"Bezpieczny Komputer Staszka"
Zapraszam wszystkich uźytkowników CentrumXP.pl do uczestnictwa w nowym konkursie organizowanym wspólnie z firmą Microsoft. Konkurs potrwa przez 10 dni (nie licząc weekendów), codziennie uźytkownicy będą musieli odpowiedzieć na jedno pytanie – rozwiązać kolejny problem tytułowego bohatera – Staszka.
Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/
ZAPRASZAM!! ;–)
Do wygrania wiele nagród:
http://www.centrumxp.pl/BezpiecznyKomputerStaszka/
ZAPRASZAM!! ;–)
Odpowiedzi: 20
zareklamuj to mailem a nie na FORUM!
sprawdzajacy sie pomylil i tyle wyslesz maila i nie bedzie problemu
jednoczesnie kuba proponuje ci juz wiecej, /ani teraz ani przy nastepnym konkursie/ nie wdawac sie na forum w zadne ale to ZADNE dyskusje, jak ktos cos chce niech se pisze maila
a tak motasz sie, pomiedzy jednymi i drugimi i caly czas dostajesz baty bo cos komus nieodpowiada
edit:
zreszta nie wiem czy tak powinienes dostac 4 punkty bo nigdzie nie napisales o bezpiecznym przegladaniu internetu, tylko o poczcie... Gdyby ci punkty przyznali zaraz inni sie oburza, ze to jest niesprawiedliwe wobec nich, tych ktorzy napisali prosto ze trzeba uwazac na podejrzane strony www
sprawdzajacy sie pomylil i tyle wyslesz maila i nie bedzie problemu
jednoczesnie kuba proponuje ci juz wiecej, /ani teraz ani przy nastepnym konkursie/ nie wdawac sie na forum w zadne ale to ZADNE dyskusje, jak ktos cos chce niech se pisze maila
a tak motasz sie, pomiedzy jednymi i drugimi i caly czas dostajesz baty bo cos komus nieodpowiada
edit:
zreszta nie wiem czy tak powinienes dostac 4 punkty bo nigdzie nie napisales o bezpiecznym przegladaniu internetu, tylko o poczcie... Gdyby ci punkty przyznali zaraz inni sie oburza, ze to jest niesprawiedliwe wobec nich, tych ktorzy napisali prosto ze trzeba uwazac na podejrzane strony www
Zadanie 4
Twoja odpowiedź: 1)instalacja firewala 2)programu antywirusowemu oraz programu Rootkit Revealer 3)regularne pobieranie ukatualnień z windowsupdate.microsoft.com 4)stosowanie zasad bezpiecznej eksploatacji komputera (np. nie otwieranie załączników od nie znanych osób)
dostałem 3 punkty. Nie mam napisane backup i silne hasła.7–2=5
7 pkt – 5 pkt
6 pkt – 4 pkt
5 pkt – 4 pkt
4 pkt – 3 pkt
3 pkt – 2 pkt
2 pkt – 1 pkt
1 pkt – 1 pkt
0 pkt – 0 pkt
Masz się zalogować, a nie zarejestrować – gdzieś tam "na boku" strony jest łącze.
Pytanie odnośnie zadania specjalnego. Jak jestem zalogowany w konkursie B.K.S. i gdy próbuje się zarejestrować w konkursie walentynkowym uźywająć tych samych danych co przy rejestracji w BKS to pisze:
Czy w takim razie musze podać inne dane i czy zadanie specjalne się wtedy zaliczy??
W portalu CentrumXP.pl posiadasz juź swój Profil. Aby się zarejestrować musisz zalogować się korzystając z Profilu w portalu CentrumXP.pl lub uźyć innego adresu e–mail.
Czy w takim razie musze podać inne dane i czy zadanie specjalne się wtedy zaliczy??
A jednak moje na wierzchu.
