przyspieszajace filmy w windows xp

Witam. Wiem,ze podobny problem byl poruszany wielokrotnie,ale przeszukanie forum i zastosowanie zalecanych posuniec nie przynioslo pozytywnego skutku. Wiec tak,przy odtwarzaniu filmow co jakies kilka minut film przyspiesza na kilka sekund (wyglada tak,jak by przez chwile byl odtwarzany w przyspieszonym tepie) i to jest naprawde denerwujace. Dzieje sie to niezaleznie od filmow,kodekow audio i video (nawet filmy *.mpg tak sie zachowuja) jak i playera. Probowalem kilka konfiguracji kodekow,instalowalem najnowsze sterowniki do karty graf. i muzycznej,nowego DirectXa i ciagle to samo. Sprawdzalem czy dyski sa w trybie DMA. Na tym samym zestawie kodekow pod w98 wszystko dziala dobrze. Bardzo prosze o pomoc,bo naprawde nie chce wracac do w98 :( ,a teraz naprawde ciezko sie oglada filmy. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Odpowiedzi: 16

Uźyj filtra AC3 i wszystko powinnno grać , do tego uźyj Koala playera
pozdrawiam Megareus
Megareus
Dodano
17.04.2004 15:21:04
Aktualizacja do systemu WinXp z Win98 nie jest zalecana i moźe powodować róźne błędy.
Wersja DirectX którą posiadasz jest najprawdopodobnie 9.O a/b bo 9.1 jeszcze nie istnieje ( no chyba źe nic o tym nie wiem ).
Jeśli jest to 9.0a to zaktualizuj do 9.0b.

Kodeki odinstalujesz z paru miejsc jeśli są one dostępne :

Menu start/Panel sterowania/Menadźer urządzeń – Kodery dekodery audio/video.

Ja na Twoim miejscu sformatował bym HDD i dokonał "czystej" instalacji, jest to IMO najlepsze rozwiązanie w tym przypadku.
McScr@by
Dodano
13.04.2004 17:20:29
Witam ponownie!
Tak ze zacznijmy moze od poczatku.jestem laikiem:)Pierwsza sprawa–mialem 98 zmienilem na xp,w ten sposob ze moje dane pozostaly.Czy jest mozliwosc ze na dysku na ktorym zostaly dane(czyli nie byl on sformatowany?)mogly pozostac jeszcze jakies zainstalowane programy lub codeki,bo w gdy mialem 98 przewaznie tam wszystko ladowalem?2)FFdshow juz mialem zainstalowane wczesniej(samo)gdy odtwarzalem wczesniej na Bestplayerze,jak i rowniez w innych najprzerozniejszych konfiguracjach z innymi codekami,i problemy byly te same!TestDX wszystkie wyszly oki(mam dx9.1)A jesli chodzi o te przyspieszenie sprzetowe,to jak narazie jest to jedyna metoda,gdzie cos sie zmienia u mnie w obrazie gdy tam grzebie!Sa tam cztery pozycje prawda ale ustawienie na zadnej z nich nie pomaga.Pomozcie panowie,nie wierze ze razem nie podolacie temu zadaniu:)P.s jak z all playera wywalic te kodeki ktore sie sciagnelo przez live update?Z gory wielkie thx za zainteresowanie.POZDRO!
Anonymous
Dodano
13.04.2004 11:37:14
kwak:
najlepiej jest mieć tylko i wyłacznie jeden kodek bo gdy naprzyklad ma sie dwa to gryzą sie ze sobą powodując rózne problemy czy terz spowolnianie filmów, bądź niektóre odtwarzacze przestają dzialać itp itd Divixpro511bundle rządzi 8)

Coś Ty kwak taki narwany. Nie pierwszy raz wysyłasz serię postów pod rząd. Przycisk wyślij naciska się tylko raz i czeka.

Zawartośc merytoryczna tego konkretnego postu równieź odbiega od ideału, bo z tym jednym kodekiem to przesadziłeś... Nie moźna przesadzać w obie strony. Na tym forum niejednokrotnie podawalismy (czy to ja, czy inny forumowicz) optymalne naszym zdaniem zestawy kodeków (nie mylić z codecpackami – mowa tutaj o kilku pojedynczych kodekach, które powinny zapewnic nam "odtwarzalność" zdecydowanej większości filmów).
Pawek
Dodano
13.04.2004 02:09:26
najlepiej jest mieć tylko i wyłacznie jeden kodek bo gdy naprzyklad ma sie dwa to gryzą sie ze sobą powodując rózne problemy czy terz spowolnianie filmów, bądź niektóre odtwarzacze przestają dzialać itp itd Divixpro511bundle rządzi 8)
kwak
Dodano
13.04.2004 02:03:21
barthez :

Po przeczytaniu Twoich postów domyślać się moźna źe wine ponosi nadmiar zainstalowanych kodeków.
Mogę Tobie zaproponowąć odinstalowanie wszystkich kodeków które instalowałeś, posprzątanie po nich w systemie.
Dodatkowo zaglądnij w kodery/dekodery audio/video i zobacz czy nie ma tam jakiś pozostałości po zbędnych kodekach ( uwaźaj nie usuń systemowych :P ).

