Pytanie
Witam!
Moja sieć wygląda mniej więcej tak:
[Gniazdko] – [Modem] – [Switch] – 5 kabli sieciowych do kompów. Czy jeśli podłacze do kabla u siebie w domu switch, to czy on jakoś podzieli mi internet na dwa komputery? :roll:
Jak to zrobić?
Z góry dzięki za odpowiedź!
Moja sieć wygląda mniej więcej tak:
[Gniazdko] – [Modem] – [Switch] – 5 kabli sieciowych do kompów. Czy jeśli podłacze do kabla u siebie w domu switch, to czy on jakoś podzieli mi internet na dwa komputery? :roll:
Jak to zrobić?
Z góry dzięki za odpowiedź!
Odpowiedzi: 11
To jednak będzie trudniejsze... Bo switch na górze daje na kabel 100 mb/s, ale sieć działa wyłącznie na 10 mb/s, po prostu na 100 pisze, źe kabel jest odłączony w Windows, Linux się nie moźe ustanowić połączenia, dopóki nie wpiszę
tego ciągu w konsole, a Mac OS takźe nie łączy się z moją siecią przy autonegocjowaniu. Dopiero zmiana trybu pracy karty sieciowej na 10 half czy teź full – duplex przywraca źycie internetowi. I oczywiście jak podłączyłem do switcha kabel z internetem to działa on na 100 mb/s, jak to zmienić?
alias eth0 rtl8139
options options=0x40
tego ciągu w konsole, a Mac OS takźe nie łączy się z moją siecią przy autonegocjowaniu. Dopiero zmiana trybu pracy karty sieciowej na 10 half czy teź full – duplex przywraca źycie internetowi. I oczywiście jak podłączyłem do switcha kabel z internetem to działa on na 100 mb/s, jak to zmienić?
Skoro jest jak napisales, ma dzialac.
Czyli włączam switch, wtykam mu trzy kable – od NETu i dwa do kompów i ustawiam niezajęte IP i ma działać?
W takim razie bez problemu podlaczysz. Musisz tylko przydzielic mu niezajety IP. Reszta, czyli maska, brama, DNS, identyczna z pierwszym kompem.
Dzwoniłem w tej sprawie do niego i mówił, źe serwer nie dzieli internetu na podstawie MAC.
Wybacz, ale to juz jego nalezaloby spytac lub samemu sprawdzic.Naczelny:Admin raczej nic nie 'kombinował' z adresami MAC kart sieciowych
Nie moge Ci przeciez napisac na czuja: "bedzie chodzic", lub "nie bedzie chodzic". To jest tylko gdybanie.
Admin raczej nic nie 'kombinował' z adresami MAC kart sieciowych, bo wtedy przecieź net by mi nie działał na innej niź wtedy, jak sieć była budowana, czy dobrze rozumuje?
Oczywiscie ze mozesz wpisywac ustawienia recznie, pod warunkiem ze serwer dopuszcza ciagle taki sam numer IP. Tu jednak chodzi o numer MAC karty sieciowej. Jesli serwer jest skonfigurowany w ten sposob zeby przydzielil ustawienia – u Ciebie de facto wpisane – wylacznie na podstawie znanego mu numerowi MAC karty, oraz umozliwil takiemu numerowi wyjscie do netu, to podlaczenie innej karty z innym numerem MAC nie tyle ze jest nie niemozliwe, ale nie umozliwi przegladania netu.
Musialbys albo sprobowac i samemu sprawdzic efekty, albo spytac admina o te wlasnie konfiguracje serwera.
Musialbys albo sprobowac i samemu sprawdzic efekty, albo spytac admina o te wlasnie konfiguracje serwera.
DHCP działa, ale wszelkie dane sam sobie wpisuje.
Po pierwsze switch nie "dzieli". To tylko taki "rozgaleznik".Naczelny:Czy jeśli podłacze do kabla u siebie w domu switch, to czy on jakoś podzieli mi internet na dwa komputery?
Po drugie wszystko zalezy od sposobu zorganizowania Waszej sieci (ja go nie znam). Jesli w tej chwili otrzymujesz ustawienia sieciowki z serwera DHCP na podstawie nr MAC, niestety netu nie bedziesz mial na drugim kompie.
W kaźdym miejscu jak wstawisz switch to moźesz podzielić ale musisz wiedzieć jedno źe musisz skonfigurować jeszcze kompy i jak nie będziesz miał IP Bramy DNS i reszty to moźe być trudne :lol:
Strona 1 / 1