz papa zegarkowi :lol:
El nino: pytanie 4. (jak i 7.) było zadane troche jakby w oderwaniu od odcinka, bo nie pytaliśmy o to "co powinien teraz zrobić Staszek", ale zadaliśmy całkimem inne pytanie, co Staswzke w ogole powinien robić aby zachować bezpieczeństwo. Wiem, źe wszyscy po 1, 2, i 3 odcinku przyzwyczaili się, źe będą banały, źe bedziemy pytać o zmiane tapety, jak właczyć komputer itd. Ale jest inaczej, musicie to zaakceptować, nikt nie gwarantował, źe pytania bedą proste a odpwoeidz nasunie się sama. Na tym polega konkurs, trezba być uwaźnym do końca, bo poślizgnąć się moź na na najłatwiejszej rzeczy.
Co do zwiazku "kopii bezepiczenstwa" z "bezpeiczenstwem": związek ten opisaney jest na stronie: http://www.dzienbezpiecznegokomputera.pl/z4rozdzial.htm, podaje ten link po raz drugi, polecam w końcu przeczytać.
3–4 protesty to 0,2% uźytkowników, mysle, źe doceniasz to z jakim zaangazowaniem rozwiazuje problemy tak małej grupy osób.
Rebe: jesli to co zacytowałeś, to twoja odpwoeidz, powiniens dostać 2 pkt.
Co do zwiazku "kopii bezepiczenstwa" z "bezpeiczenstwem": związek ten opisaney jest na stronie: http://www.dzienbezpiecznegokomputera.pl/z4rozdzial.htm, podaje ten link po raz drugi, polecam w końcu przeczytać.
3–4 protesty to 0,2% uźytkowników, mysle, źe doceniasz to z jakim zaangazowaniem rozwiazuje problemy tak małej grupy osób.
Rebe: jesli to co zacytowałeś, to twoja odpwoeidz, powiniens dostać 2 pkt.
to ja dodam swoje trzy grosze na obrone cxp.
Cxp robi konkurs wraz z mircosoftem w zwiazku z dniem bezpieczengo komputera. Głównym celem akcji DBK jest propagowanie bezpieczenstwa. Microsoft wymyslil 7 krokow, ktore powinny byc znane kazdemu.
Cxp musial przyjac jakies kryteria, oczywiscie wszystkie pozostale rzeczy ktore wymieniliscie sa wazne, ale jak teraz przyjac kryteria aby kazdy byl zadowolony...? Cxp moglby zrobic liste 30 rzeczy potrzebnych do zabezpieczenia kompuetra, ale i tak niektorzy byli by nie zadowoleni, bo np nie zawieraly by sie w nich konkretne porty ktore trzeba blokowac w systemie /a takie odpowiediz tez byly/
wiec Cxp przyjal zgodnie z cala ideą Dnia bezpieczenego kompuera kryteria 7 kroków
pytania rzeczywiscie zostaly zle ocenione ze wzgledu na ograniczenie do 350 znakow, jednak zostanie to poprawione i wiecozrem zostana przedstawione zaktualizowane wyniki
jednak jak juz kuba powiedzial kryteria nie beda zmienione... ktos nie napisal dobrze przykro....
Cxp robi konkurs wraz z mircosoftem w zwiazku z dniem bezpieczengo komputera. Głównym celem akcji DBK jest propagowanie bezpieczenstwa. Microsoft wymyslil 7 krokow, ktore powinny byc znane kazdemu.
Cxp musial przyjac jakies kryteria, oczywiscie wszystkie pozostale rzeczy ktore wymieniliscie sa wazne, ale jak teraz przyjac kryteria aby kazdy byl zadowolony...? Cxp moglby zrobic liste 30 rzeczy potrzebnych do zabezpieczenia kompuetra, ale i tak niektorzy byli by nie zadowoleni, bo np nie zawieraly by sie w nich konkretne porty ktore trzeba blokowac w systemie /a takie odpowiediz tez byly/
wiec Cxp przyjal zgodnie z cala ideą Dnia bezpieczenego kompuera kryteria 7 kroków
pytania rzeczywiscie zostaly zle ocenione ze wzgledu na ograniczenie do 350 znakow, jednak zostanie to poprawione i wiecozrem zostana przedstawione zaktualizowane wyniki
jednak jak juz kuba powiedzial kryteria nie beda zmienione... ktos nie napisal dobrze przykro....
Sie galimatjas zrobił no.
:mrgreen:
:mrgreen:
Kuba – na temat ilości znaków się nie wypowiadam, bo własnie te 350 mi w pamięci utkwiło,ale ze 250 pojawiło isę jakiś czas temu i nikt tego nie sprostowął to trzymałem się tej ilości. Wcale nie dlatego by te 100 dodatkowych w jakikolwiek sposób zmieniało zawartość mej odpowiedzi – ona była i tak i tak za obszerna.Widąć nie umiem wpisać haśła, bez rozwiniecia jego znaczenia.
