pytanie o działanie zasilacza
Zastanawiam się jak pracuje zasilacz. Czy np. zasilacz o mocy 350 Watow pobiera non stop 350 Watow pradu, czy tez pobiera tylko tyle ile potrzeba do zasilenia komputera? :?:
To wazne pytanie, bo mysle wo wymainie niedługo zasilacza i mam 300watow co zupełnie mis starcza. Ale teraz w sprzedazy sa 350, 400watowe. A nie chce płacic horrendalnych rachunkow za prad.
To wazne pytanie, bo mysle wo wymainie niedługo zasilacza i mam 300watow co zupełnie mis starcza. Ale teraz w sprzedazy sa 350, 400watowe. A nie chce płacic horrendalnych rachunkow za prad.
Odpowiedzi: 20
Czarna to jest właśnie ATX Power1 czyli główna wiązka podłączana do płyty głównej. Posiada 24 piny z tym źe 4 piny z lewej strony moźna odłączyć źeby wtyk pasował do starszych płyt. Ta biała to wtyczka P4, dodatkowa linia dla płyty głównej.
IMHO kolorem chyba, jak sama nazwa mowi ?
Tak chodzi mi o białą kwadratową. A ta czarna czym się róźni?
http://zenfist.pl/images/_core/56_07.jpg
kamil294 mówimy teraz o tej czarnej wtyczce, ty pewnie masz na myśli tą białą. Wtyczke P4 wpinasz normalnie w płyte, jeśli masz takie gniazdko.
kamil294 mówimy teraz o tej czarnej wtyczce, ty pewnie masz na myśli tą białą. Wtyczke P4 wpinasz normalnie w płyte, jeśli masz takie gniazdko.
Witam!
Ja posiadam zasilacz DEER 350W. Wtyczka jest na 20 pin a dodatkowo jest wtyczka 4 pinowa na 12V. A jak mam starszą płytę główną to nie podpinam tej 4 pinowej. Sprawdź co pisze na zasilaczu, gdzie są podane moce poszczególnych napięć.
Ja posiadam zasilacz DEER 350W. Wtyczka jest na 20 pin a dodatkowo jest wtyczka 4 pinowa na 12V. A jak mam starszą płytę główną to nie podpinam tej 4 pinowej. Sprawdź co pisze na zasilaczu, gdzie są podane moce poszczególnych napięć.
– dobrze zrozumiałeś :Dfidelio:Lzep mam jescze pytanie...tak dla pewnosci.. Na moją płytę czyli MSI KT3V (Socket A) pasują zasilacze z ATX 1.2 (20 stykowe). Dobrze zrozumiałem? :?:
wymieniłeś wcześniej dwa typy, więc nie wiem o który chodzi ? – najlepiej spytać dostawcy.Chieftec który wymieniłem w powyzszych postach obsługuje zarowno wtyczke 20 jak i 24 pin. Wiec jak to jest z tym Chieftekiem?
Poza tym moźe tam być rozwiązanie o którym pisze spiderko, czyli
Ale jest tu pułapka – zasilanie +12V zamiast np. 15A+18A da tylko 15A a ta druga linia będzie niewykorzystana. 15A moźe nie wystarczać bo +12V zasila nie tylko grafikę ale na niektórych płytach równieź procka a na wszystkich dyski i inne napędy a takźe wentyle i róźne drobiazgi.Zasilacza w standardzie "24 pinowym" zazwyczaj mają wtyczke modułową, 20+4 więc ta wtyczka z powodzeniem moźe być wpięta pod starsze płyty główne
Pozdr. :)
Zasilacza w standardzie "24 pinowym" zazwyczaj mają wtyczke modułową, 20+4 więc ta wtyczka z powodzeniem moźe być wpięta pod starsze płyty główne. Co do drugiej lini +12V w tych dodatkowych 4 przewodach to nie słyszałem, moźliwe źe masz racje. Jeśli zasilacz ma np. 15A na lini +12V (głównej) to tyle powinno wystarczyć dla nowych kart graficznych. Raczej bezsensem byłoby obsadzanie Fudo lub GF8 w płycie np. SocketA w starym standardzie ATX.
