PYT...

do Xp'kowiczow–forumowiczow. :)

mrsit mowil kiedys ze AMD trzeba odpowiednio skonfigurowac pod xp aby wszystko cacy chodzilo...– jak to rozumiecie ???

osobiscie nie narzekam na wydajnosc mojego proca lecz jestem ciekaw jak to z tym wszyskim jest..

Odpowiedzi: 12

A wiecie jak sie grzal cel 100@133 :arrow: musialem mu walnac taaaki radiator :D !

pozdroofki
Eximius
Dodano
24.09.2002 14:56:47
Meneloutor doskonale widac na przykladzie twojego posta ze trzeba miec 'troszke' wieksza wiedze o kompach niz zwykly uzytkownik zeby bawic sie w takie przerobki dodatkowe coolery, robienie dodatkowych otworow w obudowie itd tylko po to zeby schlodzic sprzet na athlonie...

co do
jak kupujecie plyte glowna to tylko z RAID`em, wylaczajcie zintegrowane karty, i uzywajcie myszki na USB

wiem ze wszyscy jak slysza RAID mowia nie bede uzywal ale jesli jest on na plycie wtedy tez jest inny chipset do zarzadzania dyskami (u mnie na gigabyte 7dxr mam z barracudy transfer ok 40 mb, zintegrowane karty zawsze bardziej obciazaja zasoby plyty a myszka... na ps/2 pozera 3% mocy procka :D
mrsit
Dodano
24.09.2002 09:12:28
Ale spróbuj na tym Cyriksie 2 ściągnąć cooler i zostawić sam radiator (tak jak ma to miejsce w C3). Odkąd Cyrixa przejęła Via ma on bardzo słabą wydajność i dlatego mało się grzeje.
leopold
Dodano
23.09.2002 21:34:12
Mój brat miał do niedawna cyrix M2 300 MHZ no i do worda był wystarczający
SLAY3R
Dodano
23.09.2002 21:04:06
SLAY3R:
No i nie przesadzajmy z prędkością dla osoby piszącej w wordzie do takiej komfortowej pracy wystarczy 500 mhz a nawet mniej.

Ale ten C3, o którym mówił Menelutor ma bardzo niską wydajność (za to mało się grzeje). Na moje oko Via 933MHz to ok. Celeron 400 :lol: :lol: :lol:
leopold
Dodano
23.09.2002 20:57:55
Kurz i tak się dostaje do środka czy masz zamkniętą obudowę czy nie no moźe troszkę więcej, no i nie trzymam psa w domu po prostu by się nie zmieścił (owczarek kaukaski) ale znam ludzi którzy takie bestie trzymają w mieszkaniach.
No i nie przesadzajmy z prędkością dla osoby piszącej w wordzie do takiej komfortowej pracy wystarczy 500 mhz a nawet mniej.
SLAY3R
Dodano
23.09.2002 20:48:01
Dzieki mrsit za obszerneeeeegooo posta (wypowiedź) :)

Chlodzenie :
moj athlon to jest naprawde goraca bestia. chociaz ze paracuje z nominalna czestotliwoscia (AMD XP 1600+) 1,4Ghz – naprawde daje mi czasem sie we znaki – slysze jak moj cooler master nalozony na proca po 15 min pracy zaczyna stopniowo wzmagac swe obroty (mam wiatrak z termistorem) i czasem dochodzi do takiego momenty ze az zaczyna piszczec – lecz temperatura sie nie podnosi . Obudowy nie chce miec otwartej poniewaz boje sie o jedna rzecz – muj pies lubi sie bawic w moim pokoju i moglby swoimi zabawkami cos uszkodzic w kompie – musialem zastosowac metode "na chama" – czyli zrobic na gorze obudowy dziure o srednicy 120mm i wlozyc wiatrak niskoobrowtowy (dosc duze lopaty) i momentalnie obroty coolermastera spadly (prawie nic go nie slychac teraz) , a wiatrak jest w pozycji wyciagajacej powietrze i ustawiony na napiecie 5V (zeby byl cichy) – wiec wnioskujac – czasem jest warto zostawic sobie zamknieta obudowe :

plusy :
– zadne smieci nie dostaja sie do srodka (kurz itp) , a wiatrak wyciagajacy(na gorze) wyciaga to co sie dostalo do kompa
– ciche wietrzenie coolermastera (jezeli jest z termistorem of koz)

minusy:
– kucie w obudowie
– ryzyko uszkodenia czegos w przypadku nie odkurzenia obudowy po ww. zabiegu
– ryzyko straty obudowy tylko w przypadku osob robiacych to w stanie "alpha" [ czyt. mnie!!! :) – stracilem jush 2 obudowy :(])

Co do procow:

w doslownym slowa znaczeniu "dla osoby piszacej w wordzie " polecam...........VIA C3 933Mhz

Co do zintegr. rzeczy na plycie:

ja na razie smigam na AC'97 i ......cierpie – nmie da sie nic zrobic na kompie ,jezeli chodzi o np. robienie muzy w Fruity Loopsie :( , a do gier czy do muzy jest na prawde spoko – w miare male znieksztalcenia dzwieku ( moj wujo robil mi pomiary karty dzwiekowej ).