Nie jest to częste kiedy ,z własnej woli, robię cyrki z programami i systemem, ale przy zadaniu 8 to zrobiłem, o czym zresztą Kubę informaowałem, bowiem – dowód w tym topicu w moim wczorajszym poscie – tak jak przypuszczałem najlepsza jest metosa systemowa. Tyle tylko , źe njalepsza wg organziatorów, a nie w rzeczywistości.
Cytuję opis mego "doswiadczenia":
"Uźyłem paru metod i formatów by zweryfikować poprawność działń.
I tak – folder – same "obrazki" ma wielkość – dane autentyczne czerpane z "właściwości" – ma wielkość 11,7MB, miejsce zajęte na dysku 11,8MB .
Kompresja systemowa – zmienia się miejsce na dysku – do 11,7MB zaś wielkość pozostaje bez zmian 11,7MB Kompresja zip – programem 7zip – 11,6MB wielkość folderu i 11,6MB miejsce na dysku.
Kompresja 7z – program ten sam – rozmiar 11,6MB, miejsce na dyksu 11,6MB
Stopień kompresji jest "normalny" poniewaź w narźedzi systemowym nie mozna go regulować więc dla prawidłowości wyników tamim się posłuźyłem przy kompresji programem zewnętrznym.
Jak z tego widać – w katalogu są tylko pliki jpg i gif – praktyczej róznicy nie ma w ogóle,a jeźlei juź to , na tym przykładzie – program zewnętrzny jest o ułamek lepszy.
Przy wyźszym poziomie kompresji daje isę uskrobać jeszcze z 0,2MB – do poziomu 11,5MB. "
Weryfikację wyników oraz wnioski pozostawiam uczestnikom i Organizatorom. .
Z premedytacją udzieliłem odpowiedzi innej niź punktowana, przez Ogranizatorów, nawyźej. Wyszedłem bowiem z załoźenia, źe nie jest waźne co sobie Onizałoźą , a poprawność rzeczywistego rozwiązania.
Rekapitulując:
Punktacja odpowiedzi słuźących realizacji celu, którym był – przypominam – najlepszy sposób zmniejszenia wielkości folderu powinna przedstawiać się – przy zachowaniu stopniowania 3,2,1( daruję sobie rozwaźanie dot. tego, źe na 1 pkt są "wycenianie" odpowiedzi błedne, bo tym razem stopniowanie skali jak przy przymiotnikach pasuje) – tak:
A – 1 pkt
B – 2pkt
3 – 3 pkt
Pewne jest teź i to, źe traktowanie równoprawne zewnętrznego kompresora i szyfrowania jest nieporozumieniem , a źadna z tych metod nie jest "najlepszym" sposobem na zmiejszenie "wagi" folderu".
PS.
Post powyźszy nie jest reklamacją i nie ma być w ten sposób traktowany*.Jego treść ma jedynie skazać jak się mają wybrane odpowiedzi do tego co w wyniku ich zastosowania moźna osiągnąć.
Przy przyjęciu, źe pojęcie błędu statystycznego jest obowiązujące w kaźdej dziedzinie i wartości w jego granicach są traktowane jako pomijalne to w ogóle mozan sie zastanawiać czy dwie pierwsze odpowiedzi spełniają kryterium "najlepszej" metody.
* znowu przywołam wczorajszą wypowiedź wskazującą na ...moją pojętność.
Nie jest to częste kiedy ,z własnej woli, robię cyrki z programami i systemem, ale przy zadaniu 8 to zrobiłem, o czym zresztą Kubę informaowałem, bowiem – dowód w tym topicu w moim wczorajszym poscie – tak jak przypuszczałem najlepsza jest metosa systemowa. Tyle tylko , źe njalepsza wg organziatorów, a nie w rzeczywistości.
Cytuję opis mego "doswiadczenia":
"Uźyłem paru metod i formatów by zweryfikować poprawność działń.
I tak – folder – same "obrazki" ma wielkość – dane autentyczne czerpane z "właściwości" – ma wielkość 11,7MB, miejsce zajęte na dysku 11,8MB .
