pytanie o Microsoft Access...
mam taki problem, zrobiłem sobię bazę danych, która (oczywiście jest to tylko opis części) w jednej tabeli trzyma dane uźytkowników (imię, nazwisko, etc. etc.) w drugiej tabeli naleźności (rachunki, etc.), w trzeciej zaś tabeli, wypisane są wpłaty –> kto, co, gdzie kto jest pobierane z tabeli uźytkowników, a co z tabeli naleźności...
i stanąłem na takim problemie, jak stworzyć zapytanie (kwerendę) aby wyświetlić osoby (z tabeli uźytkownicy) którzy nie zapłacili np. któregoś z rachunków wpisanych w tabelę naleźności?
z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam
i stanąłem na takim problemie, jak stworzyć zapytanie (kwerendę) aby wyświetlić osoby (z tabeli uźytkownicy) którzy nie zapłacili np. któregoś z rachunków wpisanych w tabelę naleźności?
z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam
Odpowiedzi: 6
A jak ten SQL wyglada ?
no ale właśnie ja nie wiem jak te "kryteria" poustawiać :/ kombinowałem na wiele sposobów...
moźe to śmiesznie zabrzmi, ale w SQL udało mi się to zrobić, a w głupim accessie nie daje rady :/
moźe to śmiesznie zabrzmi, ale w SQL udało mi się to zrobić, a w głupim accessie nie daje rady :/
Jeźeli masz odpowiednie relacje pomiedzy tabela klienci a tabela rachunki to powinienies miec przypisane dane rachunki do danego klienta i wtedy tworzysz kwerendę która wybiera niezapłacone rachunki i automatycznie wyrzuca ci dane klienta jest to kwestia doboru kryteriów kwerendy
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jeźeli masz odpowiednie relacje pomiedzy tabela klienci a tabela rachunki to powinienies miec przypisane dane rachunki do danego klienta i wtedy tworzysz kwerendę która wybiera niezapłacone rachunki i automatycznie wyrzuca ci dane klienta jest to kwestia doboru kryteriów kwerendy
Pozdrawiam
Pozdrawiam
no tak, rozumiem o co chodzi, ale nadal nie wiem jak wyciągnąć tych nieszczęsnych uźytkowników którzy nie płacą :))))
o rachunki juź się zatroszczyłem, kwerenda działa poprawnie, pokazuje zapłacone i nie... ale poszczególnych osób nie mogę wyciągnąć z bazy :(
o rachunki juź się zatroszczyłem, kwerenda działa poprawnie, pokazuje zapłacone i nie... ale poszczególnych osób nie mogę wyciągnąć z bazy :(
NIe jestem do końca pewien czy to będzie zgodne z twoim projektem ale potrzebna jeszcze jest tabela "księgowań " , gdzie bedziesz odznaczał czy dany rachunek jest uregulowany czy nie , następnie kwerenda sprawdzająca stan ksiegowań porównująca z kwotą naleźności i wyświetlająca zaległości
Pozdro Łukasz
Pozdro Łukasz
Strona 1 / 1