przerwa w dostawie prądu–jak temu zaradzić?

dziś miałem kolejną przerwę w dostawie prądu.przerwa było krótkotrwała,ale nie o to chodzi.komputer wyłączył się w sposób "nienaturalny".kilka dni temu aktualizowałem BIOS nagrywarki i przeczytałem w instrukcji coś takiego źe gdyby w czasie aktualizacji nastąpiła przerwa w dostawie prądu,to napęd mógłby zostać nieodwracalnie uszkodzony.na szcęście aktualizację BIOSu robi się raz na jakiś czas,ale nagrywanie płyt to prawie codzienność.czy w razie przerwy w dostawie prądu w czasie nagrywania płyty,moja nagrywarka mogłaby na tym ucierpieć?
czy stnieją jakieś urządzenia (jakiś zasilacz czy coś takiego)do zykłego PC które w razie przerwy w dostawie pozwoliłoby na podtrzymanie napięcia jeszcze przez kilka minut,źebym mógł wyłączyć komputer?ile coś takiego mogłoby kosztować?

Odpowiedzi: 4

UPS dobra rzecz, ale przesadzone są informacje – nawet te z instrukcji źe napęd nieodwracalnie się uszkodzi podczas flashowania – no... padnie jak mucha , ale wszystko da się odwrócić.
W czasie nagrywania co najwyźej stracisz płytkę, ew mogą nie być widoczne napędy w systemie. Ale na wszystko są rady m.in archiwum forumowe o tym "gada"
Seeker
Dodano
17.01.2006 23:02:44
Paluszki R6? :lol:

Nie ma nic tańszego.
spiderko
Dodano
17.01.2006 22:57:30
nie ma nic tanszego??
adrino
Dodano
17.01.2006 22:39:44