Naprawdę nie jest istotne czy kryterium znakowości ma o czymś decydować.Waźne bły te elementy logiki wywodu, które EL NINO podnosił i te zasady bezpiecznej pracy, których w kryteriach nei ma, a są inne – niektóre podobne, niektóre istotne,a niektóre kompletnie nie przystające do zadania.
Prosiłem tylko, fakt źe mogłem operować tylko swoim przykładem tekstu niczego tu nei zmienia, byście raz jeszcze poddali wszystkie odpowiedzi weryfikacji.
Oczywiście, źe to tylko zabawa. Tyle, źe jej uczestnicy – widać wyraźnie, źe nie tylko ja – mieli jakieś wątpliwości co do elementów jej oceny.
Moźe jestem od innych bardziej wygadany, moze bardziej bezczelny, a moze mam tylko wybujałe ego i dlatego "pyszcźe",ale nie uwaźam tego za nic zdroźnego jeźlei cel zamierzony osiągnąłem.
Jezlei po weryfikacji wyników okaźe isę, źe dostłąem 0 punktów to teź nic się nei stanie – a g... prawda, zegarek w diabłuy ;) – waźne bowiem, źe będę wiedział, iź tym razem ocena była prowadzona lepiej. Co wcale – w moim wypadku , nie musi oznaczać korzystniej.
Naprawdę nie jest istotne czy kryterium znakowości ma o czymś decydować.Waźne bły te elementy logiki wywodu, które EL NINO podnosił i te zasady bezpiecznej pracy, których w kryteriach nei ma, a są inne – niektóre podobne, niektóre istotne,a niektóre kompletnie nie przystające do zadania.
Prosiłem tylko, fakt źe mogłem operować tylko swoim przykładem tekstu niczego tu nei zmienia, byście raz jeszcze poddali wszystkie odpowiedzi weryfikacji.
Oczywiście, źe to tylko zabawa. Tyle, źe jej uczestnicy – widać wyraźnie, źe nie tylko ja – mieli jakieś wątpliwości co do elementów jej oceny.
Moźe jestem od innych bardziej wygadany, moze bardziej bezczelny, a moze mam tylko wybujałe ego i dlatego "pyszcźe",ale nie uwaźam tego za nic zdroźnego jeźlei cel zamierzony osiągnąłem.
Jezlei po weryfikacji wyników okaźe isę, źe dostłąem 0 punktów to teź nic się nei stanie – a g... prawda, zegarek w diabłuy ;) – waźne bowiem, źe będę wiedział, iź tym razem ocena była prowadzona lepiej. Co wcale – w moim wypadku , nie musi oznaczać korzystniej.
Post na poprzedniej stronie. W goraczce dyskusji nie na temat umknal Ci z pewnoscia :P .Kuba:EL NINO: Mógłbyś powtórzyc pytanie?
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=287096#287096
O to wlasnie chodzi, ze "pytanie" i kryteria zupelnie sie nie pokrywaja. O tym wlasnie w poprzednim moim poscie.Kuba:Co do kryteriów oceny, poprostu nie uwaźam, źebym popełnił jakikolwiek bład
Zawiodłem sie!!!
myślałem taka fajna stronka (centrumxp)
konkurs pod patronactwem Ms a tu taką lipe odwalili. szkoda
El Nino lub Rebe pisał źe po tekscie pytania 4 to chodzilo tylko o sieć Lan. popieram!!! naprawdę trudno było to skojaźyć z WAN. no ale cóź
pewnie tak jest
pozdrawiam
myślałem taka fajna stronka (centrumxp)
konkurs pod patronactwem Ms a tu taką lipe odwalili. szkoda
El Nino lub Rebe pisał źe po tekscie pytania 4 to chodzilo tylko o sieć Lan. popieram!!! naprawdę trudno było to skojaźyć z WAN. no ale cóź
kitek:Kuba napisał:
Mimo to NIE zostaną one zmienione.
Czyli mam tak odczytac twoja wypowiedz?
"mam was w .... ja tu rzadze i ja tu jestem bogiem."
pewnie tak jest
To nie jest tylko jedna osoba! zauwaź ze od wczoraj od 1:00 3 lub 4 strony protestów na forum (czy to mało?).kuba:A oczekujesz źe zmienimy wszystkie rzeczy tak aby tobie pasowało?
pozdrawiam
WatpieBardzo liczymy się z opinią uźytkowników i nikogo nie mamy w ...
Mozna wiedziec co to jest, nie czytalem tego wszystkiego ;)dlatego pod jednym względem przyznałem się do błedu i bedzie on naprawiony.
Kryteria oceny moze i sa dobre, ale zle jest sformulowane pytanie.Co do kryteriów oceny, poprostu nie uwaźam, źebym popełnił jakikolwiek bład
Rozumim, źe wszystko co jest nie po twojej myśli nazwiesz "redakcja cxp ma mnie w ...".
Nie tyle co nie po mojej mysli co nie pomysli wiekszosci uzytkownikow tegoz konkursu.
No i wytlumacz mi jeszcze co ma backup do postawionego przez Ciebie w konkursie pytania. Jezeli mnie przekonasz gotow jestem przyznac Ci racje ;)
Pozdrawiam.
kietek:Czyli mam to odczytac tak:Kuba:Mimo to NIE zostaną one zmienione.
mam was w .... ja tu rzadze i ja tu jestem bogiem.
gratuluje.
A oczekujesz źe zmienimy wszystkie rzeczy tak aby tobie pasowało? Bardzo liczymy się z opinią uźytkowników i nikogo nie mamy w ..., dlatego pod jednym względem przyznałem się do błedu i bedzie on naprawiony. Co do kryteriów oceny, poprostu nie uwaźam, źebym popełnił jakikolwiek bład z którego tearaz głupio mi się wycofać. Rozumim, źe wszystko co jest nie po twojej myśli nazwiesz "redakcja cxp ma mnie w ...". Zapewniam cię, źe to nie prawda.
EL NINO: Mógłbyś powtórzyc pytanie?
Czyli mam tak odczytac twoja wypowiedz?Kuba:Mimo to NIE zostaną one zmienione.
"mam was w .... ja tu rzadze i ja tu jestem bogiem."
gratuluje.
1. zastanawia mnie sens takiej dyskusji, skoro przyznalem Ci racje, ze ocenianie tylko 350 pierwszych znaków to nie był dobry pomysł i poprawiamy to. A wy potrafiliście jescze 3 razy to skrytykwoać, juź po moim poście na ten temat.
2. Było 350, nie wiem czemu ktoś w pewnym momencie wapdł na pomysł 250. Prosze Cie nie przeinaczaj faktów. Mam wraźenie, ze starsz się tylko robić sobie jaja ze mnie i wcale nie chodzi ci o "dyskusje".
Ustalmy jasno: o kryteriach oceny moźecie rozmawiać ile chcecie. Mimo to NIE zostaną one zmienione. Jesli chodzi o ocene, to takie reklamacje prosze kierować indywidualnie mailem po publikacji poprawionej punktacji.
2. Było 350, nie wiem czemu ktoś w pewnym momencie wapdł na pomysł 250. Prosze Cie nie przeinaczaj faktów. Mam wraźenie, ze starsz się tylko robić sobie jaja ze mnie i wcale nie chodzi ci o "dyskusje".
Ustalmy jasno: o kryteriach oceny moźecie rozmawiać ile chcecie. Mimo to NIE zostaną one zmienione. Jesli chodzi o ocene, to takie reklamacje prosze kierować indywidualnie mailem po publikacji poprawionej punktacji.
Jak nie EL NINO toź:
Oceny zostaną podane w poniedziałek
Widąc Vox populi na rzeczy coś głosił.
Oceny zostaną podane w poniedziałek
Widąc Vox populi na rzeczy coś głosił.
Nie doczekam sie chyba odpowiedzi na moje proste, bo logiczne watpliwosci ?
IsystemWłączoneazaporasystemowabaktualizacjeautomatyczneckontozograniczeniamijakoprzeznaczonedostałejpracy
dlogowanieprzyuźyciuhasłaeprzywracaniesystemuWyłączoneakontoGośćbudostępnianieplikówidrukarekIIOprogramowa
niedozainstalowaniaaprogramAVbprogramA
To jest tekst z 250 znaków , po usunięciu separtatorów wszelkiej maści.
Ile elementów jest w nim wymienione – z tych 7 wzorcowych(?)
Przepraszam za utrudnienie w czytaniu – dla mniej cierpliwych ten sam fragment w oryginalnym brzmieniu:
I System: Włączone: a/ zapora systemowa b/ aktualizacje automatyczne c/ konto z ograniczeniami jako przeznaczone do stałej pracy.
d/ logowanie przy uźyciu hasła e/ przywracanie systemu Wyłączone: a/ konto Gość b/ udostępnianie plików i drukarek II Oprogramowanie do zainstalowania: a/ program AV b/ program A
to juź jednak 308 znaków, choć słów jest raptem 45 i to licząc za nie te znaki, które wypnktowanie oznaczają.
Kuba – to nie jest reklamacja, a element dyskusji na temat kryteriów.
Co wiecej moge zrobic aby, aby zwiekszysc bezpieczenstwo swojego komputera?
Odpowiedz nasuwa sie sama – zainstalowac av (ktory wykrywa spyware i blokuje niebezpieczne zalaczniki i strony) i wlaczyc systemowy fw.
inne babole
Pobieranie aktualizacji (poprawki, uaktualnienia, Windows Update, Aktualizacje automatyczne)
Po co skoro z tekstu wynika ze juz to robi?
Pytanie brzmialo co zrobic aby zwiekszyc bezpieczenstwo swojego kompa. W jaki sposob backup danych zwieksza moje bezpieczenstwo?
I jak te wszystkie pierdoly zmiescic w 350 znakach?
ehh, znowu to samo.
Przeciez nikt nie pytal o zagrozenia!!
Przeciez nikt nie pytal o zagrozenia!!
Co to ma do rzeczy? Backup do profilaktyka w przypadku jak ci dom zaleje, a nie element ochrony komputera. Czytales w ogole to polecenie, ktore pisales?
Jak backup ochroni mnie przed zagrozeniami?
Jak backup ochroni mnie przed zagrozeniami?