psujace sie dyski
Czesc!
niemoglem znalezc odpowiedniego działu ,wiec napisalem tutaj.
Mam taki przypadek.
Otóź kupilem sobie razem z calym kompem dysk Hitashi 80gb.Od początku mi charczał gry programy potreafiły sie zawieszac–nawet nie moglem otworzyc mojego kompa.
Zanoslem na gwarancje dostałem oczywiscie hitashi 80gb i to samo, po jakis 2 miechach oddalem przekonany ze maja wadliwa serie.Kiedy otrzymałem tydzień temu najnowsza barracude[podobno ma 10000 obrotów –niesprawdzalem]utwierdzilem sie w przekonaniu.Po instalce bezgłosnej, masie'' programow ,grze zaczelo sie od nowa poprostu ''tragedia''–juz niemoge.Przeciez system ani program,antywirusowy itp,. niemoga mi uszkodzic dysku.Wiec co?na forum znalazlem identyczny przypadek–pisali ze na 90% zasilacz podaje za wysokie napiecie na linji 12v.i dyski padaja.tTyle ,ze tamten mial codegena' ja mam chiefteca 420 i to po serwisowaniu.Czy jest inna mozliwosc ,bo napewno niemozliwe zebym dostal 3 razy wadliwy dysk.Z góry dzieki za odpowiedzi.
Sorry za tak dlugi post i problem–ale z dyskami mam dosc.
niemoglem znalezc odpowiedniego działu ,wiec napisalem tutaj.
Mam taki przypadek.
Otóź kupilem sobie razem z calym kompem dysk Hitashi 80gb.Od początku mi charczał gry programy potreafiły sie zawieszac–nawet nie moglem otworzyc mojego kompa.
Zanoslem na gwarancje dostałem oczywiscie hitashi 80gb i to samo, po jakis 2 miechach oddalem przekonany ze maja wadliwa serie.Kiedy otrzymałem tydzień temu najnowsza barracude[podobno ma 10000 obrotów –niesprawdzalem]utwierdzilem sie w przekonaniu.Po instalce bezgłosnej, masie'' programow ,grze zaczelo sie od nowa poprostu ''tragedia''–juz niemoge.Przeciez system ani program,antywirusowy itp,. niemoga mi uszkodzic dysku.Wiec co?na forum znalazlem identyczny przypadek–pisali ze na 90% zasilacz podaje za wysokie napiecie na linji 12v.i dyski padaja.tTyle ,ze tamten mial codegena' ja mam chiefteca 420 i to po serwisowaniu.Czy jest inna mozliwosc ,bo napewno niemozliwe zebym dostal 3 razy wadliwy dysk.Z góry dzieki za odpowiedzi.
Sorry za tak dlugi post i problem–ale z dyskami mam dosc.
Odpowiedzi: 11
recpect! he :wink:
to ta wtyczka co sie dyski napędy podłącza :wink:
Na początek
musze spytac nawet jesli sie wyglupie;
co masz na mysli mowiac 'molexy'–nawet jak bym niewiedzial o jakos bym dal sobie rady, ale wole wiedziec.
Ten przdlurzacz wyglada jak zwykly 4–pinowy co sie podlacza dysk–dvd–karte graf?
–jesli tak to mam karta graf jest pod to podpieta..
dzieki za odpowiedz–
alfa i omega to nie ja! he he...
musze spytac nawet jesli sie wyglupie;
co masz na mysli mowiac 'molexy'–nawet jak bym niewiedzial o jakos bym dal sobie rady, ale wole wiedziec.
Ten przdlurzacz wyglada jak zwykly 4–pinowy co sie podlacza dysk–dvd–karte graf?
