"Bezpieczny Komputer Staszka"
Zapraszam wszystkich uźytkowników CentrumXP.pl do uczestnictwa w nowym konkursie organizowanym wspólnie z firmą Microsoft. Konkurs potrwa przez 10 dni (nie licząc weekendów), codziennie uźytkownicy będą musieli odpowiedzieć na jedno pytanie – rozwiązać kolejny problem tytułowego bohatera – Staszka.
Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/
ZAPRASZAM!! ;–)
Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/
ZAPRASZAM!! ;–)
Odpowiedzi: 20
nikt nie wyamgal odpowiedzi wykraczajacej poza postawione pytanie
Kuba:ale ja ci tłumacze! To co sie pytał Staszek to bzdura, to co mu móiwł Kuba to bzdura.
Było zadane wyraźnie pytanie, które nie nawiązywało do ich wspólnej rozmowy ani do przemysleń Staszka.Wiem, źe w przypadku poprzednich pytań tak było, ale tym razem poprostu nie. Moźe gdybymśmy teraz układali to pytanie, to byłoby one 100% ściśle związane w ich rozmową. Jednak teraz nie mogę tego zmieniać, było by to nie fair względem uźytkowników którzy zrozumieli pytanie.
Rece opadaja. Gdyby WirusZone cos takiego odwalilo wszyscy byscie mieli ubaw po pachy. Ale WZ to niszowy serwis a tutaj taka sytuacja jest niedopuszczalna.
Szkoda gadac, wstyd! Niezdziwilbym sie, gdyby do jakiegos bojkotu doszlo.
Problem w tym, ze uczestnicy konkursu zrozumieli, ale autor wymagal odpowiedzi wykraczajacej poza zakres postawionego pytania.wujekStasek:ci co uwazaja sie za swietnych informatykow a nie zrozumieli pytania
przestancie wreszcie,
kazdy ma racje i raczej sie nie da przekonac :twisted:
ci co zrozumieli siedza cicho i sa zadowoleni
ci co uwazaja sie za swietnych informatykow a nie zrozumieli pytania /chociaz teraz jak im sie wytlumaczylo odpowiedza bezblednie/ chca aby bylo anulowane, bo im zal ze tak prosto oddali prowadzenie.
Pytanie opisowe bylo jedne w swoim rodzaju i zostalo w ten sposob przeprowadzone koniec kropka.
zawsze bedziecie kubie wyrzucac ze jest zle bo zle odpowiedzieliscie, ale to wasza wina, nie jego...
kazdy ma racje i raczej sie nie da przekonac :twisted:
ci co zrozumieli siedza cicho i sa zadowoleni
ci co uwazaja sie za swietnych informatykow a nie zrozumieli pytania /chociaz teraz jak im sie wytlumaczylo odpowiedza bezblednie/ chca aby bylo anulowane, bo im zal ze tak prosto oddali prowadzenie.
Pytanie opisowe bylo jedne w swoim rodzaju i zostalo w ten sposob przeprowadzone koniec kropka.
zawsze bedziecie kubie wyrzucac ze jest zle bo zle odpowiedzieliscie, ale to wasza wina, nie jego...
Kuba:tak, tak, chcieliśmy właśnie w ten sposób wynagrodzić osoby, które odpowiedziały na największą ilsość punktów.
Widze, ze nie potrafisz w obiektywny sposob spojrzec na sprawe i sklaniasz sie do ironii, a prowadzenie rozmowy w ten sposob do niczego nie prowadzi.
Kuba:Skala zawsze będzie niesprawiedlwia, bo wrzuca się do jedengo worka osoby z róźną punktacją, obojętnie czy stosujemy naszą, czy twoją.
Ale jak pokazalem wczesniej moze byc bardziej lub mniej sprwaieliwa.
="Kuba"]
Widzisz, ja teź ucze się statystyki, i jak miałem egzamin to odpowiedziałem poprawnie na 55% pytań, a mimo to oblałem. To się dopiero nazywa niespraweidliwa skala oceniania!! ;–)
Do tego nawet nie potrzeba statystyki. To widać golym okiem!