Kompresja systemowa – zmienia się miejsce na dysku – do 11,7MB zaś wielkość pozostaje bez zmian 11,7MB Kompresja zip – programem 7zip – 11,6MB wielkość folderu i 11,6MB miejsce na dysku.
Kompresja 7z – program ten sam – rozmiar 11,6MB, miejsce na dyksu 11,6MB
Stopień kompresji jest "normalny" poniewaź w narźedzi systemowym nie mozna go regulować więc dla prawidłowości wyników tamim się posłuźyłem przy kompresji programem zewnętrznym.
Jak z tego widać – w katalogu są tylko pliki jpg i gif – praktyczej róznicy nie ma w ogóle,a jeźlei juź to , na tym przykładzie – program zewnętrzny jest o ułamek lepszy.
Przy wyźszym poziomie kompresji daje isę uskrobać jeszcze z 0,2MB – do poziomu 11,5MB. "
Weryfikację wyników oraz wnioski pozostawiam uczestnikom i Organizatorom. .
Z premedytacją udzieliłem odpowiedzi innej niź punktowana, przez Ogranizatorów, nawyźej. Wyszedłem bowiem z załoźenia, źe nie jest waźne co sobie Onizałoźą , a poprawność rzeczywistego rozwiązania.
Rekapitulując:
Punktacja odpowiedzi słuźących realizacji celu, którym był – przypominam – najlepszy sposób zmniejszenia wielkości folderu powinna przedstawiać się – przy zachowaniu stopniowania 3,2,1( daruję sobie rozwaźanie dot. tego, źe na 1 pkt są "wycenianie" odpowiedzi błedne, bo tym razem stopniowanie skali jak przy przymiotnikach pasuje) – tak:
A – 1 pkt
B – 2pkt
3 – 3 pkt
Pewne jest teź i to, źe traktowanie równoprawne zewnętrznego kompresora i szyfrowania jest nieporozumieniem , a źadna z tych metod nie jest "najlepszym" sposobem na zmiejszenie "wagi" folderu".
PS.
Post powyźszy nie jest reklamacją i nie ma być w ten sposób traktowany*.Jego treść ma jedynie skazać jak się mają wybrane odpowiedzi do tego co w wyniku ich zastosowania moźna osiągnąć.
Przy przyjęciu, źe pojęcie błędu statystycznego jest obowiązujące w kaźdej dziedzinie i wartości w jego granicach są traktowane jako pomijalne to w ogóle mozan sie zastanawiać czy dwie pierwsze odpowiedzi spełniają kryterium "najlepszej" metody.
* znowu przywołam wczorajszą wypowiedź wskazującą na ...moją pojętność.
golden eye:
No chyba źe Automatyczne pobieranie aktualizacji nie ma nic wspólnego z Windows update.
Nie ma, to jest taka funckcja Windowsa która pobiera poprawki w tle.
Co do pozostałych pytań poprostu troszeczkę się pomyliłes. Otóz wg zasad za odpowiedz błedną dostaje sie 1 pkt. No i własnie tak jest. Odpowiedz B jest trudniejsza, tu sie z tobbą zgodze, ale C jej poprostu błędna.
Co to reszty twojej wypowidzi, nie bede tego juz komentowac. Poruszaliśmy te wątki wiele razy, jesteś świadom, ze zawsze ktoś będzie niezadowolony.
W wielu miejscach się mylisz, np wcale nie trzeba bylo pisac o zwiekszeniu poziomu bezpieczenstwa IE aby dostac maksa, nie trezba bylo przekraczac 350 znaków aby miec maksa.. itd itp bla bla bla...
Tak się złoźyło, źe trafiłem na strony CXP i zacząłem zabawę w organizowanym konkursie.
Początek wskazywał na fajną zabawę, ale dalsze pytania i oceny zepsuły tę zabawę.
