Pytanie dotyczące Partition Magic
Posiadam program Partition Magic z spolszczeniem (takie, źe się płakać chce...). Mam 2 partycje. Na dysku C system win 98 i ma ok3,5 GB danych. Na drugiej Partycji D (ok 33,5 GB danych) trzymam normalnie dane. Teraz muszę dołączyć system win 2000. Takwięc 2 systemy. Chcę z dysku D wyciąć ok 3 GB nie tracąc danych z tego dysku (D). Jak to zrobić w programie Partition Magic 8? Chcę zrobić Resize dysku(taka opcja w programie zmiany wielkości dysku). Jak wytnę z dysku D 3 GD danych to nie stracę danych t tego dysku? Proszę o szybką odpowiedź i kto moźe niech opisze jak to zrobić. Zaznaczam, źe na dysku D mam 17 GB danych, Wolne ok 15–16 a cała partycja mam ok 33,5 GB.
Odpowiedzi: 5
A gdybym spróbował zmniejszyć wielkość dysku d (33,5 GB wolnych 14) obcinając mu 3 GB to danych z niego nie strację? Zrobię defrak. Ok. A potem z wolnego miejsca spróbować zrobić partycję. Mój Partition Magic jest w wersji 8.0
PS: Dzięki za spolszczenie. To dla mnie waźna sprawa.
PS: Dzięki za spolszczenie. To dla mnie waźna sprawa.
aligator:Bez urazy, ale jak się myśli co się robi to PM krzywdy nie zrobi
Spoko stary ja się nie gniewam.
Po prostu mam uraz. Najpierw defrag, a potem powiększałem jedną partycję. PM zrestartował kompa (normlana sprawa), zaczą coś pykać srać itd Aź w końcu błąd wyskoczył, znowu restart i partycji juź nie widziałem.
Zresztą po całonocnym odzyskiwaniu danych juz nic nie widziałem ;]
aligator:
P.S
A–ha, na forum jest taka niepisana zasada, źe avatar powinien mieć nie więcej niź 150x150 pikseli.
Pisana, pisana – info w profilu :lol:
Ad rem:
obetnij partycję d: – zmień jej rozmiar do 30GB.
Pojawi sie przestrzeń , kóra nie jest przydzielona.
Załóź na niej partycję z wybranym systemem plików – FAT32/NTFS i to w zasadzie wszystko.
Ew. tylko zmniejsz tę partycję, a reszty kroków nie ób. Instalator w2k zapyta gdzie chcesz system umieścic – wskaźesz wolne miejsce – zostanie tam stworzona nowa partycja i dokonane jej formatowanie.
Nie napisąłeś jaka warsjia PM – jeźlei niźsza niź 7.01 to powinieneś uwaźać, bo ona moźem ieć problemy z ntfs–em dla w2k – informacja producenta programu.
Kwestię porządku na dysku, ostroźności i Praw Murphiego zostawiam na boku.
BAJA:I powiem ci źe Partition Magic to wcale nie jest takie fajne narzędzie.
Moźesz przy jego błedzie stracić partycje (taj jak np. ja – cała noc spędzona na odzyskiwaniu danych :()
Bez urazy, ale jak się myśli co się robi to PM krzywdy nie zrobi. Była juź swego czasu dyskusja na forum o PM i nieumiejętnym uźywaniu go.
dymeq, spolszczenie masz tu:http://www.centrumxp.pl/forum/download.php?id=486
Zrób tak jak napisał BAJA powyźej i dalej działaj. Tylko powoli, bez pochopnych ruchów :wink:
Krok po kroku to nie chce mi się pisać... :wink:
P.S
A–ha, na forum jest taka niepisana zasada, źe avatar powinien mieć nie więcej niź 150x150 pikseli.
Najpierw zrób deframnentacje dysków
Bo jak podzielisz to np. część mptrójek będziesz miał na dysku c a część na dysku d :} – ale na serio to zrób defrag
I powiem ci źe Partition Magic to wcale nie jest takie fajne narzędzie.
Moźesz przy jego błedzie stracić partycje (taj jak np. ja – cała noc spędzona na odzyskiwaniu danych :()
Bo jak podzielisz to np. część mptrójek będziesz miał na dysku c a część na dysku d :} – ale na serio to zrób defrag
I powiem ci źe Partition Magic to wcale nie jest takie fajne narzędzie.
Strona 1 / 1