Nieraz zdawalem egzaminy w ktorych zaliczalo 60% poprawnych odpowiedzi, ale co to ma do konkursu? No moze tylko tyle, ze 60% z 5 to wlasnie 3 – czyli ocena wymagana na zaliczenie. Wiec moze to 55% to jednak za malo? ;–)
ale ja ci tłumacze! To co sie pytał Staszek to bzdura, to co mu móiwł Kuba to bzdura.
Było zadane wyraźnie pytanie, które nie nawiązywało do ich wspólnej rozmowy ani do przemysleń Staszka. Wiem, źe w przypadku poprzednich pytań tak było, ale tym razem poprostu nie. Moźe gdybymśmy teraz układali to pytanie, to byłoby one 100% ściśle związane w ich rozmową. Jednak teraz nie mogę tego zmieniać, było by to nie fair względem uźytkowników którzy zrozumieli pytanie.
Było zadane wyraźnie pytanie, które nie nawiązywało do ich wspólnej rozmowy ani do przemysleń Staszka. Wiem, źe w przypadku poprzednich pytań tak było, ale tym razem poprostu nie. Moźe gdybymśmy teraz układali to pytanie, to byłoby one 100% ściśle związane w ich rozmową. Jednak teraz nie mogę tego zmieniać, było by to nie fair względem uźytkowników którzy zrozumieli pytanie.
Kuba, widze ze nie potrafisz bezstronnie jeszcze raz przeczytac i zrozumiec tekst 4 zadania. Tam nie ma mowy o "co Staswzke w ogole powinien robić aby zachować bezpieczeństwo".Kuba:El nino: pytanie 4. (jak i 7.) było zadane troche jakby w oderwaniu od odcinka, bo nie pytaliśmy o to "co powinien teraz zrobić Staszek", ale zadaliśmy całkimem inne pytanie, co Staswzke w ogole powinien robić aby zachować bezpieczeństwo.
Widac jedynie:
"Kuba pocieszyl go mowiac, ze wystarczy, ze zainstaluja kilka programow i bedzie pamietal o kilku zasadach, a jego system nie bedzie juz taki latwy do zdobycia".
Ponadto:
"Pobieram (...), miesiac (...). Co wiecej moge zrobic, aby zwiekszyc bezpieczenstwo swojego komputera".
Kuba, chodzi o kontekst zadania. Nie Wasze odczucia, a absolutnie nie o Wasze checi – co Wychcieliscie uzyskac w odpowiedzi. Takie rzeczy nie moga miec miejsca w konkursie.
IMO zadanie 7 nie jest jak piszesz, oderwane od odcinka jak i zadanie czwarte. W tresci chodzi o chec zainstalowania poprawek, pytanie jest o instalacje poprawek, a odpowiedz rowniez nie mowi o niczym innym.
BTW, ja rowniez moge zapytac kogos o godzine, ale absolutnie nie moge spodziewac sie odpowiedzi o aktualny dzien tygodnia. Szczegolnie gdy pytanie brzmialo "ktora godzina", a nie "ktora godzina i jaki dzien dzisiaj".
weś się tak nie czepiaj, bo mam jeszcze poprawke! Jak sie zabiore do nuaki zamiast zajmowac sie wymyslaniem odpowidzi na forum, to moźe jednak zdam ;–) A przynjamniej mam nadzieje, ze bedziesz gusioo trzymał za mnie kciuki ;–)
Kuba:tak, tak, chcliśmy własnie w ten sposób wynagrodzić osoby, które odpowiedziały na najwieksza ilsoc punktów.
