Pytanie o Neostrade
Czesc...
Na poczatek powiem ze jestem zupelnie ale to zupelnie zielony w sprawach Neo+... Niedlugo bede mial ta usluge, w zwiazku z tym mam pare pytan: Mam w domu 2 kompy, jeden na Xpku a drugi na Win98SE... Chcialbym aby oba byly podlaczone do netu, czy musze to zalatwic poprzez uslugodawce czy mozna samodzielnie? Jesli to drugie to czy ktos zlituje sie i powie laikowi jak ma to zrobic?
Drugie pytanie dotyczy laczenia sie z netem, wczesniej mialem do czynienia z sytuacja ze po jakims czasie surfowania net zupelnie siada: nic, zero, zupelny blok... Wtedy zrywam i lacze sie ponownie lub poprostu przeczekac (co 4 minuty 1 minuta "ciszy")... Przejrzalem posty gdzie byla mowa o sterownikach Sagema, konfigurowanie i instalowanie cFosu... Moje pytanie to czy jesli wykonam te kroki to jest to lekarstwo na przypadlosc opisana wyzej?
Ogromne ogromne podziekowanie z gory za cierpliwosc i ewentualna pomoc... Pewnie to dla was pestka ale ja sie zupelnie w tym gubie... Pozdrawiam
Na poczatek powiem ze jestem zupelnie ale to zupelnie zielony w sprawach Neo+... Niedlugo bede mial ta usluge, w zwiazku z tym mam pare pytan: Mam w domu 2 kompy, jeden na Xpku a drugi na Win98SE... Chcialbym aby oba byly podlaczone do netu, czy musze to zalatwic poprzez uslugodawce czy mozna samodzielnie? Jesli to drugie to czy ktos zlituje sie i powie laikowi jak ma to zrobic?
Drugie pytanie dotyczy laczenia sie z netem, wczesniej mialem do czynienia z sytuacja ze po jakims czasie surfowania net zupelnie siada: nic, zero, zupelny blok... Wtedy zrywam i lacze sie ponownie lub poprostu przeczekac (co 4 minuty 1 minuta "ciszy")... Przejrzalem posty gdzie byla mowa o sterownikach Sagema, konfigurowanie i instalowanie cFosu... Moje pytanie to czy jesli wykonam te kroki to jest to lekarstwo na przypadlosc opisana wyzej?
Ogromne ogromne podziekowanie z gory za cierpliwosc i ewentualna pomoc... Pewnie to dla was pestka ale ja sie zupelnie w tym gubie... Pozdrawiam
Odpowiedzi: 20
Racje ma i Szymon i El Nino , nawet instalując aplikacje tpsy mozna udostepnic NEO –zakładka jest aktywna przy rozłączeniu z neo . Tylko faktycznie tego nie instalowac , a zestawić jako zwykłe modemowe połaczenie – co do pytania na górze to dla niego lepsze byłoby zaproponowanie połaczenia tych 2 kompów bezposrednio przez karty – potem powinien skorzystać z kreatora , który proponuje XP na końcu instalacji sieci i wtedy na 98 nie powinien miec kłopotów ( chyba ? )
ok, postaram sie to sprawdzic, bo moze faktycznie jest tak jak mowiles.
pozdrawiam!
pozdrawiam!
Chyba jednak prawda jest inna. Dotarlem w koncu do rozwiazania, jak mi sie wydaje – w trakcie gdy neostrada jest polaczona z netem niemozliwa jest jakakolwiek zmiana w opcjach zakladki Zaawansowane. Natomiast gdy polaczenie jest rozlaczone, zmiany sa mozliwe.Szymon Grabiński:i tu znowu sie mylisz
Sprawdze to z pewnoscia, chyba ze Ty masz neo pod reka.
i tu znowu sie mylisz, bo o ile faktycznie pola sa szare to wystarczy raz kliknac aby ptaszek zrobil sie czarny i pozostale 2 opcje sa dostepne.
aplikacja neo sprawia, ze zakladka jest jakby neutralna. ani wlaczone, ani wylaczone, cos jak bylo kiedys w poledit.
aplikacja neo sprawia, ze zakladka jest jakby neutralna. ani wlaczone, ani wylaczone, cos jak bylo kiedys w poledit.
Moze i sama zakladka jest dostepna – moj blad, ale nic poza tym. Uzywalem neo z rok temu i pamietam, ze nie mozna zalaczyc czy tez wylaczyc firewalla, jak rowniez zalaczyc udostepniania. Mozna tylko poogladac.
el nino:
nieprawda. wczoraj sprawdzilem.zakladka jest dostepna. xp professional
szymonie, po zainstalowaniu tej aplikacji nie ma dostepu do zakladki Zaawansowane.
nieprawda. wczoraj sprawdzilem.zakladka jest dostepna. xp professional
Nie wysilaj sie Alkazz, bo znajac TheLa, nalezy oczekiwac na jego post o tresci mniej wiecej takiej:Alkazz:TheL:zone alarm nie jest darmowy ...
http://www.underpl.org/main.php?d=1&cat=36&dfile=287
Licencja Freeware
"Ja mam ZA Pro i on nie jest darmowy."
TheL:zone alarm nie jest darmowy ...
http://www.underpl.org/main.php?d=1&cat=36&dfile=287
Licencja Freeware
zone alarm nie jest darmowy ...
albo sie naucz :) Jest masa postow dotycząca konfigurowania nowego połączenia, generalnie na początku gdy aktywujesz NEO wgraj ten ich program (aktywacja poprzez net), dostaniesz nazwe uzytkownika i haslo, skopiuj je do pliku txt, jak bedziesz mial login i pass to dopiero odinstaluj aplikacje neo, pozniej zakładasz nowe połączenie w XP, numer telefonu to *, nazwa uzytkownika + hasło i udostepnianie połączenia, przydałby sie tez firewall– polecam Zone Alarm (darmowy), pozdroTheL:
Jesli tego nie potrafisz zrobic kup router :D
szymonie, po zainstalowaniu tej aplikacji nie ma dostepu do zakladki Zaawansowane.
hmm, moze palusinski bedzie wiedzial, gdzie to wlaczyc w rejestrze. no chyba, ze to sprawa podmienionego dll'a.
mi nie potrzeba routera, mam 2 kompuy podlaczone przez usb i tak udostepniam net ...
TheL:pamietaj o tym o czym napisal juz ktos wyzej: NIE INSTALUJ NIGDY APLIKACJI NEOSTRADY a tylko same sterowniki od modemu ktore sa na plytce w katalogu, neostrada/drivers/sagem800 i bedzie okej... pozniej ustaw udostrpnianie polaczenia internetowego i bedzie spoko.
Nie martw się nie będzie musiał kupować rutera źadnegko bo po co na 2 kompy ..........? a ustawićsam ustawi i będzie 400 zł do przodu.
p.s. (a jak chcesz to sam sobie kup........ :) )
szymonie, po zainstalowaniu tej aplikacji nie ma dostepu do zakladki Zaawansowane. Tak wiec spelznie na niczym proba zalaczenia udostepniania polaczenia. No i oczywiscie brak mozliwosci zalaczenia czy tez wylaczenia zapory.
Przy udostepnianiu nie pomaga nawet kreator.
Przy udostepnianiu nie pomaga nawet kreator.
to co jest napisane o aplikacji tepsy do neostrady to prawda i nieprawda. mam wielu klientow, ktorzy korzystaja tylko i wylacznie z kreatora i aplikacji, ktore zalacza do tej uslugi tpsa i dziala bez problemow. o to ze czasami (raz dziennie) przerwie polaczenie to raczej bym sie nie przejmowal. usuniecie aplikacji nie za wiele pomoze.
elnino: skad masz info, ze neo nie mozna podzielic jesli jest ta aplikacja? utrudnic moze i utrudni, ale czy na pewno uniemozliwi?!
elnino: skad masz info, ze neo nie mozna podzielic jesli jest ta aplikacja? utrudnic moze i utrudni, ale czy na pewno uniemozliwi?!
pamietaj o tym o czym napisal juz ktos wyzej: NIE INSTALUJ NIGDY APLIKACJI NEOSTRADY a tylko same sterowniki od modemu ktore sa na plytce w katalogu, neostrada/drivers/sagem800 i bedzie okej... pozniej ustaw udostrpnianie polaczenia internetowego i bedzie spoko.
Dzieki wszystkim za rady...
Jak wszystko sie uda to bede wam cholernie wdzieczny:)...
Pozdrawiam
Jak wszystko sie uda to bede wam cholernie wdzieczny:)...
Pozdrawiam
To ja moze slowo na niedziele:
– przy zainstalowanej aplikacji neostrady nie ma mozliwosci udostepnienia internetu na drugi komputer
– DoDi_oDi, skoro juz przegladnales pare postow, odszukaj rowniez i te, w ktorych mowa o pozbyciu sie tej aplikacji a zainstalowaniu tylko nowego polaczenia modemowego
– co potrzebne i jak podlaczyc znajdziesz w przyklejonym temacie w tym dziale
– przy zainstalowanej aplikacji neostrady nie ma mozliwosci udostepnienia internetu na drugi komputer
– DoDi_oDi, skoro juz przegladnales pare postow, odszukaj rowniez i te, w ktorych mowa o pozbyciu sie tej aplikacji a zainstalowaniu tylko nowego polaczenia modemowego
– co potrzebne i jak podlaczyc znajdziesz w przyklejonym temacie w tym dziale
Jest jeszcze jeden sposób, tylko droźszy.
Moźna przy zakładaniu neo za 399 zł kupić zestaw instalacyjny z routerem.
Kompy podłaczasz do routera, ustawiasz źeby się przezeń łączyły z netem i gra muzyka. I to w dodatku niezaleźnie. Jeźeli zrobisz przez udostęnianie to źeby net był na drugim kompie ten pierwszy teź musi być włączony.
Moźna przy zakładaniu neo za 399 zł kupić zestaw instalacyjny z routerem.
Kompy podłaczasz do routera, ustawiasz źeby się przezeń łączyły z netem i gra muzyka. I to w dodatku niezaleźnie. Jeźeli zrobisz przez udostęnianie to źeby net był na drugim kompie ten pierwszy teź musi być włączony.
k.rzysiek
Dzieki za pomoc, niedlugo sprobuje ( komp z XP jest w drodze do domu:) )... Tak jak mowisz, modem bede mial podlaczony do Xpka... Tylko mam jeszcze pytanie, czy ty masz tak podlaczone? Jesli tak to jak to technicznie wyglada? No bo wyobrazam to sobie tak: modem Neo+ do XP, a co ze stary komp z 98SE, jak bedzie podlaczony?
Jeszcze raz thanx z odp... Pozdrawiam
Dzieki za pomoc, niedlugo sprobuje ( komp z XP jest w drodze do domu:) )... Tak jak mowisz, modem bede mial podlaczony do Xpka... Tylko mam jeszcze pytanie, czy ty masz tak podlaczone? Jesli tak to jak to technicznie wyglada? No bo wyobrazam to sobie tak: modem Neo+ do XP, a co ze stary komp z 98SE, jak bedzie podlaczony?
Jeszcze raz thanx z odp... Pozdrawiam