Postanowiłem tu przedstawić swoją opinię na ten temat, nie podoba mi się sposób w jaki potraktowano uczestników konkursu, dlatego teź to, co poniźej.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Zadanie 7
Czy Kuba moźe w jakiś sposób zainstalować krytyczne poprawki Microsoft w swoim systemie?
a) Tak, za pomocą Aktualizacji automatycznych, kaźdy system (równieź piracki) moźe pobierać najwaźniejsze, niezbędne do zachowania bezpieczeństwa poprawki – 3 pkt
Dziwi mnie Wasza punktacja w błędnej odpowiedzi.
Od czasu, kiedy instalowana jest wtyczka ActiveX (od lata 2005), której nie moźna odinstalować, a która ma za zadanie sprawdzenie autentyczności systemu, nie moźna pobrać nic poprzez windows update.
Taki delikwent odsyłany jest na strony Microsoft w celu zapoznania się o legalności systemu.
Istnieje oczywiście moźliwość wyłączenia tej wtyczki
i wtedy działa windows update.
No chyba źe Automatyczne pobieranie aktualizacji nie ma nic wspólnego z Windows update.
b) Tak, Kuba moźe pobrać poprawki z komputera Staszka, który posiada oryginalny system Windows, następnie wypalić je na CD i uruchomić w swoim systemie – 2 pkt
Dwa punkty za tę odpowiedź, to o 1 za duźo.
Aby móc w ten sposób postąpić, trzeba mieć trochę więcej wiedzy niź przedstawiana w historii Staszka i Kuby.
Jest to trudniejszy sposób niź odpowiedź C czyli:
c) Tak, Kuba moźe pobrać wszystkie poprawki, jest to jednak moźliwe tylko poprzez witrynę www.microsoft.com/downloads w przeglądarce, która nie obsługuje dodatków ActiveX, dzięki którym sprawdzana jest autentyczność systemu – 1 pkt
Uzasadnienie: Microsoft celowo udostępnia krytyczne poprawki nawet osoba z pirackim systemie. Ma to na celu zwiększenie bezpieczeństwa wszystkich komputerów pracujących pod kontrolą systemu Microsoft Windows.
Innym sposobem na zdobycia poprawek jest pobranie ich z innego komputera, jednak jest to niepotrzebne utrudnienie, skoro moźna skorzystać z Aktualizacji automatycznych w systemie Windows.
Nie jest za to prawdą, źe poprawki, których nie da się pobrać za pomocą Internet Explorera, moźna ściągnąć korzystając z alternatywnej przeglądarki.
Ale moźna pobrać z tej witryny:
Link
Teraz trochę o zadaniu nr 4
Poniźszy cytat pochodzi z profilu uczestnika konkursu:
Przede wszystkim zmieniliście zasady odpowiedzi po oddaniu odpowiedzi na zadane pytanie.
Odpowiadając na pytanie 4 liczyłem 350 znaków i w nich się dokładnie zmieściłem, po czym stwierdzacie, źe zaliczacie do prawidłowych odpowiedzi pisanie poza 350 znakiem.
Nie mieliście prawa zmienić reguł po oddaniu odpowiedzi na pytanie.
Mimo Waszej, jak to nazywacie, dyskusji na Forum, nie wzięliście pod uwagę tych, którzy nie są uźytkownikami Waszego forum, bo nie zauwaźyłem, by konkurs był tylko dla uźytkowników Forum CentrumXP.
Zanim rozpoczął się konkurs, a takźe w trakcie jego trwania odwiedzałem stronę dzienbezpiecznegokomputera.pl.
Jednak czytając historyjkę Staszka i Kuby stwierdziłem, źe domyślne ustawienia IE na średnim poziomie dają im dostateczną ochronę, a to, źe zdrowego rozsądku nigdy za wiele podczas surfowania, nie wydaje mi się, by naleźało o tym napisać w odpowiedzi.