Lzep mam jescze pytanie...tak dla pewnosci.. Na moją płytę czyli MSI KT3V (Socket A) pasują zasilacze z ATX 1.2 (20 stykowe). Dobrze zrozumiałem? :?:
I jeszcze jedno. Z testu najnowszego Chipa (czasopismo Chip Komputer Test)wynika, ze Chieftec który wymieniłem w powyzszych postach obsługuje zarowno wtyczke 20 jak i 24 pin. Wiec jak to jest z tym Chieftekiem? :?:
I jeszcze jedno. Z testu najnowszego Chipa (czasopismo Chip Komputer Test)wynika, ze Chieftec który wymieniłem w powyzszych postach obsługuje zarowno wtyczke 20 jak i 24 pin. Wiec jak to jest z tym Chieftekiem? :?:
BHP to braked horsepower, a więc moc uzyskana na hamowni "gross BHP" – dla gołego silnika
Silnik o mocy 150 PS DIN w Niemczech ma w Holandii 150 PK, w Polsce 150 KM, we Włoszech 150 CV, we Francji 150 ch, MA ~170 gross BHP !!!! Mam nadzieje ze jasne jest Seeker teraz dla Ciebie moje przedstawienie mocy silnikow spalinowych i ich faktycznych pomiarow uwzgledniajac ta ROZNICE czy silnik jest golutki czy niegolutki a co za tym idzie z mniejsza lub wieksza sprawnoscia.
zgadzam sie ze w powyzszych moich postach wystapily pewne niescislosci.... dzieki za Zwrocenie uwagi...
PS moc silnika rozna jest o od tej mierzonej na wale i tej mierzonej na kolach czyz nie ???
Silnik o mocy 150 PS DIN w Niemczech ma w Holandii 150 PK, w Polsce 150 KM, we Włoszech 150 CV, we Francji 150 ch, MA ~170 gross BHP !!!! Mam nadzieje ze jasne jest Seeker teraz dla Ciebie moje przedstawienie mocy silnikow spalinowych i ich faktycznych pomiarow uwzgledniajac ta ROZNICE czy silnik jest golutki czy niegolutki a co za tym idzie z mniejsza lub wieksza sprawnoscia.
zgadzam sie ze w powyzszych moich postach wystapily pewne niescislosci.... dzieki za Zwrocenie uwagi...
PS moc silnika rozna jest o od tej mierzonej na wale i tej mierzonej na kolach czyz nie ???
Seeker napisał :
Pozdr. :D
– to jeszcze nie wszystko – o tym to większość wie, problem jest równieź z wersjami ATX, 20 i 24 stykowymi wyjściami zasilaczy – i o tym teź trzeba wiedzieć. Niektórzy koledzy widzę nie nadąźają za postępem techniki komputerowej :P. Jak rozpoznać to juź pisałem – ATX 1.2/1.3 – złącze 20–stykowe, ATX 2.0 – złącze 24–stykowe.Tak , zasilaczy ATX nie podepniesz do płyt AT i odwrotnie
Pozdr. :D
fidelio:No własnie ja tez nie rozumiem... czyli zasilacze nie pasują do jakichs typu płyt?
Tak , zasilaczy ATX nie podepniesz do płyt AT i odwrotnie – choc bywały płyty z dwoma złączami.
W nowych zasilaczach z reguły producent wyprowadza złacza które do "nowych" na rynku płyt są przystosowane, a jesli nie to, ..proszę popatrzec na post Lzep'a o przjściówkach stanowiący.
_________
Ludzie nie patrzcie na to źe ten zasilacz ma 300W, ten 350W, a jeszcze inny 400W.
Liczy się tylko to, jak duzy prąd płynie , a tym samym moc moźe dany zasilacz oddać dla poszczególnych napięć: +5V, +12V idt – to jest waźne, a nie co na obudowie napisano.Poza tym poszukać moźna zawsze kalkulatora mocy zasilacza /Google/ i wpisując konfigurację własnego komputera orientacyjnie dobrać jakiej mocy zasiłki potrzebujemy
Zasilacz 350W nie pobiera tyle mocy non stop. 350W to moc szczytowa, która występuje w określonych warunkach. Gdy procek pracuje na maxa i jednocześnie pracują napędy, wentylatorki itp to wiadomo źe jest duźe zapotrzebowanie prądowe z zasilacza. Jak miałem zasilacz 200W a wstawiłem nowszą płytę z prockiem 1.6 to poprostu ten zasilacz niewyrabiał. Np. przy ładowaniu systemu wyraźnie było słychać jak go "muli".
Zasilacz 350W nie pobiera tyle mocy non stop. 350W to moc szczytowa, która występuje w określonych warunkach. Gdy procek pracuje na maxa i jednocześnie pracują napędy, wentylatorki itp to wiadomo źe jest duźe zapotrzebowanie prądowe z zasilacza. Jak miałem zasilacz 200W a wstawiłem nowszą płytę z prockiem 1.6 to poprostu ten zasilacz niewyrabiał. Np. przy ładowaniu systemu wyraźnie było słychać jak go "muli".
