Pytanie

Mam dwie partycje. Na jednej z nich win xp (korzystam z windowsa na innej parycji), troche filmow i muzyki. Razem okolo 30 GB. Czy mozliwe jest usuniecie samego win xp, tak by reszta pozostala? Wiem, ze sie czepiam, bo mozna przeciez przerzucic filmy i muze na inna partycje i wtedy zrobic formata, ale tego jest ponad 20 GB i to troche zajmie. Sa jakies inne sposoby?

Odpowiedzi: 3

To wyrźnij wszystko co z windowsem związane z tej "pierwszej" partycji. Potem zaś tylko edycja boot.ini moźe być konieczna.
nim jednak do tych działań przystąpisz poczytaj – tak na wszelki wypadek – w pomocy systemu o poleceniach bootcfg ; fixboot ; fixmbr.
Co do tej partycji – instalator XP zwykł mniej wiecej taką iwelkość jako nieprzydzieloną zaostawiać na dysku i tak ma być. Natomiast dlaczego miałaby ona powstać przy instalacji w98 nie wiem – nie spotkałem się z taką reszówką przy tym systemie.
Rebe
Dodano
20.08.2004 21:34:42
Bylo tak: wczesniej korzystalem z tego windowsa co go teraz chce usunac. Tyle, ze zlapalem wirusa i ten win padl mi tak, ze nie chcial dzialac. Przy wlaczaniu kompa wyskakiwal "blad ladowania systemu". Zrobilem nowa instalke na inna partycje i teraz chcialbym sie pozbyc tamtej starej wersji. Teraz korzystam z Win XP.

W zarzadzaniu dyskami jako rozruch mam zaznaczona te partycje z ktorej teraz korzystam, natomiast przy tamtej, z ktorej chce usunac win xp, nie ma nic.

A tak przy okazji to przy, nieudanej, probie instalacji win 98, powstala mi 8MB partycja. W zarzadzaniu dyskami mam przy niej napisane – system. Czy to sie tez odnosi do win xp i czy moge sobie te partycje spokojnie usunac?
foitek
Dodano
20.08.2004 16:01:40
Nie obraź się, ale z zadanego pytania wynika, źe to czego chcesz uniknąć byłoby lepszym wyjściem.
Zaś do tematu bezpośrednio – moźna, ale....... wyrezanie na siłe windowsa wiązać się będzie z takroma kwestiami równieź czas zajmującymi:
Jeźlei na innej partycji jest równieź XP to naleźy najpierw stwierdzić, która z nich jest rozruchowa – od teog zaleźy czy i pliki loadera moźna usuwać od razu czy naleźy je zostawić ,a tylko boot.ini zmodyfikować.
Jezlei to nie jest XP, a w9x/ME to bez fdisk /mbr się nie obejdzie dla zliwidowania wyboru systemów i pozostałości po XP.
Do teog dochodza kwestie odwołań, które mogą być dość dziwnie podwiązane i w rezultacie okaźe się, źe co prawda XP zostął wyrźnięty, ale dostepu do teog drugiego systmeu nie masz.
Nie przypuszczam by – przy tej ilości informacji wstępnych – moźna bło rozstrzygnać na 100% czy operacja usuwanai XP jest w Twoim wypadku bezpieczna i bezproblemowa.
Rebe
Dodano
20.08.2004 15:09:28
foitek
Dodano:
20.08.2004 14:52:58
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1