Przypalona 12V
Witam serdecznie Forumowiczów!
Mam pewien problem. Od niedawna zauważyłem zawieszenia systemu polegające bardziej na jego "przycinaniu się". Widać to szczególnie gdy słucham muzyki. Gdy zamykałem SO ukazał się błąd zapisu coś w stylu "utracono dane (..) z powodu uszkodzenia komputera". Otwieram obudowę (przy okazji małe czyszczenie z kurzu) i oczom mym ukazała się przypalona wtyczka wpięta w płytę główną (chodzi o tą 4-pinową wtyczkę) Przytryszczona byłą wierzchnia warstwa plastiku na kablu 12V zarówno we wtyczce jak i w płycie głownej. Posiadam zasilacz Chieftec 450W sprzętu niby dużo nie ma... grafa 8600GT PALIT, Intel Celeron D 352+, 2 dyski twarde (250GB Seagate SATA + 80GB WD ATA) płyta głowna to MSI P6N SLI no i 4 diody LED.
Czy te "zawiechy" systemu są spowodowane tym przypalonym wejściem ? Jeśli nie to czym są spowoowane te zwiechy.
Proszę o pomoc z góry dziękuje.
Odpowiedzi: 2
Dobrze się składa bo zasilacz mam na gwarancji i płytę główną i na dodatek od tego samego sprzedawcy. Niestety dziś nie mogę mu przekazać zasilacza (inwentaryzacja) ale zrobię to najszybciej jak się da.
Wielkie dzięki Rebe :)
Pozdrawiam
Tak być może.
Wywalić stary wtyk i wlutować nowy ( fobrze by było lutownicą na powietrze te czynności wykonać ).
Przejrzeć kondensatory na płycie - z tego prundu/ciepła to róznie mogły się zachować.
Jeżeli zasilacz jeszcze na gwarancji to go reklamować - wymienić powinni beż kłopotu ( choć tyle dobrego z tą marką ).
Strona 1 / 1