–jesli tak to mam karta graf jest pod to podpieta..
dzieki za odpowiedz–
alfa i omega to nie ja! he he...
witam
jednak moja teoria co do zasilki sie potwierdza
moim i nie tylko zdaniem molexy chiefteców są po prostu do bani
ja miałem podobny problem(jest na forum)z tym źe u mnie dysk przerywał pracę,działo sie to przez ok miesiąc, i dysk szlag trafił
moja rada
zmień molexy,lub tak jak ja zastosuj przedłóźacze do ww wtyczek,u mnie i nie tylko pomogło
jednak moja teoria co do zasilki sie potwierdza
moim i nie tylko zdaniem molexy chiefteców są po prostu do bani
ja miałem podobny problem(jest na forum)z tym źe u mnie dysk przerywał pracę,działo sie to przez ok miesiąc, i dysk szlag trafił
moja rada
zmień molexy,lub tak jak ja zastosuj przedłóźacze do ww wtyczek,u mnie i nie tylko pomogło
Jeźeli ten twój dysk jest padnięty do zera (co moźesz sprawdzic oprogramowaniem dostępnym na sronie poducenta), to po zakupie nowego proponował bym ci go przed podłączeniem do twojego kompa podłączyc do komputera od jakiegos kolegi, a ten twój dysk sprawidzic za pomocą odpowiednigo oprogramowania teź na innym kompie. Sprawdz teź czy niemasz w pobliźu kompuera czegos co moźe emitowac silne promieniowanie magnetyczne– bo mój znajomy tak miał ze komputer miał w pobliźu mocnej 150W kolumny starej generaci które emitują wyjątkowo mocne prominiownie (choć to powinno się objawiac co nawyrzej bad sektorami) ewentualnie oddając do sklepu dysk oddaj go z całym komputerem prosząc o sprawdzenie dysku po podłączeniu i bedziesz miał problem z głowy.
Czy jest inna mozliwosc ,bo napewno niemozliwe zebym dostal 3 razy wadliwy dysk.Z góry dzieki za odpowiedzi.
ja tez w takie zbiegi okolicznosci nie wierze ale zastanawiam sie czy za wadliwe działanie dysku odpowiedzialny nie jest wlasnie zasilacz, poniewaz:
Miezylem napiecie [kumpel mi miezyl] i na linji 12v moj podaje 13v–czy da sie zmniejszyc
a zmniejszyc prawdopodobnie sie nieda inaczej jak przez wymiane zasilacza.
moja sugestia jest taka:
sprubij pozyczc od kogosc zasilacz sprawny i podloncz do niego swojego kompa sprawdz wtedy jak sie zachowuje.
Czy jest inna mozliwosc ,bo napewno niemozliwe zebym dostal 3 razy wadliwy dysk.Z góry dzieki za odpowiedzi.
ja tez w takie zbiegi okolicznosci nie wierze ale zastanawiam sie czy za wadliwe działanie dysku odpowiedzialny nie jest wlasnie zasilacz, poniewaz:
Miezylem napiecie [kumpel mi miezyl] i na linji 12v moj podaje 13v–czy da sie zmniejszyc
a zmniejszyc prawdopodobnie sie nieda inaczej jak przez wymiane zasilacza.
moja sugestia jest taka:
sprubij pozyczc od kogosc zasilacz sprawny i podloncz do niego swojego kompa sprawdz wtedy jak sie zachowuje.
Jesli chodzi o tasmy to niemam nowych –dostalem je bezposrednio z jakigos tekturowego pudełka.Nawet jesli bym kupil nowa tasme pod hdd ,to czy dysk juz nie jest kaput,––jesli tak to nic mi nieda.Kumpel mi muwil ze sa tasmy o przepustowosci ponizej 80gb i powyzej 80gb–moze to tezma wplyw.Miezylem napiecie [kumpel mi miezyl] i na linji 12v moj podaje 13v–czy da sie zmniejszyc?i czy uznaja mi gware? co zrobic?
z gory dzieki za odpowiedz!!!!!!
z gory dzieki za odpowiedz!!!!!!
Kup nowe taśmy IDE. N poszczególnych kontrolerach posprwadzaj jak dysk się zachowuje
Ps. tylko nie pisz źe juz to robiłeś, bo takie info to w postcie otwierającym powinieneś dać
Ps. tylko nie pisz źe juz to robiłeś, bo takie info to w postcie otwierającym powinieneś dać
mam plyte abita NF7 v2.0
a sterowniki:NVIDIA nforce mcp2 ide controller
a sterowniki:NVIDIA nforce mcp2 ide controller
jakie steroowniki ide masz zainstalowane???
Strona 1 / 1