No własnie ja tez nie rozumiem... czyli zasilacze nie pasują do jakichs typu płyt? A jezeli tak to jak rozpoznac szybko, ze dany zasilacz nie jest pod konkretna płytę? :?:
ATX 1.2 ma wtyk zasilania 20 stykowy a ATX 2.0 24–stykowy. Na tych dotatkowych 4 stykach jest właśnie druga linia +12V. Moźna to obejść zakupując przejściówkę do zasilacza 24/20 ( http://www.angela.pl/index.php?action=SzukanieWynik&IDKategorii=123&cat=3 ) – tylko po co – lepiej kupić taki który ma takie złącze jakie mamy na płycie.
Nie rozumiem o co chodzi z tym:
Moźesz wyjaśnić?
Lzep:Chieftec GPS–350EB–101A ma prądy 21/22/10+15, czyli ma dwie linie +12V (specyfikacja ATX 2.0) – a gdzie podepniesz tą drugą ??
Moźesz wyjaśnić?
Chieftec GPS–350EB–101A ma prądy 21/22/10+15, czyli ma dwie linie +12V (specyfikacja ATX 2.0) – a gdzie podepniesz tą drugą ?? Enermax jest w wersji ATX 1.2 –> 32/32/26A i pasuje do Twojej płyty.
Chieftec ATX–410–212–DF chyba cięźko kupić ? – nie znalazłem go w źadnym sklepie w necie ? – i on teź ma dwie linie +12V –> 30/30/15+18A .
Chieftec ATX–410–212–DF chyba cięźko kupić ? – nie znalazłem go w źadnym sklepie w necie ? – i on teź ma dwie linie +12V –> 30/30/15+18A .
Dzieki za linka. Ciekawy jest ten Enermax, którego polecasz. A ten Chieftec na Socket A (mam Athlona XP) jest niedobry? :?:
Nie zalezy mi na zadnym podkrecaniu, natomiast chcę kupić zasilacz pewny, stabilny i bezpieczny, posiadający zabezpieczenia przed spaleniem podzespołów.
Nie zalezy mi na zadnym podkrecaniu, natomiast chcę kupić zasilacz pewny, stabilny i bezpieczny, posiadający zabezpieczenia przed spaleniem podzespołów.
TzaR:sugerujesz ze zasilacz bedzie obcoazony moca 200W to 150W pojdzie w nieznane??? zeby sie rownalo ??? e tam to jest jak z silnikami w samochodzie masz 150KM ale zeby uzyskac 150KM przy ilustam obrotach silnik Musi z siebie dac jakies 170KM... bo jego sprawnosc wynosi ilestam % ...
Tiiaa weź to i opatentuj, bo większe bzdury to dawno nie widziałem.
Byłeś/widziałeś chociaź kiedyś wykres przbiegu mocy samochodu na hamowni?
Wiem, źe nie, bo byś tego nigdy nie napisał.
I następne,
TzaR:
tak samo jest ze wszytskim co nas otacza zarowka 200W pobierze 250W zeby dac swiatlo 200W albo i wiecej.... czasem wezmie 300W zeby dac swiatlo 200W a 100W idzie w ciepelko :)))
:shock: właściwie nie wiadomo jak to skomentować.
Weź moźe źarówkę 100W włącz ją jako jedyną na 1 godz i zobacz ile licznik nakręci, lub uźyj watomierza bedzie jeszcze dokładniej.
Nie wiem dlaczego porównujesz sprawność zasilacza który w komputerze (zgodnie z normą ATX) ma sprawność ok 70% , z źarówką, którs ma sprawność ok 4%, z tym źe sprawność ta dotyczy ilości światła odddanego w stosunku do pobranej mocy.
Tak więc, albo znajdź inne porównania, bowiem takie mogą zasiać niepewność u zwykłego uzytkownika sieci elektrycznej źe kupuje/uźywa źarówki 100W , a płaci jak za 150W np.
I na koniec proponuję zaznajomić się z pojęciami
VA i W , to rozjaśnić moźe całą sprawę
Ps. Lzep niedawno na Jamie psioczyłeś na tego typu porównania, a tu widzę jakaś odmiana
:roll:
Dzieki za odpowiedzi. Moge wiec kupic zasilacz nowy.(obecnie mam Codegena 300Wat) Zamierzam kupić Chiefteca GPS–350EB–101A (350Wat)albo Chieftec ATX–410–212–DF (400wat). I mam jescze pytanie. Czy znacie te zasilacze? Czy to bedzie dobry zakup? I który z nich jest lepszy? :?: