Przygody z PM

Mam taki problem:
Zainstalowałem ( to znaczy chciałem zainsalować) na poczatku Patrition Magic 7,01 ale oto pisze iź BootMagic cannot be installed because there are no visible FA16 or FAT32 primary partitions on the first hard disk. OK, to się zgadza, bo mam na C: NTFS , a dopiero na D: FAT32. W takim razie wgrywam wersję 8,0 i odpalam a tu komunikat taki jak w screenie. No to ja oczywiście najpierw do dokumentacji, z której sie dowiaduję iź trezba przed uruchomieniem:
1. Zamknąć wszystkie aplikacje (standarowo jak w większości programów )
2. Zrobić kopię bezpieczeństwa danych... i takie tam pierdoły
3. Sprawdzić pliki (chkdsk albo ScanDisk)
4. Sprawdźić czy ta wersja PartitionMagic jest odpowiednia do kompa (wraz z service packiek)
Oczywiście wszysktkie wyźej wymienione punkty zrobiłem i teoretycznie wszystko powinno byc OK.
Dalej w dokumentacji czytam o sprawdzaniu partycji pod względem błędów
1. PM za kaźdym uruchomieniem sprawdza dysk ... bla ble ble ( a jeźeli się nie da to chkdsk lub SacnDisk)
2. Partycja––>Sprawdź błedy (podczas, gdy ja nawet nie umiem odpalić programu :sad: )
3. Aby naprawić bład klikamy FIX, jeźeli jest dostępne (a jeźeli nie jest dostępne, to co mam zrobić juź nie pisze)
4. Jezeli chcesz pominąć błąd kliknij skip (jeźeli oczywiście jest dostępne)
No i nic. Szukam dalej i sprawdzam dział Komunikaty błędów i znajduję mój błąd pod numerem 117 i pisze coś, czego nie umiem za bardzo "połapać o co chodzi". Moźe mi ktos pomoźe???!!!z góry THX
Partitions drive letter cannot be identified
Under OS/2, PartitionMagic must be able to find the drive letter for each partition
before modifications can be made. There are various reasons why OS/2 might not
be able to find a drive letter for each partition. For example, a driver on your
system may change the drive letters from their defaults, or your partitions may
not have serial numbers.
You may also see this error when running PartitionMagic under Windows.
The solution is to run PartitionMagic from DOS or from MS–DOS mode (in
Windows 95 or Windows 98). When PartitionMagic runs from DOS or from
MS–DOS mode, it does not need to be able to find the drive letter for each
partition. Thus, if the problem indicated by this error message is the only
problem, PartitionMagic can run successfully.

Dobra, to ja poświęcam 2 dyskietki, robię je jako ratunkowe do PM i odpalam DOSowsko. Po lewej stronie widzę Disk 1–9732 MB (zgadza się). Na środku duźy źółty pasek a na nim Partiton rable error #108 found( to ja wracam do DOCów i patrzę błąd numer 108, i odnośnik do błędu numer 105, który brzmi tak
Partition starts on wrong boundary
The hard–disk partition table contains erroneous values. PartitionMagic expects
partitions to begin and end on the correct cylinder boundaries. If they do not, the
disk may be partially corrupted. In this circumstance, if PartitionMagic were to
make any modifications it might cause the loss of data. Therefore, PartitionMagic
refuses to recognize any of the hard disks partitions. To resolve this problem, see
the instructions in Resolving Partition Table Errors on page 126.
To ja śmigam na page 126 i takie informacje z kolejnymi krokami
Resolving Partition Table Errors
Partition table errors are errors in the 100 – 199 range. In most cases, you must resolve
partition table errors by creating new, error–free partition tables. The general steps are: (1)
ensure you have no viruses (see below), (2) back up the data on the affected partitions, (3)
delete the partitions, (4) recreate them, and (5) restore their contents. You may need to use
the FDISK program from a recent DOS version, as earlier versions may refuse to delete
HPFS or hidden partitions, and the OS/2 FDISK program may recognize the partitions
corruption and refuse to modify it.
In some cases, you can resolve partition table errors manually. Run PartitionInfo to
determine the errors on your partitions. PowerQuest technical support can help resolve
partition table errors if you e–mail the PartitionInfo report to help@powerquest.com.
Refer to Generating Diagnostic Reports with PartitionInfo on page 127 for additional
information about PartitionInfo.
Mam kompletny mętlik we łbie i dodam jeszcze, źe z menu kontekstowego moźna tylko znaleźć:
1. Format – tego przecieź nie będę wybierał
2. Info – to ja klikam i takie informacje wyświela:

––––––––––––––––
Partition info \r –––––––––––––––
Partition type: BAD \r Serial number: None \r –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Fisrt physical sector: 0 (Cyl 0, Hd0, Sect1) \r Last physical sector: 19,932,191 (cyl 19,771, Hd 13, Sect 63)\r Total physical sectors: 19,932,192 (9,732,5 MB) \r
Physical Geometry: 19,774 Cyls, 16 Hds, 63 Sects
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

3.Advanced––>Set Activate – klik i coś takiego:

Currently Activate partition: (No action on Drive)
Change Activate partition to: (BAD)

Are you ure you want to change the activate partition?
OK Cancel
To ja mu: Nie, nie jest "szur" bo nie wiem co to znaczy i daję cancel

Dodam iź mam dysk 10 GB SAMSUNGA SV1021H z WinXP
Jak ktoś mi pomoźe to będę bardzo wdzięczny.

Odpowiedzi: 2

Wkurzyłem się i kupiłem z allegro 40 GB Samsunga SP0411N i elegancko chodzi a stary sprzedaje. Próbowałem tak jak Pyton mówiłeś, ale coś tam było "powalone" – jak usuwałem partycje to co raz dysk mnie się dzielił na mniejsze partycje i miałem kilka po np. 8MB i nic z tym fantem nie dało się zrobić. Dzięki Pyton, źe chociaź Ty przeczytałeś to krótkie przemyślenie
Ad@$
Dodano
02.08.2004 15:55:06
W moim mniemanui masz coś zwalone w partycjach.

Dobra rada:
Znać kolesia z 10 GB wolnego na dysku zwal do niego wszystko co masz i pozakładaj na nowo partycje. Jeśli masz WinXp to podczas instalacji robisz partycje. Jeśli masz więcej niź 1 partycje to podczas instalacji robisz tylko 1 na system a potem juź w systemie robisz pozostałe. No i oczywiście formatujesz.
Pyton_000
Dodano
30.07.2004 17:11:31
Ad@$
Dodano:
30.07.2004 13:39:25
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1