Zainstaluj ffdshow i nic więcej z kodeków/filtrów nie instaluj.
Zaktualizuj i postaraj się przetestować DirectX ( uruchom dxdiag ).

Daj znać czy pomogło.
McScr@by
Dodano
13.04.2004 00:01:49
u mnie bylo to samo i byla to wina kodeków pobawilem sie troche nimi i ich konfiguracją ale i tak na niektórych filmach ten problem występował polecam Divixpro511bundle u mnie wszystko pod tym kodekiem dziala perfekt :D
kwak
Dodano
12.04.2004 21:48:00
A u mnie zmniejszenie przyspieszenia nic nie dalo,jeszcze gorzej w tym momencie zwalnialo.To sie staje naprawde denerwujace.Koledzy pomozcie bo trace wiare w to ze sobie jeszcze kiedys cos porzadnie na kompie poogladam:)Naprawde nic wiecej nie wymyslicie???HELP
Anonymous
Dodano
12.04.2004 21:27:16
Strzal w dziesiatke! Trzeba bylo zmniejszyc przyspieszenie sprzetowe dzwieku i teraz wszystko smiga jak sie masz:). Wielkie dzieki panowie za zainteresowanie;),a dla mcscr@by'iego i Paweka piwko :) Pozdrowienia :) :wink:
gorzyga
Dodano
12.04.2004 02:52:44
dziekuje bardzo za odzew! przetestuje wszystkie rady dane przez Was,i napisze czy pomoglo. Jeszcze raz dzieki!!!!:)
gorzyga
Dodano
12.04.2004 01:44:09
Próbowałeś zmniejszyć przyspieszenie sprzętowe dzwięku :?:
McScr@by
Dodano
12.04.2004 00:21:56
Heh, przed chwilą miałem to samo, ale jedynie na Crystal Playerze. W kaźdym innym było OK (ALL Player, SubEtit). Najpierw doszedłem do tego (przez zupełny przypadek), źe problem stanowi dźwięk. Uruchomiłem jeden film w ALLPlayerze, zapomniałem go wyłączyć i chciałem włączyć następny w Crystalu, wywaliło mi info, źe nie moźna zainicjować Direct Sound, ale film się odpalił , tyle źe bez dźwięku. O dziwo nie było wtedy problemu z "przycinaniem". Poszperałem chwilę w Panelu sterowania – w zakładce 'Dźwięki i urządzenia audio' – okazało się, źe poprzestawiały mi się po instalacji 'Total Recordera' domyślne ustawienia – po ponownym ustawieniu na te właściwe problem zniknął...

Moźe ten mój opis komuś pomoźe, chociaź tam wyźej widziałem, źe kolega przeinstalowywał stery do "dźwięku" i próbował równych playerów, ale nigdy nic nie wiadomo... :wink:
Pawek
Dodano
11.04.2004 23:34:23
a allplaerem próbowałeś z jakąś tam funkcją włączoną??
darek_dade
Dodano
11.04.2004 20:17:45
fajny ten playerek,ale niestety ciagle jest to samo. probowalem juz kilku playerow... dzieki za dobre checi i prosze o dalsza pomoc!!!
gorzyga
Dodano
11.04.2004 19:57:41
:lol: przejdz na cinema player :lol:
Darkman
Dodano
11.04.2004 17:42:32
Czesc
Mam ten sam problem stary,juz tez niewiem co robic..szlag mnie pomalu trafia.Co do cholery jest przyczyna ze filmy zwalniaja a nastepnie wszystko sie dzieje w szybszym tempie??Mam wszystkie kodeki do all playera sciagniete przez live update wiec to napewno nie ich wina,Sprzet rowniez szybki..Niewiem juz co moze byc przyczyna,a bez filmow nie pykne!!:)
Anonymous
Dodano
11.04.2004 17:25:36
gorzyga
Dodano:
10.04.2004 20:07:24
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1