PYTANIE DLA ZAAWANSOWANYCH
Mam pytanie: Otóź mam dwa systemy operacyjne na jednym dysku (dwa Windowsy XP) – jesen mi padł i koźystam tylko z drugiego. Tem pierwszy (który mi padł) znajduje się na partycji C – ten drugi zaś z którego koźystam jest na partycji D. Mam pytanie jak sformatować partycję C z uszkodzonym Windowsem – koźystając z tego Windowsa który obecnie działa?? Próbowałem tak zwyczajnie kliknąć prawym przyciskiwem myszy na dysku C i z menu właściwości wybrać opcja formatuj i zaczęło formatować ale jak doszło do końca – pojawił się komunikat, źe formatowanie zakończyło się niepowodzeniem a dysk dalej jest niesformatowany... Jak to zrobić?? Chcę tylko sformatować jedną partcję tą na której jest uszkodzony system Windows – a resztę partycji zostawić takie jakie są – czyli z danymi moimi, źeby wszystko było Ok... POMÓŻCIE!!! czekam... :cry:
Odpowiedzi: 17
Amon–Ra:Drugi Windows takźe się uruchomi, jeźeli wcześniej przekopiujesz na dyskietkę połoźone najprawdopodobniej na C: pliki NTLDR, NTDETECT.COM, boot.ini, Bootfont.bin i NTBootdd.sys, o ile takowy posiadasz. NTLoader powinien zostać uruchomiony z dyskietki i umoźliwić załadowanie systemu operacyjnego. Wcześniej sformatuj taką dyskietkę i koniecznie zrób zawczasu próbę uruchomienia!
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=KB;PL;301680
Ok dzięki za dobre rady – będę prubował coś wykombinować :d – a komputera nie prześle – no chyba źe całkiem padnie:P
Jednego wlasnie przywialo :P . H5N1 czy jaki penis ? :mrgreen:Yoda:...Zieloni rzucać mogą się.
Grzesiulek, co sie pytasz, skoro odpowiedzi masz podane.
Drugi Windows takźe się uruchomi, jeźeli wcześniej przekopiujesz na dyskietkę połoźone najprawdopodobniej na C: pliki NTLDR, NTDETECT.COM, boot.ini, Bootfont.bin i NTBootdd.sys, o ile takowy posiadasz. NTLoader powinien zostać uruchomiony z dyskietki i umoźliwić załadowanie systemu operacyjnego. Wcześniej sformatuj taką dyskietkę i koniecznie zrób zawczasu próbę uruchomienia!
Grzesiulek:Nie no ale tak na serio to co moźna zrobic...?? :?:
Żeby nie płacić za utylizację ? Prześlij komputer mi – zwrócę Ci za przesyłkę.
Nie no ale tak na serio to co moźna zrobic...?? :?:
EL NINO:Pewniej bedzie, gdy nawet kompa nowego kupisz a tego wyrzucisz. Nic nikomu do tego.
Gdzie wyrzuci zaleźeć moźe. Bo jak gdziebądź, to Zieloni rzucać mogą się. Utylizacja pozostaje.
Kurde masz rację.. To jest to – wyrzuce kompa i kupię nowego – najlepsze rozwiązanie..:D Ale monitor zostawie bo jest ok :P
Pewniej bedzie, gdy nawet kompa nowego kupisz a tego wyrzucisz. Nic nikomu do tego.
czyli jak sformatuje partycje C to potem Windows z drugiej nie odpali...Hm... Pewnie będzie najlepiej jak sformatuje cały dysk... :roll:
Jeźeli sformatujesz C: (a jak sądzę tam był pierwszy XP) to po formacie drugi system XP na partycji rozszerzonej nie odpali, bo korzysta z wspólnych plików startowych na C ( nie jestem pewien na 100%, ale chyba tak jest. Najlepiej wyswietl ukryte pliki na opbu partycjach i porównaj.
Grzesiulek:Żółty:zaloguj się do działającej instalacji XP i tam wydaj polecenie format c: . Po sformatowaniu przywróć bootmanagera – poleceniami fixboot i bootcfg /rebuild
––––> Tego nie zabardzo kumam mozna w bardziej rozwinięty sposób? Z góry Dzięx. :D
Jak uruchomisz konsolę odzyskiwania to będziesz miał prawdopodobnie do wyboru dwie instalacje Windowsa, do krórych będziesz się mógł zalogować – wybierasz (wpisująć odpowiednią cyferkę – 1 lub 2) tą, która aktualnie jest sprawna. Po zalogowaniu formatujesz dysk c – wydając w tej konsoli polecenie, które podałem (format c: ). Jako, źe formatowanie usunie pliki startowe (pliki bootmanagera) Windowsa musisz je przywrócić – do tego celu słuźą te dwa polecenia, które podałem – bootfix i bootcfg /rebuild (pierwsze przywraca pliki startowe typu ntdetect, ntldr a drugie przebudowuje plik boot.ini dodając do niego tylko instalacje, które zostaną odnalezione)
Żółty:zaloguj się do działającej instalacji XP i tam wydaj polecenie format c: . Po sformatowaniu przywróć bootmanagera – poleceniami fixboot i bootcfg /rebuild
––––> Tego nie zabardzo kumam mozna w bardziej rozwinięty sposób? Z góry Dzięx. :D
Czego nie rozumiesz ??
OJ oj oj oj... :roll: ale skomplikowane – a nie mozna w jakis prostrzy sposób – jestem w tych sprawach zielony – proszę prostrzym językiem :?
Uruchom konsolę odzyskiwania z płyty instalacyjnej Windowsa, zaloguj się do działającej instalacji XP i tam wydaj polecenie format c: . Po sformatowaniu przywróć bootmanagera – poleceniami fixboot i bootcfg /rebuild
Strona 1 / 1