Przywracanie plikow z konsoli odzyskiwania
Nie wiem czemu ale nagle XP zglosil mi brak pliku hal.dll i nie moze uruchomic systemu :(:( Pytam sie...czy mozna przywrocic ten plik z konsoli odzyskiwania albo z plytki instalacyjnej XP??Prosze o pomoc no i jak to sie robi:)dziekuje
Odpowiedzi: 4
na dysku byly bledy i wiem, ze czesc usunal, ale nie wiem czy byly bad sektory – nie bylo mnie przy tym a osoba ktora mi dawala sprawozdanie nie byla zbyt kompetentna :wink: sprawdze to sama.
Komputer nie byl ani podkrecany, ani nic, to jest laptop a obslugujace go dziewczyny umia pisac na nim dokumenty w wordzie, robic prezentacje, ale nie grzebac w ustawieniach biosu :wink:
Ale sugestia ze to wina dysku lub pamieci jest dobra – dziekuje.
Komputer nie byl ani podkrecany, ani nic, to jest laptop a obslugujace go dziewczyny umia pisac na nim dokumenty w wordzie, robic prezentacje, ale nie grzebac w ustawieniach biosu :wink:
Ale sugestia ze to wina dysku lub pamieci jest dobra – dziekuje.
Saligia – jeźeli zrobiłaś wszystko to o czym EL NINO napisął powyźej , w tym "expand" i otrzymałeaś taki komunikat jaki opisujesz to problem moze być znacznie powaźniejszy bo dotyczący dysku i/lub pamięci. Moźe się bowiem okazać, źe na dysku pojawiły się bad sectory albo teź pamieć "padła".
Kwestia dysku wydaje się bardziej prawdopodobna. nie pisałaś czy komputer był podkręcany – jeźeli tak to wróc do ustawień nominalnych – load BIOS default i ponów próbę ekstrakcji pliku. Jeźlei nie to pewnie bez szczegółowego sprawdzenai sprzetu się nie obejdzie.
Kwestia dysku wydaje się bardziej prawdopodobna. nie pisałaś czy komputer był podkręcany – jeźeli tak to wróc do ustawień nominalnych – load BIOS default i ponów próbę ekstrakcji pliku. Jeźlei nie to pewnie bez szczegółowego sprawdzenai sprzetu się nie obejdzie.
mam podobny problem
przebudowanie boot.ini nic nie dalo, malo tego – napisalam go od nowa i dalej nic.
Nie udalo mi sie rozpakowac hal.dll z plyty – wyswietla komunikat ze nie mozna bylo zapisac pliku.
Skopiowalam hal.dll z blizniaczego komputera i tez nic.
Czy to juz pogrzeb obecnego systemu, czy jest jeszcze jakas deska ratunku?
przebudowanie boot.ini nic nie dalo, malo tego – napisalam go od nowa i dalej nic.
Nie udalo mi sie rozpakowac hal.dll z plyty – wyswietla komunikat ze nie mozna bylo zapisac pliku.
Skopiowalam hal.dll z blizniaczego komputera i tez nic.
Czy to juz pogrzeb obecnego systemu, czy jest jeszcze jakas deska ratunku?
Prawdopodobnie masz uszkodzony plik boot.ini bo wlasnie wtedy wystapuja problemy z plikiem hal.dllChiconyy:Nie wiem czemu ale nagle XP zglosil mi brak pliku hal.dll
Odpal kompa z plyty i w konsoli – expand x:i386hal.dl_ c:windowssystem32hal.dll
Oczywiscie zamiast "x" wpisz literke napedu CD. Pozniej komenda exit i restart kompa.
Powinienes rowniez dla pewnosci rowniez z konsoli wklepac bootcfg /rebuild dla "odswiezenia" pliku boot.ini.
Strona 1 / 1