Przywracanie systemu

Witam! Po zainstalowaniu Visty na odrębnej partycji D (obok wcześniej zainstalowanego XP HE na partycji C) pojawił się problem z funkcjonowaniem przywracania systemu na obydwu partycjach. Polega on na tym, że po uruchomieniu Visty, (po wcześniej pracy na XP) znikają punkty przywracania na dysku D. Muszę je każdorazowo tworzyć "ręcznie". W odwrotnym kierunku - przejście z Visty na XP - nic się nie dzieje. Z tym że na XP aplet ten nie działał w ogóle (biały ekran po uruchomieniu przywracania, ale z tym sobie poradziłem. Poza tym obydwa OS działają b. dobrze. Pozdrawiam i proszę o ew. pomoc.

Odpowiedzi: 2

Bardzo dziękuję za pomoc. Muszę przetrawić procedurę podaną przez Ciebie. Skorzystam z niej (mam P.P.M. 8.5) ale przy ew. reinstalacji systemów. Na razie zostanę przy obecnym rozwiązaniu (odrębne partycje dla XP i Visty). Zbyt dużo czasu poświęciłem na zainstalowanie równolegle obydwu OS i programów kompatybilnych z poszczególnymi systemami. Pozostaje mi po zmianie systemu tworzenie ręczne p.p. Dziękuję i pozdrawiam
Wit.por
Dodano
12.06.2007 15:57:00
  • AndrewSpec 12.06.2007 17:15:21

[quote=Wit.por]odrębne partycje dla XP i Visty[/quote] Partycje dalej pozostaną odrębne. Przykład: Tak jak jest teraz: part 1 - XP (litera C) part 2 - Vista (litera D) A ma być tak przy uruchomieniu XP: part 1 - XP (litera C, partycja aktywna); part 2 - Vista (brak litery, partycja ukryta, nieaktywna); Przy uruchomieniu Visty: part 1 - XP (brak litery, partycja ukryta, nieaktywna); part 2 - Vista (litera C, partycja aktywna); Trzymaj się tego schematu :) EDIT: Wystarczy zainstalować na nowo Viste, XP może zostać bo jest na pierwszej partycji.

Ja osobiście bym inaczej to zainstalował. Przed instalacją Visty powinno się ukryć inną partycję podstawową czyli w twoim przypadku C z zainstalowanym XP. Wtedy Vista zainstalowała by się obok XP ale na C. Przy multibootingu właśnie o tym należy pamiętać bo potem jeżeli usuniesz partycje z XP (przez format albo reinstalke) stracisz możliwość urochomienia Visty. Jeżeli tak zrobisz to powinno być ok ale z tego co zauważyłem to jeżeli masz więcej partycji na których też są tworzone punkty przywracania to nie działają przy 1< systemach. Więc moja rada jest taka: uruchom sobie z CD program Paragon Partition Manager 8 (ew jakiś inny), ukryj partycje z XP, ustaw partycje dla Visty jako aktywną i zainstaluj na niej Viste. Pozostaje jeszcze problem bootowania. Windowsowy bootmanager nie radzi sobie z odkrywaniem partycji dlatego najlepiej jest użyć programu Boot Magic 8 (albo Gruba jeżeli umiesz się tym posługiwać). Jeżeli zrobisz tak jak ci radze to przy uruchomieniu XP nie będziesz widział partycji z Vistą więc XP nie nadpisze punktów przywracania a jak uruchomisz Viste to nie będzie widać partycji z XP a litera dysku Visty będze C i też nie nadpisze punktów przywracania z XP. Tyle ;) Troszke zamotane ale to jest najlepsze rozwiązanie przy kilku systemach.
AndrewSpec
Dodano
12.06.2007 15:32:37
Wit.por
Dodano:
12.06.2007 15:21:09
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1