A juź na pewno zwiększenie zabezpieczenia ze średniego na wyźszy spowduje, źe nie będzie moźna nic przeglądać w Necie.
To samo dotyczy robienie backupów. Backupy nie zwiększają bezpieczeństwa w sieci, a jedynie zabezpieczają dane przed ich utratą. I nie jest to związane z pytaniem i opisaną historyjką w zadaniu 4.
Odpowiadając na zadanie 4 trzymałem się ściśle opisanej historii i co zrobić, by komputer był bezpieczny w sieci.
Wg mojej oceny, krzywdząco potraktowaliście większość uczestników biorących udział w Waszym konkursie.
Bardzo waźna rzecz:
Proszę ujawnić odpowiedzi na zadanie 4, tak byśmy wszyscy mogli je ocenić, i zobaczyć czy oceniający uczciwie je ocenili.
Zadanie 6
Mam tutaj uwagę odnośnie poprawnej odpowiedzi za 3 punkty.
Trzymając się historii Staszka i Kuby, Kuba przestawił czas, by zatrzymać wyłączenie komputera. Jeśli zatrzymał wyłączenie, to teraz mógł pobrać poprawkę, zainstalować ją i pozbyć się problemu bez wyłączania RPC.
Mogę się zgodzić na 2 punkty za odpowiedź A tylko w momencie, gdy zdefiniujemy aplikację i poprawkę. Fakt, źe aplikacja działa jako niezaleźny program, a poprawka nie jest samodzielną aplikacją i jako taka sama nie jest do niczego przydatna.
Podsumowując, wg mojej oceny odpowiedź B nie zasługuje na 3 punkty, gdyź wg historyjki nie ma potrzeby wyłączać RPC, bo wyłączenie komputera jest juź zatrzymane.
Kryteria oceny są niezrozumiałe, tak dla mnie, jak i dla innych , co widać po pisanych postach w tym wątku.
Ponadto, osoby organizujące pytania, odpowiedzi i kryteria oceniania pozostawiają wiele do źyczenia, niestety.
Pozdrawiam :wink:
Początek wskazywał na fajną zabawę, ale dalsze pytania i oceny zepsuły tę zabawę.
Postanowiłem tu przedstawić swoją opinię na ten temat, nie podoba mi się sposób w jaki potraktowano uczestników konkursu, dlatego teź to, co poniźej.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Zadanie 7
Czy Kuba moźe w jakiś sposób zainstalować krytyczne poprawki Microsoft w swoim systemie?
a) Tak, za pomocą Aktualizacji automatycznych, kaźdy system (równieź piracki) moźe pobierać najwaźniejsze, niezbędne do zachowania bezpieczeństwa poprawki – 3 pkt
Dziwi mnie Wasza punktacja w błędnej odpowiedzi.
Od czasu, kiedy instalowana jest wtyczka ActiveX (od lata 2005), której nie moźna odinstalować, a która ma za zadanie sprawdzenie autentyczności systemu, nie moźna pobrać nic poprzez windows update.
Taki delikwent odsyłany jest na strony Microsoft w celu zapoznania się o legalności systemu.
Istnieje oczywiście moźliwość wyłączenia tej wtyczki
i wtedy działa windows update.
b) Tak, Kuba moźe pobrać poprawki z komputera Staszka, który posiada oryginalny system Windows, następnie wypalić je na CD i uruchomić w swoim systemie – 2 pkt
Dwa punkty za tę odpowiedź, to o 1 za duźo.
Aby móc w ten sposób postąpić, trzeba mieć trochę więcej wiedzy niź przedstawiana w historii Staszka i Kuby.
Jest to trudniejszy sposób niź odpowiedź C czyli:
c) Tak, Kuba moźe pobrać wszystkie poprawki, jest to jednak moźliwe tylko poprzez witrynę www.microsoft.com/downloads w przeglądarce, która nie obsługuje dodatków ActiveX, dzięki którym sprawdzana jest autentyczność systemu – 1 pkt
Uzasadnienie: Microsoft celowo udostępnia krytyczne poprawki nawet osoba z pirackim systemie. Ma to na celu zwiększenie bezpieczeństwa wszystkich komputerów pracujących pod kontrolą systemu Microsoft Windows.
Innym sposobem na zdobycia poprawek jest pobranie ich z innego komputera, jednak jest to niepotrzebne utrudnienie, skoro moźna skorzystać z Aktualizacji automatycznych w systemie Windows.
Nie jest za to prawdą, źe poprawki, których nie da się pobrać za pomocą Internet Explorera, moźna ściągnąć korzystając z alternatywnej przeglądarki.
Ale moźna pobrać z tej witryny:
Link
Teraz trochę o zadaniu nr 4
Poniźszy cytat pochodzi z profilu uczestnika konkursu:
Po długiej dyskusji z uźytkownikami jaka toczyła się na Forum CentrumXP.pl, licząc się z ich zdaniem i szanując je, postanowiliśmy zmienić dwie zasady dotyczące pytania otwartego. Po pierwsze, zmieniliśmy przelicznik punktów, poprzedni bardziej faworyzował uźytkowników z duźa ilością punktów. Druga zmiana, to ocenianie przez nas całej wypowiedzi, nie tylko pierwszych 350 znaków, jak to wcześniej zapowiadaliśmy.
Wiele osób pytało teź nas jak wygląda odpowiedź na maksymalną ilość punktów, która mieści się w 15 wyrazach (sugerowaliśmy podczas zadawania pytania, źe jest to moźliwe). Oto ona, zawiera 130 znaków: antywirus, zapora ogniowa, antispyware, włączone aktualizacje, silne hasła, rozsądek w korzystaniu z Internetu i e–maila, backup.
Przede wszystkim zmieniliście zasady odpowiedzi po oddaniu odpowiedzi na zadane pytanie.
Odpowiadając na pytanie 4 liczyłem 350 znaków i w nich się dokładnie zmieściłem, po czym stwierdzacie, źe zaliczacie do prawidłowych odpowiedzi pisanie poza 350 znakiem.
Nie mieliście prawa zmienić reguł po oddaniu odpowiedzi na pytanie.
Mimo Waszej, jak to nazywacie, dyskusji na Forum, nie wzięliście pod uwagę tych, którzy nie są uźytkownikami Waszego forum, bo nie zauwaźyłem, by konkurs był tylko dla uźytkowników Forum CentrumXP.
Zanim rozpoczął się konkurs, a takźe w trakcie jego trwania odwiedzałem stronę dzienbezpiecznegokomputera.pl.
Jednak czytając historyjkę Staszka i Kuby stwierdziłem, źe domyślne ustawienia IE na średnim poziomie dają im dostateczną ochronę, a to, źe zdrowego rozsądku nigdy za wiele podczas surfowania, nie wydaje mi się, by naleźało o tym napisać w odpowiedzi.
A juź na pewno zwiększenie zabezpieczenia ze średniego na wyźszy spowduje, źe nie będzie moźna nic przeglądać w Necie.
To samo dotyczy robienie backupów. Backupy nie zwiększają bezpieczeństwa w sieci, a jedynie zabezpieczają dane przed ich utratą. I nie jest to związane z pytaniem i opisaną historyjką w zadaniu 4.
Odpowiadając na zadanie 4 trzymałem się ściśle opisanej historii i co zrobić, by komputer był bezpieczny w sieci.
Wg mojej oceny, krzywdząco potraktowaliście większość uczestników biorących udział w Waszym konkursie.
Bardzo waźna rzecz:
Proszę ujawnić odpowiedzi na zadanie 4, tak byśmy wszyscy mogli je ocenić, i zobaczyć czy oceniający uczciwie je ocenili.
Zadanie 6
Mam tutaj uwagę odnośnie poprawnej odpowiedzi za 3 punkty.