Uzywam myszy optycznej pod USB i........ po jakims czasie po prostu mych mi gasnie i trzeba przekladac ja do 2 portu USB (no...... ale wiadomo..... mam plyte ECS )
B3T0N
Dodano
23.09.2002 20:39:56
Dobry sposób na chłodzenie to oczywiście dobry coolerek (dobrze byłoby mieć zamontowane chłodzene wodne ale nie otym mowa), i zamiast montować trzech wentylatorów w obudowie to wystarczy legalnie odkręcić część obudowy i cześć. To w zupełności wystarcza.

Co do wyboru procka dla osoby piszącej w wordzie i jakieś tam inne programy ofica to najprościej jest uźyć intela. Taka jest prawda.
I tutaj dochodzimy do wniosku, źe proc amd jest dla osób powiedzmy średnio obeznanych z kompami.

Nawiązując do płyt to wbudowane karty dźwiękowe mogą słuźyć co najwyźej do wydawania bipnięć systemowych, no i odtwarzania mp3, nie więcej. Myszki na ps2 teź mogą być, naleźy się wystrzegać myszek na comach bo system potrzebuje do nich sterowników a do ps2 nie.
SLAY3R
Dodano
23.09.2002 17:46:25
MenelutoR :D masz racje zawsze rano jestem na forum taka praca :D

Juz mowie w czym rzecz z athlonem i skad twierdzilem ze jest trudniejszy w konfiguracji...
Nie chodzilo mi o
doglebniejsze konfigurowanie i wyciaganie z niego max mozliwosci !!!
ale o zwykle 'zrobienie' kompa od poczatku do konca i bralem pod uwage roznych uzytkownikow.
Po kolei....
Chcemy qpic komputer AMD 1700xp Geforca Segate barrcaude. Mamy teraz dwa wyjscia uzytkownik doswiadczony ktory wie czego chce sklada wszysko sam dobiera odpowiednia obudowe zasilacze coolerki pasty... Potem odpowiednio to montuje zeby nie halasowalo a chlodzilo itd.
Uzytkownik 'zielony' idzie do sklepu i prosi o taki zestaw a co dostanie to sami wiecie jak to moze byc :D Moze sie okazac jak mialem ostatnio ze wszystko bylo ok schlodzone tzn procek, plyta itd ale obudowa byla tak szczelna ze wszystko sie w srodku 'gotowalo' i poleciala plyta... I w takim przypadku 'zielonego' uzytkownika beda zwodzic ile sie da a na koncu zamontuja mu zebu sie wiecej nie czepial ze 3 wyjace coolerki i ma odrzutowiec :D
Reasumujac mowiac o tym ze athlona ciezej skonfigurowac mialem na mysli przede wszystkim schlodzenie takiego zestawu i dobranie odpowiednich komponentow zeby komputer dzialal a nie 'pelzal'

I kluczowe pytanie czemu tak jest? AMD nie stworzyl dla producentow podzespolow (coolery plyty) jasnego standardu stad te problemy. Intel od poczatku dawal zalecenia czasem dziwne ale... Przyklad ? Popatrzcie na mocowanie coolerow do P4 i do Athlona.
Jeszcze inny test zainstalujcie 98 na amd i na intelu tak zeby wszystkie urzadzenia dzialaly i nie bylo konfliktow przy zachowaniu wydajnosci.

Teraz biotac te fakty i wasza wiedze (MenelutoR,SLAY3R) oraz problemy ktore sie pojawiaja na forum postawcie sobie pytanie macie komus 'zielonemu' zrobic sprzet i go serwisowac co wybierzecie ? ;) (a czlowiek np. pisze w wordzie tylko)

Zawsze ktos moze powiedziec jak Eximius ze instalowal na wielu komputerkach i smiga. Jasne ze tak i tak powinno byc a z drugiej stronu popatrzcie ile na forum jest osob majacych problemy z tym.

Ale mnie Panowie 'przycisneliscie' na dlugi post :D
I na zakonczenie mini tuning zestawu:
jak kupujecie plyte glowna to tylko z RAID`em, wylaczajcie zintegrowane karty, i uzywajcie myszki na USB.
mrsit
Dodano
23.09.2002 09:47:46
Najprawdopodobniej dowiemy sie chyba w poniedzialek rano poniewaz mrsit wtedy siedzi na forum.............. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
B3T0N
Dodano
22.09.2002 00:52:15
Teź nie wiem o co chodziło dla mrsit'a. Moźe są jakieś specjalne programy optymizujące system pod procki amd i tym samym wyciskające drzemiącą w nich moc.
Mrsit podziel się swoją wiedzą.
SLAY3R
Dodano
22.09.2002 00:26:16
tak! zgadza sie , lecz jest jeszcze jakies doglebniejsze konfigurowanie i wyciaganie z niego max mozliwosci !!! (chodzi mi tu glownie o athlona XP [taki mam]) przeciez AMD nie na darmo nadawal nazwe "XP" ........:)
B3T0N
Dodano
21.09.2002 23:57:23
B3T0N
Dodano:
21.09.2002 23:31:21
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1