pytanie o udostepnienie

gdy udostepniam plik (prawym przycisk –> udostępnienie i zabezpieczenia–> udostępnij ten folder)
to tam jest takie cos jak uprawnienia : nie chce by ktos mogl zmieniac rzeczy ktore udostepniam (lub je usuwac). Czy jak zaznacze jedynie "odczyt" w kolumnie zezwalaj, a inne pola pozostawie puste to czy wtedy oznacza to ze wszystkie inne opcje oprocz odczytu sa niedostepne dla osob z zeewnątrz ??

Odpowiedzi: 8

ozz17:
...wszystko jest ok :)
No i tak ma byc :wink: .
EL NINO
Dodano
10.05.2003 22:23:23
to sie odnosilo do uzytkowniow mojego komputera, a konkretie, mama pracuje na moim komputerze i nie chcialem ,zeby mi cos usunela, i dzieki twojej pomocy jzu wszystko jest ok :) hehe dzikei

pozdrawiam
ozz17
Dodano
10.05.2003 14:07:34
Zaraz, zaraz. Innym uzytkownikom pracujacym na Twoim komputerze, czy tez komus z LANa, komu udostepniasz jakies swoje dane ?
Jesli to pierwsze, to powinienes miec system na NTFSie. Pojawia Ci sie dodatkowa zakladka – "Zabezpieczenia" i w niej ustawiasz prawa (dostep, odczyt, zapis, przegladanie, itp) dla wszystkich uzytkownikow na Twoim kompie, oraz dodatkowo dla uzytkownikow wchodzacych z LANa.
Natomiast jesli tylko to drugie – to patrz post The_judge.
EL NINO
Dodano
09.05.2003 23:24:51
Zaraz, zaraz. Innym uzytkownikom pracujacym na Twoim komputerze, czy tez komus z LANa, komu udostepniasz jakies swoje dane ?
Jesli to pierwsze, to powinienes miec system na NTFSie. Pojawia Ci sie dodatkowa zakladka – "Zabezpieczenia" i w niej ustawiasz prawa (dostep, odczyt, zapis, przegladanie, itp) dla wszystkich uzytkownikow na Twoim kompie, oraz dodatkowo dla uzytkownikow wchodzacych z LANa.
Natomiast jesli tylko to drugie – to patrz post The_judge.
EL NINO
Dodano
09.05.2003 23:24:51
no jest, dzieki, dzieki

wiesz moze jeszcze jak zrobic, zeby uniemozliwic innym uzytkownikom komputeraz usowanie czego kolwiek ???
ozz17
Dodano
09.05.2003 20:49:32
To proste – zalacz np. Moj komputer i z menu Narzedzia –> Opcje folderow –> Widok: odznacz (odptasz) – Uzyj prostego udostepniania.
EL NINO
Dodano
09.05.2003 17:55:26
odwolujac sie do tego postu z uprawnieniami,

to ja nie wiem dlaczego nie mam takiej opcji mimo tego ze mam xp profesjonala, moze to trzeba jakos wlaczyc w menu udostepnienia mam tylko:
–(nie aktywna opcje) "uczyn ten folder folderem prywanym"
–udostepnij ten folder w sieci
–zezwalaj uzytkownikom sieciowym na zmiane moich plikow .....

jak macie pomysl, w jaki sposob to wlaczyc, albo gdzie tego szukac, prosze o pomoc
ozz17
Dodano
09.05.2003 16:46:17
dzieki :)
The_judge
Dodano
08.04.2003 01:18:53
The_judge
Dodano:
08.04.2003 01:05:39
Komentarzy:
8