Trzymając się historii Staszka i Kuby, Kuba przestawił czas, by zatrzymać wyłączenie komputera. Jeśli zatrzymał wyłączenie, to teraz mógł pobrać poprawkę, zainstalować ją i pozbyć się problemu bez wyłączania RPC.
Mogę się zgodzić na 2 punkty za odpowiedź A tylko w momencie, gdy zdefiniujemy aplikację i poprawkę. Fakt, źe aplikacja działa jako niezaleźny program, a poprawka nie jest samodzielną aplikacją i jako taka sama nie jest do niczego przydatna.
Podsumowując, wg mojej oceny odpowiedź B nie zasługuje na 3 punkty, gdyź wg historyjki nie ma potrzeby wyłączać RPC, bo wyłączenie komputera jest juź zatrzymane.
Kryteria oceny są niezrozumiałe, tak dla mnie, jak i dla innych , co widać po pisanych postach w tym wątku.
Ponadto, osoby organizujące pytania, odpowiedzi i kryteria oceniania pozostawiają wiele do źyczenia, niestety.
Pozdrawiam :wink:
Nigdy ci niczego nie obiecywałem. ;–)
Jasne ze wielkiego wała dostaniesz. Ja juz rok czekam na obiecanego pendrive :P .Kuba:ten skąpiec napewno nie da mi podwyźki ;–)
Naleźykamaa:mam pytanie czy do bezpieczeństwa nie naleźy format plików NTFS gdzie jest sukcesem OS NT??
mam pytanie czy do bezpieczeństwa nie naleźy format plików NTFS gdzie jest sukcesem OS NT??
ten skąpiec napewno nie da mi podwyźki ;–)
Kuba, nie lam sie – jestes na takiej pozycji, ze obrywasz z kazdej strony. Wytrzymaj do konca, a beda dziekowac za udany konkurs. Bo kto sie spodziewal tylu uzytkownikow? Niewatpliwie powinienes wystapic o podwyzke jako ekwiwalent za zszarpane nerwy :) Ja bym dal :D
Wy to jesteście niektórzy śmieszni, ciekawe czy na codzień czepiacie sie wszystkiego ! Zorganizowanie takiego konkursu to nie jest takie proste, i źeczą ludzką niemoźliwe, źeby wszystkim sie podobało. To jest tak samo jak na maturze ma się klucz odpowiedzi i sie jego trzyma, nikogo nie ochodzi czy inaczej zrozumiałeś czy nie ..., albo masz punkt albo nie ...
Moim zdaniem konkurs nie jest obowiązkowy, zawsze móźna powiedzieć "pas" ;) pozdrawiam
To juz nie robi sie smieszne. Pytanie bylo zupelnie inaczej sformulowane! Nie wiem czy ktos jest nad toba, ale najwyzysz czas zeby odsunac cie od tego konkursu.
Moim zdaniem konkurs nie jest obowiązkowy, zawsze móźna powiedzieć "pas" ;) pozdrawiam
Chyba macie racje. Wystapię do właściciela portalu z wnioskiem o odsunięcie mnie od koordynacji konkursu.
Jak chcesz to ja moge zastapic Kube, ten kto da najwieksza flaszeczke dostaje zegarek :mrgreen:arthi:Nie wiem czy ktos jest nad toba, ale najwyzysz czas zeby odsunac cie od tego konkursu.
TomMat:Jak jest powiedziane, ze pole w bazie ma 350 znakow to MA ono 350 znakow. Zmiana schematu BD WYMAGA powiadomienia osob na niej pracujacych.
juz tam od razu pole w bazie danych... nikt nie mowil o polach w bazie danych tylko po prostu o ograniczeniu do 350 znakow i jak sie okazalo zarowno pole w bazie jak i sama aplikacja pozwalala na zapisanie wiekszej ilosci znakow...
