Pytanie dot. instal. XP

Jak instaluję XP z CD, to jest OK wszystko, pyta się, czy formatować dysk etc., a jak instlauję XP, co go wrzucę na HDD, to juź się nie pyta czy formatować, tylko od razu "wali" go :| Czy moźna jakoś zrobić, źeby, jak instal. go z HDD, źeby teź pytał się o formatowanie dysQ?

Odpowiedzi: 14

a co to ma do rzeczy czy instalator jest na ntfs czy na fat32? czy ktos tutaj pisał źe chce instalowac dwa systemy na jednej partycji?
Damianos
Dodano
04.01.2005 22:32:36
1.Instalator winxp odradza uźywania i instalacji 2 systemów na jednej partycji!!!
2.Twój problem wynika z tego, źe instalator musi przygotować sobie partycję do zainstalowania windy tj.sformatować ją do wersji ntfs dla xp!!!
3.Jeśli masz Fat32 to się to dzieje trochę inaczej,jednak teą ją musi przystosować.
Odsyłam do innych lektur, szczególnie na temat systemów plików oraz wymagań partycji rozruchowej systemu. :wink:
leon1313
Dodano
04.01.2005 17:10:40
wdług mnie to głupota instalowac system z dysku skoro posiada sie sprawną płyte CD z systemem. Jaka jest róźnica czy zainstalujesz z dysku czy z płyty?
A to źe szybciej sie bootuje z dysku niz z płyty to nie prawda. A zresztą jeśli nawet to 5 min cie nie zbawi.
Damianos
Dodano
02.01.2005 19:30:09
EL NINO:

armin84:
ja chcę, źeby mi startowała z HDD, bo jest szybciej niź z CD (chyba) i w tym mój problem twki :P bo jak z HDD zrobię, to mi nie sformatuje, a co za tym idzie, Windows moźe nie być tak wydajny, jakby się dysk przed formatem sformatowało :P
Moglbys w koncu po ludzku napisac jaki masz problem ? Ale nie wymyslaj bzdur, tylko tak prosto – jakbys swojej babci tlumaczyl. Co to jest "dysk przed formatem sformatowało" ?

Coś masz z czytaniem ze zrozumieniem – wszak
armin84:
...wcześniej wybieram opcję POZWÓL MI WYBRAĆ PARTYCJĘ.....

Co oznacza "pretensje do garbatego o proste dzieci".

Nie będę rozwijał dlaczego, bo mi się nie chce, ale mam sugestię – armin84 – przeczytaj łasne posty w tym topiku – jest jakaś szansa, źe dojdziesz do jakichś konkluzji.
Rebe
Dodano
02.01.2005 17:33:11
ATC:
płyta się nie chce zbootować [ jest ustawione wszystko w biosie ]
Pewnie trzeba z reklamacja na stadion isc, bo zle skopiowana.

armin84:
ja chcę, źeby mi startowała z HDD, bo jest szybciej niź z CD (chyba) i w tym mój problem twki :P bo jak z HDD zrobię, to mi nie sformatuje, a co za tym idzie, Windows moźe nie być tak wydajny, jakby się dysk przed formatem sformatowało :P
Moglbys w koncu po ludzku napisac jaki masz problem ? Ale nie wymyslaj bzdur, tylko tak prosto – jakbys swojej babci tlumaczyl. Co to jest "dysk przed formatem sformatowało" ?
EL NINO
Dodano
02.01.2005 15:11:17
Ja mam ten sam problem. Tylko, źe w moim wypadku płyta się nie chce zbootować [ jest ustawione wszystko w biosie ]
ATC
Dodano
02.01.2005 13:21:36
armin84
Dodano
02.01.2005 12:59:11
Normalnie wkładasz płytke do napędu i uruchamiasz komputer. płyta automatycznie powinna sie zbootować. Jesli nie chce to musisz ustawić w biosie napęd cdrom jako "first boot device".
Damianos
Dodano
02.01.2005 12:29:04
ale teraz mi powiec, jak ją ZBOOTOWAĆ :> bo się na tym nie znam :P
armin84
Dodano
02.01.2005 09:48:29
a po jakiego 'grzyba' odpalasz ta plytke z windowsa. zbootuj ja i powinna byc ok. na poczatku trzeba ENTER ponziej zeby nie naprawial i podajesz partycje, i pozniej powinno wyskorczyc jak sformatowac
Lucky
Dodano
01.01.2005 22:03:46
normalnie mam załączonego XP i wsadzam CD z WinXP no i mi wyskaQje takie tam INSTALUJ, SPRAWDŹ ZGODNOŚĆ SYSTEMU etc., no więc wybieram INSTALUJ, po czym komp zbiera dane (wcześniej wybieram opcję POZWÓL MI WYBRAĆ PARTYCJĘ) i się resetuje, no i zaczyna instalować Win. bez pytania, czy formatować, czy nie, tylko pisze, źe JEST TAM JUŻ WINDOWS, i tam takie NAPRAW, INSTAL. OD NOWE itd., ale nie ma FORMATUJ, i jajk wybieram NAPRAW, to oczywiście jak się coś spieprzyło z Win., to nic nie naprawia, a jak INSTALUJ, to zaczyna "walić" pliki na HDD i tak się kończa ta nieco długawa i pewnie nudnawa historia :|
armin84
Dodano
01.01.2005 20:13:20
Ale mógłbys troche dokładniej opisac jak to sie wszystko dzieje.
Czy jest tak źe poprostu odpalasz instalator z dysku on sprawdza wszystkie partycje i instaluje system na tej na której jest najwięcej wolnego miejsca?
Jesli wyswietlają sie jakies komunikaty tez je napisz.
Jesli dostaniemy dokładniejsze wskazówki to napewno jest większa szansa źe ktos bedzie znał rozwiązanie twojego problemu.
Pozdrawiam wszystkich (nawet wrogów)
Damianos
Dodano
01.01.2005 19:05:39
chodzi o to, źe np. formatuję E: a XP mam wrzucony na C: :>
armin84
Dodano
01.01.2005 18:06:04
Skoro instalator systemu jest na dysku to jak moźna go sformatować?
Sam siebie nie usunie, ale jesli jest na innej partycji to nie wiem czy da sie takie cos zrobic.
Damianos
Dodano
01.01.2005 13:32:31
armin84
Dodano:
01.01.2005 10:45:05
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1