Widzisz, ja teź ucze się statystyki, i jak miałem egzamin to odpowiedziałem poprawnie na 55% pytań, a mimo to oblałem. To się dopiero nazywa niespraweidliwa skala oceniania!! ;–)
No i sie wydało dlaczego konkurs tak wyszedł.
tak, tak, chcieliśmy właśnie w ten sposób wynagrodzić osoby, które odpowiedziały na największą ilsość punktów. Nagrody teź przyznamy osobą, które
wygrają konkurs, nie tym, któr nie wzieły w nim w ogóle udziału. Skala zawsze będzie niesprawiedlwia, bo wrzuca się do jedengo worka osoby z róźną punktacją, obojętnie czy stosujemy naszą, czy twoją.
wygrają konkurs, nie tym, któr nie wzieły w nim w ogóle udziału. Skala zawsze będzie niesprawiedlwia, bo wrzuca się do jedengo worka osoby z róźną punktacją, obojętnie czy stosujemy naszą, czy twoją.
tak, tak, chcieliśmy właśnie w ten sposób wynagrodzić osoby, które odpowiedziały na największą ilsość punktów. Nagrody teź przyznamy osobą, które
Kuba:
Ta powiedź toantywirus, zapora ogniowa, antispyware, włączone aktualizacje, silne hasła, rozsądek w korzystaniu z internetu i e–maila, backup
1. Czy to jest synonimem poprawnej odpowiedzi?
IMHO napisanie np. "antywirus" jest zbyt ogolnikowe – istotne jest przeciez zeby program byl czesto aktualizowany, posiadal rezydentny skaner itp. Dlatego tez wydaje mi sie, ze twierdzenie, ze ktos tam napisal poprawna i pelna odpowiedz w 15 wyrazach jest naduzyciem.
Ale w porzadku – jesli wg. Autorow to co zacytowalem powyzej spelnia kryteria poprawnej odpowiedzi niech tak bedzie.
2. Dobrze, ze ograniczenie na 350 znakow nie bedzie brane pod uwage, zwlaszcza ze formularz pozwalal na wklejenie dluzszych odpowiedzi. Nie wiem dlaczego nie wprowadzone zostalo na ograniczenie na ilosc znakow – byc moze w zadaniu byla oceniana nie tylko tresc ale rowniez forma odpowiedzi (skoro odpowiedzi byly poczatkowo obcinane do 350 znakow).
3. Co do przeliczania 7 punktow na 5 przyjeta skala wg. mnie jest niewlasciwa, poniewaz dodatkowo premiuje osoby, ktore udzielily najlepszych odpowiedzi, zmniejszajac tym samym wartosc wynikow srednich(ktorych jak wiadomo z rozkladu normalnego jest najwiecej).
Ponizej przedstawiam wasza skale wraz z procentowa wartoscia okreslajaca "blad" waszego przeliczenia.
7 5 0.0%
6 4 5.7%
5 3 11.4%
4 2 17.1%
3 2 2.9%
2 1 8.6%
1 1 5.7%
0 0 0.0%
Nietrudno zauwazyc ze najwiecej traca osoby z 4 prawidlowymi odpowiedziami.
Pozwole sobie przedstawic skale, ktora wg. mnie powinna zostac uzyta:
7 5 0.0%
6 4 5.7%
5 4 8.6%
4 3 2.9%
3 2 2.9%
2 1 8.6%
1 1 5.7%
0 0 0.0%
Jak widac skala jest symetryczna i nie doprowadza do sztucznego zroznicowania wynikow – jesli do tego dazyliscie rownie dobrze mozna bylo dac 5 pkt. za pelna odpowiedz 0 za bledna i bylo by po klopocie...
Oczywiscie nie ja jestem organizatorem konkursu i taki jest moj punkt widzenia na ten temat. Wy jako organizatorzy mozecie ustalac sobie skale ocen i regulamin w sposob dowolny, pamietajcie jednak, zed ksztalujecie w ten sposob swoj wizerunek... i nie tylko swoj. :p
nie manipuluj, prosze cie!
liczba kont jest inna od liczby uźytkownikó bioracych udział w konkursie, a ta liczba jest jeszcze inna od liczby osob ktore odpowiedzialy na 4. pytanie. W kaźdym razie 6% to troche wiecej niź 0,2% ;–)
liczba kont jest inna od liczby uźytkownikó bioracych udział w konkursie, a ta liczba jest jeszcze inna od liczby osob ktore odpowiedzialy na 4. pytanie. W kaźdym razie 6% to troche wiecej niź 0,2% ;–)
190/3136 = 0,06
6%? Faktycznie kupa ludzi ;)
6%? Faktycznie kupa ludzi ;)
Kopia – niewaźne czym robiona owszem, ale zwóć uwagę, na to źe jest to praktycznie jedyny ukłon w stronę części sprźetowej zagadnienia. Zresztą moźna przy okazji zapytać o dyskietkę ASR – trzymając się narźedzia wbudowanego.
Tu chodiz pewnei bardziej o to, źe albo uwaględniamy ona aspekty – soft + konfiguracja i sprźet, albo trzymamy sie tylko jednego z nich.
Tak sobie głośno myslę.
PS.
Kuba – nie flooduj, bo banana dostaniesz ;)
Tu chodiz pewnei bardziej o to, źe albo uwaględniamy ona aspekty – soft + konfiguracja i sprźet, albo trzymamy sie tylko jednego z nich.
Tak sobie głośno myslę.
PS.
Kuba – nie flooduj, bo banana dostaniesz ;)
I jeszcze odnośnie tego backupa: spradziliśmy własnie, źe pisało o nim dokladnie 190 osób, więc to chyba nie jest takie oczywiste, ze "kopia bezpieczenstwa" z "bezpieczenstwem" nie ma nic wspólnego.
dla ciebie tak, dla osób które maja maksa są OK. Jak widzisz kaźdy ma jakies zdanie, kaźdy inne, nie kaźdego się zaspokoi.
Kuba:rywalizacja to rywazliacaj, nie kaźdy zawsze wygrywa.
ale i tak niezmienia to faktu źe pytania i kryterium do nich przyjęte są do....
Zapytaliśmy jakie kroki naleźy podjąc i jakie zasady stosować aby zwiększyc bezpieczeństwo komputera. Pytanie było ułoźone na podtsaiwe sformułowania w nagłowku cytowanej strony
Nie uwaźam, aby ktoś z MS się pomysłi piszać ten dokument, nie uwaźam, abysmy my zrobili bład stosując go.
Moźecie ośmieszać serwsi, ośmieszać pytania itd. Niestety na tym polega nasz zadanie , źe musimy byc sprawiedliwi. Są uźytkwonicy którzy bez problemu poradzili sobie z tym zadaniem. Gdyby przyjąć wasze kryteria ("30 zasad bezpieczenstwa oprócz backupu") to oni by się znowu złościli. Jest mi bardzo przykro, źe nie napisaliście odpowiedzi na maksa, ale trudno, rywalizacja to rywazliacaj, nie kaźdy zawsze wygrywa.
Jak się bronić siedem kroków do większego bezpieczeństwa
W tym rozdziale omówiono podstawowe środki bezpieczeństwa, które powinien stosować kaźdy uźytkownik systemu informatycznego.
Nie uwaźam, aby ktoś z MS się pomysłi piszać ten dokument, nie uwaźam, abysmy my zrobili bład stosując go.
Moźecie ośmieszać serwsi, ośmieszać pytania itd. Niestety na tym polega nasz zadanie , źe musimy byc sprawiedliwi. Są uźytkwonicy którzy bez problemu poradzili sobie z tym zadaniem. Gdyby przyjąć wasze kryteria ("30 zasad bezpieczenstwa oprócz backupu") to oni by się znowu złościli. Jest mi bardzo przykro, źe nie napisaliście odpowiedzi na maksa, ale trudno, rywalizacja to rywazliacaj, nie kaźdy zawsze wygrywa.
damiancore:(bo nie kaźdy się dobrze orientuje w sprawach zabezpieczeń) dlaczego stracili te punkty.
jak nie wiedza to chyba nie powinni dostac maxa?? :) :twisted: