Pytanie o Neostrade

Czesc...
Na poczatek powiem ze jestem zupelnie ale to zupelnie zielony w sprawach Neo+... Niedlugo bede mial ta usluge, w zwiazku z tym mam pare pytan: Mam w domu 2 kompy, jeden na Xpku a drugi na Win98SE... Chcialbym aby oba byly podlaczone do netu, czy musze to zalatwic poprzez uslugodawce czy mozna samodzielnie? Jesli to drugie to czy ktos zlituje sie i powie laikowi jak ma to zrobic?

Drugie pytanie dotyczy laczenia sie z netem, wczesniej mialem do czynienia z sytuacja ze po jakims czasie surfowania net zupelnie siada: nic, zero, zupelny blok... Wtedy zrywam i lacze sie ponownie lub poprostu przeczekac (co 4 minuty 1 minuta "ciszy")... Przejrzalem posty gdzie byla mowa o sterownikach Sagema, konfigurowanie i instalowanie cFosu... Moje pytanie to czy jesli wykonam te kroki to jest to lekarstwo na przypadlosc opisana wyzej?

Ogromne ogromne podziekowanie z gory za cierpliwosc i ewentualna pomoc... Pewnie to dla was pestka ale ja sie zupelnie w tym gubie... Pozdrawiam

Odpowiedzi: 2

To ja odpowiem na pierwsza czesc pytania. Neo+ mozna dzielic (na 99% oficjalnie) w ramach jednego lokalu, wiec jak dzielisz tylko u siebie w domu to jest git.
Masz dwa proste sposoby na podzielenie lacza 1) ICS w windowsie XP 2) serwer proxy.

Jezeli sie zdecydujesz na opcje 1 to musisz skonfigurowac siec na kompie z xp (zakladam ze do niego bedzie bezposrednio podlaczony net) przez zwyklego kreatora konfiguracji sieci. On Cie przeprowadzi krok po kroku, a nastepnie na koncu spyta co chcesz zrobic i tam musisz wybrac cos w rodzaju skonfigurowac siec na innym komputerze przy pomocy plyty instalacyjnej windows. Wybierasz to, idziesz z plytka od Xp do kompa z 98 i konfigurujewsz tak jak on Ci tam napisze. Ja juz tak robilem i dziala fajnie.

Druga opcja to po prostu instalujesz na serwerze proxy, a na kliencie ustawiasz w polaczeniach internetowych, zeby laczyl sie przez proxy i wpisujesz porty, IP serwera i dziala :twisted:
k.rzysiek
Dodano
14.09.2004 11:37:44
DoDi_oDi:
Mam w domu 2 kompy, jeden na Xpku a drugi na Win98SE... Chcialbym aby oba byly podlaczone do netu, czy musze to zalatwic poprzez uslugodawce czy mozna samodzielnie?

sam nie mam neo i jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi, ale z tego co wiem, to w regulaminie Neostrady jest zakaz jej dzielenia . Więc opcja "załatwienia tego przez usługodawcę" odpada :)
The_judge
Dodano
14.09.2004 09:19:52
DoDi_oDi
Dodano:
14.09.2004 01:25:03
Komentarzy:
2
Strona 2 / 2