TomMat:
przed "mentalnoscia" uzytkownika nalezy sie zabezpieczyc.
Dlatego tez informacje o tym, ze odpowiedz przekroczyla tyle i tyle znakow nalezaloby wyswietlic w momencie wypelniania formularza, ewentualnie jesli ktos bylby bardziej zlosliwy moglby obciac wprowadzony tekst do 350 znakow w momencie zapisywania do bazy komunikujac: "Twoja odp. zostala obcieta do 350 znakow... a juz sie rozkrecales" ;)
Kuba:...To co sie pytał Staszek to bzdura, to co mu móiwł Kuba to bzdura.
Było zadane wyraźnie pytanie, które nie nawiązywało do ich wspólnej rozmowy ani do przemysleń Staszka. Wiem, źe w przypadku poprzednich pytań tak było, ale tym razem poprostu nie. Moźe gdybymśmy teraz układali to pytanie, to byłoby one 100% ściśle związane w ich rozmową. Jednak teraz nie mogę tego zmieniać, było by to nie fair względem uźytkowników którzy zrozumieli pytanie.
Zasady gry! http://www.centrumxp.pl/ASPX/Staszek/Zasady.aspx
W okresie od 2 do 15 lutego, codziennie z wyłączeniem weekendów, publikować będziemy kolejne odcinki powieści "Bezpieczny Komputer Staszka". Kaźdy z odcinków będzie kończył się zadaniem do rozwiązania ściśle związanym z przygodami tytułowego bohatera.
To juz nie robi sie smieszne. Pytanie bylo zupelnie inaczej sformulowane! Nie wiem czy ktos jest nad toba, ale najwyzysz czas zeby odsunac cie od tego konkursu.Kuba:Zapytaliśmy jakie środki bezpieczeństwa w pracy z komputerem powinien stosować Staszek.
QDE:Peter_l:Ja teź ją lubię :)
dupe :?: :shock: :shock: :mrgreen:
Frazę :wink:
Na siłę się powstrzymuję przed komentarzem do dzisiejszego pytania, a jeśli chodzi o otwarte..... cóź, moi poprzednicy "postawili kawę na ławę".
PS: Z moich obliczeń wynika ze powiniemem dostac 4 pkt.
Johny, oczywiscie masz racje, lecz ja uwazam informatyke za dziedzine scisla. Jak jest powiedziane, ze pole w bazie ma 350 znakow to MA ono 350 znakow. Zmiana schematu BD WYMAGA powiadomienia osob na niej pracujacych. Argument, ze ludzie nie zostali o tym powiadomieni, bo mogliby za duzo napisac, stawia na przegranej pozycji tych, ktorzy staraja sie pisac pelnymi zdaniami, zastosowali sie do regul i maksymalnie skrocili odpowiedz, nawet kosztem pominiecia pewnych punktow.
Idac tym tokiem myslenia, faworyzuje tych, ktorzy ograniczenie zignorowali i... "wkleili caly dlugi artykul". Nie mozna tu uzywac subiektywnych argumentow typu "znajac mentalnosc". W informatyce nie ma na to miejsca – przed "mentalnoscia" uzytkownika nalezy sie zabezpieczyc. Inaczej trzeba szybko pisac patche ;)
I dzieki Kubie za to, ze ma podobne odczucie, ze troche "krzywo" wyszlo. Inaczej pozostalbym samotnym zgredem. ;)
Idac tym tokiem myslenia, faworyzuje tych, ktorzy ograniczenie zignorowali i... "wkleili caly dlugi artykul". Nie mozna tu uzywac subiektywnych argumentow typu "znajac mentalnosc". W informatyce nie ma na to miejsca – przed "mentalnoscia" uzytkownika nalezy sie zabezpieczyc. Inaczej trzeba szybko pisac patche ;)
I dzieki Kubie za to, ze ma podobne odczucie, ze troche "krzywo" wyszlo. Inaczej pozostalbym samotnym zgredem. ;)