przyspieszanie pracy chipsetu
Witam, mam pytanie przy zwiększeniu wielkości zegara systemowego FSB wzrasta prędkość pracy Chipsetu, czy ta prędkość przekłada się na dwa mostki ?
Odpowiedzi: 1
Przy zwiększaniu FSB CPU automatycznie podnosi się częstotliwość PCI z 33 MHz wyżej - dotyczy to wszystkiego,podnosi się również częstotliwość AGP/PCI-E - nie dotyczy tylko ustawień FSB 66,100,133,166,200 gdzie te wartości ustawiają się na nominalne.Wiele płyt posiada opcje dzielników tych wartości w biosie i można je ustawić na nominalne lub ma zablokowane automatycznie PCI na 33 ,AGP na 66, PCI - E na 100.
Strona 1 / 1
<p>problem jest tego typu, że komputer kolegi się zawiesza jest to stary komputer z możliwością zmiany FSB i mnożnika, gdy mnie kolega poinformował że mostek południowy jest tak ciepły że nie można go dotknąć, zaleciłem aby kupił radiator i go zamontował, ale wiem że zmniejszenie FSB zmniejsza praca Chipsetu a co za tym idzie prace mostka południowego i połnocengo, chciałem zmniejszyć FSB np do 60 ale jak pisze mi user @JNJN to zmniejszenie FSB zwiększy szybkość pracy PCI i AGP gdyż są to częstotliwości pośrednie.</p><p>procesor jest 266 MHz pracuje z częstotliwością 66 MHz czyli mnożnik 4, a czy dobrym rozwiązaniem było by ustawić FSB na 75 MHz a mnożnik 3,5 </p><p>Gdzie wzrośnie częstotliwość magistrali PCI i AGP ( o ile wzrośnie ?) a zmniejszy się prędkość pracy chipsetu ?? </p>
<p>Ale po co tak kombinować - załóż dobre chłodzenie na mostek i gra.</p><p>Jeśli to mostek południowy przy starej płycie to wygląda na jej awarię,a nie problem FSB,zostaw na 66 i gra.</p><p>Przy FSB 66 dzielnik dla PCI = 1/2,czyli 66:2=33MHz,dla AGP 1/1,czyli 66 MHz. </p><p>Czyli dla FSB 60 PCI = 60:2=30 MHz. </p><p>Sprawdź napięcia zasilacza i kondensatory elektrolityczne na płycie,czy nie wybrzuszone lub wylane. </p>